
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
© ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol
Les van anderhalf jaar coronabeleid: geef wetenschap onbelemmerde toegang tot brondata
We zijn meer dan toe aan een publiek debat over een duurzame coronapolitiek. Open over een toekomst met meer of minder vrijheden. Eerlijk over de bijbehorende risico's van meer of minder gezondheidsschade en sterfte. Transparant over de (maatschappelijke) kosten van allerlei afwegingen en keuzen. Een urgente, eerste stap is dat ook wetenschappers van niet-medische disciplines toegang krijgen tot de brondata van het RIVM, betogen vijf gastauteurs.
- Maandag greep zelfs Edouard Mathieu, topman van Our World in Data, naar Twitter om lucht te geven aan zijn ergernis: ‘De Nederlandse vaccinatiedata zijn een van de ergste van Europa. Bijna een vol jaar in de pandemie en nog is er geen bestand te downloaden.’ Our World in Data is een internationaal gerespecteerde, en veel geraadpleegde, wetenschappelijke online-database met up-to-date informatie over coronabesmettingen en -vaccinaties overal ter wereld. Maar voor bruikbare data uit Nederland moet het team van Mathieu buitensporig veel moeite doen.
- De klacht wordt bijna sleets. Al zo lang corona ons teistert, uiten ook Nederlandse wetenschappers hun misnoegen over gebrek aan toegang tot relevante informatie. En evenzeer over gebrek aan oog en oor voor hun expertise op andere terreinen dan het medische of virologische.
- Zo vroeg onder meer Herstel-NL, een groep van vijftien wetenschappers, aandacht voor een veel breder perspectief op de gevolgen van de coronamaatregelen voor de economie en de samenleving als geheel. De groep vergaloppeerde zich met een campagne onder de slogan 'Er is een plan waarmee Nederland open kan’. Een van de uitsmijters was ‘Bier en bingo.’ De kritiek was niet mals. Herstel-NL zou niks snappen van virologie en epidemiologie, en over het hoofd zien dat ook jongeren op de ic belanden en long covid kunnen krijgen. De drie gezichtsbepalende hoogleraren economie trokken zich schielijk terug: Coen Teulings (oud-directeur van het Centraal Planbureau), Barbara Baarsma (toen nog bestuursvoorzitter van de Rabobank) en Bas Jacobs. Herstel-NL stierf een stille dood.
- Wat geenszins verstomde, is de essentie van hun kritiek. Gisteren waren oppositie- en coalitiepartijen in de Tweede Kamer scherper dan ooit over de aanpak van de pandemie en over het ontbreken van een langetermijnvisie van het kabinet. Ook wetenschappers trekken harder aan de bel over de te smalle en kortzichtige focus van het kabinet en het OMT.
- Op uitnodiging van Follow the Money levert een aantal van hen – onder wie twee oud-deelnemers aan Herstel-NL – een bijdrage aan het publieke debat. Ze pleiten in deze analyse voor transparantie over de wetenschappelijke aannames waarop het kabinet zijn beleid baseert en voor ongehinderde toegang tot alle (bron)data waarmee het RIVM zijn werk doet.
‘Middenin de moeilijkheid ligt een mogelijkheid.’ Het optimisme in deze uitspraak die vaak aan Albert Einstein wordt toegeschreven is niet onterecht. Wie voor complexe uitdagingen staat, probeert een oplossing te vinden en te leren van de ervaring.
Wat zouden we moeten opsteken van de coronapandemie? Dat een crisis als deze alleen te bestrijden is met transparantie. Daarom moeten de data waarmee het RIVM zijn tabellen maakt openbaar zijn. Alleen met die brondata kunnen de RIVM-modellen onder de loep worden genomen en kan een helder beleidsalternatief worden geformuleerd.
Recent probeerde het consultancybedrijf KPMG lering te trekken uit de Nederlandse aanpak van covid-19 met het rapport: ‘Wat zijn de lessen van 1,5 jaar coronacrisis?’ Dan blijkt uit de samenvatting dat Nederland het ‘gemiddeld’ goed deed voor wat betreft de oversterftecijfers in Europa. Economisch doen we het ‘redelijk’ goed.
Maar wát we precies hebben geleerd blijft volstrekt onduidelijk – hoewel die vraag nu juist het doel was van het onderzoek. En lering trekken uit wat niet heeft gewerkt, is belangrijker dan ooit – nu het demissionaire kabinet weer heeft gekozen voor een lockdown van ten minste een maand. Een maatregel met disproportionele gevolgen voor diverse groepen in de samenleving, zoals kinderen, jongeren en mensen met een lager inkomen.
Wat hadden we moeten opsteken? Dat een crisis als deze alleen te bestrijden is met transparantie
Het rapport van KPMG is een gemiste kans, want er is door de monopoliepositie van het Outbreak Management Team (OMT) en door het gebrek aan openbare data een systematisch tekort ontstaan aan inzicht in de verschillende wetenschappelijke perspectieven op het Nederlandse coronabeleid.
Stevige toetsing
Het is te prijzen dat een consultancyfirma als KPMG, als een van de eerste en op eigen initiatief, kwam met een evaluatie van anderhalf jaar coronabeleid. Dat maskeert echter niet het gebrek aan ruimte voor een brede wetenschappelijke toets van de kwaliteit van de coronamaatregelen.
Er werd in de media wel over geschreven, maar wetenschappers is niet gevraagd om een stevige toetsing van het binnenlandse beleid. Wanneer en hoe Nederland het eigen handelen zal evalueren, is dus nog onduidelijk. Wel kwamen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onlangs met hun gezamenlijke scenariostudie Navigeren en anticiperen in onzekere tijden.
Ook KPMG adviseert in het rapport: ‘Doe meer aan scenariodenken en heldere communicatie.’ De noodzakelijke ingrediënten voor zo’n evaluatie – transparantie over besluitvorming en openbare brondata – ontbreken. Wetenschappers zijn daardoor niet in staat het beleid op eigen initiatief en vanuit hun onafhankelijke positie te evalueren.
Het Outbreak Management Team (OMT) bestond vanaf dag één uit direct bij de coronazorg betrokken medisch specialisten, maar breder werd het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet niet. Vaste leden zijn vertegenwoordigers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), de Nederlandse Vereniging van Medische Microbiologie (NVMM), de Vereniging voor Infectieziekten (VIZ) en het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding (LOI).
Beperkte kring
Maar de coronapandemie bleek duidelijk een groter probleem dan louter virologisch of klinisch. Zo zouden bijvoorbeeld gezondheidseconomen het licht kunnen laten schijnen op de gezondheids- en economische effecten van uitgestelde en vermeden zorg door corona. Arbeidsmarkteconomen zouden kunnen meedenken over het minimaliseren van de effecten op de arbeidsmarkt, onderwijseconomen over de gevolgen van schoolsluitingen, psychologen en psychiaters over de verregaande impact op de mentale gezondheidszorg.
Maar wetenschappers van deze disciplines werden uitsluitend geciteerd als hun zienswijze het geplande beleid ondersteunde. Een evaluatie van de werkelijke beleidseffecten bleek een brug te ver.
Een zeer beperkte kring rond de minister-president en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) filterde op wat ondersteunend was en wat niet. Zo werd er bijvoorbeeld al snel gewezen op het belang van virustransmissie door aerosolen, maar dit werd lang genegeerd. Er was en is onvoldoende ruimte voor een bredere wetenschappelijke invloed op het beleid.
Zo werd al snel gewezen op virustransmissie door aerosolen, maar dit werd lang genegeerd
Om het beleid te kunnen evalueren hebben wetenschappers brondata nodig: gedetailleerde informatie over wat voor patiënten in het ziekenhuis liggen, hoe lang, wat ze verder nog aan medische problemen hebben, of ze gevaccineerd zijn. En ook data over de contacten die mensen hebben: op de werkvloer, in hun woonsituatie, in het openbaar vervoer.
Wat we willen weten
Deze data moeten dagelijks worden bijgewerkt en gepubliceerd in een vorm die te downloaden is, om ze in andere, niet door het RIVM gebruikte, modellen in te kunnen voeren. Bij voorkeur linken we dergelijke data met geactualiseerde informatie over de aanwezigheid van antistoffen. Want wat we willen weten is of mensen besmet zijn geweest en wat de kans is dat ze nog besmet gaan worden. Zonder dergelijke informatie kunnen we geen zinnig woord zeggen over het effect van maatregelen op het aantal infecties.
Een aantal wetenschappers verenigde zich kort in de Stichting Herstel-NL. De doelstelling was om met kennis het coronabeleid dusdanig te organiseren dat het zo weinig mogelijk schade zou veroorzaken op economisch en maatschappelijk gebied en op de niet-coronazorg.
Dat zou moeten gebeuren met risicogestuurd beleid: maatregelen die expliciet rekening houden met het verschil in risico’s van verschillende groepen en dus voor het doel van het gevoerde beleid (terugbrengen aantal infecties), voor de beschikbaarheid van de middelen om dit beleid uit te voeren, en voor het beoogde tijdpad.
Het plan van Herstel-NL was gericht op het streven naar een optimale veiligheid voor iedereen. ‘Om dat te bereiken moeten we kwetsbaren, en iedereen die gewoon voorzichtig wil zijn, veel beter beschermen en faciliteren dan nu,’ schreef Herstel-NL op haar website.
Het plan van Herstel-NL was gericht op het streven naar een optimale veiligheid voor iedereen
De professionals, onder wie artsen, economen, beleidsonderzoekers en wetenschappers, kregen initieel veel ruimte in het publieke debat. Maar na het vertrek van een aantal prominente deelnemers, zoals Barbara Baarsma en Coen Teulings, hadden de media vooral daar aandacht voor. De oorspronkelijke boodschap – een oproep om de effecten van beleidsalternatieven als risicogestuurd beleid door te rekenen – verdween naar de achtergrond.
De wetenschappers bij Herstel-NL vertrokken onder meer omdat zij vonden dat de wetenschappelijke discussie over risicogestuurd beleid en beleidsalternatieven te rücksichtslos werd vertaald in een campagne om Nederland direct open te gooien. Zij kozen ervoor ‘vanuit een onafhankelijke positie argumenten in te brengen op basis van feiten en onderzoek in de maatschappelijke dialoog over goed coronabeleid’.
Een aantal van de voormalig Herstel-NL-deelnemers, zoals Van den Broek-Altenburg, sloot zich aan bij een informele groep wetenschappers die geregeld opiniestukken publiceert op sociale media met de hashtags #transparantewetenschap en #pluriformewetenschap.
KPMG bracht zijn rapport uit op eigen initiatief, zonder opdrachtgever of financier. De hoofdvragen zijn: Wat zijn de lessen van anderhalf jaar coronabeleid? Hoe zou de agenda voor het Nederlandse zorgstelsel eruit moeten zien? En zouden we met het uitvoeren van deze agenda bij een volgende pandemie beter voorbereid zijn?
Data
Volgens het KPMG-team bleek informatie-uitwisseling in de afgelopen anderhalf jaar cruciaal en ‘in veel gevallen was het in Nederland nog niet goed mogelijk om dit type informatie ad hoc uit te wisselen’.
De oorzaak is onduidelijk: lagen we achter in wat technische mogelijk was? Waren er te weinig financiële middelen voor, of was het simpelweg geen prioriteit?
Lagen we achter in wat technische mogelijk was, in financiële middelen, of was het simpelweg geen prioriteit?
Het ging hier niet alleen om de uitwisseling van de patiëntendatabases in ziekenhuizen, maar ook om brondata van het RIVM. Feitelijk bestaan die data en ze zijn relatief eenvoudig te delen, zoals in andere landen ook gebeurt, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het rapport doet geen concrete suggesties voor het publiekelijk delen van data voor onderzoeksdoeleinden.
Als wetenschappers vinden wij dit juist een essentiële stap. Het feit dat het RIVM niet alle data openbaar maakt, staat immers een wetenschappelijke toets op het coronabeleid in de weg.
Nevenschade
Het KPMG-rapport benoemt de schade door het uitstellen van de niet-acute zorg, samen met de mentale en sociaaleconomische gevolgen van de maatregelen. Het laat van deze schade echter geen berekening zien van verloren levensjaren van gezonde mensen op de middellange en langere termijn.
Een aantal wetenschappers, onder wie twee auteurs van dit artikel [Baarsma en Van den Broek-Altenburg, red.], deed een dergelijke berekening wel en publiceerde die in april van dit jaar in het economentijdschrift ESB. Een concreet overzicht hiervan is namelijk noodzakelijk voor het evalueren van het afwegingskader van het kabinet én voor een scenarioanalyse van volgende stappen in deze en een volgende pandemie.
KPMG laat geen berekening zien van verloren levensjaren van gezonde mensen op de langere termijn
Zo bleek uit de publicatie in ESB dat schoolsluitingen de jongere generatie beschadigen (de maatschappelijke kosten van de schoolsluiting voor kinderen tussen 5 en 15 jaar in januari en februari van 2021 bedragen naar schatting 30 miljard euro); dat binnen de zorg te veel prioriteit wordt toegekend aan de urgentie van corona in vergelijking tot de kosten van uitgestelde zorg; en dat de gezondheidszorg en het welzijn op de langere termijn in verdrukking komen door de kortetermijnfocus van het beleid.
Een inschatting voor alleen de kankerzorg laat zien dat uitstel en afstel daarvan, door voorrang voor coronazorg, zou leiden tot 750.000 verloren levensjaren onder kankerpatiënten in Nederland in de komende vijf jaar. Een veelvoud van het aantal levensjaren dat in 2020 en 2021 door corona verloren is gegaan.
Testen voor Toegang
Er wordt in het KPMG-rapport gesproken over de kosten van het Testen voor Toegang-beleid, zowel voor de overheid als voor de individuele burger. Het rapport benadrukt dat dit testbeleid tot nog toe succesvol was in het beperken van besmettingen en het beroept zich op ‘recent onderzoek’ van de TU Delft, dat liet zien dat de Fieldlab-experimenten effectief waren in het filteren van evenementbezoekers met een covidinfectie.
De vraag blijft wat precies het effect was op besmettingen en ziekenhuisopnames, maar zonder brondata van het RIVM is dat niet vast te stellen.
Wetenschappers hebben die data nodig om dergelijke conclusies te kunnen trekken en het onderzoek van collega’s te controleren. Maar de onderliggende data zijn niet transparant, evenmin als sommige aannames die het RIVM maakt bij het analyseren van de data. In vergelijking: het Center for Disease Control and Prevention (CDC, het RIVM van de Verenigde Staten) publiceert dergelijke brondata als downloadbare documenten en werkt ze dagelijks bij.
Die data zijn nodig om dergelijke conclusies te kunnen trekken en het onderzoek van collega’s te controleren
Het rapport van KPMG doet voornamelijk uitspraken over hoe Nederland het in internationaal opzicht heeft gedaan. Dat kan niet anders: relevante nationale data ontbreken om uitspraken te doen over de effectiviteit van maatregelen op besmettingen binnen het land. Maar internationale data over besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfte zijn publiekelijk beschikbaar van de OESO en andere bronnen.
Dit soort vergelijkingen zijn echter lastig te maken vanuit wetenschappelijk oogpunt. Zo is het bijvoorbeeld van belang hoeveel testen een land heeft uitgevoerd, wat de testcapaciteit is, hoeveel mensen natuurlijke immuniteit hebben bereikt zonder symptomen, en welke omgevingsfactoren verder nog invloed hebben op de verspreiding van het virus (bevolkingsdichtheid, klimaat, mate van digitalisering van de economie, etc.).
Waarden en feiten
Het KPMG-rapport is doorspekt met impliciete aannames en meningen. Zo concluderen de auteurs onder meer dat het opschalen van de ziekenhuiscapaciteit minder zinvol is. ‘Meer beschikbare IC-bedden hadden waarschijnlijk tot meer gezondheidsschade geleid, ten gevolge van het sturen op ziekenhuisbezetting.’ Volgens de auteurs gaat het om de doorstroom in het ziekenhuis, niet om de ic-capaciteit. Deze bewering is niet onderbouwd.
Over vaccineren stellen de auteurs dat ‘de logische weg voorwaarts is om veel actiever dan we nu doen “oude” vaccinlijnen actief te houden en de mRNA-techniek breder in te zetten’. Volgens hen is de nieuwe mRNA-technologie veelbelovend, ook voor andere toepassingsgebieden, ‘en kan [ze] mogelijk op lange termijn de wereldbevolking van nog veel meer ziektelast bevrijden’.
Nergens in de wetenschappelijke literatuur zijn dergelijke conclusies getrokken. Daar komt bovenop dat de langetermijneffectiviteit ervan en de bijwerkingen nog verder geëvalueerd moeten worden.
De langetermijneffectiviteit en bijwerkingen van de mRNA-techniek moeten nog verder geëvalueerd worden
Het rapport trekt dus wel een aantal voorbarige conclusies, maar het geeft geen antwoord op wat de lessen zijn van het tot nu toe gevoerde coronabeleid. Onafhankelijk empirisch onderzoek kan bijdragen aan de discussie daarover: wat we hebben geleerd?
