
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
© EPA / Patrick Seeger
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Over precies één week vindt de jaarlijkse State of the European Union-toespraak plaats. Daarvoor is de Europese Commissie nog op zoek naar wat feedback van haar burgers. Edin Mujagic is niet te beroerd om die te leveren.
Op 13 september houdt Jean-Claude Juncker zijn jaarlijkse State of the European Union–toespraak. Daarin zal hij vertellen over de stand van zaken in de EU en de plannen voor de toekomst. Naast de standaard vergezichten zal Juncker waarschijnlijk ook dit jaar weer de hoop uitspreken dat de kloof tussen de burger en de EU verkleind kan worden. Op haar website roept de Europese Commissie de burger dan ook alvast op om suggesties voor de toespraak in de sturen; deze kunnen ‘als inspiratie dienen’ voor de toespraak van de Commissievoorzitter.
De Commissie zegt zelf een ‘actieve dialoog’ te voeren ‘met gemeenschappen in heel Europa’; dit om ‘erachter te komen hoe zij denken over de prioriteiten voor de toekomst van Europa’. Ja, de mening van de burger, die is ‘heel belangrijk voor de Commissie.’
Voor de duidelijkheid: het gaat hier om dezelfde Commissievoorzitter die in zijn repertoire van opmerkelijke uitspraken onder meer deze juweeltjes heeft: ‘There can be no democratic choice against the European treaties’ (2015); ‘Monetary policy is a serious issue. We should discuss this in secret…I am for secret, dark debates’ (2011); ‘If it's a Yes (in het Franse referendum over de EU-grondwet, red.), we will say “on we go”, and if it's a No we will say “we continue”’ (2005). En, niet te vergeten, zijn bekendste: ‘We decide on something, leave it lying around and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don't understand what has been decided, we continue step by step until there is no turning back’ (1999). Niet bepaald uitspraken die van veel respect voor de mening van de burger getuigen.
En hoewel ik met de linguïstische juweeltjes van Juncker in het achterhoofd vooral hard om de oproep moest lachen, dacht ik ook: ‘als ze er toch om vragen…’
God behoede dat de Brusselse mandarijnen minder mogen uitgeven
Ongetwijfeld zal de Brexit aan bod komen in Junckers toespraak. Iets waar ik onmiddellijk aan denk als ik het woord ‘Brexit’ tegenkom, is de reactie uit Brussel op het feit dat de scheiding voor een financieel gat op de EU-begroting gaat zorgen (het Verenigd Koninkrijk is immers een netto betaler). De eerste reactie was niet: ‘Nu onze inkomsten minder worden, moeten we als EU ook minder uitgeven’; nee, de eerste reactie luidde dat de overgebleven 27 EU-landen ter compensatie maar méér contributie moeten betalen. God behoede dat de Brusselse mandarijnen minder mogen uitgeven.
Wereldvreemd
Met andere woorden: in een tijd waar een steeds grotere groep Europese burgers het EU-project niet meer steunt, met als belangrijkste reden dat Brussel in hun ogen vooral veel geld kost, wil de EU van diezelfde burgers nóg meer geld aftroggelen. Er moet namelijk koste wat kost voorkomen worden dat ze zelf minder uit kunnen geven. Hoe wereldvreemd moet je zijn? En maar klagen dat vele Europese burgers Brussel in het meest gunstige geval als regentesk zien.
Maar goed. Met veel goede wil zou je die eerste reactie misschien af kunnen doen als een foutje. Dat zou kunnen, ware het niet dat de EU ongeveer tegelijkertijd bekend maakte voor 6 miljoen euro per jaar een gebouw in hartje Parijs te huren (maar niet voordat de Unie eerst 12 miljoen uitgeeft voor het opknappen van het pand). Het doel laat zich raden: de EU ‘dichter bij de burger brengen’.
Volgens mij is het probleem niet dat de EU te ver van de burger staat. Het probleem is dat die burger, niet geheel onterecht, het idee heeft dat de EU hem of haar vooral als een soort melkkoe ziet. En dat, wanneer deze burger min of meer in opstand komt, de EU met geld strooit om een peperduur gebouw in Parijs te kopen om ‘dichter bij de burger’ te komen.
Beste Commissie, ik ben bang dat de Europeaan het allemaal heel goed begrijpt
Ergens verbaast het me ook weinig: in het verleden reageerde Brussel op iedere golf van verontwaardiging over de unie met ‘we moeten het beter uitleggen.’ Maar, beste Commissie, ik ben bang dat de Europeaan het allemaal heel goed begrijpt. Meer uitleg is dan ook niet nodig. Wat nodig is, is een EU die structureel meer en beter luistert naar de zorgen van de Europeaan. En bovenal, dat je je eigen gedrag aanpast.
Centralisatiegedram
Wat betekent dat concreet? Welnu, dat je met plannen komt om je uitgaven in te dammen, bijvoorbeeld, in plaats van een leger ambtenaren zich te laten buigen over de vraag ‘Hoe troggelen we meer geld van de burger af?’.
Ik zal verder maar niet te veel woorden vuilmaken aan de recente berichten over reiskosten van de Commissieleden — zoals de 25.000 euro die Juncker zelf uitgaf aan reiskosten voor een bezoek van zijn delegatie aan Rome. Dat de onderzoekers de gegevens over het uitgeven van óns belastinggeld door de Brusselse technocraten overigens pas na drie jaar procederen (!) in handen kregen, zal ik ook maar niet noemen.
Let wel: ik ben niet tegen Europese samenwerking of de EU. Juist omdat ik daar een vóórstander van ben, maak ik me hier druk over. Niet de zogeheten populisten bedreigen de EU; het is juist het gedrag van Brussel zélf dat het grootste gevaar voor de Europese samenwerking vormt.
