
Zeker, aardgas is een belangrijke pijler van onze economie en welvaart geweest. Maar is het ook de – schone – toekomst, wat belanghebbenden zoals Shell, onze overheid en de Russen of Noren ons willen doen geloven? In dit dossier gaan we op zoek naar de de betekenis van aardgas voor de toekomst van onze economie. Kunnen we zonder? Hoe ziet de kosten-baten analyse er werkelijk uit? En wie profiteren er eigenlijk van aardgas? Lees meer
Aardgas wordt vaak omschreven als een ‘transitie-brandstof’, een logische tussenstap in de transitie van fossiele naar duurzame energie. Bij de verbranding van aardgas komen minder schadelijke stoffen en CO2 vrij dan bij de verbranding van kolen of diesel. En er is voorlopig genoeg van.
Gas is ook een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De Nederlandse belastingbetaler heeft miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de gasinfrastructuur. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de zogenoemde gasrotonde, Nederland als het knooppunt en de regelkamer van het Noordwest-Europese gastransport. In de periode 2005-2014 is daarin 8,2 miljard euro belastinggeld gestoken. De Rekenkamer kwam enkele jaren geleden tot de conclusie dat de Nederlandse regering dat gedaan heeft zonder dat er 'goed gekeken is naar nut, noodzaak en risico's van de gasrotondestrategie’.
Desondanks gaat de overheid door met het bevorderen van aardgas en het promoten van ons land als sleutel in de productie en het transport ervan. Nu de winning van het Groningse gas versneld wordt afgebouwd, zet de overheid in op alternatieven, zoals vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), vaak met milieu en klimaat als rechtvaardiging. In werkelijkheid zijn er grote belangen mee gemoeid. Zo is het een van de belangrijkste activiteiten van Shell, dat 20 procent van de totale wereldmarkt in handen heeft.
In dit dossier onderzoeken we de betekenis van gas voor onze economie, de belangen die erachter steken en de gevolgen van de gemaakte keuzes.
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Waarom de minister niet hoeft te hopen op gas uit de Noordzee
Gaskraan in Groningen dicht? Dan gaat die in Rusland wijd open
Eerste lading Amerikaans LNG laat zien: bij gas gaan belangen boven het klimaat
Hoe het gasbedrijf op zoek ging naar maatschappelijk draagvlak
Hoe de gas-lobby subsidie voor LNG wist lost te peuteren, met zegen van de overheid
Er zit een raar luchtje aan biogas
Milieuwinst 'transitiebrandstof' aardgas te positief afgeschilderd
Shell ziet ondanks groeiende steun nog steeds niets in een groene koers
Het is tijd voor een nieuwe visie op de gassector
Gas wordt duur en Russisch
Fukushima ligt ver weg, maar uiteindelijk betaalt ook u mee aan de kernramp in Japan. Aziatische landen blijken massaal LNG in te slaan. En dat leidt in Europa tot een grotere afhankelijkheid van Russisch gas. Europa zit in een triple squeeze.
EU onderzoekt misbruik Gazprom
Deze triple squeeze zal ertoe leiden, zo verwachten de analisten van Bank of America, dat er de komende winter een tekort aan strategische voorraden zal ontstaan en er dus meer moet worden geïmporteerd uit Rusland. De conclusie van BoA: a higher dependence on Russia means higher prices. Europa zit dus in de tang. Het Russische staatsbedrijf Gazprom lijkt zich van die kwetsbare positie bewust en draait zijn afnemers de duimschroeven aan. Tot nu toe bleef dat beperkt tot Oost-Europa, maar ook de Duitsers mokken met enige regelmaat over de Russen. Donderdag 3 oktober kondigde EU-commissaris Mededinging Joaquin Almunia een onderzoek te starten naar het vermeende misbruik door Gazprom van zijn dominante marktpositie in Oost-Europa. Het is een eerste zet in wat de komende jaren een complex politiek-economisch schaakspel zal worden.Verzet tegen schaliegas
Het contrast met de VS is groot. Daar zijn de gasprijzen door de winning van schaliegas de laatste jaren juist sterk gedaald. Het heeft er toe geleid dat de VS als producent van olie en aardgas bezig is Rusland in te halen, constateerde de Wall Street Journal woensdag. Als de VS hun overschotten gaan exporteren zou dat op den duur een dempend effect op de prijzen kunnen hebben. Maar tot nu toe maken de Amerikanen daar geen haast mee. Ze doen liever eerst hun kolen de deur uit, het gas komt wel eens - misschien. En intussen profiteert de Amerikaanse industrie van de lage energieprijzen. Het zal niet lang meer duren of ook de Amerikaanse chemische industrie heeft de Europese ingehaald. De winning van schaliegas ligt echter ook in de VS steeds meer onder vuur. Een opiniepeiling van Pew Research Center liet zien dat de steun onder de bevolking voor de winning van schaliegas en de daarbij gebruikte fracking-techniek afneemt. 49 Procent van de Amerikaanse bevolking is er nu tegen, tegen 38 procent zes maanden geleden. De druk op Amerikaanse politici om de subsidies en belastingvoordelen, zogenoemde tax breaks, voor Amerikaanse olie-en gasbedrijven te stoppen neemt toe. Het is niet alleen de vraag of de winbare voorraden wel zo groot zijn als gedacht, maar ook of de productie op peil kan worden gehouden.Energiebesparing en duurzame energie zijn geen luxe, maar bittere noodzaakMethaangas is bovendien een krachtig broeikasgas, waarvan het effect nog groter is dan van CO2, zo blijkt uit recent onderzoek van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Bij de winning ontsnapt altijd een deel van het aardgas, in een Amerikaanse case study van een groot gasveld zelfs zo'n 6 tot 12 procent. Eenmaal in de atmosfeer leidt dat er toe dat de temperatuur in de directe omgeving onmiddellijk stijgt. Het gebruik van aardgas leidt dus op twee manieren tot een toename van broeikasgas: in de vorm van CO2 bij verbranding en door ontsnapping bij de winning.
