
© Katja Fred
MH17 geen obstakel voor gasonderhandelingen met Poetin – het moest alleen stiekem
Nadat MH17 op 17 juli 2014 was neergehaald, bevroor Nederland de diplomatieke relaties- en handelsrelaties met Rusland. Althans, voor de buitenwereld. Achter de schermen werden de banden snel weer aangehaald. De Nederlandse regering verzweeg dit tegenover de Kamer. De inzet: Russisch gas.
‘We zijn nog steeds veel te afhankelijk van Rusland en de Golfstaten.’ Premier Mark Rutte zet met zijn Churchill-lezing in 2019 een duidelijk standpunt neer. Hij is uitgenodigd door het Europa Instituut van de Universiteit van Zürich om er te spreken over de toekomst van Europa. Onder andere de energiezekerheid stipt Rutte aan. ‘We moeten bereid zijn om Europa's aanzienlijke market power te gebruiken als tegenwicht tegen landen die pijplijnpolitiek gebruiken als instrument van buitenlands beleid.’
Met die laatste woorden verwijst Rutte naar het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dat is goed voor zo’n 40 procent van de Europese gastoevoer, hoofdzakelijk aangeleverd via een netwerk aan pijpleidingen dat zich vanuit Oost-Europa over het continent vertakt. Met de aanleg van Nord Stream 2 – Gazproms nieuwste miljardenproject – wil het die grip nog versterken.
Wat Rutte in Zürich niet vermeldt, is dat Nederland binnen Europa een van de schaarse bondgenoten is van het controversiële pijpleidingproject Nord Stream 2. Die pijpleiding moet Noord-Europa via Duitsland van extra Russisch gas voorzien. Een meerderheid van het Europees Parlement wil de aanleg tegenhouden, omdat het ingaat tegen het energiebeleid van de EU dat erop gericht is om minder afhankelijk te worden van ‘derde landen’. Volgens de Nederlandse regering gaat het echter om een ‘commercieel project’ dat aan het bedrijfsleven moet worden overgelaten.
De opstelling van de regering past in een lange geschiedenis waarin Nederland in Europa de energiebelangen van de belangrijke economische partner Rusland dient. Aan de hand van opgevraagde overheidsdocumenten, parlementaire stukken, Russische bronnen en interviews brachten The Investigative Desk en Follow the Money in beeld hoe het neerhalen van vlucht MH17 en de Russische inval in Oekraïne slechts een tijdelijke hobbel vormde voor de Russisch-Nederlandse relaties.
Nord Stream 2 is een pijpleidingproject met twee leidingen die van Rusland naar Duitsland worden gelegd, over de bodem van de Baltische Zee. Het project dat een initiatief is van de Russische gasgigant Gazprom, moet dit jaar af zijn. Nord Stream 2 zorgt voor een verdubbeling van de capaciteit (55 miljard kubieke meter gas extra per jaar) van Nord Stream 1, waar sinds 2011 gas doorheen stroomt via hetzelfde traject.
Naast Gazprom zijn er nog vijf Europese bedrijven die samen de helft van de kosten voor Nord Stream 2 dragen: de Duitse bedrijven Uniper en Wintershall, het Engels-Nederlandse Shell, het Oostenrijkse OMV en het Franse Engie Energy. De kosten worden geschat op ongeveer 10 miljard euro.
Door Nord Stream 2 te steunen, blijven het kabinet en de Nederlandse gassector vasthouden aan de beoogde rol van Nederland als ‘rotonde’ van het Europese gasnetwerk. Met het wegvallen van de Groningse gasproductie moet een externe leverancier voor de benodigde liquiditeit zorgen.
2013
2014
2017
2018
2019
2017
2017
2018
2018
2018
2019
2019
2020
2021
Van goed tot erger
Tijdlijn: begin link‘Stelt u zich eens voor, dat bij ons zo’n organisatie zou verschijnen, die pedofilie propageert?’ De sneer van president Vladimir Poetin doet de gebeitelde glimlach op het gelaat van premier Rutte bevriezen. Het is 8 april 2013, en de twee ontmoeten elkaar in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam voor een persconferentie in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. De conferentie is tekenend voor de gespannen politieke en morele verhoudingen dat jaar: buiten protesteren ruim drieduizend betogers van het COC tegen Russische anti-homowetgeving. Binnen zien hoogwaardigheidsbekleders, CEO’s en journalisten hoe Rutte het onderwerp mensenrechten in Rusland probeert aan te snijden. En hoe Poetin de bal teruggekaatst.
Een half jaar eerder, bij de inauguratie van het eerste Nord Stream-project, had Rutte de pijplijnen nog als bewijs opgevoerd van hoe ‘succesvol, lucratief’ en ‘cruciaal voor de energiezekerheid’ internationale samenwerking was. Energie werd dan ook gekozen als hoofdthema van het Nederland-Ruslandjaar. Gezamenlijke energieprojecten zouden als opstap dienen om wederzijds vertrouwen te kweken en ruimte te scheppen om in Rusland mensenrechten, democratie en goed bestuur te bevorderen.
De conferentie is tekenend voor de gespannen politieke en morele verhoudingen dat jaar
Het liep anders. De incidenten die het Nederland-Ruslandjaar overschaduwden – waaronder de arrestatie van een Gronings raadslid vanwege zogenoemde ‘homo-propaganda’ en de gevangenneming van twee Greenpeace-activisten bij een boorplatform van Gazprom – maakten pijnlijk duidelijk dat het Kremlin niet zat te wachten op ongevraagd advies.
Voor het bedrijfsleven werd 2013 niettemin een feestjaar. Direct na de persconferentie in het Scheepvaartmuseum schoven de twee staatshoofden aan bij een diner met een kleine veertig Russische en Nederlandse topondernemers, georganiseerd door VNO-NCW. Ook grote gasbedrijven uit beide landen waren vertegenwoordigd.
In Moskou ontmoetten Nederlandse en Russische ministers elkaar als deel van de Gemengde Economische Commissie. Daar grepen de Russen hun kans te klagen over de nieuwe regels die de EU voorstelde om minder afhankelijk te worden van energievoorziening van landen als Rusland. Henk Kamp, toenmalig minister van Economische Zaken, en Rutte reageerden ‘begripvol maar afhoudend’ op de Russische zorgen.
Ondanks de incidenten leidden de vergaderingen, borrels en diners tot resultaat: een dertigtal samenwerkingsovereenkomsten tussen overheden, universiteiten en hoofdzakelijk bedrijven. Zo haalde baggerbedrijf Boskalis onder toeziend oog van Rutte een groot contract binnen om grond op te spuiten voor een nieuwe haven in Sint-Petersburg.Tijdlijn: einde link
Tijdlijn: begin linkMaar nauwelijks een half jaar later, nadat Rusland de Krim annexeerde en een Russische Buk-raket vlucht MH17 met 298 inzittenden uit de lucht schoot, verdween die vrolijke sfeer als sneeuw voor de zon en volgden Europese sancties tegen Rusland. Alleen het Nederlandse bedrijfsleven maakte zich daarna nog openlijk sterk voor de Russische belangen. Ondernemersorganisatie VNO-NCW uitte in september 2014 al twijfels bij de effectiviteit van de sancties, en voelde naar eigen zeggen meer voor duidelijke afspraken met Poetin over Oekraïne.
De banden in de gassector bleken evenwel bestand tegen de politieke ontwikkelingen. De topbestuurders bleven elkaar ontmoeten op congressen en tijdens onderlinge bezoekjes. Een delegatie van het Groningse Energy Delta Institute reisde in de lente van 2015 af naar Sotsji. Vertegenwoordigers van Shell, Gazprom en Gasunie ontmoetten elkaar daar voor het jaarlijkse partneroverleg van hun gezamenlijke businesschool. Ze troffen elkaar opnieuw in juni op de World Gas Conference in Parijs, waar de Nederlandse gassector zichzelf promootte op een receptie in de residentiewoning van de Nederlandse ambassadeur.
In ons eerste artikel over Gazprom beschreven we hoe de Russische gasreus zijn zakelijke belangen in Nederland in deze jaren uitbreidde. Het bedrijf werd de grootste gasleverancier aan gemeenten en waterschappen, bouwde de gaswinning op de Noordzee uit en kreeg in 2015 met de opening van de gasopslag in Bergermeer een grotere rol in de Nederlandse energievoorziening.
Publiekelijk durfde het kabinet de vingers echter niet meer te branden aan het gevoelige Rusland-dossier. Nederland stopte in 2014 het jaarlijks overleg over de gezamenlijke economische belangen. Daarmee kwam ook het regelmatige overheidsoverleg over de energieprojecten ogenschijnlijk tot stilstand.Tijdlijn: einde link
Ministers Stef Blok en Eric Wiebes vonden het in 2017 niet nodig de Kamer te informeren over de herstart van de Werkgroep Energie
Welkom (terug) in Moskou
Tijdlijn: begin linkDie stilstand werd doorbroken in mei 2017. De Flame-Conferentie vond dat jaar in Amsterdam plaats. De Russische handelsvertegenwoordigers openden de deuren van hun statige pand aan het Museumplein. De dag werd ingeleid door oud-Gazpromtopman Marcel Kramer. Zijn Groningse Energy Delta Institute, de gezamenlijke gas-businessschool van Gasunie, Shell en Gazprom, organiseerde deze dag samen met de Russische Kamer van Handel en Industrie.
De sprekerslijst bestond vrijwel volledig uit vertegenwoordigers van de Nederlandse en Russische bedrijven die meewerkten aan Nord Stream 2: naast de gebruikelijke namen uit de gassector waren ook offschoreconcern Allseas en baggermaatschappij Van Oord aanwezig. Namens het Russisch ministerie van Energie loofde de directeur-generaal Internationale Samenwerking het ‘solide fundament’ onder de Russisch-Nederlandse energieprojecten.
Drie maanden later werden in alle stilte de politieke contacten hervat. Op initiatief van de Nederlandse overheid reisde de DG Buitenlandse Economische Betrekkingen naar Moskou. Daar haalde hij met de Russische vice-minister van Energie en diens evenknie van Economische Ontwikkeling de ‘Werkgroep Energie’ drie jaar na de MH17-ramp uit de winterslaap.Tijdlijn: einde link
Drie maanden later werden in alle stilte de politieke contacten hervat
Tijdlijn: begin linkIn mei 2018 ontving directeur-generaal Klimaat & Energie Sandor Gaastra de Russische delegatie onder leiding van de onderminister van Energie bij het ministerie van EZK. De foto’s van het verslag van de Russische overheid tonen lachende gezichten en uitgewisselde relatiegeschenken. Bovenaan de agenda van deze meeting stonden de ‘voor beide landen belangrijke energieprojecten die gezamenlijk worden uitgevoerd’. Een van die projecten: Nord Stream 2. Shell, Gazprom, GasTerra en Gasunie waren onderdeel van de door de overheid uitgenodigde groep bedrijven.Tijdlijn: einde link
Anno 2021 is de Werkgroep Energie – onderdeel van de Gemengde Economische Commissie – klaarwakker. Dit voorjaar staat het derde treffen in vier jaar gepland. Nord Stream 2 is nu vast onderdeel op de agenda. Een zoektocht door parlementaire verslagen, Kamerbrieven, rapporten en documenten-registers van verschillende ministeries leert dat er niets naar buiten wordt gebracht over deze ontmoetingen. Pas wanneer we de namen van bedrijven, functionarissen, ‘Moskou’ en ‘Den Haag’ omzetten in het Russisch, vinden we verslagen van het Russisch ministerie van Energie, waarin trots doorklinkt over het regelmatige contact. In Nederland is dat heel anders. Ministers Stef Blok van Buitenlandse Zaken en Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vonden het in 2017 niet nodig de Kamer te informeren over de herstart van de Werkgroep Energie.
Tijdlijn: begin linkInlichtingendienst MIVD voorkwam eind 2018 een Russische cyberaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Een geschrokken Kamer vroeg daarom om inzicht in bilaterale overheidscontacten met Rusland, en Blok noemde in zijn beantwoording een jaar later het bestaan van de commissie zijdelings in een Kamerbrief. Sigrid Kaag, dan minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ‘kan met haar Russische evenknie bijeenkomen’ om te praten ‘over onderwerpen als innovatie, landbouw, transport en gezondheid’, aldus Blok.Tijdlijn: einde link
Met die hypothetische formulering en het verzwijgen van de actieve Werkgroep Energie houdt Blok cruciale informatie achter. Zijn eigen (plaatsvervangend) directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen – Peter Potman – zal een paar weken later opnieuw naar Moskou afreizen om te praten over de uitvoer van gezamenlijke energieprojecten, ‘LNG en het transport van Russisch gas’. Buitenlandse Zaken promoot na deze ontmoeting Russische LNG en windenergie bij het Nederlandse bedrijfsleven.
‘Pipeline politics’
Het was geen toeval dat bedrijven als Gazprom en Shell, die baat hebben bij de aanleg van Nord Stream 2, hielpen om de overheidscontacten weer te doen opleven. Want terwijl de relaties tussen Rusland en de EU verder verzuurden als gevolg van de tegenwerking in het MH17-onderzoek en het aanhoudende militaire conflict tussen Oekraïne en door Rusland gesteunde separatisten, groeide in Europa de weerstand tegen Nord Stream 2.
Lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa, vrijwel geheel afhankelijk van Russisch gas, vreesden dat hun energiezekerheid en nationale veiligheid op het spel kwamen te staan als Rusland hen in de toekomst niet meer nodig zou hebben als transitland om met hun gas West-Europa te bereiken. Van de 170 tot 200 miljard kubieke meter gas die Rusland naar Europa transporteerde, kwam bijna de helft via Oekraïne, waarmee Rusland al jaren een verstoorde relatie heeft. Vanuit daar stroomde het gas via Polen en Slowakije naar West-Europa. De positie als doorvoerhaven vormde voor deze landen een belangrijke sleutel voor onafhankelijkheid: zolang Rusland hen nodig had, hadden ze bij economische en politieke conflicten nog enige onderhandelingspositie. Bovendien kon Oekraïne, waarmee de EU in 2014 een associatieverdrag had gesloten, jaarlijks zo’n twee tot drie miljard aan transit fees innen.

De aanleg van Nord Stream 2 zou die positie in gevaar kunnen brengen en meer ruimte bieden voor de ‘pipeline politics’ van Rusland. Uit een studie die het Europarlement in 2018 liet doen door Rem Korteweg, geopolitiek analist bij onderzoeksinstituut en denktank Clingendael, blijkt dat Rusland sinds 2003 ongeveer twintig keer energie als pressiemiddel heeft ingezet om politieke doeleinden te bewerkstelligen. Een voorbeeld: eind 2008 draaide Rusland de gaskraan naar Oekraïne dicht als straf voor de steun van toenmalig president Viktor Joesjtsjenko aan Georgië, een land dat toen in oorlog was met Rusland. Gazprom voerde een geschil over prijzen op als reden voor het dichtdraaien van de gaskraan.
Maar volgens Gazprom heeft Nord Stream 2 niks te maken met geopolitiek en is het puur ‘een zakelijk project’. Dat is niet vol te houden, zegt de Russische banneling en oud-Doemalid Ilya Ponomarev. ‘Gazprom is de Russische regering,’ lacht hij. ‘Het is de persoonlijke portemonnee van meneer Poetin, die hij gebruikt voor geopolitieke doeleinden. Alexei Miller, CEO van Gazprom, is een van de mensen die Poetin het meest vertrouwt. Ondanks zijn slechte gezondheid en beperkte leiderscapaciteit staat Miller nog steeds aan het roer, omdat Poetin daar iemand nodig heeft die hij door en door kan vertrouwen.’
‘Gazprom ís de Russische regering’
We spreken hem via een beveiligde lijn. Want al woont hij in Oekraïne, Ponomarev heeft machtige vijanden gemaakt. Hij moest Rusland verlaten nadat hij in 2014 als enige Doema-lid vanuit oppositiepartij Spravedlivaya Rossiya (Rechtvaardig Rusland) tegen de annexatie van de Krim stemde. Sindsdien investeert Ponomarev met zijn bedrijf Trident Acquisitions met hulp van Amerikaanse investeerders in de Oekraïense energiesector, die hij zo wil wapenen tegen de macht van Rusland.
Volgens Nord Stream 2 AG is het pijpleidingproject een zakelijk project dat voldoet aan de stijgende gasvraag in Europa. Het consortium noemt daarbij de dalende gasproductie in Groningen als een van de argumenten, alsook de schatting dat Europa in de toekomst meer gas zal gaan gebruiken.
Maar de Russische banneling Ilya Ponomarev is sceptisch over de commerciële zin van het project: het is ontzettend duur en boort geen nieuwe afzetmarkt aan. In die lezing wordt hij ondersteund door het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut voor economisch onderzoek DIW Berlin. Deze non-profitorganisatie concludeerde in juli 2018 dat de schattingen van Nord Stream 2 AG over de toekomstige gasvraag in Europa te hoog zouden zijn, en dat ‘Nord Stream 2 niet nodig is om de gasvoorziening in Duitsland en in Europa veilig te stellen’. DIW Berlin trok daarbij ook de volgende conclusie: ‘Nord Stream 2 is twijfelachtig vanuit een commercieel perspectief, omdat het geen winstgevend investeringsproject is.’
Diezelfde lezing kreeg enkele maanden eerder al steun uit onverwachte hoek. Nota bene de Kremlin-gestuurde Sberbank publiceerde in mei 2018 een rapport waarin de auteurs stellen dat Gazprom projecten als Nord Stream 2 vooral gebruikt worden om de portemonnee van machtige Russische zakenmannen (Arkady Rotenberg en Gennady Timchenko) te spekken. Volgens de auteurs zijn grote projecten als Nord Stream-2 ‘value-destructive’. Een van de auteurs, Sberbank-analist Alex Fak, is na het uitbrengen van dit rapport ontslagen.
In een recent rapport (januari 2021) onderschrijven de Nederlandse energie-analisten Lucia van Geuns en Gilles van den Beukel de notie dat het logischer is om naar Nord Stream 2 te kijken als een geopolitiek project. Volgens de twee analisten is het mogelijk dat het commercieel wat oplevert, maar dan moet de vraag naar gas vanuit de EU relatief stabiel blijven, de gasproductie verminderen en de import van liquid natural gas (LNG) niet te zeer stijgen. De Europese import van LNG explodeert de laatste jaren juist. Om het als een project te beschouwen waarmee de Russen Oekraïne kunnen omzeilen in de gastoevoer naar de EU, is ‘overtuigender’.
Nord Stream onder druk
Tijdlijn: begin linkVolgens Europese regelgeving mag van grote gasinfrastructuur zoals pijpleidingen de eigenaar niet ook de enige exploitant zijn – dit om marktdominantie door een bedrijf te voorkomen. In 2017 pleitte een verbond van Oost- en Midden-Europese lidstaten ervoor dat de regels van deze zogeheten Gasrichtlijn ook voor pijpleidingen van buiten de EU gelden. Gazprom is zowel eigenaar als exploitant van Nord Stream 2. Door dit monopolie op te breken, hoopten de initiatiefnemers de Russische invloed op de Europese gasmarkt te beperken.Tijdlijn: einde link
Tijdlijn: begin linkDe Europese Commissie deed een voorstel voor een aangepaste Gasrichtlijn. Daarmee zou de Commissie de bevoegdheid krijgen externe pijpleidingen aan de nieuwe regels te toetsen. Voor zo’n verandering was zowel instemming van het Europees Parlement als een meerderheid van de individuele lidstaten nodig. Toen het voorstel in de herfst van 2017 werd gepresenteerd, openbaarde zich de enorme verdeeldheid van de lidstaten.Tijdlijn: einde link
Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken steunden de Oost-Europese lidstaten. Het Nederlandse kabinet was uitgesproken tegenstander van de nieuwe richtlijn. Minister Wiebes liet weten dat Nederland hecht aan de eigen soevereiniteit en zo’n ‘exclusieve’ overdracht van de onderhandeling aan de Europese Commissie niet zag zitten. De Europese interne gasmarkt zou niet beter worden van de nieuwe regelgeving. Nederland vreesde juist dat marktpartijen niet meer zouden durven investeren in pijplijnprojecten tussen ‘derde landen’ en de EU. Dat kon volgens Wiebes ‘een negatieve uitwerking hebben op de leveringszekerheid’.
Nederland koos daarbij de kant van Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, die elk eigen bedrijven aan Nord Stream hadden meewerken. Bulgarije en Tsjechië hoopten eveneens te profiteren van Russisch gas. Samen namen zij in de Raad van de Europese Unie, die met het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie moest goedkeuren, een sterke positie in. Om het commissievoorstel aan te nemen, was een ‘gekwalificeerde meerderheid’ in de Raad van de Europese Unie vereist. Een groot aantal andere lidstaten twijfelde. Zo wilden Italië en Spanje voorkomen dat nieuwe regels ook de gasleidingen zouden raken die vanuit Afrika hun kust bereiken.
Gazprom is zowel eigenaar als exploitant van Nord Stream 2
Tijdlijn: begin linkVoorstanders van de nieuwe Gasrichtlijn zagen zich begin 2018 gesteund door het Europees Parlement, dat instemde met de voorgestelde regelwijziging. Ook vanuit de Tweede Kamer kwam bijval. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik overtuigde een meerderheid van het parlement ervan dat ‘Nord Stream 2 invloed heeft op de energieafhankelijkheid van Rusland en de kwetsbaarheid van Oost-Europa vergroot’. Hij vroeg de regering zich er in Brussel juist voor in te zetten Nord Stream aan de regels van de interne gasmarkt te binden.Tijdlijn: einde link
Maar Nederland spande zich met de gelijkgestemde lidstaten in om een besluit door de Raad van de Europese Unie (kortweg: de Raad) zoveel mogelijk te vertragen. Als Nord Stream 2 werd afgebouwd, zou het juridisch lastig worden om nieuwe regels met terugwerkende kracht op te leggen. De tegen-coalitie drong herhaaldelijk aan op onderzoek naar de impact en juridische houdbaarheid van de nieuwe regels. Doordat achtereenvolgens Bulgarije en Oostenrijk de voorzittershamer van de Raad hanteerden, werd ieder verzoek geaccepteerd.
Tijdlijn: begin linkToen de Russische marine eind november 2018 voor de kust van de Krim Oekraïense schepen beschoot, was voor het Europees parlement de maat vol. Met naam en toenaam veroordeelde een meerderheid van hen Nord Stream 2 ‘als politiek project dat de Europese energieveiligheid bedreigt’. De aanleg van de pijplijnen moest worden stopgezet.Tijdlijn: einde link
Tijdlijn: begin linkOnder voorzitterschap van Oostenrijk zette de Raad de Gasrichtlijn na anderhalf jaar op 19 december 2018 dan toch op de agenda, de laatst mogelijke vergadering van het jaar. De coalitie die Nord Stream steunde, waaronder Duitsland en Nederland, nam meteen het initiatief. Nederland zou, zo liet minister Wiebes de Tweede Kamer weten, samen met ‘gelijkgezinde staten’ met een compromis komen waarin rekening werd gehouden met het belang van Oekraïne ‘en de motie Van Ojik’.Tijdlijn: einde link
Compromis
Via de Werkgroep Energie had Nederland op dat moment alweer direct contact met het Kremlin over het, in de woorden van het Russische ministerie ‘aanzienlijk gedeeld belang’ in Nord Stream 2. Een nieuwe ontmoeting stond gepland. De Russisch-Nederlandse gasbedrijven, die opnieuw waren uitgenodigd, lobbyden ook in Brussel en Den Haag.
Tijdlijn: begin linkIn de eerste weken van 2019 was het een komen en gaan aan de Kortenberglaan in Brussel, waar de glazen ‘residentie’ van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging is gevestigd. Onder Roemeens voorzitterschap maakte de Raad opeens haast met de onderhandelingen over de nieuwe regels van de Gasrichtlijn. Uit opgevraagde documenten op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) blijkt dat zowel Shell als Gasunie praatten met de Nederlandse overheidsdelegatie over de aankomende nieuwe regelgeving. Onder de bezoekers was ook Nord Stream 2 AG, het in Zwitserland gevestigde bedrijf dat Gazprom jaren eerder speciaal in het leven had geroepen om de pijplijnen Europees elan te geven zonder aan EU-regelgeving te hoeven voldoen.
De verdere details van deze ontmoetingen zijn onbekend. Een verzoek om inzage leverde slechts de voorbereidende notities op, waarbij de inhoud deels is weggelakt. Van notulen of eventuele afspraken is geen documentatie, laten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat weten.
Van Wiebes’ belofte om gehoor te geven aan de wens van de Kamer om in Brussel aan te dringen op een harde lijn jegens Nord Stream 2 kwam weinig terecht. Nederland bleef juist vasthouden aan de bezwaren tegen de Gasrichtlijn. Daarbij kenden zowel de argumentatie als de bewoordingen die het kabinet hanteerde opvallende gelijkenissen met de bezwaren die Gasunie en Shell via de daarvoor bestemde consultatie aankaarten bij de Europese Commissie.
Zo betwijfelden zowel Gasunie als het kabinet of de nieuwe regels wel zouden leiden tot een beter functionerende interne gasmarkt. De bestaande regels werken toch prima, klonk het tweestemmig. Shell sprak de zorgen uit over het effect van veranderende regels op de bereidwilligheid van investeerders om hun geld te steken in grote projecten. Het kabinet deelde de zorg over de ‘bereidheid [van bedrijven] om te investeren in gaspijpleidingen.’
Wat er zich in de eerste weken van 2019 in de Raad van de Europese Unie afspeelde, is grotendeels ondoorzichtig. Nu het Verenigd Koninkrijk met één been buiten de Unie staat, zijn Frankrijk en Duitsland de twee belangrijkste stemmen binnen de Raad. Door de uitgesproken stem van het Europees Parlement willen meer lidstaten instemmen met de nieuwe Gasrichtlijn. Italië en Spanje werden gesust met de toezegging dat de nieuwe regels niet voor bestaande pijpleidingen zullen gelden.
Wat er zich in de eerste weken van 2019 in de Raad van de Europese Unie afspeelde, is grotendeels ondoorzichtig
Frankrijk heeft met Engie ook een bedrijf dat investeert in Nord Stream 2, maar sprak zich alleen achter de schermen uit over de Gasrichtlijn. Tot begin februari 2019. ‘Frankrijk verwacht een herziene Gasrichtlijn – die van toepassing is op het Nord Stream 2-pijpleidingproject – te steunen,’ laat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Deze uitspraak laat zien dat de aanpassing van de Gasrichtlijn op dat moment vrijwel alleen nog maar om Nord Stream 2 gaat. De Franse uitspraak is een verrassing voor Duitsland, dat samen met Nederland aandringt op een compromis. Uiteindelijk stemden de lidstaten op 8 februari in met een Frans-Duits compromis over de nieuwe Gasrichtlijn.Tijdlijn: einde link
Tijdlijn: begin linkDe Gasrichtlijn gaat ook gelden voor pijpleidingen van buiten de EU. Maar: niet de Europese Commissie maar Duitsland mag met Gazprom onderhandelen over hoe die regels op Nord Stream 2 worden toegepast. Daarmee is er aan een cruciale wens van de tegen-coalitie gehoor gegeven en ligt het initiatief bij de lidstaat met het grootste belang bij de pijplijnen. Na de Duitse onderhandelingen zal de Commissie het bereikte akkoord toetsen – en, mits de deal de Europese energiezekerheid niet bedreigt, goedkeuren. Op 4 april 2019 stemt ook het Europarlement in met het bereikte compromis.Tijdlijn: einde link
De Verenigde Staten zijn op z’n zachtst gezegd niet gelukkig met de aanleg van de Nord Stream 2-pijpleidingen. De Amerikaanse gasindustrie wil zelf graag haar gas kwijt aan Europa, en de regering vreest voor de Europese (gas)afhankelijkheid van Rusland. Daarom ondertekende oud-president Trump in 2019 een wet waarmee economische sancties kunnen worden opgelegd aan bedrijven die meewerken aan Nord Stream 2.
Met die sancties wisten de VS zo’n beetje ieder niet-Russisch bedrijf dat meewerkte aan Nord Stream 2 weg te jagen. Duitsland slikte de woede over deze aantasting van soevereiniteit in en bewandelde de diplomatieke weg. Halverwege 2020 berichtte Die Zeit op basis van gelekte stukken dat de Duitse regering de VS meer dan een miljard dollar aan investeringen in LNG-terminals voorhield als zij de sancties zou verzachten.
Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz is de voortrekker van de lobby voor de sancties tegen NS2 in Washington. De CEO gaat regelmatig naar Washington om er met leden van onder andere het Amerikaanse Congres te praten. Naftogaz huurt sinds november 2017 ook de Amerikaanse lobbyfirma Yorktown Solutions in om zijn belangen er te vertegenwoordigen.
