Newswatch

Alsof het nog niet genoeg is: Assange kondigt aan dat WikiLeaks nu de banken aanpakt. En: vertrekkend Philips-directeur wilde CEO worden, De Jager pakt hypotheken aan, Toyota's terug en de ambities van GB en India.


'Sivignon wilde topman worden'

Pierre-Jean Sivignon, CFO van Philips, vertrekt op 31 maart omdat hij gepasseerd werd als opvolger van de vertrekkende topman Gerard Kleisterlee. Eerder meldde hij 'om persoonlijke redenen' op te stappen. Volgens het FD is echter de belangrijkste reden voor zijn vertrek dat Philips niet hem, maar Frans van Houten als nieuwe topman koos. De bekendmaking van het vertrek van Sivignon gaf het bedrijf gisteren een tik op de beurs: Philips ging 3 procent in de min.
Bron: FD

Banken nieuwe target WikiLeaks

Terwijl de wereld nog nadreunt van de openbaring van duizenden interne documenten uit de Amerikaanse diplomatie, kondigt WikiLeaks-oprichter Julian Assange doodleuk zijn nieuwste scoop aan. Binnen korte tijd zal een grote Amerikaanse bank binnenstebuiten gekeerd worden door de publicatie van tienduizenden vertrouwelijke documenten. Assange zegt die al in bezit te hebben. Tip voor de andere banken: vertrouw geen medewerkers als ze met een Lady GaGa-CD'tje de deur uit lopen.

Bron: Forbes


Strengere regels hypotheken


Ook minister Jan Kees de Jager heeft de banken op de korrel. Zij het wat minder agressief dan Assange: de Financiënminister verplicht de banken om voor 1 februari strengere regels voor hypotheekverstrekking op te leggen. Als ze dat niet doen, doet hij het zelf via een algemene maatregel van bestuur. Hypotheken mogen straks niet voor meer dan 112 procent van de woningwaarde worden afgesloten en banken moeten strenger kijken of een hypotheek wel bij het inkomen van de klant past.
Bron: De Volkskrant

Weer Toyota's terug

Toyota roept wereldwijd nog eens 650.000 auto's terug voor reparatie. Het gaat om de hybride Toyota Prius, waarvan in alle auto's de koelpomp vervangen moet worden. Eerder dit jaar riep de Japanse automaker al zo'n 8,5 miljoen auto's over de hele wereld terug, onder meer omdat er gebreken in de gas- en rempedalen waren aangetroffen. De nieuwe terugroepactie is volgens Toyota niet noodzakelijk, maar is een poging om de zwaar beschadigde reputatie van het bedrijf te herstellen.
Bron: Wall Street Journal

India bloeit

De Indiase economie groeit nog harder dan verwacht. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 8,9 procent, waardoor de jaarlijkse groei richting de 10 procent of zelfs meer gaat. In 2009 groeide de economie nog met 7,4 procent, voor 2010 werd een groei van 8,5 procent verwacht. De groei is een enorme meevaller, want doordat in delen van India de oogst mislukt is, zijn de voedselprijzen skyhigh gegaan. Volgens premier Manmohan Singh wordt dat echter ruim gecompenseerd door de enorme binnenlandse vraag.
De goede cijfers komen op hetzelfde moment dat de Japanners juist tegenvallende economische cijfers laten zien: daar is de industriële productie al voor de vijfde keer op rij afgenomen.
Bron: CNN

Groot-Brittannië in aanval


En tot slot: de Britse schatkistbewaarder George Osborne kondigde gisteren maatregelen aan om de concurrentiepositie van zijn land te verbeteren. De vennootschapsbelasting gaat naar beneden (naar 10 procent) om het weer aantrekkelijker te maken voor bedrijven om zich op het eiland te vestigen, in plaats van op het Europese vasteland. Samen met andere business-vriendelijke plannen moet GB in de komende twee jaar meer groeien dan de VS, Duitsland en Frankrijk.
Bron: Telegraph