
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan. De gevolgen van deze crisis zijn nog grotendeels onbekend. Maar de maatregelen die we nu nemen, zullen bepalen hoe de samenleving van de toekomst eruitziet. Daarom volgt de redactie van FTM de ontwikkelingen op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Haagse ondernemersfamilie gebruikte miljoenen aan coronasteun voor zichzelf
Recordwinsten en gesjoemel bij coronacallcenters
De chaos op Schiphol is een logisch gevolg van het mainportbeleid
Rechter zet Sywert van Lienden en Bernd Damme uit bestuur stichting Hulptroepen Alliantie
Conflict tussen ministerie en Deloitte over dreigende vertraging onderzoek mondkapjesdeal
Hugo de Jonge, Sywert en de mondkapjesdeal: in het buitenland zou dit corruptie heten
Zo dwong Sywert de Haagse kopstukken een verbijsterende deal af
Terwijl Sywert van Lienden zei van een stichting te zijn, stond de bv voor de winst al klaar
Rabobank was belangrijke troef in mondkapjesdeal Sywert van Lienden met overheid
Sywert van Lienden heeft strafrechtelijk meer te vrezen dan alleen ‘oplichting’ van Randstad
Novel Coronavirus SARS-CoV-2 © NIAID / CC BY 2.0
FTM selecteert: coronacrisis-update 25 maart 2020
Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.
- VS geven fabrikant coronamedicijn exclusieve verkooprechten / The Intercept
- Positief nieuws : ‘coronavirus muteert niet significant’ / The Washington Post
- De helft van de normale zorg gaat niet door wegens coronavirus / NOS
- De containment-strategie verdient een nieuwe kans / ESB
- Ierland nationaliseert private ziekenhuizen gedurende coronacrisis / The Journal
- Cybercriminelen vallen zorginstellingen aan / Zorgvisie
- Despoten grijpen coronacrisis aan om hun greep te versterken / The Atlantic
- Europa onderbreekt het ‘verhuiscircus’ naar Straatsburg, vanwege corona / Euravtiv
- Agenten extra kwetsbaar voor corona; chaos bij Belgische politie / Humo
- Corona breekt huurmarkt open (tenminste in Dublin) / Twitter
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Lees hier alle artikelen terug:
Dossier
Blijf op de hoogte
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
44 Bijdragen
HH Manders 4
1) Het virus waart met tijdverschillen over de hele wereld rond, dus zal dat ook hier naar verloop van tijd vrijwel zeker terugkeren. Moet er dan weer een totale lockdown komen zoals in Azië?
Hij zegt: 'De gezondheidseffecten van effectief beleid gericht op containment lijken een veelvoud gunstiger te zijn dan van mitigation, omdat veel minder mensen besmet zullen raken en de ziekte zullen ontwikkelen'
Deze uitspraak is gebaseerd op de zeer dubieuze aanname dat het virus uitgeroeid kan worden via containment. En dat is denk ik een extreem dubieuze aanname, meer gebaseerd op wensdenken dan realisme. Het is realistischer om aan te nemen dat veel mensen dan op een later tijdstip besmet zullen raken (als het virus terugkeert).
2) Individuele vrijheden worden - als je de containment zoals die in Azië is toegepast - wel heel erg aangetast. Ergens moet een grens zijn. Zoals anderen al aangegeven, als de overheid invasieve middelen heeft toegepast, worden die later zelden of nooit teruggedraaid (zie Patriot Act).
3) Inmiddels zijn er de eerste berichten over een nieuwe Corona-golf in Azië. Dus lijkt containment helemaal niet zo effectief te zijn.
4) In dit alles wordt ook nog eens de aanname gedaan dat de statistieken kloppen, en zelfs als ze kloppen (extreem dubieuze aanname) dat ze ook nog één op één te vergelijken zijn.
5) Ik denk dat hij de culturele verschillen en de consequenties daarvan heel erg onderschat.
Eric Smit 11
HH MandersKoolman stelt niet dat containment de 'totale lockdown' inhoudt. Integendeel. De aanpak voorziet ook niet in de 'totale uitroeiing' van het virus. 'Containment' betekent letterlijk: indamming. Uw overige punten worden niet onderbouwd, bij punten 4 en 5 trekt u voorbarige conclusies. Als u het artikel van Koolman leest, kunt u zien dat de wetenschapper het wél goed heeft onderbouwd. Dat is ook niet zo gek, hij is immers een wetenschapper en die zeggen niet zo snel iets, mits ze hun uitspraken deugdelijk kunnen stutten. Niet dat wij hier op FTM wetenschap beoefenen, maar de intentie lom een argument van een op feiten gebaseerd fundament te voorzien omarmen wij!
