Gapend Grieks gat groter dan verwacht

3 Connecties

Athene heeft weer een hoop uit te leggen aan de eurozone na inspectie van de trojka. Het Griekse begrotingstekort is aanzienlijker groter dan vooraf werd verwacht.

Het begrotingstekort van het onder de eurocrisis gebukt gaande Griekenland is aanzienlijk groter dan eerder verwacht. De inspecteurs van de trojka hebben geconstateerd dat het tekort inmiddels is opgelopen tot ruim 20 miljard euro bedraagt. Dat meldt Der Spiegel. Het Duitse weekblad stelde in haar zondageditie de hand te hebben geslagen op delen een concept-rapport van de trojka.

 

Het driemanschap van de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is onaangenaam verrast door de hoogte van het bedrag. In aanloop naar het bezoek van de trojka had de Griekse premier Antonis Samaras immers eerder laten doorschemeren dat het tekort bijna twee keer zo klein was.

 

Mission impossible
Een begrotingsgat dichten van twintig miljard euro moet voor Griekenland een mission impossible zijn. De Helleense republiek land mag dan de nodige bezuinigingsmaatregelen nemen, het verzet van de bevolking wordt steeds feller. Ondertussen heeft het bezuinigingsprogramma van Athene veel vertraging opgelopen. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er steeds minder geld in de staatskas als gevolg van de zich verdiepende economische malaise.

 

De onthullingen van der Spiegel over het Griekse tekort komen op een cruciaal moment. De controle van de trojka en de onderhandelingen van de inspecteurs valt of staat met de vraag of Griekenland de volgende tranche van de noodhulp van de EU, de ECB en het IMF krijgt. Maar de Grieken kunnen naar deze nieuwe toelage fluiten als ze niet in staat zijn om het onverwachte gat op de begroting niet te dichten.

 

Langere financiële adempauze
Niemand twijfelt er dan ook aan dat Samaras de trojka om meer tijd gevraagd heeft om de bezuinigingen door te voeren en de begroting op orde te krijgen. Daarnaast wenst Athene meer flexibiliteit van de grote geldschieters, zoals de ECB. Aan de andere kant kost uitstel wel weer meer geld kosten en dat stuit wat in Europa op verzet. Meevallertje voor Samaris is dat steeds meer Europese lidstaten geneigd zijn om de Grieken een wat langere financiële adempauze te geven.

 

Uitlatingen van de Franse premier Jean-Marc Ayrault moet Samaris dan ook enige moed hebben gegeven. Tegenover de website Mediapart verklaarde Ayrault desgevraagd  dat Griekenland meer ruimte moet krijgen. Volgens Ayrault is het totale noodpakket van 120 miljard euro voor Griekenland sowieso te klein. Bovendien zou de ECB volgens de Franse premier 'echt de rol van centrale bank moeten gaan spelen'.

 

Waar dan de Griekse schuldenfactuur gelegd moet worden, is voor het IMF overigens geen vraag meer. Extra kosten voor Griekenland komen voor rekening van de EU en de ECB komen, zo benadrukte een IMF-woordvoerder veelbetekenend eerder afgelopen week.
 

 

(L)