Daarbij moet ruimte komen voor twijfel: hebben ‘we’ het wel zo goed gedaan en wat kan er beter? Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk als de overheid de brondata – die waarmee het RIVM werkt – tijdig beschikbaar maakt.
Wie zijn die mensen op de ic?
Zoals gezegd deden de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen recent een eerste poging scenario's uiteen te zetten. Die moeten nog wel inhoudelijk worden uitgewerkt en van kansberekening worden voorzien.
Er moet ruimte komen voor twijfel: hebben ‘we’ het wel zo goed gedaan en wat kan er beter?
Om dat te kunnen doen, zijn data nodig en transparantie over het afwegingskader van het beleid. Als de overheid de coronadata publiek toegankelijk zou maken, kunnen wetenschappers vanuit verschillende disciplines bijdragen aan de evaluatie van het beleid. Het gaat dan niet om de eindtabellen van het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maar om de brondata – zodat wetenschappers deze kunnen gebruiken als input voor andere modellen dan die het RIVM gebruikt, of om de RIVM-modellen te controleren.
Het demissionaire kabinet had tot nu toe uitsluitend een one size fits all-aanpak, waarbij het beleid voor iedereen, altijd en overal hetzelfde effect zou moeten hebben. Maar scenariodenken en differentiëren tussen mensen met verschillende risicoprofielen kan leiden tot beleidsalternatieven die gericht zijn op het voorkomen van besmettingen onder kwetsbare groepen, terwijl de maatschappij kan blijven functioneren.
Onderliggende aandoeningen
Uit een recent rapport van Stichting NICE bleek dat op de ic's voornamelijk patiënten liggen met een hoog BMI. Van de covidpatiënten in ziekenhuizen heeft 50 procent een BMI van boven de 30, maar slechts 12 procent van de bevolking heeft een BMI boven de 30.
Deze cijfers suggereren dat er proportioneel meer covidpatiënten met een BMI hoger dan 30 in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Preventie en beleid met een focus op kwetsbare groepen, waar onderliggende aandoeningen als obesitas vaker voorkomen, zouden prioriteiten moeten zijn.
Preventiebeleid voor kwetsbare groepen met aandoeningen als obesitas zou prioriteit moeten zijn
Het huidige coronabeleid grijpt niet aan op dit en andere verschillen in risico’s (denk aan leeftijd en onderliggend lijden als diabetes en longziekten). Eerder deden we constructieve voorstellen om kwetsbare groepen beter te beschermen, zodat groepen die nagenoeg geen risico lopen op een ernstig ziekteverloop meer ruimte krijgen.
OMT en wetenschappelijke Pluriformiteit
Het KPMG-rapport concludeert dat het OMT met afstand het meest invloedrijke orgaan is geweest in de pandemiebestrijding. ‘Door deze wijze van werken wist het kabinet zich verzekerd van een solide wetenschappelijke basis van zijn besluiten, alhoewel meer dan eens is gebleken dat besluiten in een pandemie met slechts 50 procent van de kennis moeten worden genomen en dat dus ook wetenschappers niet over alle antwoorden beschikken.’
De wetenschap die kan bijdragen aan beter, minder schadelijk coronabeleid bestaat in 193 landen. Wetenschappers uit veel van die landen hebben hun bevindingen gepubliceerd in tienduizenden artikelen. Er zijn veel onderzoeken op allerlei vakgebieden.
Zo breed en specialistisch als de wetenschap is, is het OMT niet. Om die reden ontstonden andere, meer gevarieerde groepen wetenschappers, zoals het Red Team, het Regenboogteam en Herstel-NL, die ongevraagd advies aan de regering gaven.
Zo breed en specialistisch als de wetenschap is, is het OMT niet
Het Red Team stopte recent. Teamlid Marino van Zelst, modelleur infectieziekten bij Wageningen University Research, zei daarover bij BNR Nieuwsradio: 'Onze rol was altijd het meedenken over beleid, in de zin dat we observeerden dat de gekozen pijlers, dus het beschermen van de kwetsbaren, acceptabele belasting van de zorg en zicht houden op het virus, met de strategie van het kabinet niet haalbaar zouden zijn. Daar hebben we alternatieve ideeën tegenover gezet.'
Blijkbaar is er geen ruimte voor wetenschappelijke pluriformiteit in het coronadebat.
