36 FTM Pitches: inzending is gesloten, stemmen kan nog wel

36 Onderzoeksvoorstellen van FTM-lezers: dat is de verrassende oogst van onze eerste FTM Pitch. Indienen kan niet meer, maar stemmen nog wel. Je kunt nog tot en met zaterdag 23:59 je stem uitbrengen op wat jij het beste idee vindt voor een nieuw FTM onderzoek.

Van de sloop van sociale huurwoningen in Rotterdam, een ondergrondse parkeergarage in Kampen en het zwarte financiële gat dat vliegveld Eelde heet, via lawaaioverlast in een natuurgebied bij Lochem en ziekmakende bromtonen, tot het ‘geldgraf’ Floriade in Almere: meer dan dertig voorstellen zijn intussen bij Follow the Money's Pitch ingediend. Veel daarvan maken onmiddellijk nieuwsgierig: wat is er aan de hand? In vrijwel elk voorstel stijgt een verdacht luchtje op.

Onze allereerste FTM Pitch staat in het teken van FTM Lokaal, waarmee we onlangs ook zijn begonnen. We vroegen je om onderzoeksvoorstellen in te dienen met als thema Fraude & corruptie in jouw gemeente. Uit de lezertips die we dagelijks krijgen blijkt dat veel FTM-lezers vermoedens hebben dat er iets niet goed zit in hun woonplaats. Vreemde geldsporen, dubieuze beslissingen of een vreemde gang van zaken. Spannend en maatschappelijk relevant, maar achteraf gezien wellicht een (te?) moeilijk thema voor een openbare pitch. Fraude en corruptie zijn immers gevoelige onderwerpen, die als je ze wilt onderzoeken gebaat zijn met de nodige behoedzaamheid. 

We luisteren naar je, maar FTM Pitch is geen vrijbrief om rotzooi over de schutting te gooien of mensen aan het kruis te spijkeren

Het heeft onze lezers niet weerhouden om een flink aantal voorstellen in te dienen. Ze voldoen niet allemaal aan het thema, maar toch hebben zowel kwantiteit als kwaliteit me verrast. Het is moeilijk een keuze te maken: Follow the Money beschikt niet over onbeperkte middelen. We kunnen eenvoudigweg niet in elk voorstel duiken, hoe intrigerend het ook is.

Bij FTM Pitch draait het ook niet zozeer om wat wij ervan vinden, maar om wat jij, FTM lezer, interessant vindt. Je bepaalt mee wat onze redactie gaat onderzoeken door te stemmen op het voorstel dat jou het meest aanspreekt. Heb je dat nog niet gedaan: dat kan tot zaterdag 28 april 23:59. Stemmen kan hier. Op die pagina kun je ook alle ingediende pitches bekijken en van commentaar voorzien.

Hoe nu verder?

Na afloop van de eerste ronde gaan de vijf voorstellen waarop het meest is gestemd door naar de tweede ronde. Hierin gaat de redactie aan de slag. We nemen contact op met de pitchers en zullen het voorstel nader onder de loep nemen. Concreet betekent dat: vooronderzoek, inventariseren van bronnen en een toetsing van de journalistieke haalbaarheid. We zullen waar nodig ook vragen om verdere onderbouwing, bijvoorbeeld met documenten of het oordeel van een expert. De pitcher kan ons helpen door zelf een onderzoeksteam samen te stellen, of FTM-lezers in te schakelen. 

Ook jij kunt meedoen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan onze journalistieke waarheidsvinding. Misschien beschik je over expertise die het onderzoek kan helpen. Of heb je wat tijd over om stukken door te nemen, bijvoorbeeld een jaarverslag of notulen. Meld je in dat geval aan bij de pitch-leider. 

Aan het eind van de tweede ronde, die een week of twee in beslag zal nemen, zullen we een beargumenteerde keuze maken. Bij twijfel leggen we die aan je voor. En daarna gaat het los: we gaan op onderzoek uit.

Over het hoe en waarom

Follow the Money probeert goed te luisteren naar wat zijn lezers te zeggen hebben. Maar daarmee houdt het niet op. Met FTM Pitch willen we onze lezers een stem geven in wat we gaan onderzoeken. Niet door ons een losse tip te sturen (waarbij je vervolgens maar moet afwachten wat ermee gebeurt), maar door je de mogelijkheid te bieden een onderbouwd onderzoeksvoorstel in te dienen. FTM-lezers kunnen daarop reagerenen je suggesties geven. 

Daarmee houdt het niet op: je kunt meebeslissen over wat wij gaan onderzoeken door je stem uit te brengen op het voorstel dat je goed vindt. Per voorstel kun je één stem uitbrengen. In de tweede ronde kun je ook je eigen expertise aanbieden voor je favoriete project. 

Elke FTM Pitch heeft een eigen thema en wordt geleid door FTM-redacteur. Die coördineert de zaken, voelt pitchers aan de tand, verricht het onderzoek en doet verslag. Deze Pitch-leider velt ook een oordeel over de pitch zelf. Past die binnen het thema? Worden er regels overtreden? Als dat geval is, kan de leider besluiten om de pitch te sluiten, te redigeren of – in het uiterste geval – offline te halen. We luisteren naar je, maar FTM Pitch is geen vrijbrief om rotzooi over de schutting te gooien of mensen publiekelijk aan het kruis te spijkeren. 

Heb je een goed idee, maar is dat minder geschikt voor een publieke pitch? Dan kun je altijd een tip versturen:

Tip de redactie

Lees verder Inklappen

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Arne van der Wal

Gevolgd door 826 leden

Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren