Gebrek aan communicatie belemmert vertrouwensherstel banken

Michiel Werkman debuteert Tweede Kerstdag in het televisieprogramma 'Overvallen door de bank'. Hij verbaasde zich tijdens de opname over de afwezigheid van banken. Werkman geeft daarom de afwezigen nu ongevraagd communicatieadvies.

Het televisieprogramma ‘Overvallen door de bank’ is afgelopen zondag opgenomen en AVROTROS zal het op de avond van Tweede Kerstdag op NPO 2 uitzenden. Tijdens de opnamen werd gediscussieerd rondom korte sketches uit het stuk ‘Door de Bank Genomen’ waarin theatergroep De Verleiders de rol van de bank en Bijzonder Beheer fileren bij de teloorgang van de strandtent van Jan & Els.

Vergeefs aankloppen

Het productiehuis klopte bij banken grotendeels tevergeefs aan voor medewerking aan het televisieprogramma. De enige afgevaardigden waren twee medewerkers van de Nederlandse Vereniging van Banken; haar altijd aimabele voorzitter Chris Buijink en zijn collega Simon Zwagemakers. Van de banken durfde alleen ING het aan om een nog heel jonge medewerker, zonder praktijkervaring in kredietverlening aan bedrijven, mee te laten praten. Hester Bais en ik discussieerden ook mee als gastsprekers.
'Ik schat in dat het de angst is om voor het oog van de camera’s geconfronteerd te worden met falend beleid'  
Wat mij rondom dit thema vooral frappeerde was de onwil van verantwoordelijken uit de bankentop om deel te nemen. Is dat arrogantie? Is het desinteresse? Is het onderschatting? Ik schat in dat het de angst is om voor het oog van de camera’s zelf geconfronteerd te worden met falend beleid en het heersende wantrouwen. Onze topbankiers lijken gewoon bang om face-to-face te reageren op de boosheid die onder burgers en ondernemers in ons land leeft.

Communiceren

Het toeval wil dat vorige week in Het Financieele Dagblad een interessante oproep stond van vermogensbeheerder Tom Loonen getiteld ‘Financiële sector, werk zelf aan herstel vertrouwen’. En op maandag 14 december, daags na de TV-opnamen, stelde de Monitoringcommissie Code Banken in dit rapport ‘dat banken meer werk moeten maken van het communiceren over de veranderingen die zij doorvoeren. De commissie constateert dat ‘vertrouwen nog een gevoelig onderwerp is. Er zijn nog problemen uit het verleden. Hoe je die oplost, dat is zo’n spanningsveld.’

Hoge bankmuren

Vertrouwen en communicatie. Wie ik ook spreek uit de bankensector, ze lijken zich van hoog tot laag volledig van de buitenwereld te hebben afgesloten. Verongelijkt teruggetrokken achter hoge bankmuren praten ze alleen nog onderling. Ver weg van de boze buitenwereld. Ze praten over ons, over de burgers, over klanten. Ze storten mooie woorden over ons uit, maar mét ons wordt niet gepraat.
'Stop vooral met het ontkennen, en vooral het onderschátten, van de maatschappelijke boosheid'
Ik geef enkele geheel gratis suggesties aan alle betrokkenen bij de banken: Treed zelf naar buiten. Stop vooral met het ontkennen, en vooral het onderschátten, van de maatschappelijke boosheid. Doe daar wat mee! Ga gesprekken juist publiekelijk aan. Loop niet langer weg voor eventuele confrontaties. Etaleer in de media niet alleen wat goed is gegaan, maar erken ook fouten. Los die op en laat dan zien hoe het is opgelost. En durf een keer mea culpa te zeggen als het onverhoopt toch een keer misgaat. Volgens mij is het de hoogste tijd voor daden in plaats van wegduiken en alleen maar newspeak. En alsjeblieft beste banken. Doe ons allemaal een lol en stop met die werkelijk tenenkrommende feelgood reclames. Dát is geen communiceren. Snap eindelijk dat daar de tijd nog lang niet rijp voor is. In elke nieuwe affaire, en er komt nog wel wat aan over Rentederivaten en Bijzonder Beheer, werkt dat ieder pril herstel van vertrouwen alleen maar tegen.   *** Michiel Werkman is voormalig zakelijk bankier. Sinds 2012 staat hij als onafhankelijke business consultant via Insparco mkb-ondernemers bij in financierings- en derivatenkwesties. Michiel is gastdocent, spreker, auteur en uitgever van het boek ‘Rotbanken’, waarin hij ondernemers leert ‘de “taal” van geldschieters te spreken’. Hij zet zich daarnaast in voor kredietverlening aan het mkb via kredietunies.