Bredere maatschappelijke discussie
Wetenschappers denken en rekenen graag mee om de oorzaken van ziekenhuis- en IC-opnames te doorgronden. Alleen als de oorzaken duidelijk zijn, kunnen we alternatief beleid formuleren gericht op thema’s als preventie, uitbreiding van de ic-capaciteit, verbetering van de doorstroom in ziekenhuizen, en zorgverlening op basis van risicoprofielen.
Om nevenschade van het kabinetsbeleid te voorkomen, is een plan B en waarschijnlijk een Plan C en D nodig. Denk aan het tijdig starten met vaccineren en boosteren (met beide begon Nederland laat) en het opschalen van de ic-capaciteit (had al in de zomer van 2020 moeten gebeuren). En daarnaast: het centreren en maximeren van de coronazorg, zodat de reguliere zorg niet steeds hoeft te worden afgeschaald, plus het opzetten van een grootschalig preventieprogramma om te voorkomen dat er nog meer mensen met zwaarlijvigheid en andere chronische ziekten bijkomen.
We missen thema’s als de verhardende tweedeling en de veranderende relaties in het onderwijs en op de werkvloer
In het KPMG-rapport missen we de bredere maatschappelijke thema’s over de psychische, sociale en economische gevolgen van de coronamaatregelen; de verhardende tweedeling in de maatschappij; de nog niet zichtbare potentiële economische en maatschappelijke gevolgen; de veranderende relaties en verhoudingen in het onderwijs en op de werkvloer – al deze factoren moeten worden meegewogen in het evalueren van de coronapandemie. Het KPMG-rapport geeft hier geen antwoorden op.
Om te voorkomen dat de betrouwbaarheid van onze overheid en van de wetenschap nog meer in twijfel wordt getrokken, roepen we wetenschappers nú op om de samenleving hun wetenschappelijke twijfel te tonen en vragen te durven stellen. En met transparant onderzoek het dwalende coronabeleid te voorzien van een brede, wetenschappelijke basis. Dat vraagt wel dat de Nederlandse overheid brondata openbaar maakt.
De auteurs van dit artikel zijn Barbara Baarsma, Eline van den Broek-Altenburg, Sascha Kersten, Aart Nederveen en Ronald Meester.
195 Bijdragen
hein vrolijk 6
Bovendien zou het niet alleen voor het RIVM moeten gelden maar ook voor het CPB e.d.
Eigenlijk voor elk beleidsonderzoek!
Bart Jutte 1
hein vrolijkCo Stuifbergen 5
En dan niet alleen in een grafiek of een pdf-bestand, zodat getallen handmatig overgetypt moeten worden...
https://sargasso.nl/ga-open-rivm/
Arjan van Muyen 3
Co StuifbergenDe rekenkamer kwam eind maart 2020 al met een helder rapport: Doorgaan met de lockdown kost 52.000 qualies (kwalitatieve levensjaren) MEER dan het oplevert.
https://www.blckbx.tv/videos/overheid-offert-520000-levensjaren
Dit rapport ging de la in!
Rutte & co hebben een heldere WEF stip op de horizon en die delen ze niet met ons.
100% vaccinatiegraad is daar een onderdeel van. Hier is het WHO plan met 5 'immunisatiedoelen' waaraan de globale bestuursbubbel zich gecommit heeft: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/publications/2014/european-vaccine-action-plan-20152020-2014/video-european-vaccine-action-plan-20152020
QR is de opmaat naar digital ID, en samen met CBDC hebben ze een social credit dan niet eens meer nodig voor de globale digitale controlestaat.
Co Stuifbergen 5
Arjan van MuyenOverigens denk ik dat de huidige belasting van de zorg (en het uitstellen van operaties) juist qualies kost.
Arjan van Muyen 3
Co StuifbergenVWS rekent de hele dag met qualies, het is a decennia DE standaardmanier om beleidsbeslissingen af te wegen. Het is daarom BIJZONDER vreemd dat de coronadiscussie OPEENS in emotionele termen van 'mensen redden' werd gevoerd. Net zo vreemd als dat er amper tot geen obducties worden gedaan.
Saskia Ehrhardt 4
Arjan van MuyenJacob H. van de Pol 3
Arjan van MuyenJelko Dijkman 2
- openheid van data, en
- een volledig ander coronabeleid, waarin risicogroepen worden afgezonderd, ICs worden opgeschaald, en Corona zorg word gemaximeerd(!). Dit komt voor een groot deel overeen met het plan van HerstelNL.
