
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev (rechts) schudt de hand van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen tijdens hun ontmoeting in Bakoe, Azerbeidzjan, op 18 juli 2022. © Presidential Administration of Azerbaijan / Xinhua News Agency
De EU en ‘partner’ Azerbeidzjan: eerst het gas, dan de moraal
Om de winter door te komen zonder gas uit Rusland, is de Europese Unie naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers. Onlangs sloot de Europese Commissie een deal met een land dat een twijfelachtige reputatie heeft op het gebied van corruptie en mensenrechten: Azerbeidzjan. Een controversiële stap voor de Europese waardengemeenschap.
Ongenadige bosbranden, kokend hete betonnen stadscentra, overvolle stranden – een koude winter lijkt in Europa ver weg. De financiële markten laten echter een ander beeld zien. Nu de kans steeds groter wordt dat Rusland de gaskraan voor Europa volledig dichtdraait, als vergelding voor de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne, stijgen de gasprijzen tot ongekende hoogten.
Het leidt tot duidelijke taal van de Europese Commissie (EC): ‘Rusland chanteert ons, Rusland gebruikt energie als wapen,’ zei voorzitter Ursula von der Leyen op een persconferentie op 20 juli in Brussel. ‘We moeten klaar zijn voor de mogelijkheid dat Rusland deze winter de toevoer van gas in het geheel stopzet.’ Op Twitter voegde ze daaraan toe: ‘Voor het eerst moeten we nu onze energiebehoefte op EU-niveau aan de orde stellen. Lidstaten moeten hun best doen om 15 procent aan energie te besparen. Op dit moment is dat nog een streefpercentage, maar bij een Europese noodsituatie zal het een verplichting worden.’
Of die verplichting er werkelijk komt, valt te betwijfelen. Wel is er inmiddels een akkoord tussen de lidstaten om van september tot maart vrijwillig de gewenste besparing te realiseren.
Winkelen in de Kaukasus
Intussen is Brussel al maanden op zoek naar alternatieven voor het Russische gas, vastbesloten om de gevolgen van de gascrisis voor Europese burgers en bedrijven tot het minimum te beperken. De EC ‘winkelt’ bij elke leverancier die ook maar een beetje kan bijspringen met gas of olie. Een van de landen waarmee de Commissie in zee gaat is Azerbeidzjan, een oliestaat in de Kaukasus, gelegen tussen Turkije en Rusland.
Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Baku, in een weelderige groene paleistuin ver van de buitengebieden waar de jaknikkers en gasfakkels het landschap tekenen, zetten Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev hun krabbel onder een strategische overeenkomst die de al bestaande banden tussen de EU en het land nog eens flink aanhaalt.
The EU is turning to trustworthy energy suppliers.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022
Azerbaijan is one of them.
With today's agreement, we commit to expanding the Southern Gas Corridor, to double gas supplies from Azerbaijan to the EU.
This is good news for our supplies of gas this winter and beyond. pic.twitter.com/j1sVcv10z6
Von der Leyen noemde het de volgende stap in het proces om los te raken uit de Russische wurggreep op de Europese gashuishouding en deed een beroep op haar ‘betrouwbare partner’ Azerbeidzjan. Het land zegde toe de export van gas naar de EU over een periode van vijf jaar geleidelijk te verdubbelen.
Meteen na ondertekening bleek de overeenkomst omstreden: de deal zal relatief weinig extra gas opleveren en de EU kreeg van verschillende ngo’s het verwijt geen rekening te houden met haar eigen doelen op het gebied van klimaat en het bevorderen van de democratie in buurlanden.
De banden tussen de Europese Unie en Azerbeidzjan zijn echter allesbehalve nieuw. Met wat voor land heeft de EU eigenlijk al die tijd zaken gedaan? En waarom?
Gemankeerd project
De strategische vriendschap tussen de EU en Azerbeidzjan heeft een lange geschiedenis, maar kreeg een zwieper na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Het agressieve buitenlandbeleid van de Russen, dat eerder al zichtbaar was geweest in Georgië, deed met name in een aantal Centraal-Europese landen de alarmbellen rinkelen – landen die vrijwel volledig afhankelijk waren, en zijn, van Russisch gas.
In 2014 was Europa voor 67 procent van zijn aardgasbehoefte aangewezen op import. Bijna de helft van het ingevoerde gas was afkomstig uit Rusland. De annexatie van de Krim was reden om een tot dan toe wat gemankeerd gasproject rond de Middellandse Zee een nieuwe impuls te geven: de Zuidelijke Gascorridor (SGC).
‘Al die verschillende stukjes pijplijn hebben verschillende aandeelhouders’
De corridor is een verzameling pijpleidingen die Centraal-Azië via Azerbeidzjan met Europa verbindt en die verschillende omstreden en instabiele regio’s doorkruist, zoals Koerdistan in Turkije en de Russisch gezinde zelfverklaarde republiek Zuid-Ossetië in Georgië. De onrust in de regio was voor de EU altijd reden om nooit volledig in te zetten op de corridor als mogelijk alternatief voor Russisch gas. Nu de handtekeningen echter zijn gezet, heeft de Europese Unie zich niet alleen gecommitteerd aan Azerbeidzjan, maar ook aan meerdere andere partijen die bij de corridor betrokken zijn – spelers die grote en soms tegenstrijdige belangen hebben.
De olie-industrie is zo’n beetje uitgevonden in Azerbeidzjan. Er zijn bewijzen dat olie al in de 3e en 4e eeuw van onze jaartelling in het land werd verhandeld en verwijzingen naar de productie van olie op het schiereiland Absheron nabij de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku zijn te vinden in Perzische en Arabische manuscripten uit die tijd. Het motto van het land, het land van vuur, dankt het mogelijk aan de gasfakkels waarmee bij de oliewinning vervliegend methaangas wordt verbrand.
De rijke bodem van het land zorgde ervoor dat Westerse onderzoekers al aan het begin van de vorige eeuw neerstreken in het gebied. Zo waren het Duitsers en Amerikanen die nog voor de Eerste Wereldoorlog de eerste aanzet gaven tot een echte olie-industrie in het land, maar die kwam pas echt in een hogere versnelling na het uiteenvallen van Sovjet Unie in 1991.
In 1992 betrad British Petroleum (BP) de Azerbeidzjaanse markt. De oliereus tekende kort daarop verschillende overeenkomsten met de Azerbeidzjaanse overheid voor het ontwikkelen van het gasveld Shah Deniz. BP is ook uitbater van het veld Shah Deniz-II.
Daarbij komt de mogelijkheid dat ook Rusland zich gaat bemoeien met de Zuidelijke Gascorridor. De reden dat de infrastructuur zoveel partners kent, is dat het een open project is. Ook Gazprom, Ruslands grootste gasbedrijf, zou eventueel op het netwerk kunnen aansluiten, zoals het bedrijf in 2017 al eens probeerde.
In het verleden waren de geopolitieke spanningen in de regio voor de EU vaak reden om niet volledig aan dit project toegewijd te zijn. Maar inmiddels lijkt de Europese Commissie tot de conclusie te zijn gekomen dat het leunen op verschillende instabiele partners beter is dan op Rusland alleen.
‘Geopolitiek wespennest’
Dat betekent echter niet automatisch dat de EU door de corridor minder last heeft van Rusland. ‘Een toenemende afhankelijkheid van Azerbeidzjan betekent een toenemende afhankelijkheid van een route die door Rusland zou kunnen worden geblokkeerd, aangezien deze dichtbij een regio ligt waar Rusland een vrij sterke strategische aanwezigheid heeft,’ zegt Lucia van Geuns, energie-onderzoeker bij het Hague Center for Strategic Studies (HCSS).
