
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
Fyra: de pijnlijkste blunder ooit
Hoe kon de Fyra zó rampzalig uitpakken? Columnist Roel Janssen constateert dat er geen intercity meer bestaat tussen Den Haag en Amsterdam. Daarmee voert NS ons terug naar 1985.
In 1837 werd de eerste spoorlijn in Nederland in gebruik genomen, van Amsterdam naar Haarlem. Honderdvierenzeventig jaar nadat stoomlokomotief De Arend in een half uur deze 16 kilometer aflegde, loopt de enige rechtstreekse treinverbinding tussen de stations Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal opnieuw via Haarlem.
5 Bijdragen
IwanovKapotjeplov
Als men dan ook nog de intercities vanuit Amsterdam en Den Haag wat rapper had laten rijden en niet in Maastricht en Heerlen, maar in Luik en Aachen had laten aankomen als eindstation, had je directe aansluiting gehad op het hoge snelheidsnet, en bovendien de reistijd van en naar het zuiden van Nederland een stuk ingekort.
Maar ja, Nederland zou en moest een stuk hogesnelheidstrein hebben. Grootheidswaanzin.
Cor Karel
IwanovKapotjeplovJoePlateau
De Franse TGVs hebben vaak vertraging, voorts zijn de roltrappen op de stations nog al eens buiten gebruik (handig als je met je koffer moet sjouwen), en het personeel niet overdreven vriendelijk.In mijn ervaring zijn de Duitse het meest punctueel, het meest comfortabel (internet!), en het personeel het meest behulpzaam.
Roel Janssen heeft waarschijnlijk gelijk als hij suggereert dat we beter af waren geweest met een Duitse trein op het genoemde traject.
Cor Karel
appie b. broek