
Novel Coronavirus SARS-CoV-2
©
NIAID / CC BY 2.0
De redactie van FTM volgt de coronacrisis op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde.
Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie. Wereldwijd gingen landen 'op slot'; beurzen maakten een enorme duikvlucht. Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan.
De uitwerking van de coronamaatregelen op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien.
Nieuwe vragen doemen op: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind?
Gelekte documenten: Brussel zette medicijnagentschap onder druk bij beoordeling Pfizer-vaccin
Vivisectie op een twijfelzaaier in dertien bedrijven
Hoe de publieke opinie de wetenschap overstemt
Door Hollandse krenterigheid staat zorgpersoneel met ongeschikte maskers op de corona-afdeling
Het deurbeleid van LinkedIn (en andere sociale-mediaplatforms)
‘Essentiële’ arbeidsmigranten zijn niet belangrijk genoeg voor bescherming tegen corona
Nederlandse coronastrategie doorgelicht: van tweesporenbeleid naar het spoor bijster
Podcast | Ook in Nederland duiken mondkapjes op die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn gemaakt
Halfhartig beleid kabinet veroorzaakt riskante toeristeninvasie op Bonaire
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
FTM selecteert: coronacrisis-update 30 maart 2020
Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.
- Geen beademing op IC zonder stoffen als propofol en midazolam / RTL Nieuws
- Verspreiding corona in Nederland / RIVM
- Cijfers uit Bergamo, Italië / Corrière della Sera
- In Bergamo voltrekt zich een tragedie / The New York Times
- Zullen we vaker worden afgesloten? / The Atlantic
- Alles wordt anders / Bloomberg New Energy Finance
- Vluchtroutes van de pandemie in de VS / Flightradar24
- Poetin verergert de kwaal door economische maatregelen / The Moscow Times
- Griekenland accepteert verboden hulp van tabaksindustrie / TBIJ
- Met de moed der wetenschapper / Twitter
- De coronacrisis opent de deur voor een nieuw sociaal contract / Financial Times
- Gezamenlijke media press briefing, geheel Trump-vrij / PressThink
Blijf op de hoogte
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
37 Bijdragen
C. Tamsyn 4
Denk eens aan Afrika daar is praktisch helemaal geen of er zijn heel weinig beademingsmachines. Men zegt nu dat Italië en ook Nederland te weinig bedden op intensive care heeft, te weinig beademingsmachines. Maar in veel ontwikkelingslanden is er nauwelijks geavanceerde medische infrastructuur. Bovendien zijn er de politieke en economische gevolgen. Hoeveel mensen zullen sterven aan of lijden onder de hongersnoden en de politieke onrust die hierop volgt? Daar is men minder mee bezig.
Mijn vrouw en ik, wij hebben voor onszelf al besloten niet behandeld te willen worden mocht corona ons te pakken krijgen, en onze IC of ziekenhuisbedden te offeren voor jongere medemensen met veel gunstigere vooruitzichten. Wij zijn geen superieur ras maar een bewoner een gast van de aarde, niemand kiest waar zijn wieg komt te staan. Solidariteit is veel belangrijker, hadden we dat meer gehad dan was de wereld veel minder rot geweest.
https://youtu.be/2QI0hggP6eY
https://www.nvve.nl/index.php?cID=1560
Jasper de Keijzer 1
<gedachten>
Het zou mooi zijn als de economie in een pauze stand gezet zou kunnen worden. Wat ik hiermee bedoel is dat zowel huur als hypotheek lasten gepauzeerd worden voor zes maanden.
Voorbeeld
Wanneer een restaurant houder zijn zaak sluit gaat de huur door, wat extra drukt op het spaarpotje van de eigenaar. Hierdoor zal er eerder aanspraak gemaakt worden op bijstand. Met andere woorden de belasting betaler zal uiteindelijk mee betalen aan de huur.
Wanneer deze pauze ingelast wordt dan betekend dit ook dat de verhuurder geen hypotheek lasten betaald. Kortom de inkomsten stoppen maar de uitgaven ook.
Het geld van een hypotheek is gecreeerd geld en de bank zal er niet heel veel van merken als de aflossing zes maanden stopt.
Ander voorbeeld
De student met het nul uren contract betaald geen huur voor de kamer. Moegelijker wijs zal de student dus de kamer kunnen blijven bewonen en na zes maanden, wanneer alles hopelijk weer normaal zijn gang gaat, kan de draad weer opgepakt worden.
Wat het uiteindelijk betekend is dat er minder bedrijven failliet gaan en dat de kleine ondernemer zonder grote schulden kan herstarten. Etc
</gedachten>
Hopelijk kunt u hierover brainstormen en komt er een artikel uit.
Met vriendelijke groeten
Jasper de Keijzer
C. Tamsyn 4
Jasper de KeijzerHet kabinet stelt tientallen miljarden beschikbaar om te voorkomen dat bedrijven niet omvallen tijdens de coronacrisis. Daarmee neemt het meerdere maatregelen, als onderdeel van een "omvangrijk noodpakket voor banen en economie", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Hij gaf een persconferentie samen met ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Hoekstra (Financiën). Volgens Hoekstra gaat het alleen al de komende drie maanden om 10 tot 20 miljard euro.
Jasper de Keijzer 1
C. TamsynDe huidige mogelijkheden die banken bieden zijn over het algemeen zeer kostbaar voor de hypotheek. De kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro's als de belastingdienst de aftrekbaarheid van de rente stopt. Je mag niet langer dan 4 maanden stoppen met aflossen. Bij de bank eist men dat de achterstand ingehaald wordt, waardoor de maandelijkse kosten weer behoorlijk oplopen.
Kortom, een echte pauze lijkt mij iets om te overwegen.
C. Tamsyn 4
Jasper de KeijzerThomas Tonino 1
Jasper de KeijzerEn ook als: "Het is beter voor de verhuurders en banken om dit te doen of hiertoe verplicht te worden. s het niet gebeurt is er grote economische schade, leegstand, en de huren hierna zijn dan sowieso lager."
Jasper de Keijzer 1
Thomas ToninoDus, eens.
C. Tamsyn 4
Thomas ToninoJohan
Thomas ToninoEn leggen jullie ook de handel in aandelen stil? Jullie doen net of verhuurders grootverdieners zijn met alleen lasten bij de bank.
Beetje jammer van zo een ziens wijze.
C. Tamsyn 4
Johanhttps://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Thomas Tonino 1
JohanEn zonder deze maatregelen gaan de huurder failliet. Beste verhuurder, veel succes met het aan de man brengen van het pand zo na de coronacrisis...
Theo van Beuningen 3
Sicco Kamminga 4
Theo van BeuningenSicco Kamminga 4
“Met de moed der wetenschapper” pik ik er maar uit. De wetenschap is was we gezamenlijk weten. Als we de gezamenlijke kennis bewust negeren en ingewikkelde keuzes maken op grond van intuitie of puur op electoraal gewin dan maken we dus vaak de verkeerde keuzes.
Toch even een knuppel werpen; De lock down wordt veel geopperd want intuitief lijkt dat goed en politiek klinkt het lekker stoer. In New York, Italie en India is het gebeurd ondanks het wetenschappelijke inzicht dat je beter social distancing kan toepassen in combinatie met redelijkerwijs open houden van de economie. En wat gebeurt er kort voor en na de lock-down; heel veel mensen gaan alsnog reizen en het virus verspreidt zich extra snel. Tel uit je winst.
Gelukkig gebruiken we hier in Noord-Europa wat meer ons verstand.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Sicco KammingaC. Tamsyn 4
Tedje van Asseldonk, IEZTheo van Beuningen 3
C. TamsynSicco Kamminga 4
Tedje van Asseldonk, IEZQua reizen is wel degelijk het tegenovergestelde gebeurd dan de regering hoopte. Op 8 maart was het chaos en kwam een stroom mensen van het noorden naar het zuiden op gang. Dat had het AD letterlijk in een kop staan en ook andere kranten berichtten er over. Meteen persoonlijk worden en woorden als “domme opmerking” gebruiken is een zwaktebod.
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaMomenteel liggen 600 patiënten met corona op ic’s in Nederland. In de ramingen loopt dat aantal op tot 1100 patiënten op 1 april, plus 500 patiënten met andere klachten dan corona. Die bedden zijn er nu niet’, zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De ziekenhuizen zetten alle zeilen bij om binnen een week genoeg ic-bedden te regelen. ‘Het ene ziekenhuis is daar verder mee dan het andere.