Ondanks de dreigende sancties ging Gazprom eind 2020 weer verder met de bouw van Nord Stream 2. In januari 2021 besliste de Amerikaanse overheid voor het eerst om sancties op te leggen: zowel aan het Russische schip Fortuna, dat de pijpleidingen onder zee legt, als aan de eigenaar van het schip, KVT-RUS. De Biden-regering zet hierin het harde beleid van Trump door. ‘Any entity involved in the Nord Stream 2 pipeline risks U.S. sanctions and should immediately abandon work on the pipeline,’ aldus Antony Blinken, U.S. Secretary of State, in maart dit jaar.
‘Commercieel project’
Tijdlijn: begin linkDe totstandkoming van het compromis heeft weinig rust gebracht. Dat heeft alles te maken met de onduidelijkheid over wat de nieuwe regels nu precies betekenen voor Nord Stream 2. De Kamer vraagt herhaaldelijk om opheldering. Zowel Wiebes als Blok houden vol dat Nord Stream 2 ‘een puur commercieel project is,’ waar de politiek verre van moet blijven. Het kabinet gaat dan ook niet mee met het verzoek van de Kamer om Duitsland en de Europese Commissie te vragen de Gasrichtlijn zo strikt mogelijk toe te passen.Tijdlijn: einde link
De VS laten met opeenvolgende sancties zien weinig vertrouwen te hebben in het zelfoplossend vermogen van de Europese Unie. De vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zorgt voor een nieuwe kronkel in de geopolitieke achtbaan die Nord Stream 2 heet. Het Europarlement grijpt die aan om wederom op te roepen tot het stopzetten van het project, waarvan de laatste 140 kilometer pijpleiding as we write worden gelegd. Vanuit zowel de Kamer als Brussel klinkt de roep om sancties.
Tijdlijn: begin linkWanneer in het Europees Parlement in januari 2021 wordt opgeroepen om Nord Stream 2 te stoppen, onthouden regeringspartijen VVD en CDA zich – in lijn met het regeringsbeleid – van stemming.
De vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zorgt voor een nieuwe kronkel in de geopolitieke achtbaan die Nord Stream 2 heet
Het kabinet toont ook nu weer twee gezichten. Minister Blok veroordeelde de vergiftiging en gaf aan in de EU voor sancties te zullen pleiten. Alle coalitiepartijen stemden ook in met een motie van SGP-voorman Van der Staaij om de afhankelijkheid van Russisch gas ‘waar Nord Stream 2 symbool voor staat’, te verminderen. Maar als deze begin dit jaar worden opgelegd, blijven Gazprom en het pijplijnproject opnieuw gevrijwaard.
‘Het kabinet heeft een neutrale positie en ziet Nord Stream 2 als een commercieel project,’ herhaalde Blok begin februari tegenover de Kamer. Bij de VS kaartte Nederland eerder de ‘zorgen’ aan over het effect van Amerikaanse sancties op Nederlandse bedrijven.Tijdlijn: einde link
Dubbele tong
Het voortdurende geschipper rond Nord Stream 2 toont de dubbele tong waarmee de Nederlandse regering op zowel het nationale als internationale politieke podium spreekt. Voor de bühne wordt Europese eenheid gepredikt, terwijl achter de schermen het bedrijfsleven de dans leidt in de onderhandelingen over Nederlandse betrokkenheid bij Russische energieprojecten.
Een rondgang langs Kamerleden, Europarlementariërs en energie-analisten leert dat geen van hen op de hoogte is dat er via de Werkgroep Energie weer op het hoogste overheidsniveau met het Kremlin wordt gepraat. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik hoort voor het eerst van de Werkgroep. ‘Dus terwijl het kabinet zegt dat Nord Stream een privé-project is, zijn ze ondertussen bezig de belangen van het bedrijfsleven bij dit project te dienen. De Kamer is hier niet over geïnformeerd.'
Morgen (woensdag 24 maart) debatteert de Kamer over een Europese top van 25 en 26 maart. Daar zal Mark Rutte samen met de andere regeringsleiders de Europese betrekkingen met Rusland bespreken.
Met dank aan Elena Bogdan-de Pater voor de hulp bij het zoeken en analyseren van de Russische bronnen.
Beide ministeries wijzen een interviewverzoek af. In antwoord op voorgelegde vragen zeggen de woordvoerders van beide ministeries dat de Gemengde Economische Commissie, waarin er direct onderling door ministers wordt overlegd, nog niet is hervat. ‘De vijf technische werkgroepen op ambtelijk niveau onder de Gemengde Economische Commissie [...] zijn wel gecontinueerd.’ De ministeries maken dus een onderscheid tussen de overkoepelende Commissie, waarin de ministers samenkomen, en de werkgroepen waaruit diezelfde Commissie bestaat.
De ministeries zeggen dat Nederland initiatief nam tot het hernieuwde contact, maar laten onvermeld wat daartoe de aanleiding was. Ze erkennen dat Nord Stream 2 bij iedere samenkomst van de Werkgroep Energie is besproken, maar ontkennen dat er over de nieuwe Gasrichtlijn is gepraat. De ministeries herhalen meermaals dat de ‘neutrale positie van Nederland hierin bekend is’. Volgens hen zijn er überhaupt geen afspraken voortgekomen uit de herhaalde samenkomst van de Werkgroep Energie. We ontvangen geen documentatie van de bijeenkomsten.
De ministeries laten weten dat het niet gebruikelijk is om over bilaterale ontmoetingen op ambtelijk niveau aan de Kamer te rapporteren. ‘Mocht een Gemengde Economische Commissie worden georganiseerd, dan zal de Kamer via de rapportage over dit forum ook over voortgang in de technische werkgroepen worden geïnformeerd.’ De woordvoerders verwijzen verder naar enkele Kamerstukken, waaronder een Kamerbrief uit februari 2021 over de Nederlandse energie-afhankelijkheid. Daarin ‘impliceert’ minister Blok volgens hen dat ‘functionele samenwerking met Rusland ook betekent dat daar waar nodig dialoog wordt gevoerd’.
Shell verwijst bij vragen door naar het Zwitserse Nord Stream 2 AG. De woordvoering van deze Gazpromdochter beantwoordt een deel van onze vragen, en geeft bijvoorbeeld aan dat Nord Stream 2 belangrijk is voor de gasvoorziening in Europa: ‘Er blijft vraag naar extra importcapaciteit voor aardgas. Een concurrerende gasvoorziening is onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Door kolencentrales in Europa direct te vervangen door bestaande gascentrales te gebruiken, worden miljarden tonnen CO2 bespaard.’
Voor onze overige vragen, bijvoorbeeld naar hoe het zit met de rol van Oekraïne in het Nord Stream 2-project, moeten we bij Gazprom zijn. Gazprom verwelkomt eerst onze vragen, maar laat vervolgens niets meer van zich horen.
84 Bijdragen
Niek Jansen 9
Ik wil wel wijzen op de onjuistheid dat Rusland in oorlog zou zijn met Oekraïne, zoals gesteld wordt in het artikel. Als dit zo was zou Oekraïne allang verpletterd zijn en zouden we wel meer van de altijd alerte Navo vernomen hebben.
Evenmin zijn de Russen het zuiden van Oekraïne binnen gevallen, zoals in het artikel staat te lezen, hoewel steun van de Russen voor de seperatisten mag aangenomen worden.
En de Krim is dan wel ‘geannexeerd’, maar wel met instemming via een referendum van 95% van de bevolking, wat door de EU uiteraard niet erkend wordt.
De tegenstelling tussen het pro-Russische zuiden van Oekraïne incl. de Krim en het pro-westerse noorden zal nog lang problemen opleveren in het land.
Vreemd dat onze media zo weinig geïnteresseerd zijn in die oorlog op Europees grondgebied tussen de Oekraïense regeringstroepen en de seperatisten van de Donbas regio. De bevolking heeft veel te lijden van de oorlogshandelingen.
Al bij al hebben de Russen het westen meer te verwijten dan omgekeerd sinds de gewelddadige Maidan coup in Kiev in 2014 tegen de democratisch gekozen Russisch gezinde president aansluiting van Oekraïne bij het Euraziatisch handelsverdrag verhinderde. Daarmee werd het land in de westerse invloedsfeer getrokken waar de VS aan de voorbereiding van de coup $5 miljard spendeerde, zoals Victoria Nuland, onderminister van de VS toen, uit de school klapte.
Nederland steunde het daarna gesloten Associatieverdrag met Oekraïne tegen de wens van de meerderheid in het referendum. Met de Rutte doctrine werd dat opgelost dmv het befaamde inlegvelletje.
En zo werden niet alleen de Russen maar ook wij gekloot!
Peter Lukassen 1
Niek JansenArne van der Wal 10
Niek JansenTies Keyzer
Arne van der Wal*Voor de tekst van de vredesverklaring, zie: https://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/09.12_-_paris_normandie_summit_-_common_agreed_conclusions_cle827ef6.pdf
theo DE RAAY 1
Ties KeyzerOOM VLADIMIR HEEFT / HAD EEN CONTRACT MET UKRAINE VOOR ZIJN VLOOT
OP DE KRIM TOT 2047 !! IK HERHAAL 2047 !!
INCLUSIEF 15.000 SOLDATEN , OF DACHT JE DAT ALS JE VLOOT DAAR LIGT ??
JE EVENALS ER OORLOG UITBREEKT 15.000 SOLDATEN INVLIEGT???
HIJ BETAALDE DAAR EEN 9 MILJARD PER JAAR VOOR INCL. GOEDKOOP GAZZZZZZZZZZZ
GEGROET IK WAS TER PLEKKE EN OP DE MAIDAN
DUS LULVERHALEN MOET JE VOOR IN BRUSSEL ZIJN EN BIJ RUTTE NATUURLIJK
UW LANDVERRADER
theo DE RAAY 1
Arne van der WalEN TEVENS MOET IK U MEDEDELEN !!
dat in de Donbass dus 17 miljoen russen wonen ,,
dus die hebben echt geen hulp nodig
aangezien ze daar ook 52 wapenfabrieken hebben
mocht oom vladimir echt boos worden en komen helpen
dan is ukraine binnen 10 uur weer RF russian federatie
en dan drinkt mijn oom ooknog 3 x koffie onderwg
gegroet
theo DE RAAY 1
Niek JansenDIE RUTTE MAAR NIET KON VINDEN ??? NOU IKKE WEL HOOR OP 24 JULI 2014 AL .
DAARNA ALS U ALLEN NA GEKEKEN TE HEBBEN EN !!!! GELUISTERD !!
KUNT U RUTTE AAN DE MAASBRUGGEN OPHANGEN MET ZIJN MAKKERS IN BRUSSEL INCL. ONZE TRANENTREKKENDE OME FRANS
theo DE RAAY 1
Niek JansenDIEWAS ER AL !!!
OP27 JULI 2014
MAAR VOLGENS DE ""KENNERS "" HET WASEEN BUKRAKET, EEN RUSSISCHE . PUTIN DID IT
KIJK EN VOORAL LUISTER OP 6 MINUUT 07 LIEFST 10 X GRAAG
https://www.youtube.com/watch?v=fNMj-M-GDl0
David de Jongh 1
Niek JansenTeun van Wijk
Eline Gumbert 4
Teun van WijkAdosh van der Heijden 4
Eline GumbertGerrit Zeilemaker 6
Eline GumbertHans van Swoll 5
Gerrit ZeilemakerJa Hollanders hè. Ga op zoek naar een volstrekt principeloos volk en je komt vanzelf bij Hollanders terecht.
[Verwijderd]
Dat onze democratische begrippen in Rusland niet werken kunnen we maar beter proberen te begrijpen. Ook ik gun ze eerlijke verkiezingen. Maar dat neemt niet weg dat het grote Rusland de keiharde hand van een boef als Poetin hard nodig heeft.
Een land van wolven. Al wat zich zwak toont wordt opgevreten.
Onvoorstelbaar dat Europa zich door de VS belangen laat verhinderen fatsoenlijk met je buren om te gaan.
Peter Lukassen 1
[Verwijderd]Gerrit Zeilemaker 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Gerrit ZeilemakerJ.W.A. Renssen 1
[Verwijderd]theo DE RAAY 1
[Verwijderd]Merko Tigelaar
Ties Keyzer
Merko TigelaarHet stuk is het resultaat van een langlopend onderzoek dat zich moeilijk naar een specifieke datum liet sturen. Nieuwe bevindingen leidden ook vaak weer tot nieuwe vragen en ieder beetje informatie moest goed worden gecheckt. Zo hebben we de laatste belangrijke bron een week geleden te spreken gekregen en was de wederhoor - een noodzakelijke stap van iedere journalistieke productie - met de laatste betrokkenen gisteravond om 7 uur afgerond.
Merko Tigelaar
Ties KeyzerKarel 1
Merko Tigelaar[Verwijderd]
1. We hebben de schitterende infrastructuur voor de distributie van ... jawel Gas.
2. Het is de schoonste brandstof die we ons maar kunnen wensen.
3. Tussen alle onzin en leugens heeft Baudet per ongeluk iets zinnigs gezegd
Ga door met het Groningse aardgas en compenseer uit de opbrengst alle
Groningers die schade lijden. Dan worden de m3 maar flink duurder.
4. Help huishoudens met een overgang naar warmte krachtkoppeling. WKK.
Dat betekend de al op de markt verkrijgbare ketels die stroom opwekken en de
Vrijkomende warmte de woning doen verwarmen. Het rendement in het
Huishouden wordt daarmee 140% ipv 90%
5. Zulke decentrale opwekking van energie maakt dat elektriciteits netten voor
eeuwen toe kunnen.
6. Het is zelfs denkbaar dat we dan geen nieuwe kernenergiecentrales nodig
hebben.
7. Straal zonlicht terug. Neem de taak van de glechers over. Dan winnen we tijd.
En de fixatie op de reductie van de CO2 productie gaat toch niet werken, want al
wie dit leest gaat zijn auto en vliegtuig gebruik toch niet in de ban doen.
Peter Lukassen 1
[Verwijderd]Richard Jong 13
Peter LukassenKwestie van definitie.
Hetty Litjens 6
Richard JongRichard Jong 13
Hetty LitjensJohan horeman 1
Peter Lukassen[Verwijderd]
Peter LukassenGodfried westen 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Godfried westenEr zijn al toestellen op de markt voor huisinstallaties die ongeveer 10 Kwh aan stroom opwekken en voldoende restwarmte afgeven voor de verwarming van een woning. De genoemde percentages 90 tov 140% relatief zien. Moderne ketels zitten op 92 a 96% rendement.
