
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
Nu het Fyra-fiasco bijna tot de annalen van de politieke geschiedenis en het spoorwegverleden van ons land behoort, is het tijd om de bittere ervaringen om te zetten in het spoorbeleid van de toekomst. Daarbij liggen voor ‘Den Haag’ alle opties open, van volledig privatiseren tot volledig nationaliseren van het spoorvervoer. Opmerkelijk genoeg behoort voor het HSL-traject zelfs een openbare aanbesteding weer tot de mogelijkheden, terwijl dat juist een van de voornaamste oorzaken was van het mislukken van het Fyra-project.
Ruim zeven uur lang debatteerden Kamer en Kabinet afgelopen woensdag over het Fyradrama, maar over de Fyra ging het tijdens dit slotdebat nog maar nauwelijks. De toekomst van het Nederlandse spoor stond centraal. Eindelijk erkennen ook de Kamerleden dat ze inzake het treinfiasco minstens zoveel boter op het hoofd hebben als de NS, de ministeries en alle andere betrokkenen in het mega-faalproject. Het debat had iets weg van de algemene beschouwingen, compleet met zelfreflectie en een oproep om te stoppen met hijgerige spoordebatten en incidentenpolitiek.
Morgenmiddag, dinsdag 28 juni om 15.00 uur, staan op de agenda van de Kamer alleen nog de stemmingen over de moties. Vanaf dat moment kan er als het ware een historische punt worden gezet achter deze gitzwarte pagina uit de Nederlandse politiek en spoorgeschiedenis. Vanaf morgen zal er meer fundamenteel vooruitgeblikt worden in de vorm van vier verschillende spoor-toekomstscenario’s die het Kabinet nog dit najaar aan de Kamer wil voorleggen.
Bestuurlijke spaghetti
De toekomstscenario’s moeten duidelijk maken welke ‘ordening’ de beste is voor het kleine, druk bereden spoor van Nederland. In feite is dat al snel een politiek-ideologische keuze. Moet het hele spoor terug naar een NS die als staatsbedrijf verder gaat? Of moeten de Nederlandse Spoorwegen definitief worden opgeknipt en verkaveld om hele stukken spoor openbaar aan te besteden aan de hoogste bieders? Dat laatste zou neerkomen op totale privatisering.
Intrigerend is dat er ook nog twee tussenscenario’s worden uitgedokterd. Zelfs het huidige ‘hybride’ vlees noch vis-model — zowel publiek als geliberaliseerd — wordt bestudeerd. PVV-Kamerlid Barry Madlener typeerde de huidige Nederlandse spoor-ordening, met NS en Prorail en nog tal van opgeknipte bedrijven en bestuurslagen, als een ‘bestuurlijke spaghetti’. Tel daarbij op de ‘150 dagelijkse bestuurders in de Kamer’ en je hebt het recept dat, aldus Madlener, ‘voor totale spoorchaos heeft gezorgd.’
In Engeland leverde de liberalisering boektitels op als The Great British Railway Disaster
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) nam het voorstel van Madlener over om bij de studie naar de vier toekomstscenario’s ook meteen te kijken wat er in het buitenland allemaal gebeurt, zoals in het Verenigd Koninkrijk, waar al vroeg in de jaren ’90 voor totale privatisering is gekozen, en Frankrijk, waar alles in feite gewoon bij het oude (staatsbedrijf) is gebleven. In Engeland leverde de liberalisering boektitels op als The Great British Railway Disaster, maar de situatie in Frankrijk is ook bepaald geen rozengeur en maneschijn. Het Franse Staatsspoorbedrijf SNCF kampt met een schuld van 50 miljard euro omdat er teveel is ingezet op de hypersnelle TGV’s en de regionale lijnen ernstig achterop zijn geraakt. De toekomstscenario’s beloven dus een machtig interessante studie te worden in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017.
De kans is aanwezig dat het klassiek politiek-ideologische vraagstuk van verdere liberalisering of juist terugkeer naar het publieke domein van de Staat, vooral op het dossier van het Nederlandse spoor zal worden uitgevochten. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vreest terecht dat de strijd tussen de marktadepten en de staatsspoormonopolisten eeuwigdurend onbeslecht zal blijven, ook al ligt er een ferm rapport uit de Eerste Kamer over de op veel terreinen ‘ontspoorde privatisering’ in Nederland.
Geen ideologie a.u.b.
Het zou wijs zijn van ‘Den Haag’ en de auteurs van de toekomstscenario’s om de partijpolitiek en de ideologische overtuigingen te parkeren, en louter rationeel naar het spoordossier te kijken. Dat wil zeggen: niet de politiek moet voorop staan, maar de belangen van reizigers, belastingbetalers en (spoor)werknemers. Het zou ook aardig zijn als het besef eens tot Den Haag doordringt dat de NS (nog) behoort tot de best presterende spoorbedrijven ter wereld. Er zijn al genoeg kroonjuwelen geofferd op het altaar van liberalisering, van PTT Post tot KLM.
