
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Haagse ondernemersfamilie gebruikte miljoenen aan coronasteun voor zichzelf
Recordwinsten en gesjoemel bij coronacallcenters
De chaos op Schiphol is een logisch gevolg van het mainportbeleid
Rechter zet Sywert van Lienden en Bernd Damme uit bestuur stichting Hulptroepen Alliantie
Conflict tussen ministerie en Deloitte over dreigende vertraging onderzoek mondkapjesdeal
Hugo de Jonge, Sywert en de mondkapjesdeal: in het buitenland zou dit corruptie heten
Zo dwong Sywert de Haagse kopstukken een verbijsterende deal af
Terwijl Sywert van Lienden zei van een stichting te zijn, stond de bv voor de winst al klaar
Rabobank was belangrijke troef in mondkapjesdeal Sywert van Lienden met overheid
Sywert van Lienden heeft strafrechtelijk meer te vrezen dan alleen ‘oplichting’ van Randstad
Novel Coronavirus SARS-CoV-2 © NIAID / CC BY 2.0
FTM selecteert: coronacrisis-update 27 mei 2020
Het coronavirus heeft een ongekende, wereldwijde crisis veroorzaakt. Hoe gaan overheden, bedrijven en samenlevingen hiermee om? Op basis waarvan wordt beleid geformuleerd? Hoe pakt dat uit? Wie profiteert? Om dat bij te houden, deelt de redactie van Follow the Money dagelijks relevante artikelen. In de eerste helft van elke aflevering vind je medische ontwikkelingen en kwesties, in het tweede deel – onder de banner – andere aspecten, zoals recht, economie en beleid.
- Farmaceuten gaven no-go voor onderzoek naar epidemieën / NRC Handelsblad
-
A-typische aanpak van Japan tegen virus lijkt te werken / Bloomberg & Science Mag
-
‘Testen, testen, testen’ – maar niet in Afrika / The Economist
-
Het coronavirus raakt sommige groepen disproportioneel hard, en we begrijpen niet waarom / The Atlantic
- Hoe hard zijn individuele landen door Covid-19 getroffen? / Euronews
-
Milieuregels mikpunt tijdens coronacrisis / Reuters & The Globe and Mail
-
De Zweedse economie zit in zwaar weer, al was er geen lockdown / Politico
- Privatisering veroorzaakte Britse coronaramp / The Guardian
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) op de voet. In ons dossier 'Coronacrisis' verschijnen dagelijks relevante artikelen en selecties uit andere media.
Lees hier alle artikelen terug:
Dossier
Blijf op de hoogte
De redactie van FTM volgt de situatie omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) uiteraard op de voet. In ons dossier ‘Coronacrisis’ verschijnen relevante artikelen en wekelijks maken we een selectie uit andere media.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
8 Bijdragen
Jan Ooms 10
Lang leve de marktwerking en overige liberalisering geïnitieerd door Thatcher en Reagan. Beiden al jaren dood, maar met dit beleid nog decennia lang vanuit hun graf regerend.
petros 4
Jan OomsKlaas den Breejen 2
Dat frame is nu juist zo beperkt, korte termijn gericht en destructief voor de gezondheid(-szorg), wereldwijde kindersterfte, (huiselijk) geweld, de cultuur, ondernemers, flexwerkers, de economie, de verhouding arm-rijk, rechtstaat, democratie, inclusief ook de verwachte lange termijngevolgen. Ik zou graag zien dat de selectie van nieuws verbreed en ook meer kritisch gevolgd wordt. Zodat we echt beter gaan begrijpen hoe (on-)eerlijk en (on-)rechtvaardig is wat er nu gebeurt.
Zo is er bijvoorbeeld het onderzoek van Gupta: Er zijn in april door coronazorg naar schatting 13-21 duizend levensjaren gered. Daartegenover staan 100-400 duizend levensjaren die verloren zijn gegaan omdat de rest van de zorg ongeveer stil is komen te liggen. (zie ook Frank Kalshoven, VK, 23 mei)
Over de framing van "Corona doden" verwijs ik naar het artikel: "Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een Coronadode" van klinisch ethicus Erwin Kompanje, Intensive Care Erasmus Universiteit R'dam. https://kompanje.org/2020/04/15/een-verwacht-overlijden-op-hoge-leeftijd-of-een-coronadode/
Voor verdere achtergrond, zie de mooie video: 'Coronabeleid is inhumaan, zegt klinisch ethicus Erwin Kompanje'. https://www.youtube.com/watch?v=rlnfnsFz6c8
petros 4
Klaas den BreejenMartien van Dongen 4
Klaas den BreejenGeen voldoende bedden, geen personeel( reguliere zorg moet bij springen), geen testen , geen contactonderzoek, geen beschermingsmiddelen, geen behandel wijsheid, geen kennis over het virus, geen maatregelen om virussen te voorkomen, geen bezoeksregelingen in
zorgcentra', geen Europese aanpak, geen controle op brandhaarden enzovoort.
Al jaren wordt hiervoor gewaarschuwd, Nederland is niet voorbereid.
Als mensen nu in eenzaamheid sterven en voor andere geen afscheid mogelijk is, is dat vreselijk.
Wietze van der Meulen 5
Klaas den BreejenIk sluit me hier geheel bij aan.
Ook de video is een aanrader.
Je moet zaken altijd van 2 kanten bekijken. Dat gebeurt nu veel te weinig. Ook de economische dreun die het beleid als gevolg heeft, zal voor veel mensen nog nare gevolgen hebben.
Klaas den Breejen 2
Wietze van der MeulenKlaas den Breejen 2
Het frame van de Corona doden leidt namelijk tot wat in de psychologie heet het "Asian Desease Problem": Als je focust op de doden, in plaats van overlevenden, gaan mensen veel risicovollere beslissingen nemen.
Dat is wat nu juist op velerlei terrein gebeurt. .. Zo past de lock down, heel paradoxaal, het immuunsysteem aan. ... Na twee weken lock down (zoals in verpleeghuizen) krijgen mensen PTSS verschijnselen, zo weten we uit onderzoek ... etc.
Dus redactie van FTM, bij deze doe ik een oproep: stop met het framen van Corona doden. En beter nog: schrijf hier een artikel over!