
FTM omarmt innovatief charitasmodel
FTM zal als eerste Nederlandse nieuwsorganisatie fondsen gaan werven in de private charitatieve sector. Doel is om gedegen onderzoeksjournalistiek nieuw leven in te blazen.
Het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM) wordt de eerste Nederlandse non-profit organisatie voor onderzoeksjournalistiek.
FTM zal als eerste Nederlandse nieuwsorganisatie fondsen gaan werven in de private charitatieve sector. Doel is om gedegen onderzoeksjournalistiek nieuw leven in te blazen.
De afgelopen jaren is het zakelijk model dat onderzoeksjournalistiek mogelijk maakte in rap tempo afgebrokkeld. De achteruitgang van zowel reclame- als lezersinkomsten hebben ertoe geleid dat het redactionele budget van kranten, tijdschriften en audio-visuele media behoorlijk is gekrompen. Onderzoeksjournalistiek lijdt daar het sterkst onder. Dat is op zich begrijpelijk: gedegen onderzoek vergt nu eenmaal tijd en dus geld, succes is niet vooraf gegarandeerd.
Tegelijk is de behoefte aan deze vorm van journalistiek onverminderd groot. Een open, democratische samenleving kan niet zonder de reinigende werking van journalistiek die in staat is diep te graven en zaken bloot te leggen. De paradox is dat deze opvatting door veel Nederlanders wordt gedeeld, maar dat het aanbod van onderzoeksjournalistiek slinkt. Zij maken zich zorgen over de kwaliteit van onze nieuwsvoorziening. De economische crisis en de schandalen in met name de financiële sector hebben dat besef – terecht – versterkt.
Nutsfunctie
Na twee jaar heeft FTM moeten concluderen dat er geen goed zakelijk verdienmodel voor onderzoeksjournalistiek meer bestaat. De oplossing voor de patstelling – een groeiende behoefte versus een slinkend aanbod – ligt in een alternatieve financiering van onderzoeksjournalistiek. De overtuiging dat journalistiek een belangrijke nutsfunctie heeft, sluit aan bij de maatschappelijke doelstelling van verschillende ideële charitatieve fondsen en het verantwoordelijkheidsgevoel van particulieren. Met een financiële bijdrage kunnen zij een rol spelen in het waarborgen van onafhankelijke, kwalitatief hoogwaardige journalistiek.Een open, democratische samenleving kan niet zonder de reinigende werking van journalistiekFTM heeft dit idee voorgelegd aan verschillende stichtingen, potentiële particuliere donateurs en hoofdredacties. De meeste reageerden enthousiast. FTM is op dit moment nog een besloten vennootschap. Deze rechtspersoonsvorm is in de nieuwe opzet van FTM, waarbij private fondsen zullen worden aangetrokken, niet langer geschikt. FTM zal worden omgevormd tot een stichting zonder winstoogmerk met een onafhankelijk bestuur. Het is niettemin de bedoeling dat FTM ook in de toekomst de journalistieke producties optimaal zal exploiteren en nieuwe bedrijfsmodellen voor journalistiek zal uitproberen.
Non-profit
Follow the Money-oprichters Arne van der Wal en Eric Smit hebben zich laten inspireren door het in New York gevestigde Propublica.org. In 2007-2008 richtte voormalig managing editor van de Wall Street Journal, Paul E. Steiger, het non-profit bureau voor onderzoeksjournalistiek op. Met zeer substantiële financiële steun van de Sandler Foundation stelde hij een team van hooggekwalificeerde onderzoeksjournalisten samen waarmee hij Propublica in enkele jaren wist uit te bouwen tot de grootste redactie van onderzoeksjournalisten in de Verenigde Staten. Het bureau levert zijn artikelen en verhalen aan de belangrijkste Amerikaanse kranten en nieuwsnetwerken, zowel lokaal als nationaal. Propublica boekte met onderzoeken naar belangwekkende kwesties zeer aansprekende resultaten en wist zelfs als eerste online nieuwsorganisatie in de Amerikaanse geschiedenis enkele Pulitzer-prijzen te winnen. We denken dat een Nederlandse versie van Propublica een bijdrage kan leveren aan de productie van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in ons land. Ons streven is gelijk aan dat van Propublica: Journalism in the public interest.Voor goede journalistiek moet uiteindelijk op een of andere manier worden betaaldFTM-oprichter Arne van der Wal: ‘Tegelijk blijven we zoeken naar nieuwe zakelijke modellen voor de journalistiek en journalisten. Financiële kracht is volgens mij de beste garantie voor journalistieke onafhankelijkheid en kwaliteit. Voor goede journalistiek moet uiteindelijk op een of andere manier worden betaald. Maar de realiteit op dit moment is dat onderzoeksjournalistiek verschraalt en schaars wordt. Er is een vicieuze cirkel ontstaan van steeds minder titels, lagere redactionele budgetten, magere inhoud en afhakende lezers. Externe financiering kan die negatieve spiraal doorbreken.’ Mede-oprichter Eric Smit: ‘Onderzoeksjournalistiek is te belangrijk om alleen aan de markt over te laten. We hebben in het buitenland gezien dat charitatieve modellen voor journalistiek succesvol zijn en zijn ervan overtuigd dat deze ook in Nederland een goede kans van slagen hebben. De hoofdredacties van de kranten de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Financieele Dagblad, Algemeen Dagblad en het Parool hebben al aangegeven in de toekomst graag met ons samen te willen werken.’ Over Follow the Money Het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM) werd in 2009 met de steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers door de journalisten Arne van der Wal, Eric Smit en Mark Koster opgericht. Het bedrijfsmodel van FTM is er vanaf de start op gericht geweest om een bijdrage te leveren aan de onderzoeksjournalistiek
12 Bijdragen
nobody
Info
nobodySid.