De steun voor zowel de euro als het EU-project is tegenwoordig aanmerkelijk lager dan vroeger. Dat in zo’n beetje ieder parlement in de lidstaten vertegenwoordigers zitten van partijen die hun land uit de euro of zelfs uit de EU willen halen, illustreert dat voortreffelijk. Uit een enquête die het onderzoeksbureau Pew regelmatig houdt, blijkt dat meer dan de helft van de inwoners van de EU-lidstaten (exclusief Groot-Brittannië) ook in hun land graag een referendum willen over de vraag of het lid moet blijven van de club. En vergis u niet: een Brexit-achtig referendum zou in vrijwel alle andere EU-lidstaten een close call zijn.
In 2019 krijgen we een prima — zo niet unieke — kans om een en ander recht te breien
Als iemand uit ex-Joegoslavië weet ik uit eigen ervaring maar al te goed hoe waardevol samenwerken is. Maar ik heb ook uit eerste hand meegemaakt hoe diezelfde samenwerking in gevaar wordt gebracht door centralisatiegedram.
Het was het gedwongen centraliseren van de Joegoslavische federatie — tegen de wil van een ruime meerderheid van de bevolking — dat ertoe leidde dat het land uiteen viel, met alle gevolgen van dien. En het is pas nu, ruim 25 jaar na dato, dat voormalige Joegoslavische republieken die géén EU-lid zijn beginnen te praten over vrij verkeer van goederen in de voormalige federatie. Omwille van de Europese samenwerking, zowel nu als in de toekomst, zou het geen gek idee zijn als de Commissie hier lessen uit zou trekken.
Unieke kans
Het goede nieuws is dat we in 2019 een prima — zo niet unieke — kans krijgen om een en ander recht te breien. In dat jaar krijgt zowel de Commissie als de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe aanvoerder. De genoemde ontevredenheid met de euro en de EU komt veelal voort uit het regenteske gedrag van Brussel en het beleid van de ECB. De logica leert ons dat wie de steun onder de Europeanen voor de euro en de EU wil opkrikken, die twee bronnen van ontevredenheid moet dempen.
En dat kan dus in 2019. Wat nu als de nieuwe Commissievoorzitter nou eens een keer níet een uitgerangeerde politicus of EU-relikwie wordt, maar iemand die kan en wil luisteren naar de oprechte zorgen onder de Europeanen én daar iets aan wil doen? En wat als de nieuwe baas in Frankfurt iemand wordt die de belangen van de middenklasse op de middellange termijn voorrang geeft boven de belangen van de overheden en banken op de korte termijn? Het zou me niet verbazen als de steun voor zowel de euro als de EU dan plots weer een stijgende trend begint te vertonen.
De ervaring leert dat we pas zullen beseffen wat we nu met de EU hebben, als we het hebben verloren. Maar dan zal het, vrees ik, te laat zijn. Daarom geldt ook hier het oude adagium: voorkomen is beter dan genezen.
121 Bijdragen
Pieter Ahsmann 5
MaartenH 10
De vraag is, waar die verandering dan wel vandaan zou kunnen komen en daar weet ik het antwoord niet op.
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHVan de bevolking, die na zoveel decennia leugens en afbraakpolitiek eens door moet krijgen dat de staatsschuld niet kan worden afgelost, de moslims niet het land uit kunnen worden gezet en dat de werkelozen niet aan het werk kunnen worden geschopt.
Maar dat hun eigen financiële situatie met elk liberaal kabinet dat zij zelf kiezen, steeds moeilijker wordt, dat kan heel goed geregeld worden.
De politieke partijen waarop massaal gestemd wordt, maken het bedrijfsleven de baas, waardoor steeds meer problemen worden veroorzaakt en de bestaande problemen worden verergerd. Het wordt tijd voor een politiek van gezond verstand, die problemen OPLOST.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1MaartenH 10
Jan SmidMartin van den Heuvel 1 11
Jan SmidJan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Ik geloof niet in samenwerking als men er zelf iets op voor moet geven.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidMartin van den Heuvel 1 11
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Jan SmidWat wel klopt is dat er verrijking komt in een cultuur. Dat is al gaande sinds de Batavieren en de Kaninefaten. Een nieuwe cultuur heeft ook goede kanten en die goede kanten kunnen we van elkaar gebruiken.
Persoonlijk heb ik liever niet onze culturele kant na WOII toen de mensen uit de kampen terug kwamen. Daarvoor schaam ik me heel diep. Of de rellen twee jaar geleden vanwege tijdelijke opvang van vluchtelingen vnl uit Syrië. Ook dat bracht het schaamrood op mijn kaken. Dat kwam wel erg dicht bij akelige herinneringen en hoofdstukken in onze geschiedenisboeken.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidErgo? De problemen die AL BESTAAN wil jij niet oplossen.
Ik leg geen woorden in je mond die je niet al zelf hebt gezegd.
De tweede zin in deze reactie, is de logische conclusie uit de eerste zin.
Door de EU te euthanaseren en verder niets te ondernemen, ga jij inderdaad geen enkel probleem oplossen. Problemen die voornamelijk zijn veroorzaakt door onze eigen "sociale" bevolking en niet de EU. Zal ik je een lijstje sturen van wat ons fijne landsbestuur zoal heeft uitgevreten?
ik stel voor dat je eerst je bericht eens naleest alsof je het voor de eerste keer leest. Wellicht dat je dan ziet dat mensen er dingen uit kunnen concluderen die jij niet bedoelt. Dat voorkomt een hoop verwarring.
Paul Sporken 10
Edin Mujagic slaat hiermee de spijker op z'n kop. Wanneer verleggen politiek en de MSM hun aandacht eens naar dit gematigde maar essentiële geluid ipv elke extreme uitwas te gebruiken voor hun eigen gemakzuchtig wereldbeeld?
Willem Verhoeven 5
Paul SporkenLudovica Van Oirschot 15
Paul SporkenIk vind het daarom niet zo'n goed stuk.
Paul Sporken 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Paul SporkenBijzaken zijn al die dingen die hier niet rechtstreeks aan bijdragen, maar hier ook niet rechtstreeks afbreuk aan doen, en die nodig zijn als smeerolie.