Hartelijke groet,
Eric Smit
HH Manders 4
Eric Smitsorry dat ik mijn woorden totale lockdown verkeerd heb gebruikt. Mijn excuses daarvoor.
Wat betreft uw kritiekpunten:
Ad punt 2: Behoeft dit punt onderbouwing? De methodes die de in China en Zuid-Korea zijn gebruikt (grootschalig gebruik van drones, tracking data van mobieltjes etc.) zijn methodes die op dit moment in Nederland NIET zijn toegestaan. Feit is ook - afgelopen week nog voor gewaarschuwd in in ieder geval één opinie - dat het zeer regelmatig zo is dat als onder het mom van nationaal belang tijdelijk allerlei wetgeving doorgedrukt wordt in een crisis, die onder 'normale' omstandigheden NOOIT zouden zijn geaccepteerd, en die zogenaamd tijdelijk is, die vaak helemaal niet tijdelijk blijkt te zijn.
Ad 3: De berichten zijn van vandaag.
Vervolg in een vervolg bericht.
HH Manders 4
Eric SmitPersoonlijk vertrouw ik de Chinese statistieken absoluut niet, gezien de aard van het regime. Zuid-Koreaanse en Taiwanese statistieken lijken mij een stuk betrouwbaarder. Hier in Nederland geeft het RIVM ZELF al toe dat de statistieken over de ontwikkeling van de sterftecijfers (in ieder geval) zoals tot noch toe gepubliceerd zijn niet 100% betrouwbaar zijn, omdat er vertraging zit in het doorgeven (dus dat sterfgevallen van bijvoorbeeld afgelopen zondag pas vandaag zijn doorgegeven, en bij de sterfgevallen van een dag later worden geteld).
Als we gaan kijken naar Italië, is wellicht een probleem al - met ENORME invloed op de sterftecijfers - dat naar het schijnt (hieraan werd gememoreerd in een opinie van een arts; ik weet dit ook uit eerste hand overigens) over wie wel en niet op de IC beland; waar hier in Nederland veel mensen met geen of nauwelijks kans op genezing nooit op de IC of in het ziekenhuis zijn opgenomen, is dat daar wel gebeurd. Gevolg: de IC ligt al snel vol, en het gevolg is dan dat patiënten met hogere overlevingskansen alsnog onvoldoende zorg krijgen en overlijden. Dit beïnvloed dus niet alleen de mortaliteitscijfers, maar maakt de cijfers ook moeilijk vergelijkbaar met Nederland.
HH Manders 4
Eric SmitOok nu heb ik - meen ik op NOS of de Volkskrant - de eerste artikelen gezien van mensen die inmiddels niet meer tegen de restricties kunnen in West Europa. Ik ben benieuwd in hoeverre mensen in West-Europa bereid zijn om langdurig of met grote regelmaat deze beperkingen te accepteren.
Wietze van der Meulen 5
Eric SmitIk zou je willen adviseren om dhr. Alexander Kekulé eens te volgen. Deze viroloog is dagelijks in het Duitse nieuws te volgen en weet op een rustige wijze zijn kennis naar voren te brengen waarbij hij ook duidelijk weet aan te geven wat we allemaal nog niet weten.
Een voorbeeld.
https://www.mdr.de/nachrichten/podcast/kekule-corona/mundschutz-sollte-standard-werden100.html
Groet,
Wietze
Francois peters 1
C. Tamsyn 4
Verder is het vreemd dat er zo weinig tests zijn om mensen die ziek zijn te testen want dat wordt niet gedaan, zo krijg je een heel vertekend beeld over het aantal besmettingen. Als je nu 40 graden koorts heb en je behoort niet tot een risicogroep dan raden huisartsen aan om binnen te blijven en hij schrijft ibuprofen voor maar er wordt niet getest sterker de huisarts komt niet op visite wat ook wel weer logisch is want hij/zij moet niet uitvallen. Maar met een gezin met drie kinderen loop je dan toch het risico om je kinderen te besmetten die het op hun beurt weer door kunnen geven aan kwetsbare ouderen. Vreemd toch?