De kans is aanwezig dat het klassiek politiek-ideologische vraagstuk van verdere liberalisering of juist terugkeer naar het publieke domein van de Staat, vooral op het dossier van het Nederlandse spoor zal worden uitgevochten
Hoe lastig het partij-ideologische aspect in het spoordossier is, bleek al voor, tijdens en na de parlementaire Fyra-enquête. De enquêtecommissie onder leiding van Madeleine van Toorenburg (CDA) had de grootst mogelijke moeite om van de NS informatie aangeleverd te krijgen. Het spoorbedrijf heeft zelfs een actieve lobby gevoerd om te voorkomen dat er een parlementaire enquête zou komen naar het Fyra-debacle. Een weinig verheffende exercitie, maar de reden hiervoor is nooit openbaar gemaakt — wellicht omdat dit te pijnlijk zou zijn voor zowel de NS als ‘Den Haag’.
In de afgelopen jaren heeft het Utrechtse spoorbedrijf vooral het CDA, en deels ook D66, als anti-NS en pro-Arriva ervaren. Arriva, een dochterbedrijf van de Duitse staatsmonopolist Deutsche Bahn, berijdt in Nederland inmiddels bijna een derde van het Nederlandse spoor, voornamelijk regionale lijnen. De CDA-kleur van de enquêtevoorzitter zat de NS dwars omdat de Christendemocraten nogal wat prominenten onder de vleugels van Arriva hebben en hebben gehad. Oud CDA-Kamerlid Ger Koopmans bijvoorbeeld, was al ten tijde van zijn Kamerlidmaatschap (2002-2012) lid van de raad van commissarissen van Arriva. Oud-CDA-minister Hans Hillen zat van 2007 tot 2010 in diezelfde raad. CDA’er Joop Atsma was tijdens zijn Kamerlidmaatschap lid van de raad van advies bij Arriva. Het was tevens een CDA-Kamerlid, Sander de Rouwe, dat samen met D66-politica Stientje van Veldhoven in 2013 aan de Kamer het voorstel deed om over het Fyra-debacle een parlementaire enquête te houden. De Kamer ging in dit CDA/D66-verzoek mee nadat de NS had meegedeeld te stoppen met de eerder dat jaar (januari 2013) gederailleerde Fyra.
In de openbare verhoren werd de schuld voor het Fyra-debacle vooral in de schoenen van de NS geschoven
Tijdens de parlementaire-enquêteverhoren voorjaar 2015 viel de verbeten toon op waarop vooral commissievoorzitter Van Toorenburg diverse NS’ers onder vuur nam. In die zes weken van openbare verhoren werd de schuld voor het Fyra-debacle vooral in de schoenen van de NS geschoven. Politici kregen onder diezelfde brandende live-camera’s veel minder tot helemaal geen kritiek. Bij de presentatie van het eindrapport De Reiziger in de Kou, najaar 2015, werden politiek en parlementaire pers haast overvallen door de forse kritiek van de enquêtecommissie in de richting van zowel de Haagse ministeries als de ministers en Kamer. Die hadden allemaal, zo bleek nu, flink gefaald. De Kamer blafte bijvoorbeeld best vaak, maar ze beet nooit. Daarbij zwalkte het Haagse spoorbeleid van links naar rechts en ontbrak een consistent beleid, aldus het keiharde oordeel van de commissie. De presentatie was nog niet achter de rug of verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld stapte op.
Nieuwe openbare aanbesteding bepleit
Toch is er een vreemd aspect dat tot op heden nauwelijks onder de aandacht is gebracht in de Nederlandse pers. Van Toorenburg bepleitte namelijk iets heel wezenlijks dat volstrekt tegenstrijdig is aan de centrale enquête-boodschap. Haar eindrapport stelt dat de politiek eerst maar eens een fundamentele keus voor de spoortoekomst moet maken. Weg incidenten-politiek en zwalkend beleid. Toch pleitte Van Toorenburg er tegelijkertijd voor dat de Kamer dringend moest onderzoeken of er niet een andere, betere vervoeder op de HSL-Zuid kon gaan rijden dan de al zo lang falende NS. Immers, de NS leverde niet het ‘beoogde vervoer,’ een term uit 1996. De enquêtevoorzitter refereerde hiermee direct of indirect aan het voorlaatste openbare verhoor, waarin Arriva-topman Anne Hettinga beweerde een kant-en-klaar plan te hebben om op de HSL snelle treinen te kunnen laten rijden die wel aan deze kwalificatie voldoen. In de epiloog van ons eind 2014 verschenen boek De Ontsporing hebben we reeds beschreven welk gevaar er schuilt achter een nieuwe aanbesteding van de HSL tussen Amsterdam en Brussel, dan wel het weer uit de concessie halen van de nieuwe Hogesnelheidslijn als onderdeel van het Nederlandse hoofdrailnet. Kort gezegd: politiek Den Haag verstierde de positie van de NS in de Thalys met de openbare aanbesteding. Vervolgens is die Thalys vooral voor de Fransen en Belgen succesvol en winstgevend. Er is dus geen enkele reden voor België om daar weer een concurrerende snelle trein vanuit Nederland naast te krijgen. De Belgen zijn allang blij dat ze af zijn van ‘die malle Hollandse Fyra’.