Dit is spontaan opgeschreven dus misschien niet op alle punten helemaal doordacht. Ik realiseer mij ook dat dit een ideaalbeeld is dat in de werkelijkheid ondersneeuwt. Maar ik vind het beter om vanuit dat ideaal naar verbetering te zoeken dan op de bijzaken af te geven. Dat schept verwarring en leidt af.
Paul Sporken 10
Ludovica Van OirschotHij illustreert dit met een aantal voorbeelden die één voor één wellicht een bijzaak kunnen worden genoemd maar gezamenlijk toch op een structureel gebrek wijzen; namelijk de democratische legitimatie.
Natuurlijk, volgens de wet is het allemaal piekfijn in orde ( hoewel ook daar de nodige gaten in te schieten zijn) maar als men kijkt naar de alsmaar toenemende scepsis en kritiek op de koers van de EU zou men toch een wat minder sterke vlucht naar voren verwachten.
Binnen de landelijke en Europsese politiek en de MSM is er echter nog steeds een meerderheid die gelooft in het EU-project en door oogkleppen, verblinding of angst alle kritiek bagatelliseert of in een kwaad daglicht probeert te stellen. Het resultaat zal zijn dat overtuigde tegenstanders alleen maar meer verharden en dat aanvankelijke EU- sympatisanten zich steeds radikaler van het project afwenden: als een andere EU echt niet mogelijk is dan maar helemaal geen EU en terug naar losse verdragen.
PS
De continue frames alsof er geen alternatief is voor de EU en dat sceptici zich terug willen trekken achter hun dijken en denken het allemaal alleen te kunnen doen, zijn even onzinnig als onwaar en de zoveelste belediging van het intellect van de gemiddelde EU-burger.
Ludovica Van Oirschot 15
Paul SporkenNatuurlijk is er ruimte voor verbetering, heel veel ruimte zelfs. Er is bij de EU vooral veel te veel oog voor de belangen van het grote geld en de materiële kant van het leven, en te weinig voor het sociale en culturele aspect.
Er is een heleboel onbenutte ruimte binnen de bestaande structuren om die verbetering te realiseren. Dan zouden mensen wel hun stem beter moeten gebruiken, zowel bij verkiezingen als bij diverse acties. Maar ik ben democraat genoeg om te accepteren dat de meerderheid anders stemt dan ik. Dat verwijt ik de EU niet, dat "verwijt" ik hooguit mijn medeburgers.
Paul Sporken 10
Ludovica Van OirschotJe verwijt de mensen onvoldoende hun stem te gebruiken maar als twee referenda gewoon ter zijde worden gelegd en men merkt dat het EUparlement vanaf het begin al onvoldoende functioneert, dit nog steeds niet is verbeterd maar juist verslechterd dan vind ik het niet gek dat de stemopkomst achteruit holt. Ik krijg echter niet de indruk dat dit tot reflectie leidt bij de EU; een vlucht voorwaarts lijkt haar enige antwoord.
Veel voorstanders blijven positief omdat ze verliefd zijn op de gedachte van een federale EU als sterke wereldmacht met gedeelde waarden en normen maar ik denk dat dit een goedbedoelde maar naïeve gedachte is die uiteindelijk voor grote ontwrichting zal zorgen. Het tegenovergestelde wat de voorstanders willen.
Ludovica Van Oirschot 15
Paul SporkenPaul Sporken 10
Ludovica Van OirschotDie min is niet van mij. Ik ben het weliswaar sterk met je oneens over de EU maar vind het waardevol als (ook andere) lezers verschillende invalshoeken voorgeschoteld krijgen.
Bedankt voor je bijdragen.
[Verwijderd]
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]En binnen die gevestigde politieke partijen lopen ze aan tegen de Partij doctrine en de fractie mores. Of was het omgekeerd? Maakt niet uit. In ALLE partijen komen mensen met beste wil van de wereld voor en als ze hogerop komen krijgen ze vanaf de gemeenteraad al mee dat alleen de mening van de Partij geldt. Zo komt het voor dat iemand die heel veel afwist van armoede en uitkeringen in Den Haag gezet werd op de portefeuille ICT. Deze dingen komen in alle partijen voor en zijn m.i. wel de dood in de pot van die partijen.
Doodzonde iemand iets te laten doen buiten de eigen kennis en ervaringen om. Gebruik die kennis en ervaringen zou je zeggen.
Nee... mensen die persé willen blijven schikken zich. Anderen, met meer pit, vertrekken relatief snel. Sommigen houden het 11 jaar vol voor ze kapot eraan gaan. (SP)
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckDeze mevrouw heeft veel talenten, maar helaas voor haar nóg meer ambitie. Dat is precies wat een mens ongelukkig maakt, ongeacht je positie: meer willen dan je kunt. Als je daar dan ánderen de schuld van gaat geven, maak je ook nog vijanden. En dat is jammer.
Ik denk dat het juist de mensen met pit zijn die blijven. Mits zij hun talenten combineren met inzicht in hun eigen beperkingen.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotSharon had die ambitie binnen de fractie moeten kunnen ontplooien. Ook zij knalde keihard tegen de partij doctrine en de fractie mores aan. Toch knap dat ze het zo lang geprobeerd heeft.
Maar er zijn meer Kamerleden en voormalige Kamerleden die niet op hun plek zitten en de partij maakt dan echt niet meer uit.
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia Lembeckhttp://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2012/02/28/de-rancune-van-twee-voormalige-sp-redacteuren/#more-74533
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotHet is eng stil sinds de 2012 verkiezingen. Benieuwd naar de volgende Spanning.
locke 5
https://www.youtube.com/watch?v=E8aBAcJmZyU
Roland Horvath 7
En bindende referenda zoals in Zwitserland ieder jaar waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid is voor het beleid dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement. Alleen een combinatie van vertegenwoordigende - en directe democratie/ bindende referenda, zoals in Zwitserland, kan het tij keren.
- Wel een EU federatie maar met veel minder bevoegdheden dan de Unie nu heeft. Alleen het aller noodzakelijkste.