Een kerncentrale gaat de genoemde 40% rendement niet halen. Teveel warmte zal over de schutting van de natuur weggegooid gaan worden om het kreng te koelen en het splijtproces in de hand te houden.
In het westland zijn er al tal van kwekers die in de kassen gebruik maken van WKK. Werd in het begin maximaal gefrustreerd door de energiebedrijven met de smoes dat het net de geleverde capaciteit niet aankon.
Over het nuttig rendement van kerncentrales is weinig te vinden. De opgewekte energie uit die E=mc2
kan deze loodgieter niet uitrekenen. Ben wel bang dat het percentage nuttig uit het stopcontact daar een schijntje van is.
Godfried westen 1
[Verwijderd]Groningers die schade lijden. ' Eens voorleggen aan de Groningers?
[Verwijderd]
Godfried westenTiede Boersma 4
Het ene zeggen het ander doen is opmerkelijk en schaadt in zeer hoge mate het vertrouwen in onze overheid, wat toch al laag is.
Wat voegen hier de opmerkingen toe?
Geert Lensink 1
Tiede BoersmaFrank van Muiden 2
Geert LensinkDavid de Jongh 1
Geert Lensinktheo DE RAAY 1
Tiede BoersmaDIE MET ZIJN TEAM 10 DAGEN BIJ DE NOG SMEULENDE RESTEN VAN DE MH -17 RONDLIEP !!
WE SAW 2 OR 3 FUSILAGES OF MACHINE GUN FIRE !!
VERY STRONG MACHINE GUN FIRE !!!
EN DAN RUTTE DE ONDERSTE MAAR NIET KUNNEN VINDEN
DE OPMERKING IS GEMAAKT OP DE RAMP PLEK OP 27 JULI 2014
DUS U PRAAT UIT UW NEK
Ronald Portier
Je hoeft geen fan van Poetin te zijn om begrip te hebben voor de wens om niet van de Oekraïne afhankelijk te zijn.
Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we in Europa al in de nabije toekomst volledig in onze energie-behoefte zouden kunnen voorzien met duurzame energie. Maar voorlopig hebben we ook Russisch gas nodig, omdat we anders helemaal zijn overgeleverd aan reactionaire regiems in het Midden-Oosten.
In dat kader is het absurd dat de VS zich bemoeit met de aanleg van een pijplijn die tussen Europese landen wordt aangelegd. En dat er kamerleden en een Europees parlement zijn dat zich voor het karretje van de VS en het reactionaire regiem in de Oekraïne laten spannen.
[Verwijderd]
Ronald PortierCo Stuifbergen 5
[Verwijderd]Traditioneel stal Oekraïne een deel van het gas dat van Rusland naar West-Europa stroomde.
En traditioneel werd dit door Rusland gedoogd, min of meer als betaling voor het onderhouden van de gasleidingen.
Totdat het afsluiten van het gas een politiek wapen werd.
Co Stuifbergen 5
Ronald PortierMaar het beste is inderdaad om niet afhankelijk te zijn van buitenlandse gas of olie.
Niek Jansen 9
Co StuifbergenEn er is geen land dat zo geleden heeft onder de nazi’s als Rusland met meer dan 25 miljoen mensen die het leven lieten. Uiteindelijk was D-Day niet in Normandië maar versloegen de Russen Hitler definitief in de slag om Stalingrad en met de inname van Berlijn. Dat wordt in het westen wel eens vergeten.
Het openlijk optreden nu in Oekraïne van neo-nazi’s met fakkeloptochten zoals weleer, het herdenken van collaborateurs in straatnamen, het verwijderenvan monumenten van verzet tegen de nazi’s ook in andere buurlanden, het neo-nazi bataljon Azov in het Oekraïense leger enz. zijn daarom extra pijnlijke feiten voor de Russen en maakt hun ook zeer wantrouwig.
De Oekraïners hebben dan weer heel slechte herinneringen aan de Stalin terreur in de eerste helft van de vorige eeuw.
Co Stuifbergen 5
Niek JansenDe Duitsers hebben er wel weer voor gezorgd dat de Oekraïners een hekel aan hun kregen.
Maar goed, het is geen wedstrijd wie het meest geleden hebben.
Het gaat erom of we afhankelijk willen zijn van gas uit Rusland, en doorvoer via Oekraïne.
Niek Jansen 9
Ronald Portiertheo DE RAAY 1
Ronald PortierGigi Bakker 3
We hebben het gas van de Russen en de Groningers gewoon nodig, helaas. Zou mooi zijn als alle slachtoffers een eerlijk verhaal krijgen.
theo DE RAAY 1
Gigi BakkerPieter Jongejan 7
Een lage rente leidt immers tot hoge fossiele energieprijzen (denk aan 2009-2010) en en een hoge rente tot lage fossiele energiepijzen en een lage dollarkoers (denk aan 1995)
Tegen deze economische achtergrond is het begrijpelijk da Nederland/Europa door de USA onder druk wordt gezet om geen goedkoop schoon Russisch gas te importeren, maar de fossiele energieprijzen en de koers vn de Amerikaanse dollar omhoog te drijven, zodat het te dure vuile Amerikaanse schaliegas concurrerend wordt, de dollar overgewaardeerd blijft en de inflatie wort aangewakkerd.
Kinderen van de rekening worden dan de minder rijke Europeanen en vooral de Nederlandse spaarders met hun pensioenpot van 1500 miljard. .
De minder rijke Nederlnders zijn het meest gebaat bij een zo laag mogelijke (fossiele) energieprijs en dus bij zoveel mogelijk pijplidingen. Russish gas helpt om dit doel te bereiken. Tegelijkerijd helpt ook om de belasting op fossiele energiete te verhogen en de opbrengsten voor socisle doeleinden en schone energie te gebruiken.
Het blokkeren van Russisch gas betekent dat onze arme mensen de rijke Amerikaanse en Saoedische moordenaars gaan subsidieren.
Marco Fredriks 4
Pieter Jongejan[Verwijderd]
Takashi Yuy 1
We moeten allemaal van het gas en desnoods hangen we allen aan een biomassa centrale.
We zijn langs ideologische lijnen bezig waarbij we vergeten of niet willen zien wat dichtheid van energie betekent.
Dat levert weer weerstand op aangaande verduurzaming, omdat de we moeten verduurzamen maar het nu niet op zuivere bedoelingen stoelen. Het gaat uiteindelijk om deze constructies die de overheid niet wil.
Mijn complimenten voor de onderzoekers, dit laat mij zoals zo vaak zien waarom lid zijn van FTM van zeer grote meerwaarde is.
Godfried westen 1
EFFELL !! 1
En dat ging toch in eerste instantie ook om energie? In de tussenliggende periode, en nog steeds, is energie (relatief schone energie) steeds belangrijker geworden.
Wordt het niet eens tijd een wereldwijde energie-gemeenschap te vormen die levering onder ALLE omstandigheden kan afdwingen en zodoende de geo-politieke angel uit het bezitten van reserves aan fossiele brandstoffen te halen?
Dat hele gedoe met fossiel zit immers zowiezo in de eindfase en wij zitten allemaal in hetzelfde transitie-schuitje. Wereldwijd.
