
D66-pensioenwoordvoerder Steven van Weyenberg toonde zich onaangenaam verrast over het plan van 50Plus om voor pensioenfondsen een minimale rekenrente van 2 procent te hanteren zodat de pensioenen nu niet hoeven te worden gekort. Maar waarom zou je er eigenlijk van uitgaan dat de rente over 30 jaar nog steeds op hetzelfde lage niveau staat als nu?
In NRC Next van 25 november stelt Steven van Weyenberg, woordvoerder pensioenen van D66, dat 50Plus ‘casinopolitiek bedrijft met ons pensioenfonds’. Ook waarschuwt hij dat lijsttrekker Henk Krol mensen misleidt.
De woorden van Van Weyenberg grenzen aan demagogie. Het lijkt er sterk op dat hij zijn eigen ideeën over het Nederlands pensioenstelsel wil doordrukken. Het is zeer de vraag of het volk daarmee gediend is.
Ingewikkeld beestje
Waar gaat het over? Van Weyenberg verwijst naar het initiatiefwetsvoorstel van 50Plus om bij berekening van de rekenrente bij pensioenfondsen een bodem te leggen van 2 procent. Hij stelt dat er door dat plan miljarden euro’s van werkenden naar gepensioneerden verschuiven. Gepensioneerden doen ‘een greep in de kas,’ aldus Van Weyenberg. ‘Dit gaat alle werkenden aan. Of die nu 30, 40 of 60 jaar zijn.’ De D66-woordvoerder lijkt duidelijk te hengelen naar de (electorale) gunst van de ‘gedupeerden’.
Om zijn verhaal te onderbouwen, gebruikt Van Weyenberg een methode die kenmerkend is voor de pensioenwereld: zeggen dat het allemaal erg moeilijk en complex is. Zucht… Dan haakt het gros van de mensen al snel af, en denkt: het zal wel waar zijn wat hij zegt. Want Van Weyenberg noemt de rekenrente ‘een ingewikkeld beestje’. Maar zo heel moeilijk is het niet om te begrijpen waar het over gaat. Daarvoor neem ik even een zijpaadje.
Gepensioneerden doen ‘een greep in de kas,' aldus Van Weyenberg
Stel: iemand heeft een behoorlijk bedrag te beleggen en overlegt met een vermogensbeheerder. Hij vertelt de beheerder dat hij een deel van het geld de komende tien jaar nodig heeft, dat hij een ander deel na die tien jaar wil gebruiken om de komende tien jaar te overbruggen en dat hij een ander deel pas over 30 jaar wil aanspreken. Het zal niemand verbazen als de vermogensbeheerder de klant aanraadt om het geld dat binnen tien jaar nodig is weg te zetten in vastrentende waarden — zeg een spaarrekening — en het tweede deel in iets risicovollere beleggingen te stellen. Het geld dat pas over 30 jaar nodig is, kan dan risicovol belegd worden want dat levert doorgaans meer rendement op dan het tientallen jaren op een ‘spaarrekening’ te zetten. Maar hoe hoog het extra rendement zal zijn? Dat weten we niet, en niemand kan het exact voorspellen. Pas over een jaar of 30 kunnen we het precies herrekenen.
Toch kunnen we op basis van ervaringen uit het verleden inschatten dat het rendement hoogstwaarschijnlijk wat hoger zal liggen dan het rendement op de spaarrekening. Hoewel dus geen enkele vermogensbeheerder enige garantie zal geven, zal niemand denken dat het nodig is om voor een beoogd rendement van 2 procent onverantwoorde risico’s te nemen.
Schatten
Wat gebeurt er nu bij pensioenfondsen? Zij moeten bedenken hoeveel vermogen zij nodig hebben om in de toekomst uitkeringen te kunnen doen. Gelukkig mogen ze niet zomaar hun gang gaan, want de overheid beschermt de werknemers, houdt toezicht en geeft zelfs aan hoe die reserve berekend moet worden. De fondsen schatten in hoe lang de pensionado’s (gaan) leven en hoeveel rendement ze zullen kunnen maken op het beheerde geld — ook over geld dat pas over 10, 20 of zelfs 70 jaar nodig is voor uitkeringen. Hoe hoger het geschatte rendement, hoe lager het bedrag dat de fondsen denken nodig te hebben voor de uitkeringen.