- De ECB onder het gezag van Parlement en Raad. De overheden van de lidstaten lenen renteloos bij de ECB. Een geld transfer unie van euro overschot landen naar tekortlanden zoals ieder land heeft namelijk een transfer van rijk naar arm door de persoenen belasting en de Sociale Zekerheid SZ. En in iedere euro staat een 2e niet converteerbare munt om overal geld te voorzien om de -ruil- handel te betalen. Weer eens een Zwitserse combinatie, ditmaal niet sedert 1848 maar sedert 1934: Twee munten, de Franc en de WIR.
Martin van den Heuvel 1 11
Roland HorvathDe liberalen willen terug naar halverwege de negentiende eeuw, toen de arbeiders op een zodanig gruwelijke manier werden uitgebuit door de ondernemers, dat complete gezinnen 18 uur per dag, 6 dagen in de week in de fabriek werkten en er net genoeg geld was voor 2 maaltijden per dag. Maaltijden die bestonden uit een mengsel van water en tarwemeel.
En dit plan wordt enthousiast gedeeld door de Europese bevolking die massaal op de liberale partijen stemt. Dus als het zo ver is, emigreer ik naar een onbewoond eiland in de stille zuidzee.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1De Nachtwakersstaat is een krankzinnig idee van bepaalde lieden die denken er rijk van te worden. Alweer verwijs ik deze mensen naar de reden van Cort vd Linden om te zorgen dat mensen beter verdienen, beter wonen en van medische zorg verzekerd zijn. Die reden: Daardoor worden de rijken nog rijker. En dát beseft zo'n knuppel van Rutte niet en evenmin al die (voornamelijk) mannen die denken dat het DE uitkomst is.
Lees het MAI Verdrag. Uit 1996-1997. Wat daarin staat wordt uitgevoerd momenteel. Juncker weet dat als geen ander. Hij is een soort JANUSKOP. Vriendelijk lachend naar de mensen in Europa en als hij het hoofd draait, een walgelijke tronie met een vieze dikke grijns erop en alles zal gaan zoals deze tronie wil.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckIk weet wel heel zeker dat die knuppel van een Rutte en die andere aso's heel goed beseffen waar ze mee bezig zijn. Het interesseert ze alleen geen fluit. Dat is wat anders.
Ik lees het woordje MAI voor het eerst. En dat noemen ze dan democratie. Een paar alinea's lezen was voldoende.
Tja, wat kan ik er van zeggen? De bevolking vraagt er zelf om.
Ik geloof dat zelfs mijn eilandje in de stille zuidzee geen optie meer is.
Er is eigenlijk nog maar 1 oplossing. WAAR IS MIJN AK 47?
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Als Rutte;s grote voorbeeld Cort van der Linden de Nachtwakersstaat afschaft, omdat hij inzag dat daardoor de rijken minder rijker zouden worden, wat wil Rutte dan? Rijker worden gaat niet lukken met een groeiende armoede onder de bevolking.
PS: We zijn de Middeleeuwen zo langzamerhand toch wel ontgroeid, hè? Er kan zeker een nieuwe Nachtwakersstaat komen, maar wel versie 2020 punt 1.
MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckPer 1 januari 2019 gaat hij zelf fors minder belasting betalen. En omdat hij ook de belastingen van het bedrijfsleven fors gaat verlagen, ligt er een vet betaalde functie op hem te wachten als hij in 2021 stop met de politiek. En die vet betaalde functie blijft niet steken bij een zielig ministerssalaris van 160.000 of zoiets.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Dat zal niet lukken, als de meeste mensen in dit land het geld niet meer hebben om rond te komen.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckWat Bep Lachebek Rutte wil, dat gaat hem zeker lukken, velen gingen hem voor. Het maakt namelijk niet uit dat 10 of 20 % van de bevolking het niet meer redt. Het gaat er om dat de multinational waar hij straks die vetbetaalde baan bij krijgt, haar spullen over de hele wereld verkoopt. Kijk, en DAT gaat Markje nou die vet betaalde functie opleveren.
De man die als allergrootste crimineel van Nederland kan worden geclassificeerd, denkt groot. Heel groot. Een zielig baantje als ziekenhuisdirecterur, zoals Woutertje Bos, kom op zeg. Daar heeft hij niet 8 jaar MP voor gespeeld.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.vpro.nl/programmas/2doc/2017/park-avenue.html
Ludovica Van Oirschot 15
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Ludovica Van OirschotB Niet alleen juncker, maar ALLE liberalen valt te verwijten dat het grootste deel van de burgers op een partij stemt die ze zich in het geheel niet kunnen veroorloven. De oorzaak is desinformatie, leugens, erom heen draaien en vooral: nooit de waarheid vertellen.
Wat zou de kiezer doen, als hem/haar eens goed wordt uitgelegd wat liberaal nou eigenlijk precies betekent? Zou een gepensioneerde met een klein pensioen nog VVD stemmen, als hij wist waar die partij voor staat? Zou een student nog D666 stemmen als hij zou weten dat deze partij wél voor GOED onderwijs is, maar niet voor betaalbaar onderwijs?
Trouwens, de sociale politici hebben ook boter op hun hoofd. Ook zij weigeren fatsoenlijke uitleg te verschaffen of de liberale leugens te weerleggen.
Ludovica Van Oirschot 15
Martin van den Heuvel 1Je hebt deels wel gelijk. Als iemand in de trucjes van een oplichter trapt, vind ik dat hij beter had op moeten letten. Maar inderdaad, je kunt ook de oplichter verwijten maken. Zeker als hij doelbewust de kluit belazert.
MLK 4
Vraag blijft hoe we met z'n allen druk kunnen uitoefenen op in de eerste plaats onze eigen politici? Die zijn aan 't formeren geleid door een ex bankman!
Dan lijken onze eigen Hollandse problemen toch eigenlijk peanuts als we beseffen dat er weer en dat is inmiddels wel duidelijk, een nare crisis mondiaal boven ons hoofd hangt.