De Belgen zijn allang blij dat ze af zijn van ‘die malle Hollandse Fyra’
Het vergt heel wat diplomatie om het toekomstige HSL-vervoer tot over de grens naar Brussel goed geregeld te krijgen. De Nederlandse staat noch de NS, laat staan Arriva, kan de Belgen hiertoe dwingen. Opmerkelijk is dat het pleidooi van Van Toorenburg helemaal niet in het reizigersbelang is, aangezien ruim twee derde van het vervoer op de HSL binnenlandse reizigers betreft. Dat komt omdat de HSL sinds 2011 wijselijk genoeg weer deel uitmaakt van het Nederlandse hoofdrailnet. Een hernieuwde poging om vooral voorrang te geven aan nieuwe snelle treinen op Brussel is niet alleen uitermate problematisch en onwettig ten opzichte van de NS, maar ook nadelig voor het leeuwendeel van de huidige HSL-reizigers.
De ‘verassing’ is dat wederom het CDA – binnen de gelederen van de NS al gekscherend ‘CD-Arriva’ genoemd – samen met D66 een motie heeft ingediend waarin wordt gepleit voor een hernieuwde openbare aanbesteding van de HSL in het jaar 2025. Het zou wonderlijk zijn als dit zotte idee van Martijn van Helvert (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) morgen een Kamermeerderheid zou krijgen.
Paarse jurk
In de Kamer leidt de motie tot verbijstering. SP-Kamerlid Eric Smaling: ‘Ik heb veel bewondering voor mevrouw Van Veldhoven, maar ik kan er niet bij dat zij met de kennis van de afgelopen 25 jaar hier voorstelt om de HSL-Zuid openbaar te gaan aanbesteden.’ Smaling wees er nog eens op dat het hele debacle juist voortkomt uit de beslissing in 2001 van toenmalig premier Kok in zijn tweede Paarse Kabinet om de HSL openbaar aan te besteden. Vanaf dat moment ging alles fout en kwam het ook nooit meer goed. Smaling: ‘En dan stelt mevrouw Van Veldhoven hier met droge ogen juist datgene voor wat het kwaad veroorzaakt heeft. Waarom?’ Madlener vroeg zich af of de jarige Van Veldhoven expres een paarse jurk aan had tijdens het finale Fyra-debat, nota bene een product van doorgeschoten liberalisering en de zogeheten ‘puinhopen van Paars’. Madlener vindt het voorstel ‘net zoiets als de D66-oplossing voor het probleem Europa: nog meer Europa.’
Een hernieuwde poging om vooral voorrang te geven aan nieuwe snelle treinen op Brussel is niet alleen uitermate problematisch en onwettig ten opzichte van de NS, maar ook nadelig voor het leeuwendeel van de huidige HSL-reizigers
Overigens is er wel iets gedaan met het pleidooi van Van Toorenburg om te bezien of er niet een beter alternatief is voor het huidige HSL-vervoer van de NS tussen nu en 2021, wanneer de zojuist bestelde HSL-Intercity’s op het spoor komen. Het Kabinet heeft namelijk besloten om wel alvast een marktverkenning te doen. Dus mocht Arriva, of een andere marktpartij, inderdaad een machtig mooi en haalbaar plan klaar hebben liggen voor de HSL-Zuid, dan is het nu voor die partijen hét moment om dat aan die marktverkenners te laten zien. Op dit moment heeft het er echter alle schijn van dat Arriva maar wat bluft. Hoe dan ook, na de zomer komt Dijksma met een voorstel voor het optuigen van de marktverkenning. Volgens Dijksma is de marktverkenning goed om achter de hand te hebben. Want mocht de NS in de komende jaren aantoonbaar wanprestatie leveren op de HSL-Zuid, dan is er in theorie een (zeer kleine) kans om de NS alsnog diens HSL-vergunning (concessie) af te nemen.
NS saboteert zichzelf
Hoewel de landsadvocaat het logische advies heeft gegeven dat toepassing van de zogeheten three strikes out-clausule in de concessiewet vrijwel kansloos is, lijkt het wel of de NS zijn best doet om toch zo’n poging mogelijk te maken. In de afgelopen maanden is de NS zichzelf min of meer aan het saboteren op de HSL. In plaats van een zogeheten ‘dedicated’ HSL-team, worden alle op de HSL rijdende NS-treinen aangestuurd vanuit de NS Reizigers (NSR) onderafdeling van de regio Brabant en Zeeland. Ervaren HSL-machinisten keren de organisatie inmiddels de rug toe omdat hun problemen niet worden aangehoord. De uitval van de Intercity Direct (de tijdelijke vervanger van de Fyratreinen) is enorm en leidt al tot de bijnaam ‘Intercity Defect.’ De beslissing medio eind 2013 — in de periode van de vorige NS-president directeur Timo Huges — om het aparte HSL-bedrijf Hispeed op te heffen, heeft sindsdien behoorlijk catastrofaal uitgepakt. Veel kennis en expertise is verdwenen, tot en met handboeken van HSL-machinisten aan toe: die gingen de papierversnipperaar in. Voor de NS lijkt het adagium op te gaan dat psychologe en hoogleraar wetenschapstheorie & wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue enkele jaren terug in VPRO’s Zomergasten aanhaalde: ‘Je kunt wel klaar denken te zijn met je geschiedenis, maar is die geschiedenis wel klaar met jou?’
Meer speciaal voor Van Helvert en Van Veldhoven is het beroemde citaat van de Spaans-Amerikaanse schrijver-filosoof George Santayana aanbevelingswaardig: ‘Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd ze te herhalen.’ Beide Kamerleden blijven maar spreken over het al vijftien jaar falen van de NS op de HSL en vergeten dat het toch echt neoliberaal-paars Den Haag was dat het spoorbedrijf in de falende positie bracht.
Slechte voetbalwedstrijd
Na ruim zeven uur noemde Smaling het een ‘belangrijk debat,’ dat hij en de zijnen op dat moment voerden, ‘want het zal onderdeel worden van de parlementaire geschiedenis’. Opmerkelijk was zijn kritiek op de parlementaire enquêtecommissie. Het eindrapport is volgens hem op zich goed, maar er mankeert ook nogal wat aan. Zo is de eerste periode van het HSL- en Fyra-dossier (1988-2001) onvoldoende belicht. ‘Het is alsof je naar een voetbalwedstrijd gaat kijken op het moment dat het al 3-0 staat en je alleen nog meemaakt dat het 4-0 wordt,’ aldus Smaling. Even later sprak hij een motie uit waar staatssecretaris Dijksma over zei: ‘Wie kan daar nou tegen zijn?’ Wellicht haalt deze motie het dus wel morgenmiddag. Hij luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging, van mening dat de Fyra-enquête slechts de tweede helft van een slechte voetbalwedstrijd beschrijft; verzoekt de regering om bij de vervolgacties die uit het rapport voortvloeien ook de eerste helft in beschouwing te nemen, en gaat over tot de orde van de dag.
Marcel van Silfhout schreef samen met oud spoorwegvakbondsman Andries van den Berg het boek De Ontsporing — Het fiasco Fyra, botsende ego’s en verkeerde wissels. Dit onderzoeksjournalistieke boek en de onderliggende research werden financieel mogelijk gemaakt door FNV Spoor.
37 Bijdragen
MatthijsK 7
Was er maar een systeem dat dit van nature deed,.
Oh ja natuurlijk, kapitalisme! Zonde dat we dat systeem hebben uitgeschakeld omdat de politici in Den Haag het beter weten,.
Indien Den Haag iets anders kiest dan volledig privatiseren en dereguleren (want eigenaarschap moet ook zeggenschap hebben), blijft het een zooitje, net zoals op de snelwegen overigens, of bij defensie, of in de zorg, of in het onderwijs, of in de bancaire sector, etc etc
Alles wat de staat aanraakt verandert in snot.
Gerrit Zeilemaker 6
MatthijsKEn de reactie wordt helemaal hilarisch als blijkt dat het enige alternatief "Arriva, een dochterbedrijf van de Duitse staatsmonopolist Deutsche Bahn" is.
MatthijsK 7
Gerrit ZeilemakerDat was hun eerste fout.
"omdat de 'markt' niet in staat of bereid was spoorwegen aan te leggen"
Omdat ze er geen geld in zagen, en terecht. Het kost alleen maar geld, het kost mij ook geld, terwijl ik zelf niet met de trein reis.
"En sinds wanneer zorgt de 'markt' voor belastingbetalers en (spoor)werknemers"
Sinds de markt bestaat en die bestaat al langer dan de overheid,.
Als je een supermarkt binnenstapt zorgt de markt voor je, de onzichtbare hand.
"Arriva, een dochterbedrijf van de Duitse staatsmonopolist Deutsche Bahn"
Uiteraard, alleen die zijn groot genoeg en hebben zakken diep genoeg om de stokoude manier van vervoer in stand te houden,.
Het openbaar vervoer op rails is net als de EU. Het stamt uit een tijd waar groter beter was. Die tijd zijn we voorbij, we willen reizen wanneer het ons uitkomt naar een plaats waar het ons uitkomt, de trein biedt geen van deze dingen.
Wat je pas echt gaat verbazen is voor wie de trein eigenlijk belangrijk is, tip; het is niet de burger die er baat van heeft (aangezien het hem een flinke duit kost).
Sanne 4
MatthijsKAls je een supermarkt binnenstapt zorgt de markt voor je, de onzichtbare hand."
Het begint wel een steeds fanatiekere religie te worden, de markt als "onzichtbare hand" die vanaf boven regelt dat alles in orde komt.
MatthijsK 7
Sannehttp://www.encyclo.nl/begrip/emergent
Aan een enkele vrije handeling kan je niet zien hoe het lijdt tot welvaart en vooruitgang, maar als je het op afstand bekijkt zie je het wel degelijk.
Het is daarom voor mensen heel moeilijk te verkroppen dat de onzin die je van de kerk en de leraar hebt gehoord, onzin is. De mens is niet inherent slecht, ook niet inherent goed, maar als je ze vrij laat handelen en samenwerken komt er meer goed uit dan slecht. Als je ze dwingt goed te zijn, door een overheid, dan komt er meer slecht uit dan goed.
Dan kan je prima zien aan de naties die de kleinste overheden hebben, die zijn het meest welvarend en hebben relatief het minste oorlog meegemaakt,.
Sanne 4
MatthijsKhttp://www.encyclo.nl/begrip/emergent"
"Emergent betekent: spontaan optredend, te voorschijn tredend. Een emergente kwaliteit of emergent gedrag vloeit voort uit de toegenomen complexiteit door het aaneenschakelen van verschillende elementen tot een groter geheel"
Tja....Het blijft erg zweverig en dat gevoel uit zich bij mij totaal niet in een supermarkt en al helemaal niet als we met geld te maken hebben. Geld is niet complex en schakelt geen verschillende elementen tot een groter geheel. Het is een ruilmiddel niet meer dan dat.
"Dan kan je prima zien aan de naties die de kleinste overheden hebben, die zijn het meest welvarend en hebben relatief het minste oorlog meegemaakt,."
Voorbeelden?? Volgens mij maakten stammen die een vrij eenvoudige hierarchie hadden al oorlogen. Europa heeft veel overheid en is één van de rijkste gebieden ter wereld en relatief lang zonder oorlog.
Maar ga lekker bidden in het winkelcentrum.....
MatthijsK 7
SanneKeiharde realiteit, zelfs mensen die jou en waar je voor staat intens haten, zullen met je willen handelen, als ze er maar voordeel uithalen.
"Geld is niet complex"
Geld is verschrikkelijk complex, het is zo complex dat de knappe koppen van de centrale banken het niet kunnen sturen. Geld is zo complex omdat het voor iedereen wat anders betekent. Dus je hebt 7 miljard visies op geld.
"schakelt geen verschillende elementen tot een groter geheel"
Niet? Hoe denk je dat de prijs van bijvoorbeeld een brood in de supermarkt tot stand komt?
Dat is een aaneenschakeling van allerlei handelingen en grondstoffen, die vertaald worden naar kosten voor het brood. Daarna ga jij aan het werk en krijg je voor de handelingen die jij verricht ook geld. Dus het stelt jou in staat om jouw tijd te ruilen tegen broden, dat is niets minder een wonder. En het emergente gedrag is dat zowel jij, als de bakker erop vooruit gaan. Indien je meer vrijhandel hebt, dan heb je meer mensen die erop vooruit gaan. Je kijkt niet groot genoeg, je zit er nog te dicht op.
"Voorbeelden"
Hong Kong, Zwitserland, etc. etc.
"Europa heeft veel overheid en is één van de rijkste gebieden ter wereld en relatief lang zonder oorlog"
Europa is één van de armste gebieden ter wereld. Tegenover al onze bezittingen staan torenhoge schulden. Je bent rijker in Zuid-Afrika met $1000,- op zak,.
We hebben het rijk, we zijn het niet. Dat hoef ik toch niet uit te leggen aan iemand die in Spanje woont?
En lang zonder onder oorlog? Oorlog tussen lidstaten? Ja! Oorlog in het algemeen? Nee,.
We hebben Sebrenica, Oekraïne, Afghanistan, Iraq, Pakistan, etc. etc. etc.
"Maar ga lekker bidden in het winkelcentrum....."
Liever bidden in een winkelcentrum, dan voor kruimels bedelen bij de overheersers in Den Haag.
Sanne 4
MatthijsKVerwar geld niet met economie, die overigens niet te sturen is omdat het meer aan de waan van de dag ligt. Geld is slechts een middel om economische transacties te maken.
Zweden heeft nog altijd een stuk grotere overheid dan bijvoorbeeld Somalië. Het is lekker makkelijk vergelijken als je een land met een iets grotere overheid als vergelijking neemt....
"Tegenover al onze bezittingen staan torenhoge schulden. Je bent rijker in Zuid-Afrika met $1000,- op zak,."
Waarom ga je dan niet lekker in Zuid Afrika wonen?
"Niet? Hoe denk je dat de prijs van bijvoorbeeld een brood in de supermarkt tot stand komt?"
"Dat is een aaneenschakeling van allerlei handelingen en grondstoffen, die vertaald worden naar kosten voor het brood. Daarna ga jij aan het werk en krijg je voor de handelingen die jij verricht ook geld. Dus het stelt jou in staat om jouw tijd te ruilen tegen broden, dat is niets minder een wonder"
Nee dat is geen wonder, ik hoop dat ik dat niet hoef uit te leggen, eigenlijk geef je het antwoord zelf al met "Dat is een aaneenschakeling van allerlei handelingen en grondstoffen, die vertaald worden naar kosten voor het brood", Dus gewone prijsberekening, daar is echt niks spontaans of complex aan. Ruilen deed men al in de oertijd.
"En lang zonder onder oorlog? Oorlog tussen lidstaten? Ja! Oorlog in het algemeen? Nee,.
We hebben Sebrenica, Oekraïne, Afghanistan, Iraq, Pakistan, etc. etc. etc."
We hebben in ieder geval al gewonnen dat we hier in ieder geval elkaar niet meer afschieten, oorlogen in andere gebieden zijn er doordat er juist niet wordt samengewerkt en er geen goede organistie (dus ook geen politiek en ambetenaren) is. Bedenk dat een land dat door een kleine kliek bestuurd wordt ook veel eerder dictoraal wordt.
