Onze best gelezen stukken van het jaar

5 Connecties

Relaties

Jaaroverzicht top

Personen

Edith Schippers

Organisaties

Nidera

Werkvelden

Woningmarkt
14 Bijdragen

FTM.nl wordt vanuit bijna alle landen van de wereld bezocht. In ons jaaroverzicht laten we zien hoeveel mensen onze site bezochten en wat het afgelopen jaar de best gelezen artikelen waren.

Het aantal bezoekers van FTM.nl steeg in 2016 met bijna 18 procent tot 1,8 miljoen. Het aantal pageviews steeg met ruim 10 procent tot 6,4 miljoen. Daar zijn we erg blij mee vooral omdat het niet vanzelfsprekend was: waar FTM.nl voorheen namelijk helemaal gratis toegankelijk was, is een deel van de site vanaf februari alleen nog toegankelijk voor leden of voor lezers die via Blendle een artikel kopen. Dat was voor veel bezoekers even wennen, maar het stond een stijging van het aantal bezoekers niet in de weg. Verderop in dit artikel vertellen we je daar wat meer over; ook gaan we in op de vraag waarom we je vragen om je steun.

Opvallend was de snelle stijging van het aantal mobiele gebruikers van FTM.nl. Dat steeg in 2016 met ruim 40 procent, een trend die het veranderende gebruik van internet weerspiegelt. Het grootste deel van onze bezoekers (bijna 90 procent) stamt uit Nederland. Uit België, de Verenigde Staten en Duitsland komt het meeste buitenlands bezoek. Follow the Money heeft over de hele wereld lezers, er is bijna geen land waarin onze site niet wordt bezocht. Zelfs in het door oorlog en terreur geplaagde Syrië werd er het afgelopen jaar vijf keer een pagina van FTM.nl bezocht. Het minst populair is Follow the Money in Mayotte, een Frans overzees gebiedsdeel in de Indische Oceaan. Daar daalde het bezoek aan onze site met 100 procent — van één keer in 2015, naar nul in 2016.

Best gelezen artikelen

Afgezien van de homepage en enkele pagina’s over Follow the Money (zoals Word lid) en onze auteurs, waren dit in 2016 de tien best gelezen artikelen op onze site:

1. Hoe de echtgenoot van minister Schippers tonnen verdient aan haar zorgbeleid

Ons meest gelezen stuk was een geruchtmakend artikel van redacteur Jeffrey Stevens. Dat stuk doet uit de doeken hoe het adviesbureau P5COM, waar minister Edith Schippers’ echtgenoot Sander Spijker werkte, nieuwe declaratiemethodieken introduceerde bij zorginstellingen. Het artikel leidde tot Kamervragen en kreeg veel aandacht in andere media. Onder meer Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag met Lubach aandacht aan de opmerkelijke gevolgen van het zogenoemde ‘slimmer declareren’.  

2. Nederlandse zorgelite gaat elk jaar gezellig op reis

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Zorglobby. Het beschrijft hoe zorgbestuurders, ambtenaren van het ministerie, farmaceuten en zorgverzekeraars al meer dan dertien jaar met elkaar op reis gaan. Het ‘gezelligheidsreisje’ blijkt de ultieme plek voor lobbyactiviteiten en achterkamertjesoverleg.

3. Het kabinet gaat het mes in de huurtoeslag zetten

Follow the Money besteedt veel aandacht aan de woningmarkt, met name de grote woningcorporatiesector. De regering wil verder op die sector bezuinigen, maar dat blijkt een lastige opgave: datzelfde kabinet maakt zich namelijk ook zorgen over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen.

4. De Cholesterol-mythe (deel 1)

Het eerste deel van een serie die laat zien hoe de strijd tegen cholesterol een doel op zich werd. Daarmee zijn veel belangen, geld en invloed gemoeid. Maar de visie op cholesterol bij hart- en vaatziekten vertoont gebreken en staat steeds meer ter discussie. Is cholesterol wel zo schadelijk als wordt beweerd? En welke rol speelde de farmaceutische industrie daarin?