En onze regering wil het braafste jongetje van de klas zijn, dus zullen ook weer onze zorgkosten en belastingen (het middel voor politici alles gaande te houden) flink stijgen.
En maar afwachten hoe we de volgende crisis doorkomen.
Excuus voor mijn cynisme, maar ik denk niet dat ik er ver naast zit.
Martin van den Heuvel 1 11
MLKAlleen, de zorgkosten en belastingen worden niet verhoogd om alles gaande te houden, maar om de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven te VERLAGEN.
Liberaal betekent dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger zorgt. Alle andere zaken moet de burger zelf regelen. Waarom moet dat zo? Als je alles zelf moet regelen en betalen (als je genoeg verdient), hoeven de grootverdieners niet meer zo veel belasting te betalen, zodat mensen met een laag inkomen ook naar de dokter kunnen als ze ziek zijn.
Dit geldt niet alleen voor gezondheidszorg, maar voor alle onderdelen van de maatschappij die door een onderneming onbetaalbaar worden gemaakt en zodoende alleen voor Jan met de Pet bereikbaar zijn als de regering zich ermee bemoeit.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.renda.nl/de-evaluaties-van-de-verhuurderheffing-gevalueerd?utm_source=Renda+nieuwsbriefleden&utm_campaign=421a778702-EMAIL_CAMPAIGN_2017_09_05&utm_medium=email&utm_term=0_0d5e2e30c3-421a778702-266154245#.Wa-b4UQfYiU.twitter
Deze man is een geweldenaar geweest in de huurwereld. En nog steeds, nu hij me emeritaat is.
erik 72 1
Goed (Europees) leiderschap vereist een hoeveeheid kennis,kunde, empathie, onafhankelijkheid, en het boven de partijen staan (ook je eigen partij/clubje)
Kortom kwaliteiten die de afgevaardigden van de landen absoluut niet hebben.
De huidige afgevaardigden zijn baantjesjagers, verbannelingen, en lieden met populistische bedoelingen zoals Nigel Ravage.
Door hun gebrekkige kwaliteiten hebben zij vele kofferdragers (lees ambtenaren) nodig,
Zoals elkeen weet zijn groepen ambtenaren over het algemeen eigen koninkrijkjes elk met hun eigen agenda. (zie de serie: yes minister)
Hierdoor is binnen de Europese gemeenschap een onderlaag van meeeters ontstaan.
Tussen de relatief zwakke beinvloedbare bovenlaag en de onderlaag zit het schuim van het bedrijfsleven de Lobbyisten, huurlingen elk met hun eigen agenda/opdracht.
Om tot goed bestuur te komen en deze toren van babel te slechten zal er een totale revisie nodig zijn.
Leiders moeten over zekere kwaliteiten en opleiding beschikken (Niveau Trump/Nigel Ravage lozen).
Een beperkte hoeveelheid onderknuppels / ambtenaren aanhouden.
Lobbyisten weren, buiten de deur houden, lozen, verbannen.
Goed: dit is natuurlijk een utopie, het systeem is verrot en blijft verrot door onderling wantrouwen tussen resp. Frankrijk / Duitsland en Noord/Zuid Europa en West/Oost Europa
Live with it!!
Martin van den Heuvel 1 11
erik 72Ach Erik, sinds er mensen waren die zich land toeëigenden, simpel door te stellen: VAN MIJ, is het systeem verrot. Ik maak me net zo druk om die rottige asociale egoïsten die de wereld "besturen" (lees: uitzuigen). Ik denk dat bij een klein deel van de mensen enkele draadjes niet goed zijn aangesloten. Die foute aansluitingen hebben een zodanig effect dat die mensen zich, niet gehinderd door enige vorm van schuldgevoel of empathie, een weg naar boven kunnen banen, om het even wie of wat er sneuvelt in het proces. Het probleem is, dat zij een zodanig goede babbel hebben, dat de complete bevolking erin tuint.
De zaak is inmiddels zo verschrikkelijk gecompliceerd en enorm geworden, dat een revolutie niet meer te organiseren valt. Je kunt maar 1 ding doen om ze tegen te werken: niet op een liberale partij stemmen. Maar ja, wij zijn niet alleen en hoe ga jij 400 miljoen oerstomme Europeanen bereiken?
Een tijd geleden was er een italiaanse mevrouw op de televisie, die tegen Berlusconi zei dat ze geen geld had om haar kinderen fatsoenlijk te voeden. Weet je wat die *** zei? Moet je met een van mijn zonen trouwen.
Toen ze buiten kwam, vroeg een journalist wat ze ging stemmen. Berlusconi. Waarom? Omdat hij zich toch maar had opgewerkt van niets tot multi miljardair.
Wat wil je beginnen tegen zo veel domheid?
Ludovica Van Oirschot 15
erik 72Joost Mulder 4
Draghi is ook Italiaan maar moet er sowieso na twee keer uit, dus bij de ECB komt mogelijk wel echte verandering.
Edward 2 4
Joost MulderHoezo?
Lydia Lembeck 12
Edward 2Joost Mulder 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost Mulderwim de kort 8
Van heel veel mensen krijgt hij een dikke middelvinger.
Juncker is trouwens niks meer dan een zakkenvullende spreekpop.
Daniel Lagewaard 4
Welk Europa geniet uw voorkeur?
a. Verenigde Staten van Europa.
b. Een samenwerkingsverband van Europese staten. Een afgestemde handelsafspraken en als je een land aanvalt, val je ons allemaal aan.
c. Een Europa van soevereine staten
Lydia Lembeck 12
Daniel LagewaardDaniel Lagewaard 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Daniel LagewaardElk nieuw referendum wordt nu een Raadgevend referendum, want dat besluiten de heren even tijdens de formatiebesprekingen.
Hans 127 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Hans 127MaartenH 10
Daniel LagewaardDaarnaast is er geen beter middel om de burger bij de politiek te betrekken en geïnformeerd te krijgen. Als je mee beslist, ga je ook serieus naar de informatie kijken.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMaartenH 10
Ludovica Van OirschotHeb je daar meer informatie over?
