FTM-redacteur Rob Vorkink is overleden

Dinsdagochtend kregen we het slechte nieuws.

Elke dinsdagochtend vergadert de redactie van Follow the Money. We bespreken dan onder meer lopende onderzoeken, de ontwikkeling van ons ledenbestand, de weekplanning en wat verder ter tafel komt. Meestal was Rob daarbij, ook al was het voor hem vanuit zijn woonplaats Goor een flink eind rijden. Ook gisteren zou hij erbij zijn.

Maar deze dinsdag kwam ‘onze man uut Twente’ niet opdagen bij een collega met wie hij had afgesproken om samen naar Amsterdam te rijden. Dat was niets voor Rob. Vlak voordat de vergadering begon hoorden we het verschrikkelijke nieuws dat Rob in de vroege ochtend is overleden.

Na jarenlang gewerkt te hebben bij RTV Oost, meldde Rob zich dit voorjaar als freelance journalist bij Follow the Money. Hij ging meteen aan de slag voor ons nieuwe initiatief FTM Lokaal. Hij deed dat met veel energie, een indrukwekkende dossierkennis en vooral een enorme betrokkenheid. Zijn eerste artikel voor FTM ging over asbestvervuiling in de bodem van een woonwijk in zijn geboorteplaats Goor. In de lokale fabriek van Eternit werd decennialang asbesthoudend bouwmateriaal gefabriceerd. Het verhaal maakte deel uit van een breder onderzoek naar de nasleep van de vervuiling die door Eternit wereldwijd is veroorzaakt. Uiteindelijk maakte Rob een serie van zes artikelen en een podcast over dat bijna in de vergetelheid geraakte onderwerp. Naar aanleiding van deze reeks zijn er Kamervragen gesteld en is zowel de afwikkeling van de schadevergoeding voor asbestslachtoffers als de verantwoordelijkheidsvraag opnieuw in de belangstelling gekomen. 

‘Cold cases’ noemde Rob weleens dergelijke pijnlijke, half opgeloste kwesties. Steeds wees hij op het lot van de nabestaanden, die volgens hem recht hadden om te weten wat er nou precies was gebeurd. Ook de Enschedese vuurwerkramp was zo’n slepende zaak waar hij zich recent voor Follow the Money opnieuw op had gestort. Over de ramp van 2000 en alle verwikkelingen die erop volgden, heeft hij jarenlang nauwgezet als verslaggever van RTV Oost bericht. 

Zijn belangstelling voor zaken die in de doofpot dreigden te worden gestopt, of waar de verantwoordelijke autoriteiten liever niet meer aan werden herinnerd, kwam niet alleen voort uit persoonlijke betrokkenheid, maar ook uit een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Als Rob zich ergens in vastbeet, liet hij niet los. Tegelijk was hij een fijne collega, met wie het ook goed een borrel drinken was. 

Rob is 51 geworden. We zullen hem heel erg missen. 

 

Dagblad Tubantia publiceerde een in memoriam over Rob. In zijn auteursprofiel zijn al de artikelen die hij voor Follow the Money schreef terug te vinden.

Arne van der Wal
Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.
Gevolgd door 1125 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 8165 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren