
Novel Coronavirus SARS-CoV-2
©
NIAID / CC BY 2.0
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening, en wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan. De gevolgen van deze crisis zijn nog grotendeels onbekend. Maar de maatregelen die we nu nemen, zullen bepalen hoe de samenleving van de toekomst eruitziet. Daarom volgt de redactie van FTM de ontwikkelingen op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen?
Schimmige marktpartijen storten zich op handel in vaccins
Ministerie stort 925 miljoen voor entreetesten: in strijd met de wet, en zonder toezicht
Nattevingerwerk RIVM hielp Nederland aan omstreden avondklok
Hoger beroep avondklok: ‘Overdag kunnen de grondrechten wel worden uitgeoefend’
Ziekenhuizen op ramkoers met artsen die cashen op coronatesten
De rechter waakt over onze grondrechten omdat de Kamer die taak verzaakt
Willekeur bij uitkering zorgbonus pakt duur en pijnlijk uit
Groei intensieve veehouderij leidt tot nieuwe dier-op-mens-ziekten
Virologen: nog geen sluitend bewijs voor grotere besmettelijkheid Britse covidvariant
VWS koopt ondermaatse sneltesten en houdt betere testen buiten de deur
FTM selecteert: coronacrisis-update 27 maart 2020
Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.
- Farmaceut ziet af van monopolieclaim op coronamedicijn / The Intercept
- Gedwongen nadenken over de waarde van een mensenleven / de Volkskrant
- De VS worden mogelijk het hardst getroffen / The Atlantic
- Voorpagina / The New York Times
- Na corona volgt honger / Financial Times
- De desinformatiecampagne van anti-vaxxers over corona is begonnen / Mother Jones
- Corona brengt ‘vrede’ in Midden-Oosten / Haaretz
- Ronkende kop, schadelijke gevolgen / Wired
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Lees hier alle artikelen terug:
Dossier
Blijf op de hoogte
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.

26 Bijdragen
John L de Vries 2
Co Stuifbergen 5
John L de VriesDe kosten van het bestrijden van Corona zouden we dus moeten vergelijken met de kosten van bijv. het veiliger maken van het verkeer.
(en in armere landen kunnen met hetzelfde geld nog veel meer levens gered worden, overigens. Zijn Nederlanders meer waard dan Afrikanen?).
Op dit moment weten we niet hoeveel levens we met de maatregelen redden, en van welke leeftijd de slachtoffers zullen zijn, dus Ira Helsloot snijdt de discussie een beetje te vroeg aan, naar mij gevoel.
Sicco Kamminga 4
Co StuifbergenEd Young spreekt over een cyclus van paniek en euforie waar we nu in zitten. Daar kunnen we uitkomen door steeds met een bredere blik te kijken.
HH Manders 4
John L de VriesHet debat MOET gevoerd worden, simpelweg omdat middelen eindig zijn.
Nergens lijkt de hoogleraar overigens te zeggen dat 80-jarigen te duur zijn (per sé) maar dat we wel moeten kijken naar de kosten....
Het "Gezond oud worden" is een illusie. Rond maart van elk kalenderjaar heeft een substantieel deel van de ouderen (zeg 70+), al - in kosten voor gezondheidszorg - een bedrag opgemaakt dat ligt boven dat van zijn premie en eigen risico. In andere woorden, de premie van 5 tot 6 andere personen (die NIET gebruik mogen maken van gezondheidszorg) is dan nodig om de rest van de kosten te vergoeden. Met elk ander probleem komen daar weer duizenden euro's (dus ook "extra" premie-betalers) bij.
Ook betekent het dat - zeker als de oudere in het ziekenhuis beland - dit ten koste gaat van zorg aan anderen (want zij eten een deel van het budget op, wat dan NIET gebruikt kan worden voor de behandeling van anderen).
Nu de paniek rondom Corona heeft toegeslagen, wordt hier helemaal niet meer naar gekeken - maar de rekening moet wel weer een keer betaald worden, op de één of andere manier. Wie gaan de rekening betalen? Hogere belasting, hogere premies, werkloosheid (met extra gezondheidsschade als gevolg), beperktere toegang gezondheidszorg, onderwijs?
Want zoiets als dit zal in de toekomst opnieuw, en wellicht vaker gebeuren - kijkend hoe de wereld in elkaar zit.
John L de Vries 2
HH MandersHH Manders 4
John L de VriesHoe cru het ook is, de "kosten vs opbrengsten per gewonnen levensjaar" is een factor die in het debat moet worden meegenomen. Überhaupt zijn bejaarden en neonaten NIET vergelijkbaar.
Levens redden ten koste van alles (ongeacht de kosten van de maatschappij of die voor de patiënt) is iets wat (a) geen samenleving op de lange termijn kan volhouden, en (b) soms al direct averechts werkt (zie Italië nu). Het debat MOET gevoerd worden, willen we als maatschappij niet volledig vast lopen. En daarbij moet naar ALLES gekeken worden: waar leggen we grenzen van behandeling, welke buffers houden we aan, hoe financieren we zorg (privatiseren of niet), hoe regelen / reguleren we farmaceutische en medische industrie etc. etc. etc.
Sicco Kamminga 4
Theo van Beuningen 3
Sicco KammingaJan Ooms 10
Fijn idee wanneer we steeds langer door moeten werken en wanneer de Coronacrisis voorbij is, de economie volslagen op zijn/haar kont ligt, de rekenrente daarom tóch maar niet verhoogd wordt, pensioenfondsen dáárom én vanwege de beursverliezen de pensioenen 'moeten' verlagen en we daardoor nog langer moeten werken.
Letterlijk werken tot je er bij neer valt, dus.
Theo van Beuningen 3
Jan OomsNiek Jansen 9
“ In his book “Pharma,” Posner points to another example of private companies making exorbitant profits from drugs produced with public funding. The antiviral drug sofosbuvir, which is used to treat hepatitis C, stemmed from key research funded by the National Institutes of Health. That drug is now owned by Gilead Sciences, which charges $1,000 per pill — more than many people with hepatitis C can afford; Gilead earned $44 billion from the drug during its first three years on the market”, geciteerd uit:
https://theintercept.com/2020/03/13/big-pharma-drug-pricing-coronavirus-profits/
Theo van Beuningen 3
John L de Vries 2
Theo van BeuningenSicco Kamminga 4
John L de VriesTheo van Beuningen 3
John L de VriesSicco Kamminga 4
Theo van Beuningen 3
Sicco KammingaJolanda Quak
Vooralsnog geen feiten die deze bewering ondersteunen.
Niek Jansen 9
Jolanda QuakJolanda Quak
Niek JansenNiek Jansen 9
Jolanda QuakJolanda Quak
Niek JansenNu stop ik met reageren op je opvattingen die te kort door de bocht zijn.
Jolanda Quak
Niek JansenSucces!
Niek Jansen 9
Jolanda QuakJolanda Quak
Niek JansenNiek Jansen 9
Het zal er zeker toe kunnen bijdragen, maar voor de Palestijnen gaat de kolonisering en onderdrukking door de Joodse apartheidsstaat Israël gewoon door en met de volle medewerking van Nederland als een van zijn beste en trouwste vrienden.
En dat blijkt dan weer uit het volgende bericht, waarin uiteengezet wordt dat de meer meer dan 12 jaren blokkade van Gaza onverminderd wordt voortgezet en de humanitaire catastrofe alleen maar zal verergeren door de verspreiding van het Coronavirus. Een motie in de Tweede Kamer om te pleiten voor adequate medische hulp en voorzieningen voor de slachtoffers van de Mars van Terugkeer in Gaza, waar 183 Palestijnen door het Israëlische leger werden doodgeschoten waarvan 35 kinderen, werd afgewezen met 'dank aan het CDA, zoals altijd 'gristelijk' geïnspireerd met de minister van (onze!) Volksgezondheid Hugo de Jonge.
https://rightsforum.org/nieuws/zeven-nieuwe-besmettingen-met-coronavirus-in-gaza/
Citaat: "De politiek in Nederland is traditioneel afhoudend als het gaat om het uitoefenen van druk op Israël, zeker als het de situatie in Gaza betreft. Veelzeggend is dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken consequent weigerde het buitensporige Israëlische geweld tegen de ‘Grote Mars van Terugkeer’-demonstranten te veroordelen. Zelfs na de bikkelharde conclusies van een door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie bleef hij stellen dat hij de resultaten van een door Israël zelf uit te voeren onderzoek wilde afwachten. Dat onderzoek is er, inmiddels 22 maanden nadat Blok er voor het eerst op aandrong, nog niet en zal er ook nooit komen".
https://www.btselem.org/press_releases/20200322_corona_in_gaza;
bericht van Israëlische mensenrechten organisatie.