De overheid zegt: ‘Doe maar alsof de huidige rente langdurig van toepassing blijft'
Voorbeeld: iemand wil gedurende 20 jaar aan een ander 1000 euro per jaar geven. Hij zet daarvoor een pot met geld opzij en denkt ieder jaar 4 procent rendement te kunnen maken op het geld dat hij nog niet heeft uitgegeven. De totale pot met geld moet dan ongeveer 14.000 euro bedragen. Als hij echter denkt maar 0,5 procent rendement per jaar te zullen maken (omdat dat toevallig de huidige spaarrente is), dan moet hij bijna 19.000 euro opzij zetten. Dat is dus 35 procent meer dan als hij aan 4 procent denkt.
Goed, wat zegt de overheid nu tegen pensioenfondsen? ‘Wij willen er zo zeker mogelijk van zijn dat het pensioengeld er straks ook werkelijk is, dus doe maar alsof je alles alleen op een spaarrekening zet’. En de overheid zegt ook: ‘Doe maar alsof de huidige rente langdurig van toepassing blijft.’
Bij zo’n kortetermijnstrategie doet zich een vreemd fenomeen voor. De rente van morgen is, als het eenmaal morgen is, de rente van vandaag. En die van overmorgen, als het overmorgen is, dan ook weer. Dus als Amerika kiest voor Donald Trump als president, de financiële markten wat in verwarring zijn en de rente even omhoog gaat, zie je de dekkingsgraden van pensioenfondsen ineens beter worden. Maar een dag later zijn ze weer slechter. Want de ‘rente’ is weer lager.
Beetje water
Bij het schrijven van dit artikel zijn er geluiden dat de gevreesde pensioenkortingen van zo’n 4 miljoen mensen waarschijnlijk toch niet door gaan, omdat op 31 december 2016 om 23:59 uur de ‘rekenrente’ — volgens Van Weyenberg ‘zorgvuldig vastgesteld’ — net een tandje hoger staat dan een paar weken geleden. Het is te zot voor woorden dat één zo’n korte-termijn-element bepalend is voor het al dan niet dalen van de inkomens van miljoenen mensen. Als een schip even een beetje water maakt, is het toch ook niet meteen ‘sloepen los en iedereen overboord’? Zo’n fonds vaart een heel andere koers.
In werkelijkheid beleggen pensioenfondsen namelijk niet (alleen) in rentedragende waarden, maar ook in vastgoed, hypotheken, aandelen, et cetera. En er gaat niet alleen geld uit bij het fonds, er komt ook regelmatig geld binnen: premies. In zo’n geval is er niets aan de hand als je het rendement over een langere periode iets hoger inschat dan op basis van de lage (spaar-)rente van dat moment.
Van Weyenberg zou eens naar zijn eigen pensioenfonds — het ABP — moeten kijken, waaruit hij als oud-ambtenaar en straks als oud-Tweede Kamerlid pensioen gaat ontvangen. Op de site meldt dit pensioenfonds dat er de afgelopen 20 jaar er een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 7 procent is gemaakt. Als Van Weyenberg dan gaat roepen dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, heeft hij gelijk. Daarom moet je dat percentage ook niet als minimumnorm nemen, maar een wat lager rendement. Bijvoorbeeld 2 procent, zoals 50Plus wil.
Met een minimale rekenrente van 2 procent zijn alle partijen gediend
Met die oplossing zijn alle partijen gediend, ouderen én jongeren. Want de reserves hoeven ineens wat minder hoog te zijn, er kan gewoon worden uitgekeerd en de premiebetalers hoeven geen hogere premie te gaan betalen. Daarbij geeft het rust in pensioenland als de reserves niet hoeven te worden vastgesteld op basis van dagkoersen, maar van een langetermijnvisie. En bij een minimale rekenrente van 2 procent is dat echt niet zo riskant.