Artsen in Noord-Brabant maken zich volgens Gommers grote zorgen of er voor het weekend genoeg bedden zijn voor alle coronapatiënten. ‘Zij staan met de rug tegen de muur.’ Hij mist landelijke regie bij het regelen van de ic-capaciteit. Ook de afdelingen voor minder urgente zorg in de Brabantse ziekenhuizen kampen met een ‘enorme aanslag’ op de beschikbare capaciteit.
Toch voelen ziekenhuizen in het noorden van het land, waar het coronavirus minder wijdverspreid is, volgens Gommers te weinig druk om patiënten met spoed over te nemen. ‘Je mist de centrale, militaire aansturing’, stelde hij. ‘Er is geen keuze meer. In die fase zitten we nu.’
Gommers verwacht de piek voor de ic’s eind mei. Dan zijn volgens de modellen 2200 bedden nodig om alle Nederlandse ic-patiënten te kunnen behandelen. Hij sloot zijn betoog onheilspellend af, na een vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher over wat er nodig is om 2500 of zelfs 3000 patiënten te behandelen, mocht dat onverhoopt nodig zijn.
‘Ik denk niet dat het dan zit in het kopen van meer apparaten’, antwoordde Gommers. ‘Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aan kan.’
Sicco Kamminga 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Sicco KammingaC. Tamsyn 4
Sicco KammingaC. Tamsyn 4
Sicco KammingaWant andere spelers hebben hun eigenbelang heel goed in beeld. Rusland en China weten wanneer een verdeeld Europa verder kan worden verdeeld. Wanneer het water tot aan de lippen komt en angst regeert, wanneer financieel zwakke schakels kraken en democratische procedures het afleggen tegen autocratische snelheid, wanneer de grote broer die altijd zijn gewicht voor Europa in de strijd gooide, is vertrokken.
Als hyena's staan ze aan de zijlijn, klaar om het strijdend lichaam verder richting zijn einde te helpen. Rusland zond vliegtuigen vol noodhulp. From Russia with Love, zeiden de trucks. Chinezen brachten medisch materiaal. Op elke krat: 'De weg van de vriendschap kent geen grenzen.' De Italiaanse krant La Stampa zocht uit wat er was geleverd en concludeerde dat volgens 'hoge politieke functionarissen' 80 procent van de spullen waardeloos is. Bovendien geven Europese landen substantiële hulp. Toch putten Italiaanse kranten zich uit in loftuitingen voor deze nieuwe vrienden. Gevolgd door hatelijkheden aan Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.
In een wereldwijde crisis met Europa in het hart van de storm, laat de Nederlandse premier zich leiden door de angst voor de nationale lavendelsnuiver. Ruttes afweging: eigen populisten eerst. Hij geeft daarmee Zuid-Europese volksmenners vrij spel.
Zelfs op de ultrakorte termijn dient deze hardheid Nederland niet. Rutte mag bidden dat andere landen nog steeds onze ic-patiënten willen overnemen. Dat ze niet snuiven: eigen schuld, zoek het uit.
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaEen tekort aan dat soort geneesmiddelen maakt het lastig om (corona)patiënten buiten het ziekenhuis te behandelen. Huisartsen willen de palliatieve zorg en de zorg aan kwetsbare ouderen thuis (of in een verpleeghuis) goed kunnen leveren. Die vraag zal de komende tijd ook toenemen, verwachten de artsen en apothekers.
Van huisartsen en (openbaar) apothekers komen nu signalen dat er een tekort is - of dreigt - aan onder andere amoxicilline, orale antibiotica, luchtwegverwijders en geneesmiddelen bij palliatieve sedatie zoals morfine en midazolam.
De mentale druk op artsen en verpleegkundigen loopt snel op het zijn geen robots en door overbelasting vallen er steeds meer mensen van deze groep uit met alle gevolgen van dien.
Tel uit je winst.
