Newswatch

2 Connecties

Relaties

Nieuws Copy paste
0 Bijdragen

De grootste bank ter wereld is Frans en niet al te solide. Nog meer Frans vernuft: president Sarkzoy fluft de Chinese president Hu Jintao. Plus: stelende managers zitten overal.

Size does matter….
Decennia lang domineerden Amerikaanse banken de economie. Maar sinds 2010 is een  Franse bank de grootste in vermogen. Het is waarschijnlijk ook een van de zwakst gekapitaliseerde Europese banken.
Krtitisch artikel van Bloomberg, dat de Franse laissez-faire ten aanzien van haar banken laakt. Frankrijk heeft vier banken met meer dan een triljoen aan assets op de balans. Dat is net zoveel als in de VS. Verschil: de economie van Amerika is vijf keer zo groot. Er is dus wel degelijk een systeem-risico. Maar de Fransen sluiten hun ogen daarvoor, luidt de kritiek.
 
Bron: Bloomberg 
 
 
Meer Franse listigheid
China en Frankrijk hebben goede zaken gedaan. Tijdens een bezoek van de Chinese president Hu Jintao is een deal gesloten ter waarde van €16 miljard. Sarkoyz houdt vooral uitverkoop van Franse technologie. De Chinezen kopen onder meer nucleaire technologie in de vorm van een paar kerncentrales,  luchtvaarttechnologie en meer dan 100 Airbus-vliegtuigen. Ook gaan het Louvre en Chinese musea kunst uitwisselen.
President Sarkozy gaf de Chinese president Hu Jintao een speciale behandeling: hij haalde hem persoonlijk op met zijn vrouw Carla Bruni. Een eer die een Franse president alleen toekent aan personen die hij van gelijke statuur acht. Dat zijn er niet veel. De Sarkozy's en de Hu's gaan eerst naar de Cote d'Azur om gezellig te eten en drinken. Dit weekend vertrekt Hu naar Portugal. Dat land heeft geen technologie te koop, wel kurk. Misschien koopt Hu gewoon het hele land.
 
 
 
MUST READ: Night of the living Fed
Het kwartaal-bericht van Jeremy Grantham (mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO) is al enkele weken uit, maar ineens actueler dan ooit na de nieuwe actie van helicopter Ben, de voorzitter van de Fed. De geldkraan wordt nog verder opengedraaid, maar schuld is nooit een motor van economische groei geweest, toon de vermogensbeheerder aan. Grantham ageert al 15 jaar tegen de bubble-politiek van eerst Adam Greenspan, nu Ben Bernanke. "Als ik dictator zou zijn, dan zou ik de Fed niet laten bemoeien met de economie, maar louter met inflatie." 
 
Tip: maak een printje van de pdf en lees de letter dit weekend. Het is een zeer lezenswaardige analyse van de aandelenmarkt en de economie in het algemeen van een vermogensbeheerder die ook nog eens goed schrijft. Grantham is partner van Nederlander  Eyk de Mol van Otterloo, de O in GMO.
 
Bron: GMO
 
Stelende managers
Ooit was de Togilatti-fabriek de grootste auto-fabriek ter wereld. Er werden miljoenen Lada's in elkaar geschroefd.  Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd de fabriek geplunderd door zijn managers, die trouwens al die jaren al een complete schaduw-economie hadden opgebouwd. Het werd afgedaan als typisch Russisch. Maar uit Brits regeringsonderzoek blijkt dat zich exact hetzelfde heeft afgespeeld bij MG Rover. Ook daar werd een bedrijf volledig leeggeplunderd door het topmanagement. Fascinerende industriële geschiedenis, met mooie tijdsbeelden en filmpjes. De mechanismen van diefstal blijken universeel. Alleen gebeurde het in Groot-Brittannië minder openlijk. Slimme juridische constructies verhulden dat MG Rover in razend tempo werd leeggezogen. 
 
 
Bron: BBC