Er is geen land dat zijn burgers meer test dan Zuid-Korea. Zo wordt (NOS) vertelt dat er per dag tienduizend Zuid-Koreanen kunnen worden getest. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een soort drive-thru-centra. Mensen hoeven dan niet eens hun auto uit, maar kunnen door het raampje heen een test laten afnemen.
HH Manders 4
C. TamsynDe tests: Voldoende tests op voorraad hebben (of materialen daarvoor) is volledig onrealistisch. Een groot gedeelte van het testmateriaal zal in veel gevallen naar verloop van tijd gewoon weggegooid kunnen worden, omdat ze niet meer goed zijn. Weggegooid geld. Zo ook de benodigde productiecapaciteit voorradig hebben. Pure geldverspilling. Sterker nog, het is voor de maatschappij zoals die nu is - laat staan hoe die zich gaat ontwikkelen - volledig onbetaalbaar.
Een deel wordt nu verergerd door de marktwerking (hij/zij die het meest betaalt krijgt het product).
En als we gaan kiezen voor het Zuid-Koreaanse model, hoe lang gaan we dat dan volhouden? Want gezien de wereldwijde ontwikkelingen, zou je dit dan maandenlang, zo niet jarenlang moeten volhouden... succes!
C. Tamsyn 4
HH MandersFrank Oosterhuis 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Frank OosterhuisIk vraag mij af waarom zij niet in quarantaine moeten daar is niets van gezegd, met het is vermoedelijk een gewoon griepje maakt deze huisarts zich er met een Jantje-van-leiden vanaf. Die kinderen spelen gewoon buiten en kunnen indien drager het virus doorgeven er is geen protocol ze doen maar een dot hier.
Zo komt men nu aan die gunstige gegevens in Nederland. Terwijl we straks misschien bij bosjes alsnog omvallen, de gegevens over het aantal besmettingen is een farce, pure misleiding. Het is een fopspeen die ons moet geruststellen.
Ik ben benieuwd als een lid van het koningshuis 40 graden koorts krijgt of hun lijfarts hun ook met een ibruprofen pilletje afschepen, dat is een vergelijkbaar gezin namelijk, ouders met drie kinderen. Ik verwacht van niet!
Frank Oosterhuis 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Frank OosterhuisNiet geadviseerd door de huisarts, vreemd toch? in hoeverre kunnen we nu het aantal van 6412 coronabesmettingen (actueel) nog serieus nemen? want het gezin van onze zoon zullen niet de enigste wezen die dit overkomt. We lopen gewoon achter de feiten aan!
C. Tamsyn 4
Frank Oosterhuishttps://www.ftm.nl/artikelen/roche-corona-lysisbuffer?share=%2BDoY%2FcJcXYseceZIXQZwxf5bbiR8wjDqYMBEFU0IwkC%2B4oyQOOxxDuzLPPbtcA%3D%3D
Hannie Groen 5
C. TamsynC. Tamsyn 4
Hannie GroenZo komt men nu aan al die gunstige aantallen van besmetting, het is een gok we worden besodemieterd waar we bij staan! Dit wordt een ramp voor de mensheid.
Theo van Beuningen 4
Wordt moeilijk om dat hier zo te gaan doen, en nu helemaal.
C. Tamsyn 4
Theo van BeuningenSicco Kamminga 4
Overigens vind ik het nog wat vroeg om conclusies te trekken. Als die afvlakking die nu zou plaatsvinden doorzet dan hebben we het zo slecht nog niet gedaan; zet die niet door dan zitten we zomaar in het Italie scenario.
Groet, Sicco
Eric Smit 11
Sicco KammingaJe hebt helemaal gelijk: het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Ook over de aanpak kunnen we nog geen definitieve uitspraken doen. Voorzover ik het kan beoordelen heeft Italië zich inderdaad laten verrassen en dat geldt in mindere mate ook voor Nederland en eigenlijk alle landen in de Westerse wereld. In tegenstelling tot enkele Aziatische landen hebben wij niet de lessen geleerd uit de Sars pandemie van 2002/2003, dat is inmiddels zonneklaar. Vanwege de vele significante verschillen die er tussen Nederland en Italië bestaan, kun je de ontwikkeling van het virus daar ook niet 1 op 1 met die in Nederland vergelijken. Kortom: we gaan met wat we hebben en moeten we vooral vertrouwen op de voortschrijdende inzichten van de vele wetenschappers die zich hier nu mee bezighouden.
