Gouden kerst voor VW'ers

1 Connectie

Relaties

Sjoerd kooistra
0 Bijdragen

FTM's Stefan Vermeulen wint prijs voor onderzoeksjournalistiek. Verder in Newswatch: superbonus voor VW-arbeiders, Amerikanen bezorgd over hun euro's en de Spaanse morning after. Wat nu? Plus: economen PRO en CONTRA de euro.

FTM medewerker wint prijs

Follow the Money-medewerker van het eerste uur Stefan Vermeulen heeft vrijdag de aanmoedigingsprijs van de Nederland-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn artikel over de rampzalige ICT van de gemeente Amsterdam. Vermeulen stapte in april 2010 over van het ANP naar Follow the Money. Daar schreef hij spraakmakende artikelen over onder meer Willem Vermeend, de ondergang van de bibliotheek van Joost Ritman en Sjoerd Kooistra
Bron: VVOJ 
 
Amerikaans geld niet safe door euro-crisis
De Amerikanen krabben zich op het hoofd: hoe diep zitten wij eigenlijk in euro-bonds? De nervositeit over de euro-griep neemt toe.
Bron: Reuters 
 
Nieuwe regering Spanje: wat nu?
Historische zege voor de conservatieven onder leiding van Mariano Rajoy, de nieuwe premier van Spanje. Hij heeft de meerderheid, maar hem wacht sisyphus-arbeid. Bloomberg zet de Spaanse problematiek uiteen. De overwinning is overigens vooral te danken aan het verlies van de tegenstander, de socialisten van  Zapatero. 
Bron: Bloomberg
 
 
Kloof arm-rijk groter dan ooit in Groot-Brittannië
De recessie slaat het hardst toe bij de lage inkomens en jongeren. Het gegeven leidt tot een broeiende onrust in de Britse samenleving. 
Bron: Telegraph 
 
De euro splijt niet alleen noord en zuid Europa, maar zaait ook tweedracht in het kamp der economen. 
 
Economen VOOR de euro...
Open rief van Arnold Heertje, Sylvester Eijffinger, Lex Hoogduin en Rick van der Ploeg aan Rutte cs: doe iets! Voorkom dat de eurozone uitelkaar ploft.
Bron: Volkskrant 
 
 
...en economen TEGEN de euro
Jan Luiten van Zanden wil juist wel de euro beëindigen:
'Critici van de euro bevinden zich in een lastig parket. Het is nu wel duidelijk dat de invoering van de euro een experiment met enorme risico’s is.Maar door de EMU verder te bekritiseren schaart men zich haast vanzelf in het kamp van de eurosceptici die, veelal vanuit zeer enge, nationalistische ideeën, het liefst het hele Europese integratieproces willen opblazen.  Maar de euro in stand houden lijkt ook geen goed idee; dat het systeem inherent instabiel is, behoeft nu geen betoog meer. De enige uitweg is die van een Europese superregering (en een vergelijkbare Europese centrale bank), maar zo’n verdieping van het integratieproces is op de korte termijn politiek onhaalbaar. Het lost ook het probleem niet op dat er dan een echte splitsing binnen Europa ontstaat tussen de eurolanden en de landen die buiten de EMU zijn gebleven.'
Bron: MeJudice.nl 
 
En hier: 'waarom zo bang voor de euro'? 
'Zoals veel Amerikaanse economen ons op voorhand voorspelden, blijkt de euro een mislukking. De economische en politieke tegenstellingen binnen het eurogebied zijn te groot om door één monetair systeem te worden overbrugd. Al in 1992 was dat gebleken bij de crisis van het ERM (European Exchange Rate Mechanism).' Hein Klemann relativeert de gevolgen in de Volkskrant.
 
 
Gouden kerst voor VW-arbeiders
Dat belooft de ceo van het auto-concern, Martin Winterkorn. De succesbonus over 2011 zal een recordhoogte bereiken. 10 Procent van de bedrijfsopbrengsten worden over de medewerkers in Duitsland uitgestrooid. En dat ondanks de zorgen over de verdampende Zuideuropese markt.  In een interview met het Duitse Handelsblatt veegt Winterkorn en passant nog even de vloer aan met euro-politici.

Het NOS-Nieuws van 7.30