Een ‘geopolitiek wespennest’ noemt Geuns de corridor, waarin jarenlang verschillende landen elkaar de tent hebben uitgevochten over de vraag wie de pijpleidingen naar de EU mag gebruiken – naast Azerbeidzjan zelf uiteraard: ‘Al die verschillende stukjes pijplijn hebben verschillende aandeelhouders. Daarom is er over het gebruik van de infrastructuur eindeloos gediscussieerd [de geschiedenis van de corridor gaat terug tot midden jaren ’90, red.]. Pas in 2020 begon het gas echt te stromen.’
‘Het idee van de corridor was en is dat alternatieve energiebronnen – hoe klein ook – ervoor zorgen dat Gazprom niet in staat is om een monopoliepositie op een bepaalde markt uit te buiten,’ zegt Alissa de Carbonnel, onderzoeker bij de denktank International Crisis Group. ‘Het ontwikkelen van de Zuidelijke Gas Corridor was nooit gericht op het volledig elimineren en vervangen van Russische leveringen.’
Sommige EU-landen denken daar nu anders over. Zo neemt op dit moment Bulgarije zo’n 300 miljoen kuub gas af van Azerbeidzjan en 700 miljoen van Rusland. Bulgarije hoopt nu vóór het einde van dit jaar de gehele miljard kuub te krijgen van Azerbeidzjan en zich zo volledig van Rusland los te kunnen maken.
Russische invloed
Hoe reëel zijn zulke verwachtingen? Zorgt de deal met Azerbeidzjan er nu voor dat de EU daadwerkelijk minder afhankelijk wordt van Russisch gas?
Enerzijds, ja. Landen als Bulgarije, maar ook Griekenland en Italië, worden nu minder afhankelijk van de grillen van de Russische president Poetin. Anderzijds gaat het om een relatief beperkte hoeveelheid gas: 20 miljard kuub in 2027, terwijl Rusland tot voor kort jaarlijks 155 miljard kuub per jaar leverde. Aan dit ‘Azerbeidzjaanse gas’ zit bovendien een Russisch luchtje.
Het leeuwendeel van het Azerbeidzjaanse gas komt van het veld Shah Deniz-II onder de Kaspische zee. Dat is in handen van een bont gezelschap aandeelhouders, waaronder de Azerbeidzjaanse, Iraanse en Turkse overheden, alsook BP. Een andere aandeelhouder is echter Lukoil, het op één na grootste olie- en gasbedrijf van Rusland. Deze onderneming, waar tot voor kort de inmiddels gesanctioneerde Azerbeidzjaans-Russische oligarch Vagit Alekperov aan het roer stond, bezit een vijfde van het gasveld.
'Azerbeidzjan gebruikt net als Rusland olie en gas om de EU het zwijgen op te leggen over kwesties die betrekking hebben op de eigen rechtsstaat’
‘De vraag is wat voor rol Lukoil in de toekomst gaat spelen,’ stelt Van Geuns. ‘Het is een privaat bedrijf, bedrijfsmatig net zo ingericht als Shell of BP, en het heeft aandeelhouders. Alekperov is op papier weg als ceo, Maar in hoeverre is in het huidige klimaat zo’n oliebedrijf, dat dan toevallig een Russisch vlaggetje heeft, nog onafhankelijk?’
Anders dan Gazprom is Lukoil zelf niet gesanctioneerd. Het bedrijf kan daarom zijn zaken min of meer ongehinderd voortzetten, zij het dat de lobbyisten van het bedrijf niet meer welkom in Brussel na het besluit van de Raad van de Europese Unie om Russische olie- en gaslobbyisten hun geloofsbrieven te ontnemen. De lobbyisten van Lukoil hebben nu geen toegang meer tot de gebouwen van de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement.
