Gasbel loopt leeg

2 Connecties

Relaties

Gas Energie
5 Bijdragen

De overvloedige voorraden schaliegas in met name Noord-Amerika blijken geen zegen, maar een hoofdpijndossier voor de gas-en oliemaatschappijen.

Interessante constatering in Het Financieele Dagblad: 'De ontdekking van grote velden schaliegas, ofwel gas dat zit opgeslagen in dicht gesteente, heeft de zorgen over de snelle eindigheid van fossiele brandstoffen de afgelopen jaren weggenomen. Maar door de huidige lage prijzen en gebrek aan voldoende vraag zien olie- en gasbedrijven de waarde van deze bezittingen in Noord-Amerika nu juist hard kelderen.'

 
Er blijkt sprake te zijn van een heuse gasbubble. De varkenscyclus heeft de gassector hard getroffen. BP is al in de rode cijfers gezakt en ook Shell, dat tot eind 2010 $17 miljard in de winning van Amerikaans schaliegas heeft geïnvesteerd krabt zich achter de oren. De gasprijs is zodanig gezakt dat de velden waarschijnlijk voor veel te hoge bedragen op de balans staan. 
 
Omstreden
Het FD citeert TU Delft-onderzoeker Ruud Weijermars: 'Dit is het begin van het slechte nieuws voor schaliegas. Het is onmogelijk om tegen de huidige lage Amerikaanse gasprijzen rendabel te produceren.'
 
De droom om minder afhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten dreigt daardoor uit te lopen op een nachtmerrie voor Big Gas & Oil. 
 
Schaliegas is in de VS overigens zeer omstreden. Met name Amerikaanse bedrijven zouden door de fracking-methode (een combinatie van explosies en chemicaliën) het grondwater vervuilen. Daarmee komt ook het drinkwater in gevaar. 
 
De Amerikaanse journalistieke site ProPublica.org heeft een dossier over fracking  gemaakt waar de nadelen van deze techniek voor de gaswinning worden belicht. 
 
Voor de Amerikaanse energievoorziening is het gas overigens wel een zegen, zo blijkt uit onderstaande grafiek.