
Zonlicht lijkt dé energiebron van de toekomst, maar de bedrijven in de sector Zonne-energie hebben het de laatste tijd erg moeilijk gehad. Ze lijken vooral het slachtoffer te zijn geworden van hun eigen groeiplannen. Jan Dwarshuis maakt de balans op.
Heel langzaam signaleren beleggers de financieringsproblemen van verschillende beursgenoteerde bedrijven in bepaalde sectoren. De langzaam afkalvende financiële sector is daarbij in het algemeen een bron van zorg. Meestal gaat van dit soort processen de waarschuwing uit dat er onderhuids meer aan de hand is dan menigeen denkt. De oliesector maakt een roerige periode door, waarbij stabiliteit voorlopig nog ver te zoeken is. Vorig jaar leek het er even op dat de malaise in de oliesector de bedrijven in de zonne-energiesector niet zou raken, maar niets bleek minder waar.
Deprimerend
Volgens velen staat zonne-energie voor een zonnige toekomst. De gelikte brochures met geweldige groeiprognoses staan velen helder voor de geest. Maar hoe anders verliep het de afgelopen maanden. SunEdison, ‘s werelds grootste schone-energiebedrijf, is inmiddels failliet. De beurskoers van SolarCity, de grootste Amerikaanse solar provider, dook onlangs voor de zoveelste keer diep in het rood. Ook Yingli Green Energy, waarschuwde voor een mogelijke default. Deze bedrijven staan niet op zichzelf: vrijwel alle aan zonne-energie gerelateerde bedrijven laten een deprimerend koersverloop zien en worstelen met de toekomst.
Vrijwel alle bedrijven in de sector laten een deprimerend koersverloop zien en worstelen met de toekomst
Katers
De huidige turbulentie in de sector is overigens niet nieuw. De afgelopen decennia stonden bol van euforische tijden gevolgd door vreselijke katers. De realiteit is echter dat de langetermijntrend voor de sector positief is. De fundamentals verbeteren continu en daarnaast neemt ook de vraag toe. Solar wordt steeds toegankelijker voor een groot publiek omdat de prijs daalt. De huidige perceptie jaagt beleggers echter — volkomen begrijpelijk — weg uit een aangeslagen en met schulden overladen sector.
Groei is Alles
Veel zonne-energiebedrijven wilden koste wat het kost groeien. Duurzame winstgevendheid, gekoppeld aan uiterst conservatief financieel beleid ten behoeve van de aandeelhouders, werd krachtig van de hand gewezen. Dit fenomeen zien we wel vaker in relatief jonge sectoren, en veel beleggers betalen er momenteel een hoge prijs voor. Zo verloren investeerders in bedrijven als SunEdison in recordtempo hun gehele belegd vermogen. Dit bewijst dat zonne-energie geen eenvoudige industrie is om in te investeren.
Dit neemt niet weg dat er voor de doorgewinterde belegger in de sector langzaam maar zeker gouden tijden aanbreken. Het is zeker de moeite waard om diepgravend onderzoek te doen naar verschillende zonne-energiebedrijven, hun solvabiliteit en hun businessmodellen. De economische omstandigheden voor de sector zijn vreemd genoeg nog nooit zo goed geweest, mede door de sterke daling van de productiekosten en de stijgende vraag.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
11 Bijdragen
Monsieur le baron de Munchausen 5
Zodra de rente gaat stijgen en lenen duurder wordt, zullen staten meer moeten gaan bezuinigen op hun uitgaven. Korten op dit soort subsidies is laaghangend fruit wat er als eerste aan zal gaan. Waardoor de sector meer onder druk zal komen te staan als andere. Het zal blijken of er tegen die tijd voldoende massa is gecreëerd om de sector te laten overleven.
Overigens ben ik zelf een liefhebber van gedecentraliseerde energievoorziening, niet zozeer vanwege milieu-argumenten - dat is allemaal zwaar overdreven, maar wel om meer onafhankelijk te zijn van de staat en haar strapatsen, alsook om ermee op te houden Saudische prinsen en hun salafistische agenda te financieren.
R. Eman 8
Monsieur le baron de MunchausenDeels. De traditionele aanbieders maken gebruik van delfstoffen die worden omgezet in energie. Het winnen van die delfstoffen gaat steeds meer kosten en zo komt het break-even-point steeds dichterbij.
Monsieur le baron de Munchausen 5
R. EmanMomenteel toch niet, ofschoon ik wil toegeven dat er een politieke component bij zit om o.a. dhr Poetin de economische duimschroeven aan te draaien. Overigens worden zonnepanelen of windmolens niet met zonne-energie geproduceerd, noch getransporteerd, dus de fossiele component, daar ben je noch niet zo snel vanaf. Bovendien is het duur. Dus voorlopig alleen voor de happy few. En zo hoort het ook.
R. Eman 8
Monsieur le baron de Munchausenhttp://youtu.be/IvqEi7XRKY8
Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksWind- en zonne energie is gewoon duur.
Dat lossen we op met subsidie, en door pensioenvermogen te misbruiken voor windmolen'parken'.
Daartoe werd EP lid Wortmann gedropt bij ABP.