Het is onduidelijk wat dit betekent voor de verdere expansie van Lukoil. In Azerbeidzjan breidde de Russische oliereus begin dit jaar nog zijn positie in het project in de Kaspische Zee uit door de aandelen van de Maleisische oliemaatschappij Petronas over te kopen. Met de transactie was zo’n 1,5 miljard euro gemoeid. In eerste instantie wilde Lukoil een nog groter aandeel in het gasveld verwerven, maar hier staken de Azerbeidzjaanse autoriteiten en het Britse olieconcern BP een stokje voor omdat ze hun meerderheidsbelang van 51 procent in het gasveld niet wilden verliezen. Ook Azerbeidzjan en BP zitten niet te wachten op vergroting van de Russische invloed, zo lijkt het.
Daarom vermoedt De Carbonnel van de International Crisis Group ook dat de EU het Russische aandeel in het veld maar accepteert: ‘Een betrouwbare leverancier betekent in dit geval simpelweg dat Rusland niet aan het stuur zit.’
Spagaat
De ondertekende gasdeal is een overeenkomst voor de lange termijn. ‘De aandeelhouders in de infrastructuur hebben blijkbaar het vertrouwen dat er nog jaren of zelfs tientallen jaren gas door die pijpleiding richting Europa zal stromen,’ stelt De Carbonnel. Dat plaatst de Europese Unie in een spagaat. Ze verkondigt namelijk al jaren dat het klimaat, en daarmee het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen, topprioriteit is. Hoe valt dat te rijmen met een gasdeal voor de lange termijn?
De Commissie zelf ziet dit probleem ook, en zegt toe ‘de keten zo efficiënt, milieu- en klimaatvriendelijk als mogelijk te maken’. Om de fossiele last te dekken, dringt de Commissie erop aan dat Azerbeidzjan ook zijn potentieel op het gebied van hernieuwbare energie aanboort – zoals offshore windenergie en groene waterstof – en dat de huidige infrastructuur geleidelijk aan verduurzaamd wordt. Eerder dit jaar publiceerde het land in samenwerking met de Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC) nog een roadmap waarmee rond 2040 tussen de 1,5 en 7 Gigawatt aan windenergie per jaar moet kunnen worden geproduceerd.
Maar zelfs al mocht dit scenario werkelijkheid worden, dan zou de energie in zijn geheel bestemd zijn voor de energiehuishouding van Azerbeidzjan zelf. Er is namelijk nog geen infrastructuur die het land in staat stelt waterstof of andere vormen van energie zoals wind te exporteren naar de EU. Het ontwikkelen hiervan is kostbaar en tijdrovend. Het is dus maar de vraag of deze maatregelen voldoende in lijn zijn met de klimaatdoelen die de EU zichzelf heeft opgelegd.
Corruptie, witwassen, intimidatie
Niet alleen op het gebied van klimaat lijkt de EU bereid concessies te doen. Organisaties als Human Rights Watch en Transparency International zijn kritisch op de deal vanwege de reputatie van de Azerbeidzjaanse overheid. Zo kwam het land in het verleden regelmatig in opspraak vanwege verregaande corruptie, witwassen en het intimideren van journalisten en politieke tegenstanders. Het land gebruikt net als Rusland olie en gas ‘om de EU het zwijgen op te leggen over kwesties die betrekking hebben op de eigen rechtsstaat,’ zegt Philippe Dam, waarnemend EU-directeur bij Human Rights Watch tegen de Engelse krant the Guardian.
De Azerbeidzjaanse autoriteiten staan bekend om hun harde optreden tegen corruptie-onderzoekers
De Commissie erkent deze problemen. Na het beklinken van de deal zei buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Commissie dat ‘er doortastende vooruitgang nodig is op het gebied van mensenrechten’ en dat ‘de internationale normen en de verbintenissen die Azerbeidzjan is aangegaan’ moeten worden gewaarborgd.
In het bijzonder wees Borrell op de nieuwe mediawet in Azerbeidzjan, die eerder dit jaar van kracht werd. Deze wet verplicht journalisten om zich te laten registreren. Wie dat niet doet, kan vervolgd worden voor het illegaal uitoefenen van zijn of haar werk. ‘De realiteit is dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten bekendstaan om hun harde optreden tegen activisten uit het maatschappelijk middenveld die corruptie onderzoeken, vooral in zaken omtrent olie en gas,’ zegt Dam.