Op het eerste punt hebben ze veel medestanders onder wetenschappers, en dat benoemen ze ook. Maar op het voorstel in het tweede punt is er geen internationaal voorbeeld, en is er nationaal juist zware kritiek, wat hier niet vermeld wordt.
Het plan van HerstelNL is destijds terecht door de mangel gehaald. En in de basis wordt hier dezelfde fout gemaakt. Risicogroepen zijn niet zo makkelijk af te scheiden van de rest van de bevolking.
Lennert Welleman 1
Jelko DijkmanVragen over medicijnen die een goedkope oplossing zouden kunnen bieden en druk op zorg kunnen verlagen, vaccinatie en het morele en financiële aspect daarvan en uiteindelijk of er door mensen of bedrijven wordt geprofiteerd. Of de vraag of de mensen aan knoppen van het beleid daar eigen belang bij hebben.
Nu brokkelt vertrouwen in de overheid, media, politiek en elkaar met een noodgang af terwijl dat mogelijk onnodig is.
Frank Smit 1
Jelko DijkmanNee wat er nu gebeurd wel gevaccineerde versus ongevaccineerde dat kan wel. De risicogroepen zijn bekend je hoeft ze niet af te scheiden. Daar naast moeten we ook een reëler zijn en accepteren dat we een houdbaarheidsdatum hebben en sterfelijk zijn.
Lennert Welleman 1
Frank SmitEn het verdeel en heers uitspelen van groepen kan wat mij betreft dus niet.
Arthur Venis 3
Lennert WellemanEn ik maar denken dat het om de volksgezondheid gaat 😢
Vanavond (29/12) hoorde ik dat we komend jaar, na de booster, nog twee prikken kunnen verwachten. En in 2023 vermoedelijk ook. Met het hudige CTB kunnen de champagneglazen bij big pharma worden klaargezet. Follow the money…
Ik zou, onder het mom van “informed consent” toch dringend bewijs willen zien dat dit op langere termijn allemaal ok is. Dat nag van mij met drang en dwang. Nou heb ik mazzel, want statistisch heb ik toch nog maar 30 jaar.
Maar goed, in die zin is openheid zeer gewenst zodat er echt onafhankelijk onderzoek gedaan kan worden. In het belang van de volksgezondheid. Als dat gebeurt volgt het economisch belang - van een werkelijk gezonde bevolking - vanzelf. Het politiek belang boeit me in deze totaal niet.
Sander R.
Jelko DijkmanMomenteel maakt het RIVM modellen gebaseerd op aannames en verwachtingen, waarvan ik en waarschijnlijk vele met mij, vermoeden dat alleen de donkerste scenario's worden gepresenteerd. Zonder de context en ook de waarschijnlijkheid te vermelden kun je daar geen beleid op baseren. Toch doen we dat al sinds het begin. En volgens mij is geen enkel model van het RIVM waarheid geworden.
Het beleid nu is een 100% focus op een vaccinatie; na een jaar prikken waarin we niets zijn opgeschoten kan iedereen wel concluderen dat de vaccinatie niet de heilige graal is die men dacht dat het zou zijn. Maar zodra iemand met een tegengeluid komt, moet dat door de mangel worden gehaald? Dat hebben we wel bereikt, dat anders denkenden sinds maart 2020 niet meer getolereerd worden en direct worden afgebrand zodra ze hun mening verkondigen. Chapeau!
Lennart Quispel 4
Sander R.Dinie Davids 1
Lennart QuispelMisschien dit artikel even lezen?
Sander R.
Dinie DavidsLennart Quispel 4
Dinie Davidsmarcel 7
Lennart QuispelArjan van Muyen 3
Lennart QuispelArjan van Iwaarden
Jelko DijkmanKortom, we zouden het samen doen is door de overheidsdiensten niet opgepakt.
Arjan van Muyen 3
Arjan van IwaardenJelko Dijkman 2
Arjan van IwaardenArjan van Iwaarden
Jelko DijkmanAls je iedereen als kinderen gaat behandelen verwacht dan ook een reactie. In plaats van juist informeren en adviseren werd het dicteren. Dicteren van totaal onlogische en continu veranderende massa's aan regels en als het fout uitpakt een ander de schuld geven. Daarom staat het vertrouwen dramatisch laag.
