Gaat voorganger Pinkstergemeente justitieel gekruisigd worden?

De voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk dreigt 3,5 jaar de cel in te gaan vanwege uitbuiting van verslaafden. Ze werden volgens justitie te werk gesteld in zijn werkbladenbedrijf.

Johan Kok, de gevallen voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk dreigt weer de gevangenis in te draaien. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 3,5 jaar cel tegen de man die volgens justitie 1,1 miljoen euro aan zorggeld, bestemd voor verslaafden, heeft weggesluisd via de aan gelieerde stichting Intro. De nachtrust van Kok werd twee jaar geleden stevig verstoord door Justitie, die hem van zijn bed lichtte op verdenking van uitkeringsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Een maand later breidde justitie de aanklacht zelfs uit met het vrij unieke ‘moderne slavernij’.

Manna

Wat was er aan de hand? De grote roerganger van de Pinkstergemeente in Nijkerk was directeur en eigenaar van Terra BV – een commerciële producent van werkbladen en daarnaast was hij bestuurder bij Stichting Intro (verslaafdenopvang) en het Jezus Centrum Nijkerk (Pinkstergemeente). Hij wist zijn bedrijfsactiviteiten te combineren door de verslaafden, veelal ook met een strafblad, binnen te halen via stichting Intro waarna ze aan het werk gingen bij zijn werkbladen-bedrijf en kerkdiensten gingen bijwonen in het Jezuscentrum. Alle activiteiten (en manna in de vorm van persoonsgebonden budgetten) werden verantwoord onder het mom van dagbesteding en begeleiding. Justitie dacht daar anders over en sprak zelfs over ‘moderne slavernij’. Verslaafden zouden 8 tot 10 uur per dag moeten werken in ruil voor 5 euro zakgeld per week.

Vallen en opstaan

Op de website van het Jezus Centrum Nijkerk stond destijds met enige trots de biografie van Kok vermeld waarin onder meer werd stilgestaan bij zijn huwelijken, verslavingen en ‘ontstane kontakten met politie en justitie en daarbij ook nog de belastingdienst hielpen hem uit zijn laatste droom […]In de beginjaren van zijn tweede huwelijk zat hij verschillende periodes in detentie, waarna hij via een baan bij een degelijk bedrijf een klein bedrijfje opstartte en ook dat met groot succes voortzette. God begon zijn hart in die periode naar Hemzelf toe te trekken.’
'Je moet dan denken aan dat hij is gevallen voor de verleidingen van Satan, maar dat hij nu volledig is gezuiverd'
Justitie is ook bezig om Kok naar zich toe te trekken, want eiste dinsdag 3,5 jaar. Het pleidooi van Kok zal donderdag aanvangen. Hoe het ook zal aflopen, de vergevingsgezindheid van frauderende voorgangers in de Pinkstergemeente is vaak groot. Mocht Kok veroordeeld worden dan is een comeback in de Pinkstergemeente overigens niet uitgesloten. ‘Als hij allerlei theologische reden aanvoert dan kan dat zeker. Je moet dan denken aan dat hij is gevallen voor de verleidingen van Satan, maar dat hij nu volledig is gezuiverd. Als hij dat overtuigend doet dan zal het me niet verbazen dat hij onmiddellijk weer terugkeert bij dezelfde Pinkstergemeente,’ luidde de conclusie van Silvan Schoonhoven, de auteur van het boek ‘God, Geld en Gehoorzaamheid’ die jarenlang in de wondere wereld dook van de Pinkstergemeente en de predikant Gertjan Agtereek die Follow The Money destijds ook op de knieën wilde krijgen. Een aanhanger van het zogeheten voorspoed-evangelie (‘hoe groter het vliegtuig, hoe groter de zegen’).