Voor zover ik weet mag een referendum niet tot iets leiden dat strijdig is met de geldende rechtsprincipes. Qua manipulatie, het lijkt mij juist dat manipulatie veel minder kans heeft, omdat referenda in alle openheid plaatsvinden en niet achter gesloten deuren, zoals nu.
Je moet wel bedenken dat de gevestigde politiek en de mainstream media er alles aan doen om referenda, directe democratie, in een kwaad daglicht te stellen. Er wordt gelijk met termen als populisme gegooid en dreiging voor rechten van minderheden, maar als je het mij vraagt is dat grote onzin.
De enige die zich terecht bedreigd voelen door directe democratie zijn politici en lobbyisten, die minder hun gang kunnen gaan, dan in de huidige nep democratie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie#Particratie
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHDus jouw aanname dat een referendum niet in strijd mag zijn met rechtsprincipes, is niet per definitie geborgd. Misschien wel in de huidige Nederlandse wet, maar als je de referendumenthousiasten hoort zou dat ook anders moeten kunnen.
Verder voel ik me niet echt aangesproken door jouw zorgen. Ik hoor niet bij de gevestigde politiek en niet bij de MSM. Ik maak me wel zorgen over de manipulatie, en volgens mij is daar ook alle reden voor.
Ik ben het absoluut niet met je eens dat alleen politici en lobbyisten zich terecht bedreigd zouden moeten voelen. Er is niets zo gevaarlijk voor kwetsbare minderheden als een netwerksamenleving zonder rechtstatelijke basis. Netwerken hebben de neiging om zwakkeren uit te sluiten. Juist de waarborgen die we nationaal en internationaal hebben ingebouwd om zwakkeren te beschermen, zullen als eerste sneuvelen als de rechtse populisten hun kans krijgen.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotWetten komen democratisch tot stand. Dat levert ALTIJD het probleem op, dat als er een meerderheid voor is, een slechte wet kan worden aangenomen. De recente wet van staatssecretaris Jetta Klijnsma op de gedwongen tewerkstelling is er zo één.
Het lijkt mij onterecht om dat risico specifiek aan directe democratie te koppelen.
Verder verwoord je keurig het bangmaakverhaal van kwetsbare minderheden en rechtse populisten. En "een netwerksamenleving zonder rechtstatelijke basis" wat is dat überhaupt, waarom zou dat als risico op de loer liggen, wat heeft dat met directe democratie te maken, ga zo maar door...
Waar het misschien eigenlijk op neer komt is, dat als je geen vertrouwen hebt in de meerderheid van je eigen landgenoten, dan heb je een probleem. In plaats van mensen te verketteren en te negeren als populist, kun je beter in gesprek gaan en problemen en zorgen serieus nemen.
Maar persoonlijk heb ik wel degelijk vertrouwen in het democratische vermogen van de Nederlanders. Volgens mij is een grote meerderheid nog steeds tegen discriminatie en voor bescherming van minderheden en al dat soort dingen, maar er zijn wel grenzen. Met directe democratie ben je in de gelegenheid om een keuze te maken over verschillende onderwerpen. Dat leidt ertoe, dat je beter nadenkt en minder zomaar wat roept. Mensen worden minder vatbaar voor die grote enge populisten.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHIk wil maar zeggen: uiteindelijk zijn veel mensen van goede wil. Maar veel mensen zijn ook licht ontvlambaar. Uit realisme zeg ik daarom dat democratie zeer goed is, maar dat beschermingsconstructies nodig zijn. Twee-derde meerderheid, in twee termijnen is daar een voorbeeld van.
Deze constructies zijn de neerslag van zorgvuldige, democratische besluitvorming waar ik veel vertrouwen in heb. Ik laat mij geen populisme aanpraten! Checks & balances vormen een wezenlijk deel van onze rechtstaat. Mede dankzij Europa. Dat moeten we koesteren. Een reizend parlement is in dat licht een detail.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHMaartenH 10
Ludovica Van OirschotIk begin met: het is nodig
Jij: het kan niet want...
Ik: het kan wel want...
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenH- jij: A (referenda/directe democratie) is nodig voor B (behoud van EU en nationale staten)
- ik: er zijn misschien veiligere manieren om B te bereiken
- jij: B kán met A
Tja, het kán misschien wel maar ik vind deze methode erg riskant. Ik vind het doel belangrijker dan het middel.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHMaar wat in de pleidooien voor meer directe democratie vaak over het hoofd wordt gezien, is de noodzaak tot checks & balances. Mijn indruk is dat veel voorstandsters van directe democratie in het Nederlandse debat vooral vóór zijn omdat zij denken dat zij daarmee op korte termijn meer hun gelijk kunnnen halen. Dat vind ik niet zo'n sterk argument voor inrichting van een staatsbestel.
Het doel van de moderne, liberale democratie is niet dat bepaalde mensen snel hun zin kunnen krijgen, maar dat er via een afgesproken methodiek besluiten worden genomen die op breed draagvlak kunnen rekenen. Binnen een stevig verankerd raamwerk wat ik de rechtsstaat noem.
Ik denk dat duurzame democratie juist betrokken en geïnformeerde burgers vraagt. Meer aandacht voor burgerschap, ideologie, geschiedenis in het onderwijs en in de media lijkt mij een veel betere basis voor democratische versterking dan vormen van snelstemrecht.