Groet!
Eric
Sicco Kamminga 4
Eric SmitJohn L de Vries 2
Eric SmitDe eerste figuur van dhr van Dissel scenario’s bestrijding is misleidend, omdat voor de lock down curve de aanname was geen vaccin interventie en voor de maximale controle curve men wel van een vaccin interventie uit ging.
Het argument dat een lock down minder zinnig zou zijn komt door de bewuste keuze om hieraan het terug komen van het virus te koppelen in deze figuur.
Zolang er geen vaccin is geldt dit terugkomen van het virus voor alle scenario’s.
De lock down curve laat meer ruimte voor ic behandeling zien. Nu blijkt hoe belangrijk dit is, elk ic bed telt! Zie de inspanning die geleverd moet worden om ic bedden te organiseren.
We moeten ons blijven herinneren dat de keuze van maximale beheersing een politieke Keuze is en was!!!
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaInderdaad het is Russisch roulette, ja of nee. Zolang onze overheid qua besmettingen met onjuiste aantallen blijft komen is dat een teken dat ze het zelf niet weten en ons proberen zoet te houden door positieve geluiden naar buiten te brengen. Het is giswerk en knopen tellen, we worden misleid waar we bijstaan.
De bekendste viroloog van Italië, Roberto Burioni, is er duidelijk over in een tweet die hij zaterdagavond de wereld in stuurde. Zijn land betaalt op dit moment de prijs voor het weekend van 7 maart toen iedereen op de piste stond of naar het strand ging. Een dag voor dat bewuste weekend waren er in Italië al 197 mensen bezweken aan het coronavirus en waren er 4636 mensen besmet, maar veel mensen vierden het leven alsof er niets aan de hand was. Het is een waarschuwing ook aan Nederland, waar precies één week na de dringende oproep van het kabinet om vooral thuis te blijven, mensen toch massaal naar de stranden en parken trokken.
De kale coronacijfers van Nederland vergeleken met die van het zwaarst getroffen land in Europa lijken op het eerste gezicht een verontrustend beeld te schetsen. Italië had op 29 februari 29 doden, Nederland op 16 maart 24. Vier dagen later had Italië 107 doden, Nederland 106. En ook het aantal besmettingen loopt in de cijfers opmerkelijk gelijk op. Deze parallellen zijn overigens afhankelijk van de ‘nul-meting’ die in een veel verspreide tabel te zien
is.
Dit draait zoals het er nu bijstaat uit op een ramp, er vallen steeds meer professionele hulpverleners om, de mentale druk wordt hoger en hoger het is een wereldramp van ongekende grootte.
Sicco Kamminga 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Sicco KammingaIn Ruttes ''muur'' van groepsimmuniteit zitten wat barstjes. Groepsimmuniteit (‘herd immunity’) is een klassieker uit de medische leerboeken, waar het in 1923 belandde na experimenten van de Britse bacterioloog William Topley.
Bij zijn muizen nam Topley waar dat hij niet alle diertjes hoefde in te enten om een ziekte te weren. Op een zeker moment zijn zoveel dieren immuun, dat een ziektekiem niet meer goed van dier naar dier kan springen en verdwijnt.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-ruttes-muur-van-groepsimmuniteit-zitten-wat-barstjes~bcf70d2e/
Sicco Kamminga 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Sicco KammingaSterkte Sicco,
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaU zou met uw goedgelovigheid wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen, uiteraard we hopen allemaal op een snelle en goede afloop, maar het lijkt er op dat we nog steeds achter de feiten aanlopen. Vertrouw niet te veel op het RIVM, dat hebben we gezien met de Q koorts waar het RIVM ook achter de feiten aanliep, en dat ligt nog niet zo heel ver achter ons, erger het loopt nog.
Je moet nooit te snel denken dat men in andere landen achterlijk is.
In ieder geval sterkte.
Sicco Kamminga 4
C. TamsynHet woord achterlijk heb ik niet gebruikt, ik schreef “laten verrassen”. Overigens is er vanuit diverse andere landen (BE,IT,FR,SP) wel gezegd dat Nederland fout bezig is. Die conclusie komt te vroeg en dat heeft niet met goedgelovigheid van mijn kant te maken maar met inzicht in de wiskundige vergelijkingen die hier achter liggen.