MatthijsK 7
SanneDoe ik niet,.
"die overigens niet te sturen is"
Eens, en toch verwacht je dat de overheid dit kan.
"Zweden heeft nog altijd een stuk grotere overheid dan bijvoorbeeld Somalië."
Tot voor kort had Somalië een hele grote overheid, totdat het in elkaar stortte. Gaat bij Zweden ook gebeuren. Opeens is het geld op, zie Griekenland,.
"Waarom ga je dan niet lekker in Zuid Afrika wonen?"
Omdat mijn economische banden hier liggen en ik graag zie dat mijn naasten het beter gaan doen,.
"Dus gewone prijsberekening, daar is echt niks spontaans of complex aan."
Gewoon? Je hebt werkelijk waar geen idee hoe complex het is, wat kan bijvoorbeeld een boer per uur vragen? Wat kost tare per ton? Wie kan dat bepalen? Gewoon, pffft, beurzen ook maar afschaffen dan?
"We hebben in ieder geval al gewonnen dat we hier in ieder geval elkaar niet meer afschieten."
Beter hun dan ons?
Sanne 4
MatthijsKDoe ik niet,."
Dat doe je wel.
"die overigens niet te sturen is
Eens, en toch verwacht je dat de overheid dit kan."
Heb ik nooit beweert.
"Zweden heeft nog altijd een stuk grotere overheid dan bijvoorbeeld Somalië.
Tot voor kort had Somalië een hele grote overheid, totdat het in elkaar stortte. Gaat bij Zweden ook gebeuren. Opeens is het geld op, zie Griekenland,."
Complete nonsens... Er zijn genoeg landen te noemen die een kleine regering hebben dan Zweden waarmee het niet goed gaat. wat jij doet is "Cherry picking" door landen te vergelijken die jou gelijk geven. Cherry picking is erg populair in libertarische kringen.
"Dus gewone prijsberekening, daar is echt niks spontaans of complex aan.
Gewoon? Je hebt werkelijk waar geen idee hoe complex het is, wat kan bijvoorbeeld een boer per uur vragen? Wat kost tare per ton? Wie kan dat bepalen? Gewoon, pffft, beurzen ook maar afschaffen dan?"
De boer verkoopt aan een handelaar, die weer doorverkoopt ect, totdat de supermarkt de partij opkoopt en dat voor een prijs verkoopt zodat er winst op zit. Het is niet zo dat de boer de prijs in de supermarkt betaald, het is echt niet heel complex. Misschien voor jou relativerings capaciteit wel.
"We hebben in ieder geval al gewonnen dat we hier in ieder geval elkaar niet meer afschieten.
Beter hun dan ons?"
Nee, ik ben ook geen voorstander van militaire akties in andere landen, maar helaas schieten ze in sommige gebieden ook elkaar af zonder ons, de wereld is niet zo zwart wit als jij het ziet.
MatthijsK 7
SanneDoe ik niet, leuk dit,.
"Complete nonsens..."
Tuurlijk, jij pikt toch zelf Somalië eruit? Doe ik niet,.
En geloof mij niet, het staat gewoon in het world wealth report,.
"De boer verkoopt aan een handelaar"
Voor welke prijs?
"de wereld is niet zo zwart wit als jij het ziet"
Blijkbaar voor jou wel, want voor jou telt enkel oorlog tussen lidstaten als graadmeter,.
Sanne 4
MatthijsK"Tuurlijk, jij pikt toch zelf Somalië eruit? Doe ik niet"
"En geloof mij niet, het staat gewoon in het world wealth report"
Jij begon met pikken, ik laat alleen zien dat de waarheid andersom ook waar is....Ik heb nooit een statement gemaakt dat landen met een grotere overheid het beter doen, jij wel dat landen met een kleinere overheid het beter doen wat dus complete nonsens is, dat hangt van veel meer factoren af.
"De boer verkoopt aan een handelaar"
"Voor welke prijs?"
Voor de prijs die de boer met zijn klant overeenkomt, heel ingewikkeld! bijna niet te bevatten!
"de wereld is niet zo zwart wit als jij het ziet"
"Blijkbaar voor jou wel, want voor jou telt enkel oorlog tussen lidstaten als graadmeter"
Nee, niet enkel maar het is een vooruitgang, dat kan je niet ontkennen.
MatthijsK 7
SanneJij vroeg voorbeelden, ik gaf ze, toen verzon je een eigen voorbeeld erbij,.
"Voor de prijs die de boer met zijn klant overeenkomt"
En welke prijs is dat? Het was toch niet complex? Dus hoeveel moet hij rekenen? Graag in euro's per ton,.
"Nee, niet enkel maar het is een vooruitgang, dat kan je niet ontkennen."
Van wereld oorlog 1, 2 naar de wereld oorlog die we nu hebben?
Sanne 4
MatthijsK"Jij vroeg voorbeelden, ik gaf ze, toen verzon je een eigen voorbeeld erbij,"
Nee, ik gaf een voorbeeld van een situatie waarbij jouw argument in het niet valt.