Overigens ben ik niet specifiek bang van rechts populisme. Links populisme lijkt me even erg. Alleen dreigt dat in Nederland op dit moment niet zo. Mijn anekdote haalde ik niet aan als bewijs maar als stijlvorm om iets duidelijk te maken. Ik ben ervan overtuigd (mijn dorpsgenoten kennende) dat een referendum niet tot de komst van een AZC geleid zou hebben. En dat zou in mijn ogen jammer geweest zijn.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotIk zie een heel ander beeld, dat ook wordt ondersteund door https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie#Particratie
Ik zie baantjesjagers, ik zie een selectiemechanisme binnen politieke partijen dat de verkeerde mensen naar boven haalt. Ik zie dat Pieter Omtzigt een grote uitzondering is. Ik zie Franse politici die dingen doen die niet door de beugel kunnen. Ik zie een corrupte VVD, die desondanks de grootste partij is. Ik zie een Europees Parlement met heel veel corrupte zakkenvullers. Als ik doorga kan ik zo een lange lijst maken dat Eric Smit me vraagt om op te houden. Oh ja, ik zie D66 zijn kroonjuwelen verkopen, oftewel puur verraad plegen aan haar oprichters, alleen maar om de ambitie van één persoon en zijn secondanten te vervullen.
Mooi systeem?? Wordt wakker!
Checks&Balances, ik zei hierboven al, verdiep je in Zwitserland, daar zijn checks&balances ruim aanwezig, maar dat negeer je.
Wat "dat duurzame democratie juist betrokken en geïnformeerde burgers vraagt" betreft, dat ben ik helemaal met je eens. Maar hoe krijg je die? Jij zegt "meer aandacht voor...". Volgens mij geven we die aandacht al jaren en jaren. Als dat nog steeds niet werkt is het wat anders. Ik zou zeggen, kijk weer eens naar Zwitserland, daar lukt het wel, waarom? Door burgers direct te betrekken in de besluitvorming, want dan ga je je er ook in verdiepen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHIk waarschuw alleen voor risico's die kleven aan het importeren van een specifieke door jou voorgestelde deeloplossing die niet zo goed bij onze traditie en onze juridische context past. Jij wilt die risico's blijkbaar niet zien. Dat kan.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotJe negeert ongeveer alles, welke woorden in je mond, welke risico's. De door mij voorgestelde "specifieke deeloplossing" is iets waar een behoorlijk gerespecteerd land dat in de top van de meeste internationale lijstjes staat, ook weer hoog mee scoort qua betrokkenheid en tevredenheid, Zwitsers scoren het hoogste qua tevredenheid over hun politieke systeem.
Als je begint over "bij onze traditie en juridische context" passen, dat is het meest conservatieve argument ever. Denk aan kinderarbeid, vrouwenkiesrecht, AOW dat paste destijds ook niet bij onze "traditie en juridische context". Daar is hard voor gevochten.
Je beseft niet dat het politieke systeem ondertussen gekaapt is en dat je iets steunt wat niets meer te maken heeft met vroegere idealen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHWat ik zeg is dat je daar niet zomaar één element uit kunt pakken, en dat dan in in ander land overnemen. Dat heeft niks met conservatisme te maken. Het plakken van een label,is geen argument.
Ik heb het gevoel dat ik dit al voor de derde keer opschrijf maar dat je het risico niet ziet. Dat kan, dat is wellicht een kwestie van een andere inschatting maken.
Ik zie de problemen wel die je benoemt maar ik zie gewoon niet zo veel heil in de oplossing die jij voorstelt. Het lijkt mij beter als we vanuit de Nederlandse traditie nadenken over verbeteringen van onze democratie.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotStaat helemaal verloren hier... ging over dat in Zwitserland er twijfels ontstaan of al de referenda wel goed zijn.
Hans 127 5
MaartenHPrincipieel ben ik het 100% met je eens, maar als je gaat nadenken over de implicaties hiervan wordt je niet vrolijk...
Er zijn namelijk (veel) meer Zuid Europeanen dan Noord Europeanen. Bij een structurele directe democratie over heel Europa zouden wij hier dus heel snel te maken krijgen met Zuid Europese toestanden. Ik geloof niet dat we dat willen.
Je zou dus een zekere mate van compartimentalisering moeten hebben. Een natuurlijke groepering van mensen die hetzelfde denken en voelen over zaken, en DAAR dan directe democratie op loslaten.
Zo'n groep moet bij voorkeur op natuurlijke wijze ontstaan zijn, al langere tijd bewezen hebben dat ze iets met elkaar hebben. Je zou zo'n groep bijvoorbeeld een LAND kunnen noemen ....
MaartenH 10
Hans 127Verder zit je niet per se vast aan een Europese meerderheid van 50% + 1, maar kun je dat ook anders doen. Bijvoorbeeld zowel een meerderheid qua inwoners, als ook een meerderheid in meer dan 3/4 van de lidstaten, ik zeg maar wat.
Sjoerd Nelissen 6
Lydia Lembeck 12
Sjoerd NelissenMz59 7
Het probleem is dat de lidstaten niet teveel macht aan de EC willen afstaan. Dus het idee dat er een EC voorzitter zou kunnen zijn die de politieke macht heeft om iets aan de "oprechte zorgen van de Europeanen" te doen lijkt mij utopisch. Nog afgezien van de vraag of de "oprechte zorgen van de Europeanen" geïdentificeerd kunnen worden. De zorgen in Griekenland zijn misschien niet hetzelfde als die in Nederland.
Dit verklaart ook Juncker's uitspraak ‘We decide on something, leave it lying around and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don't understand what has been decided, we continue step by step until there is no turning back’ - dit is de enige manier om de EU verder te ontwikkelen. "If no one kicks up a fuss" betekent het dat het OK is en dan is het een besloten zaak. Zo werkt dat altijd in de politiek.
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Lydia Lembeck 12
Ludovica Van Oirschotpetros 4
Lydia Lembeck 12
petrosEens met het eerste deel. Hopelijk is dit laatste stukje alleen cynisch bedoeld?
petros 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
petrosleonardoz 7
Martin van der Wiel 7
leonardozLudovica Van Oirschot 15
Martin van der Wiel 7
Ludovica Van OirschotAd Van Heeswijk 6
Ludovica Van OirschotBestrijden van verspilling (bv 2 europeese vergadersteden)
Aan de schandpaal met alles wat geen voorbeeldgedrag is (vb barosso, Neelie)
Meer invloed van een kleiner parlement
Beleidsvoornemens duidelijke aan de burgers van EU presenteren
... om te beginnen.....
