
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
Gas terug bij levering Volkswagens politie
Dieselgate bereikt de Nederlandse politie, die vrijwel alleen maar Volkswagen rijdt. Ingewijden meldden Follow The Money dat VW importeur Pon de levering van politieauto's al gedeeltelijk heeft opgeschort. GroenLinks ziet Volkswagens zelfs helemaal niet meer zitten als politievoertuig.
Besmet wagenpark
Het dieselschandaal blijkt nu ook het wagenpark van de politie ‘besmet’ te hebben. Een ingewijde bij de politie geeft een grove schatting van 1500 voertuigen. Het gaat dan om politievoertuigen met een 2.0 TDI CR-motor ‘en dan vooral de 140 pk versie’. Dieselgate zou volgens de bron betrekking hebben op zowel opvallende politiewagens zoals de Touran Noodhulp, de Transporter T5GP en de Volkswagen Amarok als ook diverse onopvallende voertuigen waaronder de Golf 6, Touran, Passat, Caddy en Transporter. Daarnaast worden er ook door ambulancediensten en brandweerkorpsen dieselvoertuigen besteld via het contract met Pon. Bronnen melden dat een deel van de levering van nieuwe politievoertuigen al on hold staan bij Pon in Leusden. Zo zouden bij een bestelling van de Landelijke Eenheid in ieder geval 20 bestelde politieauto’s nog niet geleverd zijn vanwege Dieselgate. Politiewoordvoerder Helma Huizing kan nog geen update geven. ‘We zijn bezig met de inventarisatie hoeveel politievoertuigen met de software zijn uitgerust.’Boete dreigt
Door het niet leveren dreigt er een boete zodra de geëiste leveringstermijn van 105 dagen wordt overschreden. De boeteclausule bij vertraging in de aflevering bedraagt volgens het contract ‘per bestelling 1,5 procent voor elke week vertraging, tot een maximum van 15 procent van de prijs van het bestelde Motorvoertuig’. Uitgaande van een prijs van 40 duizend euro per politieauto kan dan de boete voor Pon richting de 6.000 euro per voertuig lopen. De Nederlandse importeur van Volkswagen, het familiebedrijf Pon, maakte eerder al bekend dat ze 4.100 voorradige voertuigen met de omstreden EA189-motor met een Euro 5-label níet afleveren. Pon maakte ook bekend dat er in Nederland 160 duizend voertuigen terug naar de dealer moeten om de malafide software te verwijderen. Dit in opdracht van het Volkswagenconcern, gevestigd in Wolfsburg.Bewogen voorgeschiedenis
Vrijwel het gehele wagenpark van de Nederlandse politie bestaat uit Volkswagens, van voertuigen met stripings en zwaailichten tot onopvallende politievoertuigen. Het in 2010 aan het familiebedrijf Pon gegunde megacontract was vanaf de start al omstreden [zie het FTM-dossier]. Beschuldigingen van corruptie vormden voor voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de reden om het contract met Pon voortijdig te beëindigen en een nieuwe aanbestedingsprocedure te starten. Er kwam echter in december een overbruggingscontract van 18 maanden met Pon totdat het in gang gezette nieuwe aanbestedingstraject is afgerond, waarvoor uiterlijk 1 juli 2016 een definitieve gunning moet plaatsvinden. Als het aan Van Tongeren ligt, wordt Volkswagen uitgesloten. ‘Ik wil dat het kabinet auto’s, die door frauduleuze praktijken door de milieutesten zijn gekomen uitsluit van aanbestedingen,’ schrijft ze op de GroenLinks-website.Niet-nakoming van het contract
De vraag is nu niet enkel meer of Pon het omvangrijke politiecontract ter waarde van een half miljard euro via corruptie in de wacht heeft gesleept (het strafrechtelijke onderzoek is nog steeds gaande), maar óók of Pon wel echt Volkswagen-diesels levert die voldoen aan de Euro 5-normen, waarin de limietwaarde voor de uitstoot van stikstokoxiden (NOx) 280 mg/km bedraagt. En dat terwijl in het Programma van Eisen bij de zogeheten LAPV 2010 als hárde eis staat dat de voertuigen moeten voldoen aan de Euro 5-norm. De Euro 5-diesels van het Volkswagen-concern worden teruggeroepen, omdat ze aan die norm in de praktijk niet voldoen.
