
Gebiedsverbod voor 14 corrupte Europese politici in Azerbeidzjaans omkoopschandaal
Het ogenschijnlijk keurige instituut Raad van Europa raakte betrokken in een enorm omkoopschandaal. Leden van de raad bleken te zijn omgekocht door Azerbeidzjan. Afgelopen woensdag was het bijltjesdag: 14 oud-leden kregen een levenslang toegangsverbod tot dit instituut in Straatsburg. Onder de corrupte politici zitten grote namen zoals Merkels partijgenoot Karin Strenz (CDU) en de Belgische politicus Alain Destexhe.
‘Kaviaardiplomatie’ wordt het in Azerbeidzjan genoemd: een oude traditie waarbij genodigden in Azerbeidzjan een blik kaviaar uit de nabijgelegen Zwarte Zee ontvangen, waarna de zaken doorgaans een stuk gesmeerder verlopen. Met dit soort lobby- annex omkooppraktijken kregen Europese politici van de Parlementaire Vergadering (PACE) van de Raad van Europa ook te maken. Deze Raad is een onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op de mensenrechten en democratie in de 47 aangesloten landen. De taak van de afgevaardigden is onder meer op te treden als onafhankelijk verkiezingswaarnemer. Zo ook in Azerbeidzjan. Maar in plaats van scherp waar te nemen, lieten de afgevaardigden zich volop in de watten leggen door Azerbeidzjaanse politici, kregen ze Formule 1-kaartjes voor het stratencircuit in hoofdstad Bakoe en ontvingen de politici donaties voor hun stichting.
Deze omkooppraktijken kwamen in april van dit jaar aan het licht, mede dankzij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, een van de Nederlandse PACE-afgevaardigden. Hij dropte begin 2017 een bommetje door op te roepen om de hardnekkige signalen van corruptie in de Raad te onderzoeken. Hij kreeg uiteindelijk voldoende steun. ‘Het was ongelofelijk moeilijk om dit bloot te leggen, omdat juist de mensen in sleutelposities erbij betrokken waren. Die konden lange tijd iedere vorm van onderzoek tegenhouden,’ zei Omtzigt vorig jaar in een interview met Follow the Money.
Op aangeven van Omtzigt kwam er een onafhankelijke onderzoekscommissie die half april een vernietigend rapport uitbracht. Talloze oud-leden – waaronder prominente Duitse, Belgische, Italiaanse, Azerbeidzjaanse, Sloveense en Bulgaarse politici – bleken behalve kostbare blikken kaviaar ook heimelijk geld te hebben ontvangen van het autoritaire regime in Bakoe. In de tussentijd had ook het internationale journalistieke onderzoeksproject The Azerbaijan Laundromat al de nodige omkooppraktijken aan het licht gebracht (lees in dit FTM-artikel hoe de geldstromen waren georganiseerd).
Royeren
Afgelopen woensdag werd duidelijk welke conclusies PACE verbindt aan het rapport. Maar liefst 14 (voormalige) PACE-leden hebben een levenslang toegangsverbod gekregen tot de gebouwen van de Raad van Europa en PACE. Een aantal van hen is ook gestript van de eretitel ‘Honorary Associate’. In de openbaarmaking staan ook rake typeringen van de vergrijpen waaraan de Europese politici zich schuldig hebben gemaakt: van ‘serieuze overtreding van de ethische code’ en ‘het niet melden van belangenverstrengeling’, tot aan strafrechtelijke classificaties als ‘betrokkenheid bij activiteiten met een corrupt karakter’.
Omtzigt is tevreden met de maatregelen. ‘Het is uniek dat 14 oud-leden van de assemblee levenslang het recht tot toegang ontzegd is,’ laat hij weten. Tegen het Italiaanse oud-lid Luca Volontè loopt in Italië intussen een strafrechtelijk onderzoek. In België heeft justitie een vooronderzoek opgezet. En er volgen mogelijk nog sancties vanuit de aangesloten lidstaten. ‘Zij moeten voor 1 januari rapporteren wat ze gaan doen,’ zegt Omtzigt. Dat kan nog vergaande gevolgen hebben voor de besmeurde politici, want een aantal oud-afgevaardigden, zoals de Belgische politicus Alain Destexhe (MR) en Karin Strenz (CDU), zitten in hun thuisland alweer op het pluche. ‘Het parlement kan daar dus echt sancties nemen die pijn doen,’ aldus Omtzigt.
15 Bijdragen
bps
De Raad voor Europa richtte in 1999 nota bene Greco op; de 'Group of states against corruption'.
https://www.europa-nu.nl/id/vim9e730jfu9/group_of_states_against_corruption_greco
R. Eman 7
bpsMaartenH 10
bps
MaartenHEr kunnen meerdere verschillende zijn of geen. Al net naar gelang de veroordelingsbehoefte.
En dan ... Wat is de schade of het nadeel, en voor wie?
Dennis Mijnheer 4
MaartenHMarinus van Boven 1
wim de kort 8
Pieter Jongejan 7
squarejaw 5
Lydia Lembeck 12
squarejawZe praten waarschijnlijk hun mond voorbij. Oeps... Maar als dat zo is, dan nog kunnen we er niets tegen beginnen. Kijk naar het dividend debat. Rutte is bij een schandpaal gezet, maar er wat uiteindelijk niemand die hem erin vastmaakte.
De meeste Kamerleden stemden tegen alle eventuele maatregelen die genomen zouden kunnen worden. Worden zij er financieel beter van? Geen idee. Verbaast het me nog? Absoluut niet meer. Met deze coalitie strompelt de CU mee en zou nu moeten weten dat spijt nu niet meer helpt.
Peter Zwitser 9
squarejawIk zie de EU inmiddels liever gisteren dan vandaag verdwijnen en ik zou graag de EU ook hiervan de schuld willen geven, maar helaas: de EU heeft hier niets mee te maken.
Marla Singer 7
Erwin de Waard
Marla Singerslechts 5 van de 14 Nederlandse afgevaardigden hebben de oproep van Pieter Omtzigt ondertekend Alleen die van CDA , SP en PvdA
De afgevaardigden van VVD , D’66 , GroenLinks en PVV hebben niet opgeroepen tot onderzoek van de geruchten van corruptie.
Paul 121 5
Erwin de WaardMvdB
Raad van Europa (RvE): "Dit orgaan is géén onderdeel van de Europese Unie en moet niet verward worden met de Raad van de Europese Unie of de Europese Raad . Vrijwel alle Europese landen zijn lid."
Bron: https://www.europa-nu.nl/id/vg9ho48czuz9/raad_van_europa_rve