Ieder voor zich
Wat zit er nu eigenlijk achter het verhaal van Van Weyenberg? Met zijn aanval op 50Plus lijkt hij het volk rijp te willen maken voor zijn ideetje om een in wezen sociale regeling als pensioen ‘radicaal te herzien’ en een pensioenmethode van ‘ieder voor zich’ het levenslicht te laten zien. ‘Persoonlijke pensioenpotjes’ noemt Van Weyenberg dat liefkozend. Weliswaar ‘collectief beheerd’ en ‘met delen van risico,’ maar dat is een contradictio in terminis. Zodra je iets met elkaar gaat delen en er iets collectiefs van maakt, is het per definitie al niet meer ‘persoonlijk’. En zijn plan biedt hoe dan ook geen oplossing voor de discussie rond de ‘rekenrentes’.
Van Weyenberg koerst aan op een a-sociaal pensioenstelsel
Nee, Van Weyenberg koerst aan op een a-sociaal pensioenstelsel, ook ten opzichte van de ouderen van straks (de jongeren van nu). Dat past toch helemaal niet bij een partij als D66? Of leggen de sociale elementen van de partij het af tegen de liberale?
Tot slot nog een suggestie aan de dames en heren die er over gaan in de politiek en pensioenwereld: vervang het woord ‘rekenrente’ door het begrip ‘rekenrendement’. Dat geeft veel beter weer waar we het over hebben.
49 Bijdragen
Frans 5
Ik stel voor dat het artikel herschreven wordt en wel met een normaal rekenvoorbeeld van bijv drie generaties die in dezelfde pot inleggen en de eerste een eindloon uitkering krijgt en de rest middelloon uitkering.
Rob Goedhart 2
FransHet voorbeeld is voor mensen die zich regelmatig met geld bezig houden en vaak met 'geld' rekenen wellicht simplistisch (maar voor hoeveel mensen verhelderend?). Ik beoogde ermee aan te geven dat als 'we' denken dat fondsen in de toekomst een hoger rendement kunnen maken de (boekhoudkundige) reserve veel lager kan zijn dan bij een (aangenomen) lager rendement. En dat een paar procent-punten verschil al gigantische gevolgen kan hebben voor die (boekhoudkundige) reserves.
De suggestie je je doet in je tweede alinea is ook een heel aardige, maar dát was niet het punt van discussie. En over 'pensioen' valt nog heel veel meer te vertellen.
De brug van rekenrente (liever dus 'rekenrendement') via 'graaien in de kas ' naar 'persoonlijke pensioenpotjes' maakt Van Weyenberg in zijn artikel zelf. Dus daar wilde ik dan ook graag op reageren.
Frans 5
Rob GoedhartFredo 5
Rob Goedhart gaat zelf binnenkort (nou ja over 7 jaar) pensioen trekken. En van Weyenberg vertegenwoordigt de jongere generatie, die graag ook nog een pensioen wil hebben. Voor beide posities is iets te zeggen en voor beide posities zijn argumenten te verzinnen. En dat gebeurt dus ook.
Ik zou het graag uit de politieke arena willen trekken, dat maakt het alleen maar ingewikkelder. Je kunt als uitgangspunt nemen, dat je recht wilt doen aan beide belangen. Het huidige pensioen is enerzijds een verworven recht van de oudere generatie, zij hebben immers voor hun ouders gespaard. En nu is het hun beurt. Anderzijds zijn de zorgen van de daarna volgende generatie, met de huidige turbulentie, ook begrijpelijk en terecht.
En de ouderen moeten ook niet vergeten: Het gaat per slot om de kinderen en kleinkinderen van die oudere generatie. Daar moet toch uit te komen zijn.
Frans 5
FredoEn niet zomaar een pensioen maar een gegarandeerd pensioen, iets wat alleen mogelijk is\was door extreem prudent te zijn met aannames over toekomstig rendement en toekomstig sterftetafels.
RK--
Dit "artikel" geschreven door een kandidaat-lid van de 50plus gaat niet verder dan een stukje verkiezingspropaganda. Zulke teksten horen niet thuis op FTM. Het artikel verwijst naar geen enkele bron en het principe van hoor- en wederhoor is niet toegepast. Ik lees liever wat minder artikelen van een goed niveau dan een stuk ls deze. Voor ongefundeerde meningen van kandidaat-politici open ik wel de metro of de telegraaf.
Frans 5
RK--Henk Eleveld 4
Over de voor velen verre toekomst bestaan vele glazen bollen, maar voor de na ons komende generatie(s) moet je niet de zaak leegroven.
Rob Goedhart 2
Henk EleveldPieter de jager 4
Door de vergrijzing neemt het aantal werkenden af en dus gaat de economie niet meer hard groeien en dus nemen de rendementen af. Kijk naar Japan, daar is Nederland over 10 jaar. Groeien word lastig als de werkende bevolking afneemt.
De rendementen die er in de 20e eeuw waren komen niet meer terug. Dus het is logisch dat de rekenrente laag blijft. Als je hogere pensioenen wilt, dan moeten er in Nederland meer kinderen geboren worden, het gemiddelde moet van 1,6 naar 2,1 stijgen. Pas dan kan er weer sprake zijn van groei zoals in de 20e eeuw.
R. Eman 8
Pieter de jagerHet woord vergrijzing impliceert een tweedeling tussen ouderen en jongeren. Ik waag echter te betwijfelen of de verhouding werkenden/niet-werkenden slechter uit gaat komen dan pakweg 50-er, 60-er jaren vanwege de veel hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. In die jaren is er toch ook een behoorlijke economische groei geweest.
Matthijs 11
R. EmanR. Eman 8
MatthijsMatthijs 11
R. EmanMaar je hebt gelijk dat het grotere plaatje nodig is. Wat dat betreft schiet het artikel hierboven tekort door alleen te kijken naar rekenrente. Wat meespeelt:
- demografische wijzigingen (verhouding werkenden/niet-werkenden)
- verandering in hoe oud mensen worden
- verandering in wanneer mensen met pensioen gaan (niet zo lang gelden gingen mensen met 55 met VUT, dat wordt in de toekomst 72)
- lange termijn perspectief economie
- toenemende zorgkosten en andere collectieve uitgaven
- deel pensioen is AOW, deel eigen pensioen, etc
- etc. etc.
En wat in Nederland ook meespeelt is dat koopkrachtplaatjes ieder jaar netjes doorgerekend worden en owee als één groep er met 2% op vooruit gaat terwijl een andere groep er met 0,5% op achteruit gaat. Dan wordt dat verschil politiek weer gecompenseerd met een of andere fiscale maatregel.
Lydia Lembeck 12
MatthijsH J vd Meer 2
Pieter de jagerPieter de jager 4
H J vd MeerHans den Reijer 1
Jan Smid 8
Goedhart begrijpt niet dat onze gehele economie vastloopt, en dat dit beetje groei (waarschijnlijk met forse toename van schulden) bij lange na niet genoeg is om iedereen een onbezorgde oude dag te te geven en dat je op je 65e kan stoppen. Dit kapitalisme vreet zich van binnen uit op. Laten we dat nu eerst eens erkennen.
En nog iets: vroeger moesten we solidair zijn met de zwakkeren in onze maatschappij. Nu moeten we volgens 50 plus de gehele maatschappij -zelfs diegene die nog geboren moet worden - solidair zijn met ouderen en babyboomers ! Terwijl de laatstgenoemde groep door het CBS beslist niet als arme tak mag worden beschouwd en het land ook niet opgebouwd hebben ná WO-II, nee dat waren hún ouders die dat hebben gedaan.
