Gaat de zon weer schijnen?

Zonlicht lijkt dé energiebron van de toekomst, maar de bedrijven in de sector Zonne-energie hebben het de laatste tijd erg moeilijk gehad. Ze lijken vooral het slachtoffer te zijn geworden van hun eigen groeiplannen. Jan Dwarshuis maakt de balans op.

Heel langzaam signaleren beleggers de financieringsproblemen van verschillende beursgenoteerde bedrijven in bepaalde sectoren. De langzaam afkalvende financiële sector is daarbij in het algemeen een bron van zorg. Meestal gaat van dit soort processen de waarschuwing uit dat er onderhuids meer aan de hand is dan menigeen denkt. De oliesector maakt een roerige periode door, waarbij  stabiliteit voorlopig nog ver te zoeken is. Vorig jaar leek het er even op dat de malaise in de oliesector de bedrijven in de zonne-energiesector niet zou raken, maar niets bleek minder waar.

Deprimerend

Volgens velen staat zonne-energie voor een zonnige toekomst. De gelikte brochures met geweldige groeiprognoses staan velen helder voor de geest. Maar hoe anders verliep het de afgelopen maanden. SunEdison, ‘s werelds grootste schone-energiebedrijf, is inmiddels failliet. De beurskoers van SolarCity, de grootste Amerikaanse solar provider, dook onlangs voor de zoveelste keer diep in het rood. Ook Yingli Green Energy, waarschuwde voor een mogelijke default. Deze bedrijven staan niet op zichzelf: vrijwel alle aan zonne-energie gerelateerde bedrijven laten een deprimerend koersverloop zien en worstelen met de toekomst.

Vrijwel alle bedrijven in de sector laten een deprimerend koersverloop zien en worstelen met de toekomst

Katers

De huidige turbulentie in de sector is overigens niet nieuw. De afgelopen decennia stonden bol van euforische tijden gevolgd door vreselijke katers. De realiteit is echter dat de langetermijntrend voor de sector positief  is. De fundamentals verbeteren continu en daarnaast neemt ook de vraag toe. Solar wordt steeds toegankelijker voor een groot publiek omdat de prijs daalt. De huidige perceptie jaagt beleggers echter — volkomen begrijpelijk — weg uit een aangeslagen en met schulden overladen sector.

Groei is Alles

Veel zonne-energiebedrijven wilden koste wat het kost groeien. Duurzame winstgevendheid, gekoppeld aan uiterst conservatief financieel beleid ten behoeve van de aandeelhouders, werd krachtig van de hand gewezen. Dit fenomeen zien we wel vaker in relatief jonge sectoren, en veel beleggers betalen er momenteel een hoge prijs voor. Zo verloren investeerders in bedrijven als SunEdison in recordtempo hun gehele belegd vermogen. Dit bewijst dat zonne-energie geen eenvoudige industrie is om in te investeren.

Dit neemt niet weg dat er voor de doorgewinterde belegger in de sector langzaam maar zeker gouden tijden aanbreken. Het is zeker de moeite waard om diepgravend onderzoek te doen naar verschillende zonne-energiebedrijven, hun solvabiliteit en hun businessmodellen. De economische omstandigheden voor de sector zijn vreemd genoeg nog nooit zo goed geweest, mede door de sterke daling van de productiekosten en de stijgende vraag.

Rest mij u een goed weekend te wensen.