'Andere leveranciers kunnen dan naar de rechter stappen met het argument dat hun geen eerlijke kans is geboden'Vogel wijst echter op een dreigende spagaat als de politie tijdelijk te lang akkoord gaat met het niet-voldoen aan de norm. 'Daarmee valt een van de eisen van de aanbesteding weg en dan zou er sprake kunnen zijn van een zogeheten “wezenlijke wijziging”. Andere leveranciers kunnen dan naar de rechter stappen met het argument dat hun, op het verkrijgen van deze gewijzigde opdracht, geen eerlijke kans is geboden. Door het wegvallen van de milieueis hadden zij mogelijk wél kunnen inschrijven. Ze zouden een heraanbesteding of schadevergoeding kunnen vorderen.’ Woordvoerder Veiligheid & Justitie Jean Fransman kan nog niet antwoorden op de vraag in hoeverre Pon in gebreke is gebleven door niet aan de Euro 5-norm te voldoen. ‘Er zijn Kamervragen over gesteld en er wordt nu onderzocht of de norm is overschreden. Daar kan ik nog niet op vooruitlopen.’ Pon heeft ondanks herhaalde verzoeken niet gereageerd.
15 Bijdragen
jefcooper
Als dat zo is, is er geen schandaal.
Maar de Groenlinksers schreeuwen al weer moord en brand.
Dat alles afgezien van de vraag of Pon wist van de software die de testresultaten verbeterde.
Het doet me denken aan het betoog van Bas Eickhout, 'dat groene energie banen gaat opleveren'.
In gewone mensentaal: stroom wordt veel duurder.
Mocht VW worden uitgesloten, en het een ander merk wordt, wat gaat het grapje kosten ?
Rudie Sobieski III
Ian
Het is door Volkswagen's eigen arrogantie dat ze nu dik in de problemen zitten, maar hun dieseltechniek is wel de meest innovatieve die er tot nu toe ontwikkeld is: weiter an die Arbeit dus in Wolfsburg.
Bartje
IanDie hadden samen met Peugeot een dieselmotor ontwikkeld van keramiek.(zuiger en cilinder)
Deze had geen smeerolie meer nodig en op een testbank was het brandstofgebruik 45% van een gewone diesel.
Er zou een proefmodel in een toen Peugeot 206 (2005) worden geplaatst maar werd door de EU commissie verboden omdat er geen roetfilter monteert kon worden.
Uiteraard dient gelezen te worden, de olie industrie hield het tegen.
bos
BartjePoint
Trouwens heer Mijnheer, het Volkswagenconcern zit niet in Stuttgart maar Wolfsburg. Detail, maar als je alles zo goed weet moet ook zo'n simpel weetje wel kloppen
jefcooper
PointDennis
PointPeteur
PointIk ben geen VAG-basher, want ik heb er zelf ook een, zij het een oudje.
Bartje
Dan is daarna het simpel een motor van 80 tot 90 pk voldoet makkelijk aan de Euro 5 norm.
Stonecity
Peteur
StonecityPeteur
Flauwekul natuurlijk, reken maar dat de meeste automerken mee hebben gedaan aan het gesjoemel. Daihatsu heeft zich, meen ik, uit Europa teruggetrokken, omdat ze niet aan de emissienormen meer konden voldoen. Die waren vast veel te eerlijk.
Ruud Niet
Ik durf te wedden dat er vele merken heel erg rommelen met de tests, omdat ze allemaal proberen op welke manier dan ook de regels te ontlopen of ontwijken.
Met normale woorden ze bedonderen de boel.
Een eerlijk bedrijf, is een utopie.
Theo
Verliezen ze nu ook al de 3e (industriële) oorlog.
Met sport zijn ze ook al corrupt,omkoopschandaal voetbal.
Niet lang geleden stond Angela Merkel bij een bezoek aan de Franse president te verklaren "wir machen bessere auto's".
Nu blijkt dat die auto's nicht so besser waren maar slechter,zeker voor een ieders gezondheid en daar gaat het uiteindelijk om.
Met alleen software aanpassen red je het niet,als de motoren schoon genoeg waren geweest qua ontwerp dan had volkswagen niet hoeven te sjoemelen er is dus duidelijk meer mis met deze bessere auto's.
Pon ook al niet zuiver op de graad,omkopen van wagenpark beheerders,
waardoor andere merken niet mee kunnen bieden,afkopen van garantie bij de fabriek en daardoor heel moeilijk en star met garantie aanvragen van kliënten (algemeen bekend bij dealers en klanten.
Willens en wetens de boel aan alle kanten manipuleren en belazeren.
Kortom het volkswagen concern(alleen de naam al) met alles wat er in slechte zin bijhoord heeft het voor mij totaal gehad,zijn niet te vertrouwen dat is wel gebleken.
volkswagens zijn ook nog eens erg duur en standaard zo sober je doet jezelf te kort als je zoiets zou aanschaffen.