Eric Smit 11
Jan SmidJe hebt gelijk, dit artikel is ook een column waarin de auteur Rob Goedhart op eerdere stellingen van een Kamerlid ingaat. Op FTM hebben we naast artikelen die het resultaat zijn van diepgravend onderzoek ook columns. Dat is al sinds we in maart 2010 deze website lanceerde het geval.
Ik besef dat het onderwerp pensioen het nodige aan gespreksstof zal opleveren. We zullen daarbij verschillende geluiden laten klinken en de auteurs vragen om hun teksten zorgvuldig te onderbouwen en nodigen onze lezers uit om daar ook inhoudelijk op te reageren. Ik nodig je van harte uit om daar een bijdrage aan te leveren.
Groet,
Eric Smit
Wietze van der Meulen 6
Eric SmitEerlijk gezegd vraag ik me af of dit uberhaupt wel zo'n zinvolle discussie is. Mondiaal zien we een steeds grotere divergentie tussen de opbouw van schulden en de toename van het reele bestedingsvermogen van grote delen van de samenleving (dan wel de wil en noodzaak om te besteden waarbij de vergrijzing "an sich" een grote rol speelt). Ook de technologische vooruitgang (waarbij je met steeds minder mensen steeds meer kunt produceren) en scheve verhoudingen tussen inkomens en vermogens spelen hierbij een belangrijke rol. Vergelijkbare vormen van onbalans worden veroorzaakt door "ongerijmdheden" binnen belastingsystemen waardoor grote vermogens van kleine groepen in wezen nog steeds sterk onderbelast worden.
Het resultaat hiervan is dat rendementen wel steeds meer onder druk moeten komen te staan.
De pensioenfondsen zijn in wezen een crediteur binnen dit systeem van vermogens c.q. schulden dat in mijn ogen inherent instabiel geworden is en m.n. door kunst- en vliegwerk van centrale banken nog overeind wordt gehouden. In mijn ogen is het huidig pensioensysteem een element binnen een financieel pyramidespel en ik vraag me dan ook ten zeerste af hoe lang dit nog goed kan blijven gaan. Dat het nog generaties goed kan blijven gaan (als de huidige pensioengeneratie maar met wat minder genoegen neemt.....) lijkt me dan ook erg onwaarschijnlijk. In die zin is het idee van de heer Goedhard misschien nog niet eens zo gek te weten rekenen met een rendement van 2%. Dat is dan wellicht ook een vorm van "na ons de zondvloed" maar ach, zo gaan we als hedendaagse populatie met zo veel zaken om......
Groet, Wietze
Eric Smit 11
Wietze van der MeulenDank voor je commentaar. Je haalt een relevant punt aan dat in deze discussie niet over het hoofd gezien mag worden. We zullen ook op zoek gaan naar de meta-analyse over het financiële systeem. Onze nieuwe redacteur Thomas Bollen zal zich daar in de komende tijd in verdiepen en daarbij ook diep ingaan op het huidige geldsysteem. Intussen vinden we dat de discussie over die enorme berg geld ook op FTM gevoerd moet worden. Sterker; dat zijn we aan onze stand verplicht. En ik zie dat de bereidheid om over dit onderwerp in gesprek te gaan, groot is. Dat komt goed uit want op 9 maart zullen we in Amsterdam in Vondel CS een avond over het onderwerp pensioen organiseren.
Groet,
Eric
Wietze van der Meulen 6
Eric SmitIk denk dat vooral die meta-analyse van groot belang is. Zo heeft het enthousiasme van diverse pensioenfondsen op de recente rentestijging mij wel wat verbaasd. Dat lijkt leuk doordat ook de rekenrente dan ook wat "opgekrikt" kan worden maar zeker een hogere reele rente, zal toch door een grote populatie moeten worden opgebracht. Als de lonen dan niet navenant omhoog gaan, zal er (binnen de groep van debiteuren als geheel) waarschijnlijk een combinatie gaan optreden van het aangaan van nog hogere schulden, het aanspreken van reserves (eigen of van bijvoorbeeld ouders), het besparen op andere uitgaven en het optreden van meer achterstand bij het betalen van rente en aflossing; alkemaal punten die op macro-niveau niet echt positief zijn maar waar ik dan niemand over hoor..... In ieder geval veel succes toegewenst met de verdere voorbereiding van de activiteiten op dit front.
