Gaat u maar rustig slapen, het komt goed

Of moet het ergste nog komen?

Wat hebben Ben Bernanke, Alan Greenspan, Paul Volcker, Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Nassim Nicholas Taleb, Mervyn King en George Soros met elkaar gemeen?

In de afgelopen twee jaar hebben ze allemaal een keer gezegd dat de huidige economische crisis wel eens erger kon uitpakken dan de Grote Depressie. Als de inschatting van deze heren correct is, dan moet de echter kater nog komen.

Vreemd, want de aandelenbeurzen - die voor heel veel mensen nog steeds de barometers van de economie vormen - doen het goed. De koersen stijgen weer naar pre-crisis niveau's. Tegelijkertijd zijn kredietbeoordelaars als Standard & Poor's steeds positiever over de kredietwaardigheid van ondernemingen, de winsten nemen toe evenals het consumentenvertrouwen...
We zijn op de weg terug, zo zingt het koor van blije eikels dat er eveneens van uitgaat dat het met de euro ook wel weer goed komt. Oh ja, het is wel nodig dat er nog even een zeer essentiële ontwerpfout in de Euro gecorrigeerd wordt. Vandaar de noodzaak dat er in Europa alsnog even een politieke unie gesmeed wordt. Maar dat mag volgens de eerste president van Europa Herman van Rompuy geen al te groot obstakel zijn.

Krijgt de crisis toch nog een heel vervelend staartje of hebben we dankzij het uit ijle lucht scheppen van geld en het met vele, vele miljarden aan belastinggeld redden van zieke banken zo'n beetje de ellende bezworen?

Het vervelende feit doet zich voor dat vele Amerikaanse indicatoren - zoals de prijzen van huizen, schulden van staten en steden, werkloosheidscijfers,  ongelijke verdeling van welvaart etc. - bepaald terug doen denken aan de jaren dertig.

Even een kleine pas op de plaats. Ons welvaartsniveau ligt vele malen hoger dan aan de vooravond van de crisis in 1929 en er zijn ook nog tal van andere redenen te noemen waarom er nog even geen rijen mensen met vieze kleren voor gaarkeukens staan. Maar wie even de tijd, de zenuwen en de belangstelling heeft om over dit toch niet geheel onbelangrijke onderwerp iets meer te weten te komen, lees, bekijk en beluister deze uitstekend gedocumenteerde blog.

Bekijk vooral het filmpje over werklozen in de Silicon Valley. De slotzin krijgt u hier alvast geserveerd:

'My life style will not be the same, ever'.