Welvaartsverlies
In het licht van de dalende productie van gas en olie in Europa, zijn de – bescheiden – doelstellingen voor energiebesparing en invoering van duurzame energie (in 2020 moet in Nederland 14 procent van de energie duurzaam zijn opgewekt, tegenover 35 procent in het vergelijkbare Deense energieakkoord) die zijn overeengekomen in het Energieakkoord geen luxe maar bittere noodzaak. Geopolitiek gezien (afhankelijkheid Rusland, instabiliteit Midden-Oosten), vanuit financieel oogpunt (hogere gasprijzen) en ook in het licht van de klimaatverandering die de meeste wetenschappers verwachten als gevolg van het toenemende gehalte broeikasgassen in de atmosfeer. Maar deze factoren liet het Economisch Instituut voor de Bouw gemakshalve buiten beschouwing toen het berekende dat het Energieakkoord tot een 'welvaarstverlies' van 6 miljard euro leidt. Het mag geen verrassing heten dat de bouwers het meeste zien in aanpassing van woningen en bedrijfsgebouwen. Op zich hebben ze gelijk dat dit snel winst oplevert, maar het is niet voldoende om het welvaartsverlies als gevolg van hogere prijzen voor geïmporteerd gas en nadelige effecten van afhankelijkheid te compenseren. Investeren in niet-fossiele energiebronnen en nieuwe technologie is hoe dan ook noodzakelijk.Opslag energie cruciaal
Een van de zaken die de komende jaren doorslaggevend zal zijn voor een succesvolle energietransitie is de mogelijkheid om het overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit beter op te kunnen slaan. Een stuwmeer is een voorbeeld van zo'n opslagsysteem. Maar met andere vormen van duurzame energie is het lastiger. Nu worden tijdelijke overschotten die bijvoorbeeld uit Duitse windenergie ontstaan omdat het aanbod groter is dan de vraag gedumpt op de exportmarkt. Bij sterke wind en veel zon zoals in de vroege zomer het geval was, is het overschot aan elektriciteit soms zo groot dat het elektriciteitsnetwerk dreigt te bezwijken. Met name het Nederlandse netwerkbedrijf Tennet heeft daar een dagtaak aan. Volgens sommige experts is het slechts een kwestie van tijd voor een complete Europese blackout ontstaat als gevolg van overcapaciteit.Investeren in opslagtechnologie is logisch en noodzakelijk. Maar het Energieakkoord maakt er geen woord vuil aan.Opslag is van groot belang om het fluctuerende aanbod van duurzame energie beter te kunnen reguleren. Het opgeslagen energieoverschot, bijvoorbeeld in batterijen, geperste lucht of in de vorm van waterstofgas, kan later worden gebruikt om het net in te pompen. Energie-opslag wordt om die reden gezien als een bijzonder kansrijke sector. Ultra High Net Worth Individuals zoals Bill Gates, Warren Buffett en Vinod Khosla bijvoorbeeld hebben fors geïnvesteerd in ondernemingen die zich bezig houden met batterij-technologie en andere vormen van energie-opslag. Ze doen dat niet uit louter goedertierenheid, maar ook uit welbegrepen eigenbelang.
1 Bijdragen
Henk Daalder Pak de Wind
Er zijn inderdaad regelmatig overschotten op de Duitse stroommarkt.
Maar dat komt niet door zon en wind, maar omdat Duitse fossiele centrales net wat meer produceren dan nodig is.
Zo drukken ze de prijzen als de duurzame producenten veel produceren.
De productie van wind en zon is heel goed te voorspellen, dus weten de fossiele prioduicenten ook precies hoeveel ze wanneer moeten produceren. En ze doen net te veel. Zo manipuleren ze de de prijs.
Er komt dus niet te veel stroom uit zon en wind uit Duitsland, maar te veel fossiele stroom. En in feite wordt op de duitse markt geen onderscheid gemaakt.
Wat erger is, in jullie redenering, is dat je mist dat de prijs kunstmatig bepaald wordt.
Dus ook in de toekomst kunstmatig bepaald wordt. Het gaat er juist om dat jullie snappen wie dan aan de touwtjes trekt, en kunt uitleggen wat er moet gebeuren om daar als Nederland of Europa wat tegen te doen.
Het helpt om zelf veel meer duurzaam op te wekken, met nog veel meer windparken. En dat die windparken de juiste eigenaar hebben.
De gebruiker van de stroom moet er zelf vorodeel van hebben, anders word er niet genoeg duurzame stroom opgewekt
Nederland heeft nu ca 2 GW wind op land, de stroom wordt min of meer veplicht verhandeld op de fossiele energie markt.
Hij mag niet direct gebrukt worden door eigenaren.
Daardoor wordt duurzam stroom onnodig duur gemaakt, door de handel
Straks staat er 6 GW aan windparken in Nederland , daar kunnen alle nederlandse gezinnen stroom voor 2 tot 5 cent uit krijgen, (de kostprijs), als Nederlandse burgers de stroom van hun eigen stukje windpark direct thuis mogen verbruiken.
Maar dat mag niet van EZ. Daar werken "ambtenaren" in dienst van de fossiele dictator. ipv in dienst van de nederlandse samenleving.
Omdat EZ niet kon ontkennen dat meer windparken nodig zijn, ze moeten uiteindelijk ook voldoen aan de EU doelen voor 2020, komen er windparken.
Maar