Groet, Wietze
Lydia Lembeck 12
Wietze van der MeulenLydia Lembeck 12
Eric SmitGeen goed gevoel over.
Apekool 5
Eric SmitIk heb er geen probleem mee dat zulke columns dus vooral de mening/ideologie van de schrijver vertegenwoordigen, maar tegelijk is het wel prettig vooraf gewaarschuwd te worden wie de schrijver is (ik kende hem niet).
Columns van een kandidaat 2e Kamerlid van 50+ kan je dan direct lezen met de noodzakelijke kritische blik, nu had ik moeite om de frons weer uit mijn wenkbrauwen te krijgen.
Mvg,
Erik
Eric Smit 11
ApekoolVan iedere auteur staat er een bio op onze website waarin je het belangrijkste over de persoon kunt lezen. Ook van Rob Goedhart. Dat van 50Plus is van zeer recente datum en stond nog niet vermeld (nu wel). Overigens proberen we deze discussie op basis van feiten te voeren. Een een kritische blik verdienen we hier allemaal, niet alleen mensen met een bepaalde politieke signatuur.
Groet,
Eric
Guido Leenders 6
Eric SmitIk ben gaan terugkijken naar andere artikeltjes waar ik vraagtekens bij had en zie dat het misschien aan te bevelen is om een groter visueel verschil te maken tussen columns en artikelen dan alleen het rode blokje "Column" in de kopfoto.
En misschien is het handig om dan meteen ook onderscheid te maken tussen incidentele gastcolumnisten en vaste columnisten. Als iemand zich commiteert om langere tijd een bijdrage te leveren, al dan niet onderwerpgebonden, dan lees ik die met een andere inslag. Of een ratingsysteem zoals op andere contentsites. Het is nu wel een beetje Poolse landdag geworden met hoog "Nu jij!" gehalte van nu.nl.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidGuido Leenders 6
Rob Goedhart 2
Guido LeendersIk hoop wel dat we het er over eens zijn dat bij het berekenen van de actuariële contante waarde van een serie uitkeringen (technische voorziening; http://www.toezicht.dnb.nl/2/6/50-234100.jsp ) naast het inschatten van onze levenskansen (een aanname) m.n. het AAN TE NEMEN rekenrendement een belangrijke factor is. Ieder toekomstig rendement is (zoals ik ook in het artikel aan geef) door NIEMAND exact te voorspellen. Hoe knap de rekenmeesters van DNB ook zijn, ook zij kunnen dat niet.
De vraag is nu (ook als reactie op een reactie van Frans hierboven) of het hanteren van een EXTREEM prudente rekenrendement echt nodig is en of - als je dat niet doet - dit gevolgen heeft voor de pensioenen van de mensen die deze nog opbouwen (= dat zij minder gaan krijgen dan nu beoogd).
Henk Eleveld 4
Rob GoedhartHet gaat erom dat een rekenrente in de tijd op een reële manier gehandhaafd blijft, ook als ECB de rente met haar maatregelen onder de 0 brengt. Dat is realistisch om solidariteit te handhaven en de ouderen niet te hoeven beschuldigen van pensioenroof. Niemand weet hoe lang de rente 0 blijft en of pensioenpartijen voldoende rendement kunnen blijven maken met alle regels die voor hen gelden.
Wat u voorstelt is om tijdens de wedstrijd steeds regels aan te passen ten gunste van de ouderen, nu ik begrijp dat u ook nog lid bent van 50+ begrijp ik uw redenatie beter. Ikke ikke ikke.....
Succes daarmee, u komt er wel.
Rob Goedhart 2
Henk EleveldLydia Lembeck 12
Rob GoedhartRob Goedhart 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Rob GoedhartPS: ik heb helemaal NIETS met gokkers op de beurzen. Maken meer kapot dan mij lief is.