Vandaag willen ze daarmee macht uitoefenen en morgen zullen ze smeken of we het nog willen afnemen.
Marco Fredriks 4
EFFELL !!squarejaw 5
Josette van Os 3
squarejawJosette van Os 3
squarejawNiek Jansen 9
Josette van OsNiek Jansen 9
squarejawDat referendum werd ook in linkse kring verdacht gemaakt omdat het een initiatief was uit de rechtse hoek.
En de EU was in de personen van Timmermans en van Baalen lijfelijk aanwezig tijdens de Maidan opstand in Kiev tussen CIA agenten, ultra-nationalisten, neo-nazi’s en politieke havikken uit de VS.
Maar het is een gebruikelijk onderdeel van Yankee buitenland politiek om via coups of ander geweld regiemsveranderingen te bewerkstelligen in landen die niet naar de pijpen van Uncle Sam dansen.
De coup in Kiev is gelukt maar die in Venezuela is mislukt tot leedwezen van ook weer de EU.
Annemiek van Moorst 11
Niek Jansensquarejaw 5
Annemiek van MoorstNiek Jansen 9
squarejawEvenals het Associatieverdrag met Oekraïne is het CETA verdrag een neo- liberaal vrijhandelsverdrag. Dat verdrag met Canada is al lang in uitvoering zonder het fiat van het EU parlement.
Ook in Nederland wordt de stemming in de Eerste Kamer alsmaar uitgesteld als een truc van gluiperd Rutte, die pas wacht tot het in stemming te brengen totdat hij verzekerd is van een meerderheid die er voor zal stemmen.
Eind 2019 stond die stemming al op de agenda van de Eerste Kamer, maar de CU was toen de onzekere beslissende factor
Marco Fredriks 4
squarejawNiek Jansen 9
Marco FredriksHet is opmerkelijk hoe de hetze tegen Rusland aangewakkerd blijft met de provocaties van het westen naar Rusland toe.
Idioot Biden zet de hetze voort door Poetin een ‘killer’ te noemen even vergetend hoeveel honderdduizenden onschuldige mensen door de VS en hun bondgenoten om het leven zijn gebracht in de vele oorlogen die zij in verre buitenlanden voerden.
En niet te vergeten de ‘targeted killings’, een strategie die pas goed ontwikkeld is in de drone oorlog van Obama in het MO. Elke dinsdag had hij een beraad in de Oval Office over de opstelling van een lijst van te liquideren personen en om welke redenen?
De moord door Trump op de charismatische Iraanse generaal Suleyman in Irak was een recent slachtoffer van de westerse moordzucht.
theo DE RAAY 1
squarejawAndries Munnik 3
Dit ben ik al lang gewoon, maar niet gewend. Voor een verhelderende kijk op dit fenomeen, waarbij verschillende krachtenvelden lijken aan te sturen op totale verwarring, kan ik de 2016 documentaire 'Hypernormalisation' van de Britse Adam Curtis aanraden, wat mij betreft verplichte kost voor elke wereldburger en te bekijken op de site 'ThoughtMaybe', geloof ik.
Wat een ongelooflijk puik en grondig stuk werk, dit artikel. Het had eigelijk een maandje geleden moeten verschijnen, dan hadden we in de overige media nog meer dubbele gezichten kunnen constateren bij onze lachende leiders. Gefeliciteerd, FTM!
Peter Hendriks 7
Dit gasverhaal is weer een voorbeeld: als het publiek wil dat het kabinet zijn rug rechthoudt ten opzichte van Rusland, dan ga je gewoon stiekem onderhandelen. Het werkt ook nog, hij wordt politiek nergens op afgerekend door de kiezer. Politiek is toegepaste marketing en communicatie geworden.
Annemiek van Moorst 11
Peter HendriksDat je op zich met Rusland hierover praat, kan iedereen begrijpen. Maar wees er dan open over.
Marc Fahrner 7
Peter HendriksEmiel Stolp
En wat de inhoud van het beleid betreft: als Putin iemand laat vergiftigen zijn onze politici allemaal zeer verontwaardigd en moeten er sancties komen . Als er iemand in de Saoedische ambassade in stukjes wordt gezaagd, of als de Israëlische of Amerikaanse geheime dienst iemand opblazen dan kijken diezelfde politici strak de andere kant op.
Men is zeer verontwaardigd over de Russische, Chinese en Iraanse hack-pogingen. Maar onze eigen geheime dienst is openlijk trots op onze hack van het Iraanse uranium verrijkingsprogramma.
Onze bestuurders hebben hetzelfde morele peil als die van andere landen. Er is niets mis met het hardhandig verdedigen van de eigen economische en militaire belangen. Maar hang dan niet de heilige uit als anderen dat ook doen.
Niek Jansen 9
Emiel Stolpfungeert als de lakmoesproef van onze schijnheiligheid en dubbele standaarden.
Yvonne Koster 6
Eveline Bernard 6
Het lijkt mij dat de Tweede Kamer nu een studiegroep moet instellen, met leden uit zo veel mogelijk partijen, die zich grondig en inhoudelijk gaat verdiepen in deze kwestie en van daaruit opdrachten formuleert aan de regering.
De onkunde en het onbegrip in het parlement is nu nog veel te groot.
Jan Ooms 10
U heeft vorige week voor niets gestemd. De democratie in Nederland is morsdood.
De marionettenvoorstelling die 'kabinet' heet, danst hangend aan de touwtjes in handen van VNO/NCW in Nederland en de GMO wereldwijd.
In wat voor een geweldig fijn land leven we toch...
Marc Fahrner 7
Jan OomsJohan Theunissen (Theunissen.nl) 2
De volgende keer ook niet meer langs de A2 gaan staan, maar lekker doorwerken aan nieuwe lucratieve dealtjes.
Ik zal deze trend maar niet doorgeven aan de moeder van mijn goede vriendin, die met haar gezin met twee kinderen en nog een ander gezin net op het verkeerde vliegtuig stapte, waardoor deze oude vrouw nu haar dochter en enige twee kleinkinderen is verloren.
Niek Jansen 9
Johan Theunissen (Theunissen.nl)theo DE RAAY 1
Johan Theunissen (Theunissen.nl)EN DAARNA KUNNEN ZE RUTTE VAN ZIJN FIETS .................
IK DENK DAT IK HET ZOU DOEN , ALS RUTTE DUS GEWOON MEDEPLICHTIG IS
VOOR DE MOORD MET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VOORBEDACHTE RADE OP 17 JULI 2014 !!!
VOORBEDACHTE RADE DUS , YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
David Tonneman 1
Robert Voorhoeve 4
Kan het nog ingewikkelder ?
Misschien komen er nieuwe kansen als Shell etc. zich echt warm maakt voor Waterstof. Er moet daarvoor een netwerk v pijpleidingen komen, hoorde ik vanochtend op het Nieuws. Samen met enkele andere bedrijven wil Shell meer doen om de klimaat-doelstellingen te bereiken. Eén meneer heeft ze samen gebracht.
Ik vraag me af welke rekening wij als belastingbetaler daarvoor gepresenteerd krijgen. Ook bij FTM, las ik niet lang geleden een rapport over de slimme roof v Wiebes en Shell voor Waterstof uit de subsidie-potten vd EU.
HOU ZE IN DE GATEN !!
Succes met jullie volgende project, robert voorhoeve
Kees Zaat
Robert Voorhoeve