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaGerard van Dijk 6
C. Tamsyn 4
Gerard van DijkAnton Van de Haar 8
We kennen het aantal coronadoden in Nederland, vanmiddag stond de teller op 356. We kennen tevens het gemiddelde stijgingstempo van het aantal coronadoden in Nederland sinds het eerste slachtoffer op 6 maart, namelijk circa 35% per dag (hoewel dit tempo iets af lijkt te zijn genomen tot ca. 30% per dag in de laatste 5 dagen). Verder zou uit Chinese gegevens blijken dat de gemiddelde tijd tussen besmetting en overlijden ca. 17 dagen zou bedragen, en dat besmette personen gemiddeld na circa 28 dagen weer virusvrij zijn.
Op basis hiervan kun je indicatief het aantal besmettingen op dit moment berekenen, aangezien de ontwikkeling van het aantal doden op basis van het voorgaande samenhangt met de ontwikkeling van het aantal besmettingen circa 17 dagen eerder. Dat wil zeggen, mits je iets kan zeggen over de dodelijkheid van het virus (verhouding doden / besmettingen), en mits je iets kan zeggen over de groei van het aantal besmettingen in de afgelopen ca. 17 dagen.
Voor wat het eerste betreft, uit ervaringen in China en elders zou blijken dat tussen de 0,1% en 1% van de besmette personen aan het virus overlijdt. Gemakshalve ga ik nu uit van 0,33%. Voor wat het tweede betreft, dat is lastiger. Een optie is om naar Lombardije te kijken, omdat Lombardije qua ontwikkeling van het aantal doden ca. 2 weken op Nederland lijkt voor te lopen.
... vervolg hierna
Anton Van de Haar 8
Gemakshalve heb ik voor de afgelopen 17 dagen daarom gerekend op basis van de ontwikkeling van de groei van het aantal doden in Lombardije in de afgelopen 17 dagen, aannemende dat deze ongeveer de groei van het aantal besmettingen in Nederland in de afgelopen 17 dagen zou weerspiegelen.
Op basis daarvan kom ik zeer indicatief op een aantal besmettingen van circa 1 miljoen uit. Maar het aantal zou ook veel lager kunnen liggen, bijvoorbeeld als de dodelijkheid van het virus meer richting de 1% ligt, of als de groei van het aantal besmettingen in de afgelopen 17 dagen veel lager was dan ik op basis van de gegevens van Lombardije heb aangenomen. Het aantal zou echter ook veel hoger kunnen liggen, bijvoorbeeld als de dodelijkheid van het virus meer richting de 0,1% ligt, of als de groei van het aantal besmettingen hoger is dan ik op basis van de Lombardije gegevens heb aangenomen.
Hoe dan ook lijkt het aantal besmettingen op basis hiervan nu al aanzienlijk, maar nog heel ver verwijderd van de 60% die volgens Rutte nodig zou zijn om de voedingsbodem voor de verdere groei van het virus in Nederland te kunnen wegnemen.
Reacties van mensen met meer verstand van zaken? Ik ben benieuwd!
Rens Blommaert
Vanwege mijn allergie voor verschillende dieren gebruik ik Flixotide van GSK. Dit middel beschermt mijn longen tegen ontstekingen. Ik de de fabrikant gevraagd of dit middel onze zorgverleners en zwakkere kan beschermen tegen het corona covid-19 virus. En wellicht tegen alle corona's. Ik heb als antwoord gekregen dat ik de bijsluiter moest raadplegen. Vervolgens heb ik de vraag bij NU.nl neergelegd met de vraag of dit niet een journalistiek onderzoek waard is. Tot op heden niets meer over genomen. Hun eerste reactie was, vraag het je huisarts. Wat als dit werkt dan is er waarschijnlijk genoeg om alle zorgverleners te beschermen. Er is ook nog een zwaardere variant van deze producent. Wellicht is deze geschikt voor de zwakkere onder ons. Het zou een hoop mensen kunnen beschermen.
C. Tamsyn 4
Rens BlommaertHet zijn uiteraard probeersels maar je moet iets., niet geschoten is altijd mis.