Henk Eleveld 4
Rob GoedhartHet getuigt van populisme dat u de simpelste oplossing kiest; kom jongen we verhogen de rekenrente, problemen voor de 50 plussers opgelost. Maar zekerheden hebt u niet. Daarom is er de rekenrente! Is de EU straks een tweede Japan, dan zijn de huidige jongeren gespaard als u niet aan de macht komt. Anders zijn ze de haas. Gelukkig valt 50 plus altijd weer sneller uit elkaar dan wat dan ook!
De jeugd heeft de toekomst maar als het aan u ligt is die beroerd. Discussie gesloten stel ik voor!!
Lydia Lembeck 12
Henk EleveldGuido Leenders 6
Rob GoedhartM.b.t. rekenrente: er zijn tig scenario's denkbaar, van welke partij neemt de verplichtingen over tegen welk bedrag nu als een pensioenfonds onderuit gaat tot een systeem waarbij de werkgever t.z.t. moet bijstorten als er niet genoeg lijkt te zijn (zie Amerikaanse steden en bedrijven bijv.)
Een heel prudente benadering is Nederlands, maar niet per se nodig. Maar op het moment dat het het in het politieke domein getrokken wordt, wordt het een speelbal van opinies, meningen en waan van de dag. Groningen is bijvoorbeeld leeggeroofd (ben zelf Limburger) en we hebben niet voor niks geprobeerd om de centrale bank ook buiten het politieke domein te houden.
Laten politici zich er toe beperken om indirect en niet al te vaak te sturen op de pensioenmethodiek in plaats van op de stoel van slimme actuarissen te gaan zitten. Ik denk dat het minder-mediageniek maar wel beter voor de pensionados' is als politici sturen op hoe gaan we met dit welvaartsoverdrachtvraagstuk eerlijk om. Maar chapeau dat je moeite neemt inhoudelijk te reageren.
Rob Goedhart 2
Guido LeendersPieter Jongejan 7
Stravidarus 6
Pieter Jongejan 7
StravidarusStravidarus 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
StravidarusHet idee dat overheden meer geld in de economie moeten pompen heeft alleen zin als dit tot hogere investeringen van bedrijven in de reële economie leidt. Dit betekent dat zowel de nominale als de reële rente omhoog moeten in plaats van omlaag. Het idee dat deflatie slecht is omdat mensen dan hun aankopen zouden uitstellen is een onbewezen stelling. Smart phones en computers worden ieder jaar goedkoper, maar dit weerhoudt mensen er niet van om ieder jaar of om de twee jaar een nieuwe te kopen.
In de 19e eeuw (van 1875 tot 1895) hadden we een lange periode met deflatie en een sterke economische groei. De huidige economische stagnatie is een gevolg van de voortgaande groei van de op speculatie gerichte financiële sector versus de niet-financiële sector. De jeugd heeft er belang bij dat er zosnel mogelijk een eind komt aan deze onproductieve wildgroei . Een goed voortbeeld is hoe president Roosevelt omstreeks 1900 de oligopolisten en monopolisten in de niet-financiële sector aanpakte. Iets vergelijkbaars moet nu gebeuren met de grote financiële instellingen.
[Verwijderd]
Stemvee 1
Dit is feitelijk een politicus die een gerespecteerd en onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek gebruikt om zijn partijprogramma te presenteren. Los van zijn standpunt, zo'n full disclosure zou toch verplicht moeten zijn?
Doan HeartBeats1 3
'Ons' montaire systeem staat op imploderen.
Financiële zekerheid is een illusie.
Ik wil graag opkomen voor de freelancers van nu & de toekomst.
Een transformatie van ons huidige systeem is zsm nodig.
Een (NL)
'Basis' inkomen is een optie. Beter dan wat het ECB (Draghi) aan het 'toveren' is.
Wat als de Euro (dollar) crashes?
http://bit.ly/MoneyGold
Wordt vervolgd...
Lydia Lembeck 12
Doan HeartBeats1