Wellicht is het qua beperkte afzetmarkt (max 26 mio NL sprekenden, veel bladen & kranten) een idee om in het Engels te gaan schrijven? Een beetje geïnteresseerde in onderzoeksjournalistiek is op zijn minst tweetalig, nietwaar?
BosMastenbroek
EricSmit
BosMastenbroekGast
Michiel
EricSmit
MichielHet Stimuleringsfonds voor de Pers heeft ons in 2009 een subsidie van 180 duizend euro toegekend. De helft daarvan is een lening. Tot nu toe hebben we 72.000 euro ontvangen. Geld dat we voor een belangrijk deel gebruikt hebben om de site mee op te zetten en andere investeringen mee te doen. Het Stimuleringsfonds bepaald na iedere periode - vijf in totaal - of we aan onze doelstellingen voldoen. In het begin hadden we daar grote moeite mee. Nu hebben we voldaan aan de eisen, maar kwamen we opeens met een ander inkomstenmodel aan. Dat heeft het Stimuleringsfonds dinsdag - tot onze grote vreugde - goedgekeurd.
Mocht je nu denken dat die gelden van het fonds vooral naar het Eric Smit Wildlife Fund vloeien, dan moet ik je teleurstellen. Arne en ik hebben onszelf de laatste jaren een maandelijkse 'managementvergoeding' van 1.600 euro bruto toegekend. Sinds het begin van dit jaar kennen we onszelf 2.400 euro per maand toe. Daar kun je als vader van twee kinderen niet echt de beest mee uithangen.
We hebben de laatste jaren ook geen pensioen opgebouwd. Te duur. We hebben het geld en de tijd die we tot onze beschikking hadden zoveel mogelijk in ons jonge bedrijfje geïnvesteerd en geprobeerd met journalistiek werk geld te verdienen.
In de praktijk is het zo dat het overgrote deel van de inkomsten van FTM bestaan uit wat wij 'commerciële klussen' noemen. Dankzij dat werk kunnen we onze - doorgaans ondermaats of ronduit slecht betaalde - journalistieke activiteiten financieel stutten.
Veel van die journalistieke productie bieden we - nadat de opdrachtgever het heeft gepubliceerd - gratis aan onze lezers aan. We maken ook kleinere artikelen die we op de site plaatsen zonder dat die eerder in andere media zijn verschenen. Daarnaast bieden we onze lezers een service door ze artikelen uit kwaliteitsmedia voor te schotelen. We hebben ook nog een groep bijzondere columnisten die regelmatig hun artikelen bij FTM plaatsen. Dankzij al dat werk hebben we nu een mooie l
Michiel
Michiel
BosMastenbroek
op welke sectoren in de maatschappij ?
- Bedrijfsleven ?
- Politiek ?
- Misdaad/fraude/onregelmatigheden in beide sektoren ?
PS: stem nu 20 jaren SP: om wat tegengas te ondersteunen op het gemarchandeer van de gevestigde Orde
Want Het Haagse Parlement is vol van zelfgenoegzaamheid etc.
Bij EU verkiezingen stem ik altijd op EU kritische Partij(destijds ook op Paul van Buytene)
Want het EU parlement kan wel wat anti-EU-spray gebruiken in haar kringen !
Alfred