De ngo Transparency International bekritiseerde de overeenkomst in verband met een omkoopschandaal dat bekend is komen te staan als ‘de Azerbeidzjaanse wasserette’ (zie kader) waarbij tientallen Europese politici geld aannamen van de Azerbeidzjaanse overheid om een oogje dicht te knijpen wat betreft de corruptie in het land. De Azerbeidzjaanse overheid heeft haar betrokkenheid bij deze kwestie altijd ten stelligste ontkend, maar Transparency International stelt niettemin op Twitter dat het ‘betrouwbare’ imago dat het land heeft verkregen, het gevolg is van het ‘kopen van invloed van Europese politici’.
Dat de Azerbeidzjaanse overheid zich bedient van onfrisse praktijken en die graag onder het tapijt veegt, kan ook de Europese Unie niet zijn ontgaan. Al jaren trekken mensenrechtenorganisaties, maar ook (Nederlandse) politici, hierover aan de bel. Het voorlopig hoogtepunt van deze praktijken is een ongekend omvangrijk corruptieschandaal: de Azerbeidzjaanse wasserette.
In 2017 onthulde het internationale onderzoekscollectief OCCRP dat miljarden aan overheidsgelden via complexe belastingstructuren uit het land werden weggesluisd. Hoge Azerbeidzjaanse ambtenaren gebruikten het geld om op verschillende plaatsen in Europa onder andere riante appartementen en jachten te kopen.
Het geld belandde ook in de zakken van Europese politici die verantwoordelijk waren voor toezicht op verkiezingen en mensenrechten in Azerbeidzjan. Zij waren werkzaam bij de Raad van Europa, een onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op de mensenrechten en democratie in de aangesloten 47 landen.
De motivatie achter de omkoping: Azerbeidzjan bungelt al jarenlang onderaan de corruptie- en persvrijheidslijsten en heeft last van die slechte reputatie. Momenteel staat het land in de corruptie-index van Transparency International op de 128e plek, vijf plekken lager dan vijf jaar geleden. Op de World Press Freedom-lijst doet het land het nog slechter, met plaats 154.
Geen deal over mensenrechten
Wegkijken bij het inperken van de democratie of de rechtsstaat wanneer de nood hoog is, lijkt de rode draad in het partnerbeleid van de EU met oostelijke gasleveranciers. Dat zegt Marco Siddi, wetenschapper op het terrein van internationale betrekkingen en expert op het gebied van de zuidelijke gascorridor, in een gesprek met Follow the Money: ‘Omdat Europa niet veel opties heeft als het om gas gaat, doen de normen en waarden van de partner er steeds minder toe – en dit is vooral het geval met Azerbeidzjan.’
Wegkijken lijkt de rode draad in het partnerbeleid van de EU met oostelijke gasleveranciers
Het land maakt wel deel uit van het in 2008 opgerichte Oostelijk Partnerschap, een samenwerkingsverband van zes voormalige Sovjet-landen en de Europese Unie. Via het partnerschap stuurt de EU onder andere subsidies naar de landen om ‘democratische waarden, samenwerking en internationale solidariteit’ te bevorderen. Ook biedt het programma diplomatieke ondersteuning. Zo opereert de EU als bemiddelaar tussen Armenië en Azerbeidzjan, die recent nog verwikkeld waren in een wrede oorlog.
Volgens Siddi heeft het opnemen van Azerbeidzjan echter altijd een uitgesproken strategisch-economische invalshoek gehad. ‘Het land is op de een of andere manier opgenomen in het buurbeleid van de EU. Maar de EU weet heel goed dat Azerbeidzjan niet geïnteresseerd is in nauwere normatieve banden met de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld Georgië of Armenië dat wel zijn. Azerbeidzjan is het enige land van het Oostelijk Partnerschap dat op het gebied van mensenrechten en democratische normen geen overeenkomst met de EU heeft ondertekend. Energie is de bal in dit spel, de rest – het spreken van het bevorderen van de democratie – is slechts opsmuk.’
Om die reden heeft de Europese Commissie zelf nooit een duidelijke positie ingenomen ten opzichte van specifieke incidenten op het gebied van corruptie en schendingen van de mensenrechten in Azerbeidzjan. In plaats daarvan geeft ze de voorkeur aan ‘stille diplomatie,’ door bijvoorbeeld te bemiddelen tussen EU-partners in de regio die met elkaar in conflict zijn: ‘Hoe warmer de banden zijn, hoe moeilijker het voor de EU wordt om kritiek te leveren op de daden van de partner: je loopt dan makkelijk het risico hypocrisie te worden verweten,’ zegt Siddi. ‘Diplomatiek gezien moet je dan maar op je handen gaan zitten.’
Belangen versus waarden
In een rapport dat werd gepubliceerd nog voordat von der Leyen sprak van ‘chantage’ door Rusland, schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat het ‘code rood’ is voor Europa. Europese landen moeten zo snel mogelijk hun gasverbruik verminderen en de gasvoorraden aanvullen. Zonder Russische gasleveringen, aldus het IEA, wordt het heel moeilijk om de de winter warm door te komen.
Dat de Europese Commissie om de nood te lenigen nu een controversiële overeenkomst tekent, past volgens De Carbonnel van de International Crisis Group geheel in de lijn van de commissie-Von der Leyen. Normen en waarden zijn daarin ondergeschikt aan geopolitiek. ‘Het is het klassieke spanningsveld tussen belangen en waarden,’ zegt ze. ‘Gewoonlijk wordt een dergelijk verdrag getekend door de hoofdvertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de EU [in dit geval zou dat Josep Borrell zijn geweest, red.]. Maar nu was het Von Der Leyen die het voortouw nam en op sociale media verscheen, handenschuddend met een autocraat. Als de EU beweert een normatieve macht te zijn, geeft dit echt een verkeerd signaal af. Maar door de gewichtigheid van de stappen die worden genomen, weet ik weet zeker dat Brussel zich volledig bewust is van de geopolitieke implicaties en de gevoeligheid van de kwestie. Het laat vooral zien dat de Commissie wanhopig op zoek is naar andere bronnen van energie.’
De Europese Commissie was niet bereikbaar voor een reactie.
15 Bijdragen
John Janssen 4
Gas EN olie voor de langere termijn. Raar? Nee hoor!
Konden we dan massaal allemaal aan het stopcontact gaan hangen met ons autootje, truckje, OV, en alleen maar elektrisch koken en ons huis verwarmen? Neen, gaat niet, is er niet (de prik), de infrastructuur om al die prik te versturen (het net) is er niet. En dat laatste gaat er ook niet binnen een korte periode komen, toch?
Misschien bij ons, NL, het snelst, omdat wij blijkbaar in alles nu opeens het zeer braafste jongetje van de EU klas moeten zijn. Maar zeer zeker in andere grote delen van Europa niet omdat ze, deels helaas, wel wat anders aan het hoofd hebben als 'Vergroening'.
Je zou normaliter kunnen stellen dat het niet zo slim was van von der Leyen om in hoogst eigen persoon die deal te sluiten, en daarna pontificaal op de foto te gaan. Maar von der Leyen houdt van dit soort 'borstklopperij' en profilering voor de volgende ambtsperiode.
Hypocriet Brussel? Waarom? Hiervoor hadden we toch ook een goede relatie met Poetin. Niets aan de hand toch?
Een olie embargo is toch pas van kracht eind dit jaar? Sommige Russische olie/gas maatschappijen zijn en blijven nog gewoon actief in Europa. Business as usual, zolang we, Brussel, het onder de radar kunnen houden.
Komt misschien als een verrassing, maar is het niet. Uncle Joe had ons natuurlijk x miljarden units gas extra belooft. Naast een kleine 'hick up' in 1 van de export terminals, begint het thuisfront zich nu ook tegen die export te roeren. Men houdt dat blijkbaar liever binnen de US, om eigen consumptie te zekeren, en de buitensporige energieprijzen te temperen.
Gelukkig hebben wij Groningen nog. Alleen Vijlbrief nog even uit zijn Zomerslaap wekken!
Roland Horvath 7
De toestand die nu geschapen is in de hele EU is onverantwoord.
De 27 EU Commissarissen waren voor het veroorzaken van de huidige lamentabele toestand bevoegd maar zoals gewoonlijk zijn ze nadien niet verantwoordelijk.
Daarvoor is een centrale -verantwoordelijke- federale overheid nodig met een regering die voortkomt uit een ideologische meerderheid in de Raad en het Parlement. Een verkozen Raad met bijvoorbeeld 4 senatoren per lidstaat om een ledenaantal te verkrijgen van meer dan honderd.
Daar ziet het voorlopig niet naar uit: De GMO en de VS willen de baas blijven in Europa.
Ter vergelijking: In 1776 verklaarden 13 staten in het oosten van de VS zich onafhankelijk van Groot Brittannië en ze vormden een confederatie. Na 11 jaar werd de confederatie in 1787 omgevormd tot een federatie met een sterk centraal gezag om alle problemen met het buitenland aan te kunnen. De federale grondwet dateert van 1789.
Na bijna 60 jaar is de EU nog steeds een confederatie, waarbij over het beleid in hoofdzaak beslist wordt in de Raad door een verbale oorlog tussen de 27 staten en het recht van de sterkste fungeert als voorlopige grondwet.
Mia Fiedeldij Dop 1
Roland Horvath 7
Mia Fiedeldij DopIn de VS de rampzalige drooglegging -alcohol verbod- in de jaren 1920 tot 1933 en nu het willekeurig opzeggen van de contracten voor gaslevering aan de EU door de EU Commissie. Zonder last van - of ruggenspraak met de EU ingezetenen.
Er is een andere gelijkenis van de VS en EU, even vals en even schijnheilig.
De voortdurende propaganda dat de VS oorlogen er zijn om overal democratie, mensenrechten en een rechtstaat te bevorderen. Daarvan is nooit iets gebleken in de VS politiek tenzij pro forma om de indruk te wekken. Dat kan ook niet de opgave zijn van welk land dan ook. Democratie, mensenrechten en een rechtstaat zijn levende entiteiten die dagelijkse aandacht van de eigen burgers nodig hebben en uitsluitend door de eigen burgers kunnen gerealiseerd worden.
Die VS propaganda heeft reeds veel gelovigen gevonden die omwille dat valse discours de VS onfeilbaar verklaren.
De EU heeft dezelfde ambitie qua voortdurende morele indoctrinatie, die uitsluitend als propaganda van het eigen gelijk moet fungeren. En ook veel aanhangers/ gelovigen heeft.
Cfr. De foto boven het artikel: Ursula Gertrud von der Leyen °1958, arts Hannover 1987, dr. 1991 en Ilham Aliyev °1961, PhD Geschiedenis Moskou 1985 , hand in hand. Van land tot land.
ruud Groenewoud 1
Denkt mevr von der Leyen nu werkelijk dat de sancties van Europa tegen Rusland geen tegen reactie van Rusland zouden opleveren?
Als dit het niveau van onze bestuurders in Europa is dan zie ik het somber in voor de toekomst.
John Janssen 4
ruud GroenewoudOok gezien de reacties hieronder zijn er gelukkig meerdere die het somber inzien. Behalve dan die leiders die iedere keer weer breed lachend zich op één of andere top weten te etaleren.
Pieter Jongejan 7
Krijgt Putin niet met de dag meer gelijk en gezag dat Europa met de sancties in eigen voet schiet? Als ik naar Israel kijk, dat de sancties tegen Rusland niet steunt, denk ik het antwoord te weten,
Walter Boer 3
John Janssen 4
Er schijnt nog een behoorlijk belletje ten Zuiden van het eilandje te liggen.