Rens Blommaert
C. TamsynC. Tamsyn 4
Rens BlommaertDe dringende oproep voor een pneumokokkenziekte-vaccinatie voor senioren kwam begin maart, samen met een reeks andere maatregelen die de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) afkondigde om de gevolgen van de corona-epidemie te beperken. Pneumokokken zijn bacteriën die onder meer een longontsteking kunnen veroorzaken. Bij coronapatiënten is de afweer verzwakt en de kans op infectie door pneumokokken groter. Toch worden in Nederland niet in allerijl alle ouderen ingeënt in de strijd tegen de corona-epidemie.
Het pneumokokkenvaccin kan het coronavirus of de ziekte Covid-19 die het virus veroorzaakt niet voorkomen, maar het kan zogenoemde risicogroepen wel beter beschermen tegen een dubbele longinfectie. Pneumokokken en het coronavirus tasten allebei de longen aan. Dat kan een gevaarlijke combinatie zijn, zegt de Duitse longarts Doc Esser tegen de regionale omroep WDR. “Vooral ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem ontwikkelen een zogeheten pneumokokkenpneumonie, een ernstige longontsteking die kan leiden tot de dood.”
Niek Jansen 9
Eén van die luchtvaartmaatschappijen, American Airlines, maakte de afgelopen jaren miljarden winst. Die winst werd niet gebruikt als buffer voor moeilijke tijden (‘ik denk niet dat we ooit nog verlies gaan maken’, zei hun lunatieke CEO in 2017). Wel werden met die miljarden eigen aandelen teruggekocht zodat de koers en de dividenden stegen en de aandeelhouders slapend rijker werden. In België heeft Brussels Airlines, dat nochtans in handen is van het Duitse Lufthansa, nu al 200 miljoen euro gevraagd.
Natuurlijk moeten er bedrijven gered worden, maar dan wel zeer gefocust. Anders blijven we na deze crisis over met steden en streken waar alle kleine cafés en restaurants vervangen zijn door de eenheidsworst van ketens. Als we de destructieve creativiteit van het kapitalisme laten doen, blijven straks enkel nog de Amazons over", citaat uit: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/03/24/coronacrisis-dit-systeem-kan-niet-overleven-wij-wel/
Ard P. 2
Niek JansenNiek Jansen 9
https://www.aljazeera.com/news/2020/03/coronavirus-doctor-warns-incoming-disaster-gaza-200325195816841.html
Dat probleem speelt overal waar mensen opgesloten zitten of dicht opeengepakt in gevangenissen, in slums in Rio de Janeiro, Manila, Indiase steden enz., in vluchtelingenkampen kortom overal in de wereld waar geen effectieve overheid en gezondheidszorg functioneert.
Lees ook in dit bericht hoe Palestijnse gevangenen ook al vóór de uitbraak van het virus van de noodzakelijke medische hulp van Israël verstoken waren.
https://electronicintifada.net/content/prisoners-denied-timely-treatment-dying-israeli-custody/29691
En dat probleem speelt ook bij de vele miljoenen arbeidsmigranten die geen papieren noch ziekteverzekering hebben : https://www.aljazeera.com/ajimpact/undocumented-protections-virus-fallout-200325165902316.html
Dus laten we niet te vroeg juichen als in Nederland of elders de cijfers van geïnfecteerden en zieken vooruitgang boeken. Dit virus is nog lang niet de wereld uit en zal nog ongenadig toeslaan op de wereldbevolking vanwege de gebrekkige controle en ziekenzorg in veel delen van de wereld.
Hank_Rearden_2020 1
De wereldwijde crisis is veroorzaakt door beleidsmakers, die momenteel onzichtbaar blijken te zijn, maar die waarschijnlijk weer in de hoek van de financiële sector moeten worden gezocht, aangezien de bail-outs voor die sector binnen een maand werden geregeld.
Dit is nog maar het begin, in 2021 worden de gevolgen zichtbaar: massawerkloosheid, faillissementen, etc. Weet u nog hoe de wereld zou vergaan na de val van Lehman Brothers?
Niek Jansen 9
“ In his book “Pharma,” Posner points to another example of private companies making exorbitant profits from drugs produced with public funding. The antiviral drug sofosbuvir, which is used to treat hepatitis C, stemmed from key research funded by the National Institutes of Health. That drug is now owned by Gilead Sciences, which charges $1,000 per pill — more than many people with hepatitis C can afford; Gilead earned $44 billion from the drug during its first three years on the market”, geciteerd uit:
https://theintercept.com/2020/03/13/big-pharma-drug-pricing-coronavirus-profits/