
De dwarse zorgverzekeraar DSW denkt erover de eigen branchevereniging aan te klagen wegens kartelvorming. Reden: DSW-directeur Oomen krijgt sinds kort als enige geen inzage in bestuursstukken.
Dat meldde de NOS maandagavond laat. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW is al langer een luis in de pels in de branche. Zo zei hij in september nog tegen Follow the Money dat de zorgmarkt, die wordt gedomineerd door vier grote verzekeraars, op een doodlopende weg zit. In november bracht de Volkskrant naar buiten dat Oomen was berispt door Zorgverzekeraars Nederland. De branchevereniging onder leiding van André Rouvoet stelde dat Oomen zich beschadigend uitliet over de sector. Dat Oomen zich vorige maand in de Eerste Kamer liet zien om te protesteren tegen het afschaffen van de vrije artsenkeuze, wekte volgende De Telegraaf ook nog eens de wrevel van collega-bestuurder Roger van Boxtel van Menzis, die tevens Eerste Kamerlid is. Oomen is fel tegenstander van het afschaffen van de vrije artsenkeuze, onder meer omdat het de zorgverzekeraars nog machtiger zou maken.
Dwarse Oomen als enige geen bestuurder ZN
De dwarse opstelling leverde Oomen veel sympathie op bij critici van het huidige zorgstelsel, volgens de NOS stapte dit jaar netto tienduizenden verzekerden over naar DSW. Maar naar nu blijkt is de relatie met zijn brancheverzekering daardoor ook tot onder het nulpunt gezakt. Oomen krijgt geen inzage meer in bestuursstukken van ZN. Die stukken zouden wel essentieel zijn om als zorgverzekeraar te functioneren, stelt Oomen tegen de NOS. DSW is de enige verzekeraar die niet in het bestuur zit. Uit principe, zoals Oomen eerder tegen Follow the Money zei: 'Erin gaan zitten geeft de rest alleen maar een legitimering dat ik het met ze eens ben. Ik ga er niet in zitten want ik houd altijd mijn eigen mening. En die geef ik ook ten beste, of ze het nou leuk vinden of niet. Ze zouden het liefst iedereen erbij hebben, dat je het allemaal met elkaar eens bent. Maar dat is zo gevaarlijk.' Oomen kreeg wel steeds toegang tot de stukken. Nu beticht ZN Oomen er van de vertrouwelijkheid te hebben geschonden en is gestopt met het laten inzien van de stukken.
Rouvoet stopt 'coulance' met Oomen'Het is inderdaad juist dat André Rouvoet, voorzitter van ZN, heeft besloten dat de heer Oomen van DSW niet langer inzage krijgt in de bestuursstukken van ZN', zegt de branchevereniging in een schriftelijke reactie. Oomen krijgt sinds januari de stukken niet meer. 'Reden daarvoor is dat hij er blijk van gegeven heeft de gebruikelijke en gewenste vertrouwelijkheid rond deze stukken niet in acht te willen nemen.' Volgens ZN heeft Oomen 'enkele malen naar buiten toe gecommuniceerd over interne vergaderingen en gesprekken en daarvan een vertekend en voor andere deelnemers niet herkenbaar beeld gegeven.' Daarom heeft Rouvoet besloten de 'coulance' om Oomen als niet-bestuurder toch inzage te geven 'niet voort te zetten.' Welke informatie Oomen zou hebben verspreid, wil ZN niet zeggen.
Toezichthouder maakt zich zorgen om concurrentie'Oomen aarzelt nog over zijn volgende stap: lid worden van het ZN-bestuur of ZN juridisch aanpakken op verdenking van kartelvorming', schrijft de NOS. Oomen heeft het woord kartel wel eens vaker in de mond genomen waar het gaat om zijn collega-zorgverzekeraars - Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben met zijn vieren 90 procent van de markt in handen - maar van dreigen met een rechtszaak was niet eerder sprake. Eind november gaf de Maarten Ruys, voorzitter van toezichthouder NZa nog aan 'concrete zorgen te hebben over de machtsconcentratie van zorgverzekeraars.' De toezichthouder neemt de concurrentie daarom onder de loep. Lees hier het interview dat Follow the Money in september had met Chris Oomen. Volg hier het dossier Vrije Artsenkeuze
19 Bijdragen
Ko Pernicus
Mag je een branche-club starten: natuurlijk.
Mag je voor je belangen opkomen in Den Haag: natuurlijk.
Maar wanneer krijgt dat nou kartelachtige trekjes, of gaat het ruiken naar belangenverstrengeling??? Echt oprecht boeiend...
NOTE aan FTM: beetje off topic misschien, kan is het misschien interessant om eens uit te zoeken hoe dat nou zit met die vrije artsenkeuze. Dat MOETEN we doen om 1 miljard te kunnen besparen. Als we dat NIET doen, moet ergens anders bezuinigd worden... Maar waar raakt die 1 miljard de rijksbegroting??? Het is toch een direct voordeel voor de verzekeraars?? Het zal ongetwijfeld op de 1 of andere manier gevolgen hebben voor de begroting van Schippers. Maar HOE precies is mij niet duidelijk .
Joris Heijn
Ko PernicusMijn collega Eelke weet er meer van af, maar volgens mij zit het zo: op Prinsjesdag wordt de begroting gepresenteerd. Het ministerie van volksgezondheid komt dan met het budgetair kader zorg (BKZ). Het ministerie bepaalt wat er in de basisverzekering zit en of daar veranderingen in plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de AWBZ/Wlz. Daar zit een raming vd kosten bij. De uitvoering vd zorgverzekeringswet (die onder het BKZ valt) wordt gedaan door de zorgverzekeraars, die zelf hun premie bepalen (als basis daarvoor nemen zij de schatting van Schipppers). Ongeveer de helft vd inkomsten vd zorgverzekeraars komt uit de inkomensafhankelijke zorgpremie, die de overheid int. De zorgverzekeraars opereren dus in een speelveld dat is afgebakend door het ministerie, dat is hoe de '1 miljard' aan de overheid raakt.
Voor taaie kost over de details vd zorgfinanciering:
http://www.rijksbegroting.nl/2015/voorbereiding/begroting,kst199401_25.html
en een wat ouder stuk vd Rekenkamer
http://www.rekenkamer.nl/Uitgavenbeheersing_zorg/Uitgavenbeheersing_in_de_zorg:18036/Conclusies_uitgavenbeheersing_in_de_zorg/Conclusies/Overschrijdingen_Budgettair_Kader_Zorg
Ko Pernicus
Joris HeijnHilterman
Ko Pernicusbetalende burger
HiltermanHilterman
betalende burgerNu wordt een drogreden gebruikt om een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg, de vrije artsen keuze, te beperken.
Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met de gezondheidszorg kan uit die ervaring het belang van de vrije artsenkeuze onderschrijven.
Het gaat niet om de medische vaardigheden van de arts maar veelal om de contactuele kwaliteiten.
Anders gezegd zonder een solide vertrouwensband tussen behandelaar en patiënt wordt het niks.
pubben
Eerst de privacy, toen het beroepsgeheim, nu de vrije artsen keuze, de restitutie polis zal over een paar jaar wel door het kartel afgeschaft worden. What is next? De burger die eerst contact op moet nemen met de zorgverzekeraar voordat hij naar een arts of ziekenhuis, mag?
De rol van Menzis, Roger van Boxtel is ook dubieus. Een convenant met de vakbond?
Die data zucht krachten, moeten nu werknemers nog hun data inleveren? Alle andere burgers zitten al in de I- datazucht- cultuur van de I-Overheid.
Kantelen, dat hele systeem, waarden gedreven op basis van vertrouwen, privacy is van het individu.
Rob
Even m'n aluhoedje op: heeft dit te maken met het afschaffen van de vrije artsenkeuze in combinatie met het uitkeren van winst aan aandeelhouders van de ziekenhuizen? Misschien dat de grote vier inmiddels de diverse hospitalen aan het verdelen zijn en mogen DSW en de overige kleintjes hierin niet meedoen.
Anton van Haasteren
betalende burger
Anton van HaasterenGelukkig kan je die buiten alle relevante informatie houden. Gewoon, door onderling af te spreken dat dat allemaal concurrentiegevoelige informatie is. Grappig heh?
PeterO
Sjaak
Watching the Wheels
tijd voor aktie
MvdB
http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2014/zorgverzekeraars-vinden-dnb-onnodig-streng/%20?CID=EML_BC_Premiejagen_20150116
Daar kan wel een miljardje vanaf.
Jip CommonEasy
Hilterman
Het kartelclubje NZ kan niet om hem heen wat ze ook proberen. Tot nu toe hebben ze Oomen en DSW alleen maar geholpen met hun machtspolitiek. De kracht van Oomen schuilt ook in zijn onafhankelijkeheid. De man is zeer vermogend en geeft zijn hele salaris als bestuursvoorzitter van DSW weg.
Zover ik kan zien is zijn drijfveer het bieden van een fatsoenlijke ziektekostenverzekering voor een scherpe premie waarbij oog is voor de wensen en noden van de verzekerden.
Oomen is ook nog een scherp analist die donders goed weet hoe hij de om moet gaan met risico's.
Daar krijgen de grote vier olv meneer Rouvoet nog een hele dobber aan.
bos
Jan Snijder
Wanneer volgt de aangifte ??