Newswatch

3 Connecties

Onderwerpen

Newswatch 7 december 2010

Organisaties

Follow the Money

Het nieuwsoverzicht van dinsdag. Hoe de Euroministers weer eens kibbelen, Sarkozy een megadeal sluit, Obama de belastingen verlaagt en een akkoord over IceSave eindelijk in de maak lijkt.

 

Dat helpt: Euroruzie

 

Terwijl de EU zucht en steunt onder de last van de gezamenlijke munt en de betrokken ministers eindelijk met zijn allen aan tafel zaten, kwamen Luxemburg en Italië gisteren met een proefballonnetje: gezamenlijke euro-obligaties. Leuk idee, timing minder – de andere ministers reageerden in Brussel vooral boos omdat ze liever concreet over de aanpak van de crisis van de PIIGS hadden gesproken. Jan Kees de Jager: “Dan moet je niet publiekelijk luchtballonnetjes oplaten.” En dus is het gevolg dat er geen beslissing wordt genomen, omdat de eenheid weer eens ver te zoeken is.

Bron: FD

 

Sarko's handeltje

 

Mooie deal voor de Franse president Nicolas Sarkozy. Met de Indiase president Manmohan Singh heeft hij een deal gesloten voor de levering van kernreactors aan het Aziatische land. Daarmee is de komende jaren een bedrag van miljarden dollars gemoeid. Met de deal overtroeft Sarko de Amerikanen, die treuzelden om de lucratieve Indiase markt voor kernenergie te betreden.

Bron: Wall Street Journal

 

'Akkoord IceSave nabij'

 

Goed nieuws uit IJsland: volgens premier Johanna Sigurdardottir zit er een akkoord met Nederland en Groot-Brittannië aan te komen over de terugbetaling van de IceSave-miljarden. Een akkoord daartoe zou deze week nog getekend kunnen worden. Volgens ingewijden betekent het dat IJsland al het geld zal terugbetalen, maar tegen een lagere rente dan aanvankelijk was afgesproken.

Bron: ANP

 

Obama verlaagt belastingen

 

Na ferme onderhandelingen met Republikeinse én Democratische leiders heeft de Amerikaanse president Barack Obama vanochtend nieuwe belastingverlagingen aangekondigd. Of nieuwe, eigenlijk zet hij het beleid van tax cuts dat zijn voorganger George Bush introduceerde nog twee jaar voort. Zo wordt de inkomstenbelasting 2 procent lager, houden studenten en gezinnen hun belastingkorting en mogen ondernemers het komende jaar al hun investeringen aftrekken. Zelf noemt Obama de deal 'niet perfect'.

Bron: CNN