Gedwongen afslankkuur voor SNS Reaal

4 Connecties

Relaties

Staatssteun Afslanken

Organisaties

SNS

Locaties

Brussel
0 Bijdragen

Het genationaliseerde SNS Reaal zal van de Europese Commissie flink moeten afslanken. Bij het zwaarste regime zal 60 procent van de balans verdwijnen.

Over uiterlijk 2,5 maand moet het masterplan van het genationaliseerde SNS Reaal  ingediend worden bij de Europese Commissie. De kans is meer dan reëel dat de bank, die ooit als slogan had: ‘groot geworden door klein te blijven’, door Brussel wordt gedwongen om weer terug te keren naar haar (kleinschalige) roots.  De nieuwe SNS-bestuursvoorzitter Gerard van Olphen gaf gisteren tijdens de publicatie van de jaarcijfers 2012 aan dat het huidige SNS Reaal behoorlijk gestript zal worden. ‘We moeten reëel zijn: wij hebben stevige staatssteun gekregen. In 2008 ook al. Dan val je in de zwaarste categorie. We moeten er serieus rekening mee houden dat we de balans met 25 procent tot 60 procent moeten verkorten,’ aldus Van Olphen.

Afslanken
De zwaar verlieslatende vastgoedtak SNS Property Finance (5 procent van het balanstotaal) zal volgens planning afgestoten worden, maar dat zal aangevuld moeten worden met de verkoop van de verzekeraars Reaal en Zwitserleven (38 procent van balanstotaal). Als Brussel de afslankkuur van 60 procent aanhoudt, dan zullen ook dochters als ASN van de balans moeten verdwijnen.
Van Olphen en het ministerie van Financiën, die terzijde worden gestaan door adviseurs van Blackrock, zijn momenteel in ‘zware onderhandelingen met Brussel’ om de grote uitverkoop enigszins te temperen. Ze wijzen daarbij op de beleggers, inclusief de achtergestelde obligatiehouders, die moesten leegbloeden bij de redding van SNS. ‘Dat vindt men ook in Brussel bijzonder,’ aldus Van Olphen die daarmee wat leverage heeft in de onderhandelingen met de Europese Commissie.

Rode cijfers
Op 22 augustus zal er meer duidelijkheid komen over hoe drastisch SNS Reaal moet afslanken van Brussel. De jaarcijfers 2012 zijn in ieder geval eindelijk gepubliceerd. Gisteren werd bekend gemaakt dat er in 2012 een verlies is geleden van 972 miljoen euro. Het is vooral toe te schrijven aan de bijzondere waardeverminderingen van 941 miljoen euro bij SNS Property Finance (SNS PF) dat zo’n 10 miljard euro aan leningen had uitstaan.  In het eerste kwartaal 2013 is er nog eens 2 miljard euro afgeschreven op deze leningen, wat in Q1 leidde tot een verlies van 1,6 miljard euro. Daarmee komt er grotendeels een einde aan de ‘de meest grensverleggende vastgoedinnovatie van het afgelopen decennium’ zoals Bertus Pijper, de voormalig CEO van Bouwfonds Property Finance – de voorloper van SNS PF – het in 2003 nog trots omschreef in het jubileumboek Dutch Link.