5. Gaat premier Rutte stappen ondernemen tegen minister Schippers?

De onthullingen van Follow the Money over Sander Spijker, de echtgenoot van minister Schippers, maakten veel los — ook in de politiek. Van verschillende kanten werd er druk op premier Rutte uitgeoefend om zijn minister van Volksgezondheid te bewegen de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

6. Wie profiteert er eigenlijk van het Associatieakkoord met Oekraïne?

Platform Authentieke Journalistiek vroeg namens Follow the Money hoe Oekraïners denken over het associatieakkoord. Veel Oekraïeners bleken uitgesproken negatief over de economische kant van het verdrag. Waar de economie lijdt, gedijen Oekraïense oligarchen op de afspraken met de EU. Het artikel maakt deel uit van ons dossier Associatieverdrag Oekraïne.

7. Een boze Edith Schippers is niet slimmer

Minister Edith Schippers deed in het televisieprogramma Pauw een verwoede poging om haar echtgenoot Sander Spijker van alle blaam te zuiveren en de journalistiek van Follow the Money onder vuur te nemen. Hoofdredacteur Eric Smit legt daarop uit waarom Schippers’ kritiek geen hout snijdt.  

8. De verborgen verliezen van Peter Paul de Vries

Bedrijvenverzamelaars met flair zijn er in vele soorten en maten, en vaak weten ze als geen ander hoe ze creatief kunnen boekhouden. De vroegere ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen was zo iemand. Onafhankelijk analist Roel Gooskens ziet ook in Peter Paul de Vries, voormalig belangenbehartiger van de beleggersvereniging VEB en oprichter van beursfonds Value8, een creatieveling die over het randje gaat. Dit artikel was het eerste in een reeks over een kwestie die met name beleggende lezers bezig houdt: in hoeverre worden de boeken van beursgenoteerde bedrijven als Value8  'gekookt'?

9. Het geheim van het zorgstelsel: hoe de kosten ongezien naar de burger werden verschoven

Het Nederlandse zorgstelsel staat steeds meer ter discussie en is een belangrijk thema in de verkiezingen van 2017. Uit deze analyse van redacteur Eelke van Ark blijkt dat de lasten de afgelopen tien jaar flink verschoven zijn naar de burger. De kostenverschuiving is enorm en zit goed verstopt in de cijfers.

10. Oekraïne, Brexit, Trump: de elite leert het ook nooit

De enorme verbazing over de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is misplaatst, schrijft columniste Roxane van Iperen in een veel geprezen en gedeeld artikel. De aanhangers van populistische politici zijn namelijk niet gek. Sterker nog: ze hebben in de kern gelijk. Zij zijn het slachtoffer van een sociaal-economische tweedeling die de maatschappelijke elite niet wenst te zien.

Bijzondere series en dossiers

Follow the Money bundelt veel van zijn journalistiek onderzoek in handzame dossiers, waarin alle artikelen over een bepaald thema op een tijdlijn zijn geordend. Voor de gebruiker heeft dat als voordeel dat je je snel en grondig kunt informeren over een bepaald onderwerp. In de loop van het volgend jaar zullen we de toegankelijkheid van de dossiers en de artikelen die daarin staan verder verbeteren. Een overzicht van alle onze dossiers vind je hier. Hier lichten we er enkele uit.

In dossier Kaalslag bij Defensie baarden de artikelen van Dieuwertje Kuijpers over onder meer de angstcultuur bij de krijgsmacht en de geldverslindenden innovatieprojecten bij de luchtmacht opzien. Zij zette in een indrukwekkende serie duidelijk uiteen hoe een combinatie van bezuinigingen en strategische armoede de Nederlandse defensie voor lange tijd hebben verzwakt.

In Ziek van de moleculaire keuken doet auteur Marcel van Silfhout uit de doeken hoe het zogenoemde ‘moleculaire koken’ via de voedingsindustrie in onze huis, tuin en keuken zijn beland. Deze manier van voedselbereiding blijkt niet zonder gezondheidsrisico’s. Voor wie het nog niet gelezen heeft: in deze artikelen laat topkok Pierre Wind in verschillende video’s zien van welke trucs de moleculaire keuken gebruik maakt, onder meer hoe je van inferieure lapjes vlees met behulp van wat lijm en andere middelen een duurbetaalde tournedos kunt maken.

