FTM's must reads

2 Connecties

Relaties

MF Global

Personen

Eric Smit
0 Bijdragen

Zes artikelen voor in het weekend.

 Meest gelezen op FTM

Uitgevers zijn volgens Smit ordinaire woekeraars. Het standaard auteurscontract kan de prullenbak in. De toekomst is aan uitgevers die met hun auteurs kunnen delen. Het artikel deed stof opwaaien onder uitgevers. Joost Nijssen, de uitgever van Smit’s boek ‘De Broncode’, reageerde in een column: ‘Smit begaat de klassieke vergissing om omzet te verwarren met winst.’ Wordt vervolgd….
 
FTM besteedde eerder aandacht aan de banden van het bedrijfsleven met de academische wereld. Deze week schreef Jesse Frederik een artikel over de door ABN/AMRO gesponsorde hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz. Eichholtz werd ondanks zijn gesponsorde leerstoel en zijn scala aan nevenfuncties toch vaak gepresenteerd als een onafhankelijke –immer optimistische- bron van expertise over de woningmarkt. 
 
Must read
De waardeloze risicomodellen op Wall Street kregen in de nasleep van de crisis een groot deel van de schuld in de schoenen geschoven. De commissie de Wit wijdde een hele paragraaf aan ‘The Formula that Killed Wall Street’. The Scientific American schrijft nu, op basis van onderzoek in de geologie, dat het hele idee achter financiële risicomodellen mogelijk gedoemd is om te falen. 
 
Sinds Occupy Wall Street wordt er meer over gediscussieerd in Amerika:  is Amerika een oligarchie? Nobelprijswinnaar Paul Krugman vindt van wel. Oligarchie op zijn Amerikaans heet Krugman’s laatste column. De rijkste 0.1 procent van de Amerikanen zag haar inkomen met meer dan 400 procent toenemen tussen 1975 en 2005, ondertussen zag gemiddeld Amerika haar inkomen stagneren. De voormalig hoofdeconoom van het IMF Simon Johnson schreef het ook al eens: ‘If the IMF’s staff could speak freely about the U.S., it would tell us what it tells all countries in this situation: recovery will fail unless we break the financial oligarchy that is blocking essential reform.’ 
 
In 2009 liet de Engelse koningin weten ontevreden te zijn met de staat van de economische wetenschap. ‘Waarom zag niemand de crisis aankomen?’ vroeg de koningin aan een groep van economen van de London School of Economics. Deze week liepen studenten aan Harvard weg uit een college van de prominent econoom en voormalig economisch adviseur van George W. Bush Gregory Mankiw. ‘We found a course that espouses a specific—and limited—view of economics that we believe perpetuates problematic and inefficient systems of economic inequality in our society today,’ schreven de studenten. 
 
MF Global, het hedgefonds van Jon Corzine, voormalig CEO van Goldman Sachs en gouverneur van New Jersey, stortte deze week in. Toen het einde in zicht kwam gebruikte Corzine het geld van zijn cliënten om het onvermijdelijke faillissement af te wenden. Vandaag laat de New York Times zien hoe Corzine drie maanden voor zijn val lobbyde tegen regels die het gebruik van het geld van zijn cliënten zou bemoeilijken. MF Global schreef aan de Amerikaanse toezichthouder dat ze ‘een probleem probeerde te bestrijden dat niet bestond.’