Newswatch 8 februari

De Duitsers zitten niet op een haveninvasie te wachten, Amerika doet alles om de Chinezen onder druk te zetten en bij InHolland doe je lachend tentamen. En hoe gevaarlijk zijn die Toyota's eigenlijk?

 

'Duisburg voor de Duitsers'

De havens van Rotterdam en Antwerpen mogen dan serieuze plannen hebben een 33%-belang te nemen in de haven van Duisburg, in die Heimat worden de Nederlands/Belgische plannen met argusogen gevolgd. Sterker nog: de Duitsters lijken helemaal niet te zitten wachten op een kleine invasie uit het Westen. Wellicht speelt daarbij ook de frustratie mee dat de haven van Hamburg de laatste jaren veel terrein verloor op concurrenten Rotterdam en Antwerpen.
Bron: FD

Druk op China om yuan

Het zit de Amerikanen al tijden bijzonder diep dat China kunstmatig zijn munt laag gewaardeerd houdt, waardoor Chinese producten goedkoper de markt op kunnen. Nadat directe druk tussen beide landen nog niet voldoende resultaat opleverde, lijkt de VS nu de hulp van een andere opkomende economie in te roepen: Brazilië. Volgens de Wall Street Journal spraken de landen erover om tijdens de eerstvolgende G20-ontmoeting gezamenlijke druk op China uit te oefenen om de waarde van de yuan te verhogen.
Bron: Wall Street Journal

Lachend je tentamen halen bij InHolland


Grootschalige tentamenfraude bij de HBO'ers van InHolland. Vermoedelijk dankzij een behulpzame schoonmaker, die de papieren uit het secretariaat stal, wisten leerlingen tot acht keer toe tentamens van tevoren in handen te krijgen. De zaak begon op te vallen toen bleek dat hun cijfers ineens wel erg hoog waren. De school heeft aangifte van diefstal gedaan en laat alle voldoendes op de betreffende vakken opgeldig verklaren.
Bron: de Volkskrant

Hoe gevaarlijk zijn de Toyota's?

Eindelijk komen vandaag de resultaten naar buiten van het onderzoek door de Amerikaanse overheid naar Toyota. De oorspronkelijk Japanse automaker riep in 2009 en 2010 wereldwijd miljoenen auto's terug vanwege technische problemen, met name 'unintended acceleration'. De resultaten zouden er wel eens toe kunnen leiden dat de veiligheidseisen voor auto's van alle merken worden aangescherpt. Ondertussen maakte Toyota overigens zelf bekend de verwachtingen voor dit jaar naar boven bij te stellen.
Bron: Reuters