In het dossier Wat maakt onze zorg zo duur? proberen we samen met onze lezers te ontdekken hoe en waarom de zorg in Nederland zo duur is geworden. Het is een zoektocht naar verspilling, bureaucratie, onzinnige zorg en idiote regels. Veel FTM-lezers beschikken over unieke eigen ervaring of expertise en helpen ons uit te vinden wat er mis gaat. Daarvoor hebben we onder meer het Zorgpanel opgericht. Op die manier betrekken we onze lezers bij ons onderzoek. Lezers die goede bijdragen leveren worden daarvoor beloond met waardering van andere deelnemers aan het panel en de redactie. We zijn ervan overtuigd dat dit de kwaliteit en relevantie van ons onderzoek ten goede komen. De komende tijd gaan we deze lezersinteractie uitbreiden naar andere onderzoekthema’s. Zo kan iedereen die dat wil op speelse wijze een stempel drukken op en bijdragen aan het journalistieke onderzoek van Follow the Money.

In het dossier Internationale grondstoffenhandel maakte redacteur Dennis Mijnheer een indrukwekkende reconstructie van de frauduleuze praktijken bij het Rotterdamse handelshuis Nidera, dat nu in Chinese handen is. Het in het Engels vertaalde artikel wordt regelmatig bezocht vanuit China en de Verenigde Staten en biedt een inkijkje in de schimmige wereld van de grondstoffenhandel.

Onze nieuwe site en leden

In februari 2016 ging de nieuwe FTM-site live. De bouw van onze site is mede mogelijk gemaakt door onze founding friends, founding members en investeerders. Naast een compleet vernieuwde layout en gebruikerservaring, hebben we ook een andere vernieuwing doorgevoerd. We zijn helemaal gestopt met advertenties. Een deel van de artikelen bevindt zich sinds februari achter een zogenoemde ‘betaalmuur’. Dat betekent dat ze toegankelijk zijn voor onze leden. We hebben voor dit model gekozen omdat onafhankelijke journalistiek in onze ogen alleen kan bestaan met de financiële steun van betrokken leden. Als je hier meer over wilt weten, vind je op deze pagina meer informatie. Daar kun je ook lezen hoe je onze journalistiek kunt steunen.

Eenmaal ingelogd kunnen onze leden gebruik maken van alle mogelijkheden die FTM.nl biedt, zoals meedoen aan discussies, het volgen van favoriete auteurs, het bewaren van artikelen voor later, etc. Ook hebben we een systeem van waardering en participatie ingevoerd. Wie bijvoorbeeld als lid een bijdrage levert wordt daarvoor beloond. Als die bijdrage ook door andere lezers wordt gewaardeerd, is dat zichtbaar in het profiel van het FTM-lid. Meer uitleg over alle mogelijkheden van FTM.nl vindt je hier.

Toegang tot artikelen achter de betaalmuur kan overigens ook verkregen worden via de online kiosk van Blendle.

Hoewel onze ledenwerving voorspoedig loopt, hebben we er nog niet genoeg. We merken dat Follow the Money steeds bekender wordt, maar dat de stap om lid te worden nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We zullen hier het komend jaar extra aandacht aan besteden. In de eerste plaats willen we onze bezoekers die nog geen lid zijn overtuigen door het maken van meer en nog betere onderzoeksjournalistiek. En we hopen natuurlijk dat onze founding members hun steun zullen omzetten in een lidmaatschap. We krijgen daar regelmatig vragen over, maar we houden ons aan de belofte die we onze founding members hebben gedaan: het lidmaatschap van Follow the Money is pas ingegaan op het moment dat onze nieuwe site klaar was. Founding members zijn vanaf dat moment een jaar lang lid. Binnenkort zullen we hen op de hoogte stellen en vragen om het lidmaatschap voort te zetten.

Impact

In september publiceerden we ons eerste Impactrapport. Daarin hebben geanalyseerd welke impact onze journalistiek heeft gehad over het eerste half jaar van 2016. In januari zullen we het verslag over het tweede halfjaar van 2016 publliceren. Follow the Money wil met zijn journalistiek niet alleen zaken van het duister naar het licht halen, maar ook aanzetten tot discussie en vooral: zaken in beweging zetten om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. Journalistiek waar je iets aan hebt dus.