Geef alles weg!

Nationale Nederlanden gaat naar de beurs en Draghi verlaagt de rente nog verder. Als welvarend Europees burger heeft u veel aan uw hoofd. Maar u kunt uw geld natuurlijk ook gewoon weggeven.

Eindelijk is de beweging weer een beetje terug op de mondiale beurzen. Dat de trend nog steeds opwaarts is, zal menigeen verbazen. De ING maakt dankbaar gebruik van het sentiment en hanteert een perfecte timing om verzekeraar Nationale Nederlanden naar de beurs te brengen. Voor velen een kroonjuweel, ik zie er helemaal niets in. Het is lang geleden dat ik ING in mijn portfolio-overzicht had staan. De correlatie tussen het aandeel ING met de Nederlandse AEX index is grappig te noemen en de diverse optie-constructies kan ik dromen, maar dat kan nooit een beweegreden zijn om in zo’n aandeel te stappen. Nationale Nederlanden laat ik ook links liggen. Het paaien van de potentiële aandeelhouder met een opgeklopt dividend is niet aan mij besteed en over het businessmodel heb ik al langer mijn twijfels. Overigens schrijf ik nooit in op IPO’s; ik heb er een bloedhekel aan.

Draghi geen tovenaar

Het was de week van Mario Draghi van de ECB. Het begint een patroon te worden, want in de maand juni zet Draghi meestal zijn beste beentje voor. Het laatste rentebesluit en het bijbehorende scala aan maatregelen is historisch te noemen. Nu ligt de bal bij de commerciële banken. Gaan ze u als ondernemer van extra liquiditeiten voorzien? De tijdelijke neveneffecten zijn oplopende beurskoersen en een dalende euro. Maar Draghi is geen tovenaar. De economie moet op eigen benen staan en dat is nog ver weg, ondanks de diverse lichtpuntjes. Een ander neveneffect kan zijn dat uw bank u eerdaags wat vervelende rentetarieven zal voorschotelen als vergoeding op uw geld. Het simpele advies van uw bankier zal zijn om er dan maar aandelen voor te kopen. Het is een goed voorbeeld van ‘first level thinking’.

Geven

Misschien is een donatie dan iets voor u. Om extra donaties te verwerven wringen sommige zogenaamde vrijwilligers- en ontwikkeling organisaties zich de laatste tijd in allerlei vreemde bochten. Kennelijk staan de  donaties onder druk nu de afname van welvaart in de eurozone een feit is. Opvallend was het betoog van de algemeen directeur Farah Karimi van het Nederlandse Oxfam Novib afgelopen week. De hulporganisatie wil dat regeringen de rijke elite aanpakt om de welvaartsverdeling gelijk te trekken. Een merkwaardig betoog van een organisatie die het onder andere moet hebben van giften van de Ford en Gates Foundation. De reden dat de rijke elite rijker wordt is omdat zij de factor compounding succesvol toepassen. Niet voor niets noemde Albert Einstein ‘compound interest’ het achtste wereldwonder. “He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.” De rijke elite besteedt de laatste jaren het grootste gedeelte van haar vermogen aan filantropie. Belegger Warren Buffett is samen met Bill en Melinda Gates één van de voortrekkers van dit initiatief via The Giving Pledge. Inmiddels is de lijst van filantropen lang en indrukwekkend te noemen. De relatief jonge Sheryl Sandberg, die een vermogen verdiende bij Facebook, is de laatste in het illustere rijtje.
“He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it."
Negatieve rentes en een aandelenmarkt die een all time high noteert; als welvarend Europees burger heeft u veel aan uw hoofd vandaag de dag. Waarom zou u uw hersens nog langer pijnigen, geef alles weg, zou ik zeggen. Geld is uiteindelijk niets. Zelfs Oxfam Novib zal tevreden zijn. Rest mij u een goed weekend te wensen. *** Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.