Iemand met opleiding verpleging en politicologie is natuurlijk bij uitstek geschikt om het grootste pensioenfonds ter wereld te leiden.
Die investering door pensioenfondsen is rendabel, om dat de pensioen fonds deelnemers via de belastingen zelf voor dat rendement zorgen.
Von Münchausen trok zichzelf ook aan z'n haren uit het moeras.
Verder zijn windmolens vreselijke dingen om te zien, en te horen.
Rij maar eens van Almere naar Lemmer, en stop eens in de buurt van die dingen.
Vreselijk.
Overigens kun je stroom best opslaan, maar is weer peperduur.
Zo legde Duitsland een stuwmeer aan, wat in perioden van te veel stroom wordt gevuld, en bij te weinig leegloopt en generatoren aandrijft.
Je hebt natuurlijk verlies zowel bij oppompen als bij leeglopen.
Er zijn wel hele grote accu's in ontwikkeling, maar die zijn ook duur en hebben natuurlijk ook geen 100 % rendement.
Bart Bartelds 4
Resultaat laat zich raden een energie gat dat nauwelijks was op te vangen door centrales stokend op fossiele brandstof om rede dat deze niet operationeel waren.
De 4 bruinkolen centrales hebben maximaal moeten presteren op geen op grote schaal uitval teweeg te brengen.
Best wel grappig om te vermelden dat centrales die tijdens de DDR zure regen veroorzaakten heden nog in bedrijf zijn en over zure regen horen wij gezellig niets meer.
Enkele deelstaten w.o. Beieren hebben al maatregelen genomen door GEEN windmolens te plaatsen en ook GEEN subsidie te verstrekken voor zonne-energie.
Vrees dat er eerst een grote uitval moet komen voor dat iedereen weer met beide beentjes op de grond staat.
Je bent een rund als je met energie stunt, incl beleggers.
Apekool 5
Bart BarteldsHet gat is dus vooral een buffer, al weten we eigenlijk best hoe we die moeten maken (denk aan warmte/koude opslag, waterstof conversie, batterij-achtigen, etc.).
Nou komt de clou: zo'n buffer wordt pas daadwerkelijk noodzakelijk als de hoeveelheid opgewekte energie structureel zo groot is dat bufferen echt zin heeft. Die buffer is tegelijk ook een financiële buffer omdat je dan levering uit kan stellen naar een moment dat opwekking niet plaatsvindt. Energie weggeven vanwege piek overcapaciteit is dan niet meer nodig.
Conversie geeft gegarandeerd efficiëntie verlies dus ook daar moet je rekening mee houden in de opwekkingscapaciteit. Decentraal opwekken en bufferen kan helpen om transportverliezen te beperken; het zou me niet verbazen als je netto vrijwel gelijk uitkomt door lokaal te bufferen (bijvoorbeeld in een zoutbatterij van Aquion Energy).
Als we ten volle willen profiteren van deze technologische ontwikkelingen moeten we waarschijnlijk wel een deel van ons energienet ombouwen naar gelijkstroom...
Links:
http://aquionenergy.com/technology/aqueous-hybrid-ion-ahi
http://www.gompiesdrive-in.nl/zoutbatterij-nog-niet-in-productie
http://www.innovatiepromotor.nl/2011/01/wisselen-naar-gelijkspanning
http://sargasso.nl/s-werelds-grootste-zonnecentrale-met-zoutbatterij-gaat-bijna-elektriciteit-leveren
Bart Bartelds 4
ApekoolEen kennis van ons heeft met zon en wind geen energie van nutsbedrijven nodig MAAR of hij toch maar even de energiewende belasting wilt bijdragen.
Dat is nu juist de grote worsteling van de Overheid in de EU landen.
Gilles Wattel 1 3
Dat altijd was al miljarden jaren, vandaar dat er nog voor een 4000 jaar steenkool is.
Het is goed mogelijk dat olie en gas stammen uit de oerwolk, waaruit de aarde een vijf miljard jaar geleden werd gevormd, en sindsdien naar boven borrelen.
In menselijke termen gezien zijn dan olie, gas en kolen dus duurzaam.
De al dan niet vermeende opwarming, het is tijd voor de volgende ijstijd.
De overgang naar een ijstijd was in enkele honderden jaren, met snelle klimaatveranderingen, geen snelle afkoeling, in de overgangsperiode.
Henk Daalder Pak de Wind
Maak eens onderscheid tussen
- bedrijvigheid in de zonnepanelen business,
- gebruikers die zonnepanelen kopen voor eigen gebruik
Bedrijven maken winst als ze klanten waardevolle producten en diensten leveren. Dat heeft niets met zon of duurzaam te maken, wel met eerlijk en goed ondernemerschap.
Stroomverbruikers kunnen het beste hun eigen zonnepanelen kopen, want ze wekken dagelijks stroom op, die hun eigenaren dagelijks kunnen verbruiken.
Die zonnepanelen werken automatisch, daar moet je als eigenaar geen ondernemer, of financier meer tussen laten komen, want er s geen ondernemerschap voor nodig on zonnepanelen te benutten.