Daniel Lagewaard 4
Ad Van HeeswijkLudovica Van Oirschot 15
Ad Van HeeswijkDaniel Lagewaard 4
Ludovica Van OirschotGriekenland is natuurlijk een grote fout geweest en er zit nog wat andere ellende aan te komen mbt de Euro, maar dat zou nog collateral damage kunnen zijn van zo'n enorm project. Fouten worden gemaakt en kun je oplossen. Maar het vertrouwen in de heersende klasse zit hem in de kleine dingen...
marcel 7
Daniel LagewaardLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotEn, met dank aan Daniel: EU parlementariërs die wel tekenen, maar niet meedoen in de zaal, mogen hun vergoeding dubbel terugbetalen. Elke vorm van fraude, hoe klein ook, moet gevonden worden en uitgeroeid. Wie zich 2x schuldig maakt mag naar huis met een nabelasting.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotDe democratie omvormen. Alleen nog stemmen op vakminsters. Die b.v. vanuit de samenleving als deskundigen naar voor geschoven worden. Een permanente regering van b.v. 12 minsters. Waarvan er elk jaar twee vervangen moeten worden. Niemand langer dan 6jaar aan de macht. Zware straffen op nepnieuws. Nog zwaardere straffen op het in het nieuws brengen van kletspraat van blonde pruiken politicie.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59René Derlant 3
'... als de Europese Commissie haar zin krijgt, wordt binnenkort (2018) een dom uploadfilter verplicht dat jouw content scant op gecopyright materiaal. Een filter dat blind is voor legitiem hergebruik van foto’s, filmpjes en citaten. Een filter dat de dood kan betekenen voor zoveel dat het internet leuk maakt.
Zoals het er nu naar uitziet stemt halverwege oktober de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt op dit voorstel. Dat standpunt is van grote invloed op het standpunt van alle 750 leden van het Europees Parlement.’
Het hele artikel kunt u hier lezen:
https://bof.nl/2017/09/06/dit-najaar-horror-uit-brussel/
Martin van der Wiel 7
René Derlantthebluephantom 6
Martin van der WielLydia Lembeck 12
Martin van der WielJurriaan Hartog 2
Verandering komt nooit in harmonie met het pluche en diens ceremoniële momentjes. Kom nou toch.
Parallel lokaal geld, in weerwil van de stokjes die Brussel daarvoor gaat steken, zal kansen op monetaire hervorming bieden voor de lage en middenklasse. Op basis van arbeid kunnen we onze eigen munt slaan en uitdrukken in uren. Gemeentes kunnen daarop inhaken door land en WOZ-belasting erin uit te drukken, sociale zekerheid er deels in uit te keren. Om minder afhankelijk, nee horig, te zijn van geld uit Den Haag en Brussel. En lokale kringlopen nieuw leven in te blazen.
Geld dat in grote muntunies altijd richting de marktgiganten accumuleert en uiteindelijk off-shore.
Altijd weg van de wingewesten waarin mondjesmaat werk is voor de productie van laagwaardige bulk goederen en geld voor dure dingen uit de regio verdwijnt. Dumping van vreemde goederen op de lokale markt waardoor gebrek aan lokale afzet van lokale produktie...
De neoliberale dictatuur van VS en EU (maar ondertussen vrijwel overal op aarde, behalve misschien in Bhutan, want het geld verdwijnt zogezegd off-shore.) cultiveren de schijn van inspraak en checks and balances, maar alleen mensen die ook geloven dat er Amerikanen op de maan hebben gelopen nemen dit nog ernst, lijkt me. Het lijkt me ondertussen wel duidelijk dat wie onvoldoende gemotiveerd is om door te denken, wie liever voor lief neemt dan voor waar, liever zalig onwetend blijft en de fantasie en de wil voor anders en beter ontbeert, ongeneeslijk dociel het brede pad zal blijven volgen en onderdanig uitkijkt naar de schijn van kans die zijn heerser hem biedt. Van oudsher de meerderheid.
Pieter Jongejan 7
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Mz59 7
Pieter Jongejan"Staat de Europese Unie op uiteenvallen? Amper enkele jaren geleden had niemand die vraag durven te stellen. Vandaag ligt ze op ieders lippen. Om goed te beseffen wat er op het spel staat, moeten we het prille begin van de Europese eenmaking opnieuw leren kennen. Op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog hebben Europeanen met de moed der wanhoop (en onder zachte dwang van Amerika) de handen in elkaar geslagen. Vandaag hebben we de indruk dat die eenmaking vanzelf is gegaan, maar niets is minder waar. En voor hetzelfde geld had het heel anders kunnen lopen. "
"Frankrijk moest inbinden vanwege de dreiging vanuit Rusland" - inderdaad, er was een Europees belang, dat verder ging dan kolenmijnen inpikken.
Macron is er inderdaad op uit om geld naar Frankrijk te halen, b.v. via Eurobonds. Als je de geschiedenis kent (b.v. Falter), dan verbaast dat niet.
Ad Van Heeswijk 6
adriaan van Otterloo 5
Pieter M.A.M. Tijburg 1
Ik ben nog veel bozer! Het hele Europese Huis is volledig op ondemocratische principes en regels gebouwd, met te weinig controle door de burgers. Wie controleert bijvoorbeeld de ECB? ( niemand!)
Het antwoord hoe dit verder uit de bocht lopend avontuur weer op het rechte spoor te krijgen weet ik niet. Één ding weet ik wel: Instituties hebben de neiging zichzelf ten koste van alles in stand te houden. In de regel kan slechts een catastrofe zo'n institutie afbreken. Ik vrees dat binnen twee jaar alleen bijvoorbeeld de volgende en grotere financiële crisis, wellicht zelfs grote burgeronlusten in verscheidene landen het besef bij onze politici kan doen doorbreken dat we deels opnieuw moeten beginnen met Europa, met een werkelijk transparante méébeslis- en participatie structuur en behoud van souvereiniteit van de lidstaten