"Voor de prijs die de boer met zijn klant overeenkomt"
"En welke prijs is dat? Het was toch niet complex? Dus hoeveel moet hij rekenen? Graag in euro's per ton,."
Dat ligt aan het produkt en de gemaakte kosten om het produkt te maken en de vraag naar het produkt. Jij weet hoop ik ook wel dat het uitermate dom zou zijn om hier een prijs te noemen.
"Nee, niet enkel maar het is een vooruitgang, dat kan je niet ontkennen."
"Van wereld oorlog 1, 2 naar de wereld oorlog die we nu hebben?"
Welke wereldoorlog?
Jan-Marten Spit 9
Gerrit Zeilemakermarkt en overheidsgezag gaan natuurlijk hand in hand. markt en anarchie gaan immers niet samen, in theorie niet, en ook in de historie niet.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitMarkt is anarchie, niemand is immers meester van de markt,.
En als je het probeert krijg je Griekse en Venezuelaanse toestanden, zoals in het artikel uit de doeken wordt gedaan.
De feiten staren je aan, je kunt ze niet langer negeren,.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallbedrijven zijn juridische constructies, het resultaat van wetgeving, en dus het parlement, de wetgevende macht van onze staat. een staatsconstructie dus, de staat levert het raamwerk, het speelveld zo je wilt, waarin het ondernemen faciliteert.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitMatthijsK 7
Jan-Marten SpitBelasting heffen faciliteert, een staat kan ondernemen niet faciliteren, alleen afremmen,.
Bart Bartelds 4
Gerrit ZeilemakerHet bleek al vrij snel dat er geen voldoende winst was te behalen om de investering terug te verdienen.
Toen is na een vrij pittig ongeval door de toenmalige regering een wet gemaakt die alle bedrijven gedwongen heeft om te fuseren en dat werd NS.
Alles zoals beschreven,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Spoorwegen
MatthijsK 7
Bart BarteldsEn nu mag de 'privatisering' 100 jaar aan overheidsgerommel opruimen,.
Gerrit Zeilemaker 6
Bart Barteldshttps://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorweg
Diny Pubben 9
NS lijkt het adagium op te gaan dat psychologe en hoogleraar wetenschapstheorie & wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue enkele jaren terug in VPRO’s Zomergasten aanhaalde: ‘Je kunt wel klaar denken te zijn met je geschiedenis, maar is die geschiedenis wel klaar met jou?’
Meer speciaal voor Van Helvert en Van Veldhoven is het beroemde citaat van de Spaans-Amerikaanse schrijver-filosoof George Santayana aanbevelingswaardig: ‘Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd ze te herhalen."
Publiek of privaat maakt niet uit als ze maar kiezen en voor meer vakmanschap aan het roer. Die onze politici zelf totaal ontberen.
Maar ook de moderne techniek moet op de agenda.
De belangen van de reiziger, de zorgvrager, de leerling de student, de automobilist moeten voorop staan. Techniek totaal kantelen! Uitgangspunt moet de burger zijn en niet de boete machine cultuur als verdienmodel. Overal!
Ook de journalistiek moet op grotere afstand en vooraf de politieke agenda gaan bepalen.
Onze zorgsystemen zijn dé echte nationale ramp.
Totaal onwettig en Schippers gaat maar door.
https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3889/Inzage_medische_dossiers_door_zorgverzekeraars_onnodig_en_onwettig
Wie gaat haar stoppen?
De burger is zeer slecht geïnformeerd.
CSC, bouwer EPD LSP, en EasyCare Healthcare gaan samen het EPD verder ontwikkelen en implementeren.
NSA kan daardoor gegevens opeisen, CSC moet daarover zwijgen.
Ik weet hoeveel fouten er in dat BSN nummer staan.
De moderne techniek moet bevraagd, vooraf!
MatthijsK 7
Diny PubbenMeer of minder vakmanschap is irrelevant, het gaat er om dat je kan kiezen voor oplossingen die voor jouw instituut werken en niet uit oplossingen waar de politiek een voorselectie uit heeft gemaakt,. En dat is enkel mogelijk in ongereguleerde private instituten.
"Uitgangspunt moet de burger zijn en niet de boete machine cultuur als verdienmodel."
Een overheid is per definitie een boete cultuur. Met belastingen als boetes voor goed gedrag en bekeuringen als boetes op slecht gedrag. Dus hier pleit u voor een einde aan de overheid zoals wij hem kennen.
"Onze zorgsystemen zijn dé echte nationale ramp."
Jup, zelfde probleem, het heeft zelfs een naam; third party payer model,.
Als iemand het geld zou volgen zou dat zou duidelijk worden,.
Diny Pubben 9
MatthijsKWaar werken ze goed waar niet waar zijn ze tiranniek?
Voor mij is iets of publiek of privaat maar niet een beetje van allebei, dat is het slechtste van 2 werelden. Verder vind ik dat er wezenlijke essentiële basale vragen gesteld moeten over de moderne techniek. Ben vanuit de zorg gezien voorstander van privacy by design en in mijn optiek kan alleen de overheid dat agenderen. Wie anders?
De burger hoort eigenaar te zijn van zijn eigen medische gegevens idem voor schoolprestaties en ga zo maar door.
