
In zijn column analyseert Jean Wanningen het akkoord dat Frankrijk en Duitsland hebben gesloten over de toekomst van de eurozone. Nederland wordt volgens hem meegezogen in een transferunie waarover de bevolking zich nooit heeft kunnen uitspreken.
Mogelijk wordt het een historische dag, de 19e juni 2018. Op die derde dinsdag van juni ondertekenden Frankrijk en Duitsland in het slot Meseberg een gezamenlijke verklaring over de toekomstige inrichting van de eurozone, een plan van aanpak voor de migratie en een gezamenlijk defensie- en veiligheidsbeleid. In deze column houd ik de plannen voor de toekomstige inrichting van de EMU (de Economische Monetaire Unie) tegen het licht.
Het ziet ernaar uit dat het de sluwe enarques eindelijk gelukt is om Duitsland definitief op de financiële knieën te krijgen en het land in een Europese transferunie te trekken, Nederland in hun kielzog meesleurend. Wie de gezamenlijke Meseberg Verklaring over de toekomstplannen met de eurozone leest kan weinig anders dan concluderen dat de verklaring een overwinning is voor de Franse president Emmanuel Macron. Er stond voor hem namelijk buitengewoon veel op het spel. Door de afgelopen week plots opgelaaide ruzie tussen Merkel’s CDU en Seehofer’s CSU over de toelating van migranten, dreigden zijn plannen voor een ingrijpende hervorming van de eurozone wederom te worden uitgesteld.
Macron wilde onder meer een eigen budget voor de eurozone, een aparte minister van financiën, de omvorming van het Europese noodfonds ESM als achtervang voor slecht presterende landen en banken tot een heus Europees Monetair Fonds (EMF), een Europese werkloosheidsverzekering, een Europees depositiogarantiestelsel en de mogelijkheid om directe belastingen te heffen. Dat laatste is uitermate controversieel en gaat ongetwijfeld voor veel onderlinge commotie zorgen. Kortom, een hele waslijst.
Trendbreuk
Merkel reageerde aanvankelijk betrekkelijk koeltjes op dit Franse wensenlijstje, maar wie nu goed kijkt naar wat er overeengekomen is kan moeilijk om de conclusie heen dat het gesloten akkoord een heuse trendbreuk is met het verleden.
Werd het plan afgelopen maart nog uitgesteld op de Europese top vanwege de uitgelopen Duitse regeringsformatie, nu dreigde genoemde Duitse asielruzie roet in het Franse eten te gooien. Maar zie, achter de schermen hebben de ambtenaren en diplomaten van beide landen tóch hun gezamenlijke verklaring weten op te stellen. Macron heeft handig gebruik gemaakt van de malaise binnen de grootste Duitse coalitiepartij: in ruil voor steun aan Merkel’s migratie-oplossing krijgt hij steun voor zijn transferunie plannen, zo schreef ook het Duitsland Instituut al.
Macron heeft handig gebruik gemaakt van de malaise binnen de grootste Duitse coalitiepartij
En het gáát ook ergens over. Namelijk over de toekomstige inrichting van de Economische en Monetaire Unie. En dan is het onvermijdelijk dat het ook gaat over deze vraag: wie gaat uiteindelijk de rekening betalen van deze hervormingsplannen voor de eurozone? Nu Frankrijk Duitsland zover heeft weten te krijgen dat het akkoord gaat met een apart eurozone-budget om ‘onverwachte economische schokken’ op te vangen, is het voor Nederland zaak goed op zijn tellen te passen.Immers, naast Duitsland zal ook Nederland als ‘overschotland’ moeten betalen voor het bijeenhouden van de muntunie. Of, zoals voormalig DNB-bestuurder professor Lex Hoogduin twitterde:
Nu Frankrijk en Duitsland het eens zijn, staat Nederland voor een even belangrijke beslissing als voor Verdrag Maastricht. Gaan we mee op weg naar een transferunie in het eurogebied, een wezenlijk andere EMU dan waarvoor Nederland ooit tekende.
— lex hoogduin (@lexhoogduin) 19 juni 2018
Doorpakken en de rug recht houden om te voorkomen dat Nederland een transferunie wordt ingezogen, bepleit de monetair econoom. Van Hoogduin mag verondersteld worden, dat hij als voormalig rechterhand van Wim Duisenberg, de eerste president van de Europese Centrale Bank, weet hoe de hazen in het Brusselse lopen.
Bescheiden beginnen
Ook al is het voorgenomen eigen budget voor de eurozone nu nog relatief bescheiden, in mijn ogen is het toch zorgwekkend. Het is immers telkens hetzelfde liedje dat in Brussel gezongen wordt: bescheiden beginnen en dan stapje-voor-stapje verder gaan. De democratische controle daarop is zeer beperkt. Wat dat betreft is het voorstel om het permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) om te vormen tot backstop voor landen en banken met betalingsproblemen exemplarisch: in de oorspronkelijke versie van dat ESM-verdrag was financiering van individuele banken uitgesloten; nu wordt het fonds gebruikt als laatste vangnet voor in problemen verkerende banken. Zo zijn er meer voorbeelden: van de omzeiling van de no bail out-afspraken van het Verdrag van Maastricht tot de vele eurozone hervormingspacten. Ze bleken evenveel waard als het papier waarop ze gedrukt werden. Ik vrees dat het met nu voorgestelde eurozone budget niet veel anders zal gaan.
Natuurlijk, de gezamenlijke Verklaring bestaat voorlopig alleen nog maar uit ‘voorstellen’. Alle parlementen van de eurozonelanden moeten er nog mee akkoord gaan. Maar we moeten goed beseffen dat de Frans-Duitse voorstellen in feite de opmaat betekenen naar een permanente transferunie van de sterke eurolanden naar de zwakke. Met name Duitsland en Nederland zullen op een permanente basis moeten gaan betalen voor hun minder competitieve eurozone broeders.
In een compilatie van een VPRO documentaire, al uit 2013, legt de voormalige topeconoom van de Europese Commissie Bernard Connolly uit wat zo’n permanente transferunie Duitsland gaat kosten (met name tussen minuut 20 en 30): tien procent van zijn bbp. De netto contante waarde daarvan bedraagt zeven biljoen euro, ofwel zevenduizend miljard, wat Duitsland kwijt zal zijn zolang deze situatie voortduurt.
En Nederland is als rijk land mede de klos. Aangezien onze economie ongeveer een vijfde van de Duitse is, wordt het kostenplaatje voor Nederland ongeveer anderhalf biljoen euro zolang deze transferunie in stand gehouden wordt. Dat zou Den Haag moeten wakker schudden, dunkt me.
Scheitert der euro...
In zijn Berlijn-toespraak van 2 maart dit jaar, en ook in zijn toespraak voor het Europees Parlement van 13 juni in Straatsburg, gaf premier Mark Rutte nog aan niets te voelen voor een transferunie. Hij zei daar dat hij ‘van de EU houdt’, maar dat landen hun eigen financiële broek moesten ophouden en de gemaakte afspraken over hervormingen nakomen. Na ‘Straatsburg’ heeft de premier geen officiële reactie meer gegeven en houdt hij zijn kruit vooralsnog droog.
De Frans-Duitse verklaring zou ook Rutte grote zorgen moeten baren. Een transferunie van Noord naar Zuid- en Oost-Europa zal de eurozone volgens veel economen, onder wie de Duitse professor Hans-Werner Sinn, niet sterker maken, maar uiteindelijk ook de sterke landen verzwakken. Het is al twintig jaar een illusie gebleken dat de economieën van de eurozone naar elkaar toegroeien. Het tegendeel gebeurde. Onze eigen Raad van State concludeerde in haar rapport over de euro dat de landen van de eurozone óók in de toekomst economisch gezien niet naar elkaar zullen toegroeien. Deze inherente divergentie betekent dat de verschillen tussen de sterke en zwakke landen in de eurozone zullen blijven bestaan. Uiteindelijk maakt dat een permanente transferunie onvermijdelijk.
Vraagt u mij wat Duitsland in vredesnaam bezielt om zijn welvaart zo in de waagschaal te stellen, dan moet ik het antwoord eigenlijk schuldig blijven. Is het schuldgevoel over de verschrikkelijke wandaden die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft begaan? Dat acht ik zeer goed mogelijk. Het is bekend dat Merkel veel waarde hecht aan een goede relatie met Frankrijk, dat zij een voorstander is van een sterke Frans-Duitse as. We weten ook dat Merkel veel waarde hecht aan de euro: ’Scheitert der Euro, dann scheitert Europa’, is een bekende uitspraak van haar.
Maar rechtvaardigt dat de kolossale prijs die het land zal moeten betalen om de boel bij elkaar te houden? Merkel vindt klaarblijkelijk van wel, of ze onderschat die prijs. Zoals de eerder genoemde Hans-Werner Sinn tegenover Elsevier verklaarde: ‘In 2010, toen de crisis begon, hadden we een onervaren bondskanselier, die weinig van economie weet. Ze was niet in staat om de juiste besluiten te nemen.’
Laten we hopen dat Merkel weet wat ze doet. Sinn zei in hetzelfde Elsevier-interview dat Europa ‘een doodlopende weg’ was ingeslagen. Ik heb hem niet eerder zó uitgesproken negatief tegen het gevoerde beleid van Merkel horen ageren.
De risico's dat Nederland opgaat in een transferunie zijn groot. Bovendien heeft de Nederlandse bevolking zich daar niet democratisch over kunnen uitspreken. Mijn advies aan de Nederlandse regering zou derhalve zijn: teken niet blind voor deze permanente transferunie en gebruik het vetorecht tegen deelname aan het EMF en het eurozonebudget.
230 Bijdragen
thebluephantom 6
overigens zal het oordeel over Merkel en de schade aan europa door haar negatief uitvallen op den duur. kortom een lelijk figuur, zowel figuurlijk als letterlijk
MaartenH 10
thebluephantomLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotJan-Marten Spit 9
thebluephantomthebluephantom 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
thebluephantomGoed dat je dat nu inziet.
thebluephantom 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
thebluephantom[Verwijderd]
Jan-Marten Spitthebluephantom 6
Jan-Marten Spitik zou echt die min button niet meer gebruiken
Jan-Marten Spit 9
thebluephantomMaartenH 10
thebluephantom 6
MaartenHMaartenH 10
thebluephantomOok na je edit.. ik kan er niets mee.
thebluephantom 6
MaartenHMaartenH 10
thebluephantomthebluephantom 6
MaartenHMaartenH 10
thebluephantomthebluephantom 6
MaartenHwat zit erachter? mijn visie dan ...
er kan op verschillende momenten andere belangen zijn of zich aandienen voor iets anders a.g.v. voorgaande events
in het verleden:
- de VS gebruikte de EU als een buffer tegen USSR
- en als markt voor amerikaanse goederen
vergeet al die onzin om weer oorlog te voorkomen, een stel dwaze intellectuelen die dachten dat belgie italie zou kunnen invallen
nu:
- de EU is een gravy train van mensen die er goed aan verdienen. neem nou frans timmermans: verdient 34k netto pm en dan heb ik het enkel over salaris. wat kan hij? als er een noodsituatie is, wat heb je aan zo iemand? niks. ook hetzelfde met pechtold. de mensen die ik ken die in Brussel voor de EU werken: 15K netto per maand en hulp voor dit en dat ... dan geloof je in het project dat op allerlei manieren koste wat het kost verder moet
- iedereen die het anders ziet wordt als rechts, populist weggezet
- ze zien ook dat er opstand is en dreigt, daarom hoe meer mensen je laat komen en/of geld geeft vanuit het rijke noorden, des te meer dat de mensen jou zullen steunen, er zijn immers meer armen dan welgestelden - het heet ordinair omkopen of kopen van mensen - ik denk dat zo simpel is, iets dat we bij de SP en PvDA zien
rol van industrie:
- niet zeker, zoals IG Farben conspiracy ooit door RH geopperd, dat het een rol speelt
- wel zouden banken misschen wel extra lemon socialism willen op grotere schaal
verder:
- ik denk dat er zeker een rol voor een EU is, maar niet zo
- ik ben nu in grkld, daar kan geen olijfolie op tafel staan volgens de EU, onzin zeg
- verder verdien ik ook goed, dus ben ik niet jaloers op die salarissen
MaartenH 10
thebluephantomVerleden: Ja, idd.
Nu:
Jij denkt dus dat het vooral interne dynamiek van de EU is, van politici en ambtenaren die veel verdienen. Speelt vast een rol, maar is mij te weinig als verklaring. Nogmaals wat heeft Merkel te winnen met een transferunie en met import van migranten? Het lijkt eerder dat haar dit de kop gaat kosten. Waarom doet ze het? Idealisme? Laat me niet lachen.. Ten eerste is ze slim genoeg om de slechte kanten te zien en te tweede geloof ik niet in idealisme bij door de wol geverfde politici. Idealisten redden het niet in de politieke cultuur van de gevestigde partijen. Hoe verklaar je Macron vanuit dit perspectief, het feit dat voor hem als broekie opeens alle deuren open gaan?
Rol van industrie:
Het gaat hier om de transferunie. Wat is hun belang hierbij. Dat lemon socialism is iets van altijd en overal.Men laat graag de overheid opdraaien voor de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben, sterker nog, als ze er op rekenen dat de overheid dat doet, worden meer onverantwoorde risico's genomen, maar dat verklaart niet wat er nu in de EU gebeurt.
Rol dan de EU:
Eens, samenwerking is goed en nuttig. Samenwerking levert als het ware gratis winst en je moet het behoorlijk verkloten om die samenwerking tot negatieve resultaten te laten leiden zoals nu gebeurt.
thebluephantom 6
MaartenHMaartenH 10
thebluephantomHans 127 5
MaartenHHet blijft natuurlijk gissen, maar haar jeugd als dochter van een dominee, EN opgroeiend in een DDR waar elke weerstand tegen een tevoren heersend denken actief de kop in gedrukt werd, draagt natuurlijk niet direct bij aan een kritische, onafhankelijk, naar de verre toekomst kijkende en denkende geest; eerder aan iemand die in het hier en nu leeft, terugvalt op basisprincipes (en dogma's), en koste wat kost de verhoudingen goed houdt, zonder zelf door te hebben dat de Fransen haar daarmee subtiel "chanteren"..
MaartenH 10
Hans 127Hans 127 5
MaartenHSmeriger zakenlui ben ik persoonlijk nog nooit tegengekomen...
Dus ik geloof graag dat Merkel hoogintelligent is, maar jaren en jarenlange beïnvloeding, is erg moeilijk om je daarvoor immuun te houden.
MaartenH 10
Hans 127Nee mijn leven is wat dat betreft redelijk 'uneventful'...
[Verwijderd]
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomWat is er simpel? Wat zie je bij PvdA en SP?
Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van Oirschotde plus een is me een raadsel, het lijkt eurovisie songfestival hier
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantom[Verwijderd]
MaartenHMarla Singer 7
MaartenHOver de hiërarchie van de elite zijn veel verschillende theorieën over waarbij onderling veel oneenheid is. Waarschijnlijk omdat het ook om fluïde samenwerkingsverbanden gaat.
Als je kijkt naar Macron en Merkel en in hun omgeving waar zij allemaal mee te maken heeft en zich grotendeels laat beïnvloeden dan zie je een patroon van constant beïnvloeding vanuit de financiële wereld in combinatie met multinationals. Die worden zelf ook weer beïnvloed door de grootaandeelhouders. Laat dat nou net de mensen zien die elk jaar op jaar rijker wordt terwijl de Europese burger er jaar op jaar achteruit op gaat.
MaartenH 10
Marla Singer[Verwijderd]
MaartenHHans 127 5
MaartenHDat is natuurlijk altijd weer lastig te bepalen, waar die grens dan ligt... Zou het niet interessanter zijn om lobbyen, en lobbyisten-clubs, te gaan verbieden, of misschien beter nog, ineffectief te maken door ultieme transparantie?
Dus dat politici alle contacten met bedrijfsleven openbaar moeten maken, met gespreksverslagen en/of opnames erbij? Iedereen heeft een telefoon tegenwoordig... klinkt wat "1984" misschien, maar wij mogen toch transparantie van onze politici verwachten?
En zo doordenkend, eigenlijk ook zo'n verplichting tot transparantie van alle contacten tussen politici onderling. Geen achterkamertjes-politiek meer, gooi alle onderhandelingen en uitruilingen maar gewoon in de openheid...
Zie alleen nog problemen op relatief kleine deelgebieden als staatsveiligheid, en transparantie in inkoopprocessen wil je ook pas na afloop van de investering geven, maar dat zijn slechts details...
Of zie ik nu grote bezwaren over het hoofd?
MaartenH 10
Hans 127Qua transparantie, dat is natuurlijk altijd goed. Maar hoe dwing je transparantie af? Zeker als het om heel veel contacten gaat. Verdrink je dan niet in een zee van transparantie en wordt het ondoenlijk om te controleren?
Ik denk dus niet dat transparantie de oplossing voor alles is, zeker als er belangen zijn die alles doen om transparantie tegen te gaan.
Je moet die belangen in de hand houden. Jij zegt terecht dat het lastig is te bepalen waar de grens (qua omvang) ligt.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- de EU concurrentie wetgeving aanscherpen. Die is nu zeer (neo-)liberaal. Ik kan me voorstellen dat je een maximale bedrijfsgrootte hanteert. Word je groter, opsplitsen. Die grootte moet dichter bij wat vanuit de bedrijfskunde bekend is als optimaal voor productie. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar dan zijn extra strenge voorwaarden qua beïnvloeding van toepassing.
Een paar jaar terug hadden we de mond vol van Too Big To Fail. Daar is niets mee gebeurd, maar dat moet wel!
- belastingwetgeving die een rem vormt op schaalgrootte. Daar is alle reden voor. De huidige wetgeving bevordert schaalgrootte door buitengewoon hoge administratieve lasten die onevenredig zwaar drukken op kleine ondernemingen
- beperking van reclame mogelijkheden. Reclame is slecht voor de economie, doordat het consumenten beïnvloedt om hun gedrag aan te passen ten gunste van adverteerders. Reclame is alleen betaalbaar voor grote bedrijven, is dus sterk in het voordeel van grote bedrijven. Reclame bestaat uit 2 aspecten: informatie en beïnvloeding. Mijn inschatting 10% informatie en 90% beïnvloeding. Stel paal en perk aan die beïnvloeding.
Ik heb geen pasklare oplossing, maar er zijn zeker wel mogelijkheden.
[Verwijderd]
MaartenHReactie op: MaartenH 9
Zondag 09:42
Bob Fleumer 5
En het niveau van de 2de kamer is over al genomen slecht zeker als je ziet welke slechte besluiten er al genomen zijn. Nederland pas op uw saek!
thebluephantom 6
Bob FleumerLudovica Van Oirschot 15
De vraag waar het om gaat is wat er met het geld gedaan wordt, wie daarvan profiteert en wie daarover beslist. Helaas blijven die vragen onbeantwoord.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotToch even kritische noot. Ten eerste, wat is de logica? Wat mij logisch lijkt is dat arme landen zich beter organiseren en niet afhankelijk worden van rijke landen voor inkomen. Dat arme landen daar eerlijke kansen bij krijgen en niet gehinderd worden door welke vorm van neo-kolonialisme (waar Griekenland nu het slachtoffer van is) dan ook, spreekt voor mij vanzelf.
Ten tweede waarom zou het helemaal niet erg zijn? Wie binnen onze maatschappij krijgen de rekening gepresenteerd? Nog meer werkelozen, uitkeringsgerechtigden?
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHEr zitten ook nadelen aan herverdeling dus de herverdeling moet met een waakzame blik zonder jaloezie gebeuren. Ook moet je opletten dat inderdaad de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat was lange tijd een vanzelfsprekend principe. Tegenwoordig is het vaak meer andersom. Ik pleit er juist voor om het in ere te herstellen.
Dit is ook een persoonlijk commitment. Ik heb geld zat - niet oneerlijk verkregen naar gangbare maatstaven - en ik heb geen enkel probleem om een flink deel daarvan weer te delen. Ik geniet niet van welvaart als een ander armoe lijdt. En bovendien kunnen de rollen morgen omgekeerd zijn. Dan hoop ik op mijn beurt op mededogen. Dat heet solidariteit.
thebluephantom 6
Ludovica Van Oirschottip van syp wynia:
...
Voor al de mensen die graag veel (nog meer) belasting betalen heb ik een handige tip. Het ministerie van Financien heeft een speciale bankrekening waarop deze nobele lieden hun geld kwijt kunnen. Da's een stuk beter dan dat ze proberen hun belastingmoraal aan anderen op te leggen
...
lees het goed en stort (alles)
Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotCo Pater 7
thebluephantomdwingt Syp ook niet zelf anderen een bepaalde belastingmoraal op dan ? want als je Ludovica dat verwijt, dan moet moet je dat ook Syp verwijten !!
thebluephantom 6
Co PaterCo Pater 7
thebluephantomvoorbeeld Ronaldo krijgt 80 miljoen per jaar , hij moet 56% belasting betalen. Betaald hij dan teveel ?
Dus hoeveel belasting iemand betaalt is slechts relevant vanwege ander overwegingen. Stel dat Ronaldo 60.000 euro verdiend . Is
56 % belasting dan te veel ?
Lastige vraag want het houd ook verband met andere zaken zoals : wat andere verdienen, hoezeer de overheid voorzien moet of voorziet in de samenleving zelf ( bijvoorbeeld gratis onderwijs , wat uiteraard niet gratis is )
Van belang is dus ook wat wij als burgers terugkrijgen voor de belasting die we betalen.
Kritiek geven is uiteraard ieders goed recht, maar dat moet wel gefundeerd zijn in goede argumenten. En dat is al lastig, want begrijp eerst maar eens hoe een samenleving werkelijk functioneert en welke rol de belastingen hierin spelen.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotHerverdeling werkt maar beperkt en blijft een lapmiddel. Ik denk dat de grens van herverdeling bij een natiestaat ligt. Daarbuiten werkt het niet (en daarbinnen zijn betere middelen mogelijk). Daarbuiten heb je een eerlijk speelveld nodig, iets waar het nu (al heel lang) aan schort. Daarbuiten moet je mensen geen inkomen verstrekken, maar middelen om inkomen mee te verdienen en natuurlijk dat eerlijke speelveld. Daar schort het aan en een transferunie gaat het niet oplossen. Een EU die paal en perk staat aan schadelijke activiteiten en beïnvloeding door multi-nationals wel. En dat geldt ook voor politieke beïnvloeding die tot een structuur leidt die voor iedereen slecht is, zoals nu het geval in de EU.
Co Pater 7
MaartenHBeter is het om het systeem eerlijker te maken, zodat herverdeling minder nodig is. Dit moet dan wel gebeuren.
[Verwijderd]
Co PaterLudovica Van Oirschot 15
MaartenHMet natiestaten heb ik persoonlijk helemaal niets, het zijn constructies die in deze periode van het menszijn kennelijk nodig zijn. Maar ik droom van een wereld waarin ze overbodig zijn. Er is namelijk geen alternatief voor een rechtvaardige wereld: elke grens houdt een onrecht in stand.
André ten Dam 5
Ludovica Van OirschotZie hier:
https://www.ftm.nl/artikelen/open-brief-aan-de-leden-van-de-tweede-kamer
En zie hier:
https://drive.google.com/open?id=1bmNZN7G8eF_3La9BVpySebQZjrIWWyPD
[Verwijderd]
MaartenHDenk aan: Verhuurderheffing (ja, zonder 's') en de ATAD, waardoor naast de te hoge huren de huurders nog meer moeten betalen.
Zou dat niet het geval zijn en zouden de lasten eerlijker verdeeld worden, dan is het m.i. logisch dat we meebetalen voor Zuid Europa. Maar wel met jouw beperkingen erbij: opnieuw organiseren van de overheden en 'Dat arme landen daar eerlijke kansen bij krijgen en niet gehinderd worden door welke vorm van neo-kolonialisme (waar Griekenland nu het slachtoffer van is) dan ook, spreekt voor mij vanzelf.' Hier kan ik helemaal achter staan.
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Hans 127 5
Ludovica Van OirschotWij zien Spanje en Italie als "arme" landen, maar dat geldt slechts voor de overheid. Vrijwel alle Italianen hebben hun huizen afbetaald, geen hypotheken, en regelen de overdracht van die huizen naar de volgende generatie onderling.
M.a.w., de burgers in Spanje en Italië zijn rijk, en de overheid arm. Bij ons omgekeerd.
Waarom zou onze overheid dan hun overheid moeten steunen? Gaan de rijke burgers uit de zuidelijke landen dan ook de arme burgers uit de noordelijke landen steunen?
Ludovica Van Oirschot 15
Hans 127Pieter Jongejan 7
Voor Nederland met zijn op eigen kosten gesaneerde banken en zijn high tech industrie is deze fossiele koers,die gericht isop het betaalbaar houden van de pensioenen van landen die slechts 630 uurwerken dramatisch slecht.
Nederland heeft m.i ,de Europese plicht om uit de euro te stappen als de no bail out rule wordr opgeheven en de critria uit het stabiliteitspact worden worden losgelaten.
Het gaat om het voorkomen van toekomstige slavernij of m.a.w. om het voorkomen van transferbetalingen van landen die veel uren werken (800 uur) naar landen die weinig uren werken (600 uur) en bovendien langer leven, lagere energiekosten hebben, minder kinderen grootbrengen en weigeren om ondanks een krinpende bevolking vluchtelingen op te nemen. maar wel transferbetalingen claimen.
De EU is door en door corrupt en verrot. Loon naar werken is vervangwen door slavernij ten behoeve van een financiële elite.
MaartenH 10
Pieter JongejanAls dat waar is - en ik ben geneigd dat te geloven - hoe werkt dat dan, hoe wordt het belang van die financiële elite met de huidige koers gediend? Wie zijn de spelers (financiële elite is een beetje vaag) die hier daadwerkelijk beter van worden? En zodanig beter dat zij de 'beïnvloedingsmotor' aanzetten. Op Merkel wordt daadwerkelijke druk uitgeoefend. Macron was een nobody en is in no-time geparachuteerd als loopjongen voor, ja voor wie? Voor Macron gaan gelijk alle deuren open, dat gebeurt niet vanzelf. Daar zit geen vaag belang achter, maar een actief georchestreerd verhaal.
Pieter Jongejan 7
MaartenHHet monetair-economisch beleid van de Westerse wereld waaronder Europa is primair gericht op het behartigen van de financieel-economische belangen van de vrije vermogensbezitters. Dit beleid leidt tot een trendmatige daling van de AIQ.
De wijze waarop dit gebeurt is door het prijsmechanisme te manipuleren. De waarde van vermogenstitels stijgt als de reële rente daalt. De reële rente is niet de enige prijs,die al decennia lang gemanipuleerd wordt, maar wel de allerbelangrijkste.
LarrySummers is hier ook niet geheimzinnig over.Hij voorspelt grotere prijsfluctuaties bij een lagere reële rente. Wie dicht bij het vuur zit heeft voorinformatie, waardoor het een stuk makkelijker wordt om vermogenswinsten te maken. Amerikaanse investment bankers hebben voorkennis over veranderingen in het monetair beleid van de FED. OpBilderbergconferenties e.d. wordt voorinformatie gedeeld door partijen die aan de knoppen draaien.
Macron was eerst deelnemer aan een Bilderbergconferentie en werd daarkennelijk zwaar genoeg bevonden om de kar van de investment bankers te trekken Hij (ex mededwerker van Rothschild France) hield in Londen en in de USA voordrachten om financiéle steun te verwerven voor zijn presidentsverkiezing.
De recente prijsstijging van olie door de productie terug te schroeven en investeringen in Iraanse olievelden tegen te gaan is een andere vorm van het beìnvloeden van prijzen. Doel is o.a. om een hogere prijs te kunnen maken voorAmerikaans schaliegas. GS is een belangrijke speler (belangrijker dan Shell) op de internationale oliemarkt. In de regering Trump zitten 3 ministers van GS.
[Verwijderd]
Pieter JongejanMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHOverigens kreeg ik vorig jaar de tip om bovenaan te klikken op de MIN (knop met 0 erin). Dan zijn alle 'min's ' leesbaar.
MaartenH 10
[Verwijderd]Matthijs 11
[Verwijderd]Een inhoudelijke mening die min of meer argumentatie bevat, ook al ben ik het er niet mee eens, zal ik nooit minnen.
[Verwijderd]
MatthijsGerben Gerrits 7
Pieter Jongejanthebluephantom 6
MaartenHMaartenH 10
thebluephantomthebluephantom 6
MaartenHleermoment voor Co 3
MaartenH 10
thebluephantomKan aan mij liggen.. Behoorlijke waterval aan reacties...
Aanvulling, lijkt me trouwens een prachtig studie onderwerp:
Goldman Sachs, de Euro en de EU, belangen en politieke beïnvloeding.
thebluephantom 6
MaartenH[Verwijderd]
MaartenHHans 127 5
MaartenHNeem nu bijvoorbeeld zo'n Verhofstadt, die toch grote financiële belangen in de Oekraïne schijnt te hebben, hetgeen verklaart waarom hij zo'n fel voorstander van een Oekraïne-bij-de-EU is:
http://925.nl/archief/2015/07/08/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-3/
Maar ook blijkt deze mijnheer z'n belangen (indirect) in Griekenland te hebben:
https://www.andereuropa.org/guy-verhofstadt-heeft-persoonlijk-belang-bij-de-waterprivatisering-in-griekenland/
Ik pak er nu maar een iemand uit omdat ik daar wat van tegen kwam in de pers, maar ik ben er van overtuigd als je al die EU bobo's na gaat zoeken, je veel meer van dit soort zaken tegenkomt.
MaartenH 10
Hans 127En wederom geen hond die ernaar kraait (geintje). Het systeem is corrupt..
thebluephantom 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
thebluephantomthebluephantom 6
Pieter Jongejanjaren geleden was het ook zo dat men (en ik ook) geloofde in de japanese take-over, het is nooit gebeurd
het is simpelweg een centenkwestie. als iedereen daar niets verdient tov europeanen dan zal zoiets gebeuren initieel, maar dat kan weer niet lang doorgaan omdat er geen geld hier meer is om ze uberhaupt nog te kopen - een beetje Karl Marx
en ook hebben we Trump als geheime wapen tegenwoordig
Pieter Jongejan 7
thebluephantom1) China heeft 1300 miljoen inwoners tegen Japan 125 miljoen (ofwel 10 keer zoveel)
2) China werkt aan de zijderoute (een treinverbinding tussen China en Europa, wat sneller en veiliger vervoer mogelijk maakt dan over zee. China zit al in Pakistan op korte afstand van Iran
3) China heeft een communistische partij met een lange termijn visie; vergelijk dat met het korte termijn beleid van Europa gericht op het zo lang mogelijk overeind houden van de euro en je beseft dat de EU kansloos tenonder dreigt te gaan aan onderlinge tegenstellingen, zoals aanzienlijke verschillen in het aantal gewerkte uren per inwoner.
Japan had conglomeraten met een eigen bank, die overeind gehouden moest worden; dit bleek niet erg efficiënt. Korea zit een beetje tussen China en Japan in. Korea heeft ook conglomeraten, maar het bankwezen staat veel sterker onder controle van de overheid. Ik vermoed dat China meer op Korea lijkt dan op Japan. Wat bevolking betreft is China groter dan Japan, Europa en de USA bij elkaar. Tel daar de ijver, spaarzin en handelsgeest van de Chinezen bij op alsmede het ontbreken van de Japanse xenophobie en het lijkt me evident wie de toekomstige wereldleider gaat worden. Helaas lopen ze in Den Haag nog achter de USA en de loosers in Zuid Europa aan. Oostenrijk/Hongerije dacht in 1914 ook nog een wereldmacht te zijn net als Frankrijk nu. Rutte is een sukkel door achter Frankrijk (en Duitsland) aan te blijven lopen. Hij is de doodgraver van Nederland.
thebluephantom 6
Pieter JongejanHeRo 7
Pieter JongejanJan Smid 8
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jan SmidDe beste verdediging tegen de grootmachten is hard werken en innovatiever worden én geen verdragen tekenen, die je vleugellam maken.
Als tegenstander van slavernij moet je dan wel accepteren voor nationalist te worden uitgemaakt. Liever nationalist dan slaaf.
Hans 127 5
Pieter JongejanHet grote probleem van China is dat ze daar nog steeds niet in staat zijn zelf te innoveren. Het is, nog steeds na al die tientallen jaren, een kopieer-economie.
De Chinese ingenieurs die ik op mijn technische universiteit tegenkwam waren stuk voor stuk toppers, maar op één of andere manier wordt creativiteit en vernieuwing in de Chinese (infra-?, politieke?, bedrijfs?) structuur zodanig de kop in gedrukt dat er nauwelijks innovatie plaatsvindt in China. En dan zeg ik het nog voorzichtig...
Dus net als blue phantom, geloof ik er niet veel van, dat Duitse ingenieurs doodsbang zijn voor de Chinezen...
Pieter Jongejan 7
Hans 127Waar het hier om gaat is dat de Duitse ingenieurs de markt beter kennen dan ik en jullie.
Het zou o.a. gaan om een joint venture tussen het Chinese bedriif Polymaker uit Shanghai en het Italiaanse bedrijf X Electrical vehicle uit Turijn, die in het tweede kwartaal 2019 een elektrische auto op de markt willen brengen gefabriceerd met een 3 D druk procedé voor de carosserie.
De carosserie zou uit biologisch afbreekbare kunststof bestaan (plantaardige olie). Weegt slechts 450 kilo, topsnelheid 70 kilometer per uur, actieradius 150 kilometer, verkoopprijs 7500-8000. een concurrent voor de Smart dus.
Ik denk dat jullie de Chinezen (net als Rutte) onderschatten.
Hans 127 5
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Hans 127[Verwijderd]
Alle goede dingen die uit Brussel zijn gekomen vergeten we het liefst of schrijven die op het conto van onze eigen regering.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Verder terug in de tijd in 2004 zie ik staatssecretaris Mark Rutte een nieuwe wet schrijven: De WWB. Wet Werk & Bijstand. In 2006 herschrijft hij die wet nog eens en maakt de wet veel strenger. Inmiddels is de wet verder aangepast en nog strenger geworden. Zo erg dat ermee moeten leven en ervan moeten rondkomen een waar kunststuk is. Als er iemand met geld kan omgaan, dan zijn het de mensen die noodgedwongen van een Bijstandsuitkering moeten rondkomen.
Lees dit maar: https://www.socialevraagstukken.nl/recensie/wat-nederland-van-de-amerikaanse-huisuitzettingen-kan-leren/
Feitelijk is Rutte c.s. druk doende een grote tweedeling te veroorzaken door de laagste inkomens, en inmiddels ook de lage(re) inkomens financieel harder aan te pakken dan de mensen met een inkomen boven de 50.000 euro bruto en van die mensen hebben zij met meer dan een ton per jaar er het meeste plezier van. Hoe meer geld je al hebt, des te minder problemen krijg je nog.
Duimschroeven aandraaien bij de minima, zodat de rijke elite niet meer zoveel belasting hoeft te betalen is wat zij willen. Dus ook voor minder zorg zorgen. Medicijnen mogen, bij gebleken ongeschiktheid, niet meer door de huisarts voorzien worden van de opmerking: Op medische gronden ..
De patiënt die problemen met een generiek medicijn krijgt door allergie, of er ziek van wordt, of het werkt niet, loopt tegen de nieuwe wet aan. Daarin staat dat de huisarts niet meer een wel werkend medicijn mag voorschrijven. De patiënt moet een nieuw medicijn zelf gaan testen op eigen kosten en werkt het dan moet het nieuwe medicijn zelf bekostigd worden. De wetgever luistert hierbij naar de zorgverzekeraars die zich als echte verzekeraars gedragen. Mensen mogen zelfs ernstig ziek worden dus. Zo worden mensen steeds verder de duimschroeven aangedraaid. De Tent Cities liggen in de nabij toekomst. Wat ik je brom.
thebluephantom 6
[Verwijderd]waar heb je het dan over?
als ik in spanje rij dan dok ik voor weggebruik met geld dat van mij afkomstig was de weg te kunnen aanleggen
overigen: zit wel wat in, helaas
[Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd]het moet wel de moeite blijven lonen, toch
ik vind het nogal wat dat je mij schoffeert met de bijdrage dat ik aan NL heb gemaakt in de 30 jaar dat ik hier woon
Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van Oirschot[Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd]Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomBovendien geldt de 56% alleen over de top, niet over het geheel aan inkomsten uit arbeid.
En tenslotte: de meeste inkomsten vallen in box 3. Daar is het percentage maar 30, en zijn de constructies om dat te omzeilen legio.
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotRoland Horvath 7
- In iedere eurozone staat een 2e eigen niet converteerbare munt zoals in CH de Franc en de niet converteerbare WIR: Een eenvoudige oplossing. Iedere euro staat kan dan op zichzelf functioneren en de ruilhandel die er nu is bij gebrek aan euro's kan dan met de 2e munt betaald worden.
- De eurozone moet vrij verkeer kennen van personen wat niet het geval is want armlastigen mogen niet in een andere staat gaan wonen sedert 2004. Mensen moeten kunnen verhuizen van arme naar rijke zones zoals in de VS, dat is een belangrijk evenwichtsmechanisme.
- Overschot landen produceren nieuwere producten waarmee ze een relatief monopolie bezitten en prijzen kunnen bedingen waarmee er winst gemaakt wordt. Te kort landen produceren producten, die al langer op de markt zijn, waarmee geen winst gemaakt wordt en waarmee geen hoge prijzen kunnen bedongen worden.
Gevolg: De productie moet zo veel mogelijk gespreid worden. Bvb. zonenergie in andere energie vormen omzetten in Zuiderse staten.
thebluephantom 6
Roland Horvathno no no is mijn respons
[Verwijderd]
Roland HorvathEdward 2 4
[Verwijderd]
Edward 2thebluephantom 6
Edward 22. Is het rechtvaardig dat iemand die kanker krijgt in de fillipijnen en geen geld krijgt, niet geholpen wordt daaraan?
3. Idem ditto als je geen geld in NL hebt en een slecht gebit bezit, dan is het meestal eruit met die kies of tand. Is dat rechtvaardig?
4. Vind je het eerlijk dat frans timmermans 34k per maand netto verdient?
Ludovica Van Oirschot 15
thebluephantomFred Raaks 5
En daarnaast ook nog eens haar eigen land met de Energiewende die ook een ramp is gebleken.
Zij gaat de geschiedenis in als de slechtste regeringsleider ooit, wat een absolute ramp is deze vrouw gebleken. Heb nooit begrepen waarom ze in het verleden zo hoog is opgehemeld.
Arjan 7
Ik hoop dat de Nederlandse regering dat niet gaat doen. Europa moet vooruit kijken en zich wapenen tegen de wereld die verandert. Anders worden we overlopen door al die opkomende grootmachten de komende eeuw. Een transferunie is niet per definitie onacceptabel, zolang dat maar gepaard gaat met het doorvoeren van hervormingen waardoor je in een later stadium die transferunie mogelijk kan afbouwen. En ja, dat kost tijd. Maar we komen net uit 1 van de grootste crisissen ooit, dus mag het? Soms moet je de situatie ook met een helicopterview bekijken en over een wat langere termijn kijken.
Jean Wanningen 6
ArjanZeg Arjan, jij bent toch niet van D66? Die hanteren die drogreden ook telkens (de VVD kan er soms ook wat van).
Dit zijn dus, dames en heren, twee totáál verschillende zaken: een transferunie accepteren met permanente geldtransfers van N naar ZO en een krachtige interne Europese markt. Het is triest te moeten constateren dat deze kluts telkens gemaakt wordt door de usual suspects.
Arjan 7
Jean WanningenGeef mij dan maar Lex Hoogduin. Die is ook tegen transfers, maar ook tegen het TMS omdat hij WEL snapt dat dit een transfersysteem is. Dan ben je in ieder geval consequent in je denkwijze.
Ik geloof in een transferunie omdat je politiek draagvlak moet behouden, maar dat die transferunie geen permante omvang moet hebben. Dat moet gepaard gaan met het doorvoeren van hervormingen, waarbij je uiteindelijk die omvang kan afbouwen. Juist bij het TMS is de kans op een permante transferunie via devaluaties veel groter omdat je hervormingen niet kan afdwingen.
Meer Europa maakt ons uiteindelijk sterker in de strijd om onze welvaartspositie te behouden.
We leven de komende eeuw in een tijd dat de machtsverhoudingen onder sterke druk komt te staan en we zullen ervaren dat onze welvaartspositie in Europa niet vanzelfsprekend is.
Je kan je er beter tegen bewapenen dan het je laten overkomen. Want dan is het te laat. En dus moeten we landen nu binnenboord houden (als ze dat tenminste zelf willen)
En ja, dat proces vergt tijd. Er is niet een knop waarop je kan drukken waarbij we van Italië een 2e Duitsland maken. En dat is ook helemaal niet nodig. Het gaat erom dat je de verschillen dusdanig weet te verkleinen waarbij je uiteindelijk onder de streep toch meer winst weet te boeken door synergie effecten.
Nee Jean, jij zegt wel steeds dat je tegen de transferunie bent, maar uiteindelijk ben jij voorstander van de transferunie via het TMS waarbij Zuid-Europa zelf kan bepalen hoe groot de omvang is, en waar slechts een plafond wordt gesteld door de financiële markten. Er is daarbij minder drang om hervormingen af te dwingen, terwijl die bij de transferunie groter is. Het is de transferunie in de meest slechte vorm. Spijtig dat je het niet ziet.
MaartenH 10
ArjanIk ben geen expert, maar wat ik ervan begrijp is dat er bij een transferunie geld van belastingbetalers uit de rijkere landen gebruikt wordt om de armere landen overeind te houden.
Bij TMS gebeurt iets heel anders. Als Italië de wisselkoers verlaagt, zorgt dat ervoor dat buitenlandse producten duurder worden en binnenlandse producten goedkoper, waardoor import en export meer in balans komen. Dan gaan er bij wijze van spreken meer Alfa's rondrijden in Europa en minder BMW's. Dus de Duitsers zullen het wel merken in hun portemonnee, maar er is geen sprake van transfer.
TMS lijkt mij tot balans te leiden en transferunie lijkt mij eerder een bodemloze put.
Verder is er sprake van een dictatoriale beslissing als het zover komt. Een besluit/beleid doorzetten waar de bevolking tegen is, is dictatoriaal. Dat staat los van of het een goed of een slecht besluit is trouwens. Ik denk dat zo'n dictatoriaal besluit in de huidige constellatie alleen maar het uiteenvallen van de EU dichterbij gaat brengen.
Arjan 7
MaartenHAls uw baas uw salaris met 10% verlaagt, dan betaalt u ook minder belasting. Er is toch geen Nederlander met gezond verstand die dat een goed idee vindt omdat hij dan minder belasting hoeft te transferen? Want dat behelst het plan van Jean.
MaartenH 10
ArjanDat lijkt mij te kort door de bocht. BWM verliest inkomen en Alfa wint inkomen. Er is geen overdracht van BMW naar Alfa. De tweede zin klopt niet, een transfer is een transfer, verlaging van inkomen kan een bijkomend effect zijn.
Belangrijk is dat de markt tot evenwicht leidt in dit geval. Als BMW verplicht zou worden Alfa direct bij te staan kom je in een rare situatie terecht. Hoeveel dan? Wanneer is het genoeg? Hoe ga je om met de dynamische situatie? Het wordt een kunstmatig geheel waarin beleidsmakers hun slag slaan en niemand beter wordt.
"Want dat behelst het plan van Jean."
Lijkt me onzin. Je krijgt een andere economische dynamiek, waarin landen die een overschot op de handelsbalans hebben zich moeten aanpassen. Het kan trouwens helemaal geen kwaad als landen als Duitsland en Nederland minder gaan exporteren en zich meer op binnenlandse vraag richten. Die binnenlandse vraaguitval is een belangrijke factor in het matig presteren van de economie en door die te compenseren met export worden inkomensverschillen vergroot.
Arjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanHetzelfde gebeurt natuurlijk al lang met export buiten de EU. valuta koersen veranderen continue, wat invloed heeft op import en export. Daar zeurt toch ook niemand over?
Arjan 7
MaartenH[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Hoe is het toch mogelijk dat mensen wel salaris willen inleveren, maar niet meer belasting willen betalen?
What's the difference?
MaartenH 10
ArjanWaar baseer je dat op?
Arjan 7
MaartenHOf je nu transfereert via belastingen of inkomensoverdracht bij valutakoersaanpassingen, het geld gaat van A naar B. Zo simpel is het. Er is geen enkele logica om voorstander te zijn van inkomensoverdracht, maar tegenstander van overdracht via belastingen. Je bent in beide gevallen het geld kwijt.
Lex Hoogduin is tegen inkomensoverdracht en tegen overdracht van belastingen. Ik deel zijn mening daarin niet, maar dat standpunt is in iedergeval qua logica te volgen.
MaartenH 10
ArjanGrote onzin, dat zegt Frans helemaal niet, dat verdraai jij ervan. Op die manier valt niet te discussiëren.
Arjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanMatthijs 11
MaartenHMaartenH 10
MatthijsEen transferunie is wezenlijk anders dan een wisselkoers aanpassing. Bij een transfer wordt een tekort bij A aangevuld uit een overschot bij B. Dat is een arbitraire actie waartoe op politiek niveau door twee of meer partijen besloten wordt - we gaan jullie tekorten en onze overschotten in één pot gooien. Er wordt niet gekeken naar de oorzaken van de tekorten/overschotten. Er is geen garantie dat het geen eindeloze stroom van overschot naar tekort wordt.
vervolgd..
Arjan 7
MaartenHIk stel dat je INKOMSTEN afstaat, waarop Frans reageert dat BMW onterecht voordeel heeft gehad en Alfa onterecht nadeel en dat dit via TMS weer wordt rechtgetrokken.
INKOMSTEN AFSTAAN betekent dat er MINDER LOON is om te verdelen onder werknemers wat resulteert in lagere lonen of minder werkgelegenheid.
Hoe kan je nou beweren dat Frans niet iets zegt wat maar in die richting wijst?
Ik heb het al vele malen uitgelegd op FTM, en Jean en André schrijven slechts dat het niet klopt waarbij ze niet verder komen dan beweren dat het geld uiteindelijk weer terugstroomt (dat hopen ze vooral, garanderen kunnen ze het niet, zelfde effect kan je voorspellen obv directe transfers via subsidies), terwijl elke econoom weet dat valutakoers aanpassingen transfers zijn en er geen garantie bestaat dat het ooit weer je kan op vloeit. Het hangt er helemaal vanaf wat met die opbrengst wordt gedaan. Bij een transferunie kan je dat afdwingen, bij het TMS niet.
Ga maar zoeken in de archieven op FTM, ik kan het wel allemaal weer gaan uitschrijven, maar over een maand is er weer iemand anders die zijn eigen economische wetenschap zit te bedenken.
En anders geloof je het maar niet, ik lig er niet wakker van.
Ik wil best iets uitleggen, maar wie niet het fatsoen heeft om daar normaal op te reageren die moet het maar zelf uitzoeken.