Roland Horvath 7
John Janssen 4
Roland HorvathZie het alleen gebeuren, als vrind Poetin daaraan gekoppeld een dikke 100 miljard garandeerd via een escrow account in een non-Russische bank, voor de wederopbouw van UA.
Roland Horvath 7
John JanssenDe VS o.a. Hillary Clinton willen in UA een eeuwig durende oorlog, een Enduring War, zoals in Afghanistan ten koste van RU en ten koste van UA, van alle inwoners en alle infrastructuur. De VS willen reeds 200 jaar de hele wereld regeren en dat bereiken via oorlogen, wat het ook moge kosten -om Draghi te parafraseren- , RU en CN zijn hun huidige vijanden. Dat is een gedachte van de VS, pure waanzin. De VS hebben meer dan 200 jaar ervaring in het opbouwen van een bedreigende provocatie.
Wie beweert dat de UA oorlog begonnen is op 24 februari 2022 door agressie van RU heeft geen oorzaak voor die agressie. En dan moet er gefantaseerd worden.
De opbouw van UA zal door heel Europa betaald moeten worden. De VS zullen niet mee betalen tenzij ze Sinterklaas mogen spelen, zoals na WO2. En als ze hun heerschappij over de NAVO zouden verliezen, zijn de VS tot alles in staat, zeker nu Biden oud is. Hij is de ideale voetveeg voor het VS groot kapitaal.
Het voorstel om de opzeg voor de RU gas leveringen te herroepen is 100% ernstig bedoeld.
De EU zal elke prijs voor gas moeten aanvaarden.
Als er een strenge winter komt in Europa kan een tekort aan gas resulteren in honderd duizenden doden. Het herroepen van de opzeg zal de VS leren dat: Europa regeert in Europa.
Ad Van Heeswijk 6
Als je dat leest dan vraag je je -weer- af wat de EU als zgn. normatieve macht doet om de integriteit in eigen huis te waarborgen. Wijzen naar andere landen is natuurlijk gemakkelijker.
Jan Sinke 10
Soms vind ik het surrealistisch als ik bijv Jetten hoor noemen dat kolencentrales op full speed gaan. (Off topic)
Roland Horvath 7
"Maar door de gewichtigheid van de stappen die worden genomen, weet ik weet zeker dat Brussel zich volledig bewust is van de geopolitieke implicaties en de gevoeligheid van de kwestie. Het laat vooral zien dat de Commissie wanhopig op zoek is naar andere bronnen van energie."
Op het beleid van de EU Commissie is ook in het bovenstaande artikel geen kritiek.
Er wordt door energie consulenten reeds geopperd dat het opzeggen van de gas contracten met RU beter ongedaan gemaakt kan worden.
Zo ook de energieconsulent Dieter Jong in www.msn.con.
"Het enige wat de prijzen fors zou doen dalen, is volgens de energieconsulent een snelle oplossing van het conflict in Oekraïne gecombineerd met een snel herstel van de gastoevoer vanuit Rusland."
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/energieprijs-10-keer-hoger-dan-normaal-consulent-als-men-niets-doet-wordt-het-in-winter-bittere-pil/ar-AA10Votl?ocid=msedgntp&cvid=2a365219801a42349293fe6a1f9efb11
Door een gebrek aan gas kunnen honderd duizenden zo niet meer sterven in de EU, komende winter.
En de één na de andere onderneming in de EU moet nu de productie stoppen omdat er geen gas toevoer is. Dat wordt een ketting reactie. Dat kan Europa fataal worden.
Het zou de EU Commissie sieren moest ze op haar stappen terug komen en de gastoevoer uit RU herstellen. Dat zou geen gezichtsverlies zijn voor de EU Commissie maar een bewijs dat de EU nog iets kan.
En we mogen toch verwachten dat we dan een foto te zien krijgen van twee personen, hand in hand van land tot land, namelijk:
Ursula Gertrud en Vladimir Vladimirovitsj