Theo van Beuningen 3
Sicco KammingaSicco Kamminga 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 3
Sicco KammingaC. Tamsyn 4
Theo van BeuningenC. Tamsyn 4
Sicco KammingaZij komen nu naar ons om hun achterstallig deel op te eisen, is ook niet meer dan logisch lijkt mij.
De rollen zullen omgedraaid worden.
Niek Jansen 9
Maar waarom wordt er in de media zo weinig aandacht besteed aan de wijze waarop 'het westen' olv de VS en het VK de kwaal verergert in diverse landen in de wereld door hun sanctiepolitiek.
In Venezuela wordt de druk voor regiems verandering tbv de belangen van de VS opgevoerd door een 'maffia bounty' van $15 miljoen uit te loven aan degene wiens informatie leidt tot de arrestatie van Maduro vanwege vermeende 'drugshandel' en dat terwijl de VS zelf de grootste consumenten zijn van drugs en hun trouwe bondgenoot Colombia de producent is. Het is hetzelfde recept gebruikt tegen de voormalige president van Panama Noriega, die uitgeleverd werd aan de VS op beschuldiging van drugshandel nadat een volkswijk van Panama gebombardeerd werd met zo'n 1000 slachtoffers.
De VS mag dat en staat boven elke vorm van internationaal recht!
Tegen Iran worden de sancties geïntensiveerd welk de aanschaf van medicijnen en medische voorzieningen ernstig bemoeilijken en dat terwijl het land al zo zwaar getroffen wordt door het coronavirus.
In Irak, Afghanistan en Yemen worden de oorlogen onverdroten voortgezet en dat al decennia lang.
Ik erger me aan de ooggetuigenverslagen van de BBC over de ellende in Yemen, waar 50 mensen per dag bezwijken aan de cholera, terwijl het VK zelf een van de grootste wapenleveranciers is van Saoedi-Arabië.
Ook tegen Cuba worden de sancties voortgezet, terwijl het land zo genereus is in de hulp aan andere landen voor de bestrijding van het virus.
https://thegrayzone.com/2020/03/30/southcom-latin-america-china-russia-threats-brazil/#more-22180
De VS (South Command) heeft een massale uitbreiding van hun militaire aanwezigheid in Zuid-Amerika aangekondigd, waar de fascist Bolsonaro een centrale rol zal krijgen in 'Pax Americana'. De tijden van de Koude Oorlog zijn teruggekeerd in Latijns Amerika.
YANKEE GO HOME!
C. Tamsyn 4
Niek JansenNiek Jansen 9
In vervolg op mijn vorige bijdrage hier nog artikel over de wijze waarop 'het Westen' i.c. Israël de bestrijding van het virus bemoeilijkt of zelfs probeert tegen te houden, maar wel China bekritiseert dat het te laat voor het virus gewaarschuwd zou hebben of ondeugdelijke spullen geleverd zou hebben.
Citaat:
'In volle corona-pandemie breekt Israëlische bezetter Palestijns noodhospitaal af
De ontslagnemende regering 'in lopende zaken' van Israël toont geen enkele intentie om de repressie van de bezetting van de Palestijnse gebieden te versoepelen. Een humanitaire ramp dreigt in de eerste plaats voor Gaza, dat door de WHO reeds als onleefbaar werd beschouwd voor de corona-pandemie. De bezetter weigert in te zien dat dit drama zich onvermijdelijk ook tegen de bevolking van Israël zal keren. Virussen erkennen immers geen grenzen, geen ideologie, geen religie. Toch gaat de repressie van de bezetting gewoon door. De klok tikt voor het onvermijdelijke ...'.
https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-in-het-kort-week-14/
In dit artikel is te lezen hoe Israëlische kolonisten misbruik maken van de 'lockdown' en meer Palestijns land annexeren en Palestijnen aanvallen.
Niek Jansen 9
Niek Jansen 9
Gaby Raaymakers
in diblebelt wordt nauwelijks gevaccineert.
Jan Ooms 10
Gaby RaaymakersGisteren zag ik op TV ook hoe orthodoxe Joden in Jeruzalem (of Bethlehem) de social distancing gewoon aan hun laars lappen en samenkomen om te bidden en hun doden te begraven. Onbegrijpelijk.
C. Tamsyn 4
Jan Oomshttps://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/coronafeestjes-vinden-voorlopig-plaats/