Ik weet hoeveel fouten er in de medische systemen staan dat baart me zorgen!
MatthijsK 7
Diny Pubben"Ik weet hoeveel fouten er in de medische systemen staan dat baart me zorgen!"
Dat is mij ook bekend, maar de oorzaak is relatief eenvoudig. Dit patientendossier is niet in stand gekomen omdat er een noodzaak voor is, hij is ontstaan omdat er wet en regelgeving voor is aangenomen. En wat doe je als iets moet? Dan doe je het minimale van het minimale, net goed genoeg om niet gesloten te worden. Indien het in je voordeel is, omdat patienten en medisch personeel ermee gediend is, dan zorg je dat het goed werkt.
Dus, haal de dwang er vanaf en er zal schoon schip gemaakt worden. En de gegevens in het medisch dossier zijn eigendom van het ziekenhuis, niet van de patient. Dit kan je prima afspreken in de vorm van een overeenkomst, hierin kun je beschrijven wat er met de gegevens gedaan wordt.
Diny Pubben 9
MatthijsKhttps://www.privacybarometer.nl/nieuws/3889/Inzage_medische_dossiers_door_zorgverzekeraars_onnodig_en_onwettig
En ja van de hak op de tak, ik krijg steun uit zeer onverwachte hoek vandaag.
Executive Vice President en CEO vd American Medical Association noemt ehealh digitale kwakzalverij 21 eeuw.
http://www.zorgictzorgen.nl/ceo-ama-noemt-ehealth-digitale-kwakzalverij-21-e-eeuw/
En ja ik werd ooit het middelpunt als leidinggevende van zo'n 'Digital Dystopia'.
Zal nooit meer hetzelfde naar de moderne techniek kijken en er totaal andere vragen stellen.
De gegevens zijn geen eigendom meer van het ziekenhuis, ze liggen gewoon ter inzage van een willekeurige ambtenaar van de gemeente, als u zorg nodig heeft of gaat hebben!
De mens heeft altijd machines uitgevonden waarvan hij pas later begreep hoe die goed en beter te gebruiken.
MatthijsK 7
Diny PubbenTja, wie houdt de overheid aan de wet?
"kwakzalverij 21 eeuw"
Tja, dat vindt ik ook wanneer de belastingdienst toegang heeft tot mijn bankzaken.
"ze liggen gewoon ter inzage van een willekeurige ambtenaar van de gemeente"
Natuurlijk, die moet toch controleren wat er gebeurt met zijn eigendom?
"De mens heeft altijd machines uitgevonden waarvan hij pas later begreep hoe die goed en beter te gebruiken."
De staat weet ze anders perfect te gebruiken om maximaal belasting te kunnen heffen, tegen minimale inspanning. Want bij de belastingdienst loopt ICT wel 'redelijk' soepel, dat is ook één van hun kerntaken,.
Hans Paymans 1
Ook hier is net als bij de NAM in Groningen Arcadis betrokken als adviseur van Prorail. Gezien de ervaring aldaar geen rustgevende gedachte. Echte maatregelen tegen geluid en trillingen gaan veel geld kosten en de vraag is of Prorail dit kan of wil betalen.
De inspraak van bewoners is enkel voor de bühne, men gaat daarna toch gewoon zijn eigen gang.
Ook hier zal blijken dat wanneer de aansluiting in Duitsland klaar is dit hele project weggegooid geld zal zijn. Leden voor een kamer commissie die dit moet onderzoeken kunnen zich vast warm lopen.
Kasteelpannetje extra small 2
Bart Bartelds 4
Dat waren NS, streek en stadsbus vervoer almede tram en metro en de energievoorziening elektra en gas.
Daar keken de neo liberalen likkebaardend naar uit om in hun bezit te verkrijgen ondanks dat er feitelijk geen winst op te behalen was.
Resultaat is dat heden alles wat vroeger nuts was heden zwaar verwaarloost en alles in slechte staat verkeerd omdat de neo liberalen wel even alles wat te plukken was geplukt hebben.
Over enige tijd zijn alle voormalige nuts bedrijven weer in staats handen en mogen de belastingbetalers, inkomens tot ca 2 ton, het geheel weer in orde maken.
MatthijsK 7
Bart BarteldsEerst maakt de overheid er een potje van, dan mag de private sector het opruimen en de schuld er voor krijgen.
Bart Bartelds 4
MatthijsKTreinen niet op tijd rijden was tot de privatisering haast wel onmogelijk.
En zo zijn er tal van voorbeelden te benoemen.
Jan-Marten Spit 9
Bart Bartelds- knijp de financiering af
- wacht tot de problemen opdoemen
- roep dat het hoog tijd is voor een structurele oplossing: privatiseren
omdat je dan een monopolie hebt hoef je ook niet meer te presteren, en omdat de boel nu gerund wordt door mensen die door niets anders te motiveren zijn dan geld (in plaats van bijvoorbeeld bezieling of waardering), wordt het zowel slecht als duur.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitDat zijn nu juist politici. Alleen geïnteresseerd in hun eigen baantjes, verder niets.
MatthijsK 7
Jan-Marten Spit