Newswatch 4 januari

Het nieuwsoverzicht van vanochtend: Fiat wil de macht bij Chrysler, CEO Deutsche Telekom komt goed weg, Obama wil Clinton-adviseur en Bank of America bekent schuld - en betaalt.

 

Fiat wil Chrysler

Fiat is stevig van plan in 2011 de meerderheid van de aandelen Chrysler te veroveren. Dat zegt topman Sergio Marchionne van het Italiaanse autobedrijf. Zodra Chrysler naar de beurs gaat (naar verwachting in de tweede helft van dit jaar) zal Fiat haar huidige aandeel van 20 procent gaan uitbouwen, aldus de CEO. De move is onderdeel van de splitsing van de auto- en industriële tak van Fiat. Het huidige minderheidsaandeel in Chrysler verkreeg Fiat bij de doorstart in 2009. Marchionne zegt de leningen van de Amerikaanse en Canadese overheden vóór 2013 te kunnen terugbetalen.
Bron: Financial Times

Chef Deutsche Telekom niet vervolgd

Rene Obermann, CEO van Deutsche Telekom, wordt niet vervolgd voor omkoping. Het Openbaar Ministerie in Bonn zegt niet genoeg bewijs te hebben dat de topman heeft meegewerkt aan de omkoping van het Macedonische telecombedrijf, in ruil voor het marktmonopolie in dat land. Vijf anderen zijn nog wel verdachte in de zaak.
Bron: Wall Street Journal

Clinton-adviseur moet Obama redden

Barack Obama weet wie hij wil hebben als zijn nieuwe belangrijkste economische adviseur: Gene Sperling. Hij zou de recent opgestapte Larry Summers moeten opvolgen als chef van de National Economic Council (NEC). Sperling weet waaraan hij begint: onder president Bill Clinton was hij ook al baas van de NEC, ook in een tijd waarin over alles onderhandeld moest worden met de Republikeinen.
Bron: Reuters

Bank of America schikt om crisishypotheken

De grootste hypotheekverstrekker van de VS, Bank of America, komt eindelijk investeerders in Fannie Mae en Freddie Mac tegemoet. Vanwege de grootschalige verkoop van rommelhypotheken betaalt Bank of America nu 3 miljard dollar aan de twee staatsgerelateerde bedrijven. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn daarmee alle claims afgekocht, ook al bedraagt het totaal aan claims op dit moment zo'n 13 miljard dollar. Wordt dus vervolgd.
Bron: FD