Cailin Kuit 1
Jelko DijkmanMax Krakers 1
Cailin KuitIk denk dat we dat al doen, zeker in Nederland. Het is al langer gebruikelijker dan zeg in de VS weinig 80+-ers op een IC komen, vanwege de geringe kans op (goed) herstel. Getuige ook de cijfers van het RIVM dashboard, ruim 60% van alle sterfgevallen betreft 80+-ers, terwijl er nauwelijks 80+-ers op de IC komen te liggen. Verhoudingsgewijs met 60-69 komen er ook weinig 70-79-jarigen op de IC terecht, deze laatste groep vormt ~25% van de sterfgevallen. De IC's liggen echt niet vol met krakkemikken die de redding voorbij zijn.
Daarnaast, sterven gaat niet vanzelf. Daar komt veel begeleiding bij kijken door huis- of verpleeghuisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden, thuiszorg en familie. Ook aan die capaciteit zit een grens en die grenzen zijn op sommige momenten overschreden. Een goed begeleid sterfbed is iets wat wij ook met zijn alleen zouden na moeten streven.
Nogmaals, ik heb niet de wijsheid in pacht wat het juiste beleid is en zie met name dat het zwalkende beleid onnodig schade berokkend aan de maatschappij. Een evenwichtiger en beleid had denk ik zowel maatschappelijk, economisch als sociale schade kunnen beperken.
Echter de opmerkingen over sterfelijkheid zijn m.i. wat gratuit zonder rekening te houden met de uitwerking daarvan. Net wat de voornaamste kritiek is op overheidsbeleid
Arjan van Muyen 3
Jelko DijkmanHugo beweerde het 'onacceptabel' te vinden om risicogroepen 'uit te sluiten'. Deze positie leidde dus tot de absurde situatie dat we IEDEREEN dan maar zijn gaan opsluiten. Maar daarna gaat Hugo wel een uitsluitings-QRCode invoeren en Grapperhaus neemt 5000 BOAS aan voor de handhaving. Want ongevaccineerden uitsluiten is blijkbaar wel acceptabel.
Daarna stomen ze door met een harde lobby voor 2G.
Het is allemaal zo onlogisch omdat het verhaaltjes zijn. Het echte doel is 100% vaccinatiegraad. Dit is het WHO project met 5 vaccinatiedoelen waar de globale bestuursbubbel zich aan gecommit heeft. Dit om de "immuniteit onder controle te brengen".
https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/publications/2014/european-vaccine-action-plan-20152020-2014/video-european-vaccine-action-plan-20152020
QR is de opmaat voor invoering digital ID en CBDC. Kijk bij Arno Wellens
Harry van der Velde 2
Jelko DijkmanOpen brondata.
René van der Stok
Jelko Dijkman"Risicogroepen zijn niet zo makkelijk af te scheiden van de rest van de bevolking"
Niet letterlijk misschien, en niet zoals in het initiele plan van HerstelNL misschien (wat was het? Iets met bungalowparken vrijmaken voor ouderen ofzo? :D).
Maar je kan wel op andere manieren onderscheid aanmaken:
Je kan bijvoorbeeld:
1. Een vaccinatieplicht instellen voor alléén ouderen vanaf xx jaar (dat is ook vanuit communicatie-oogpunt sterk vind ik, want je gooit dan niet iedereen op een hoop). Wellicht op dezelfde manier zoals bij kinderen nu gebeurt.
2. Mensen die bewust geen vaccin nemen betalen voor covid-zorg (al heb je hier wel risico op veel onterechte slachtoffers)
3. In je communicatie naar buiten blijven uitleggen dat de mensen op de IC's mensen zijn met een kwetsbare gezondheid, dat een goed idee is dat juist deze mensen zich laten vaccineren, én dat ze iets aan hun gezondheid gaan doen. Want ook al is covid straks voorbij, er komt weer een nieuwe pandemie. De noodzaak om weerbaarder te worden is groter dan ooit.
marcel 7
René van der StokEconomisch uit te leggen. Tevens blijft het dan een individuele keuze.
Elise Bakker
marcelmarcel 7
Elise BakkerJacob H. van de Pol 3
René van der StokMensen die onverantwoord hard rijden en een ongeluk krijgen, ook zelf laten betalen?
Mensen die tengevolge van drugsgebruik zorg nodig hebben ook zelf laten betalen?
Mensen die het 'vaccin' (experimentele niet goedgekeurde gen therapie) genomen hebben en hartfalen krijgen of een tia, ook zelf laten betalen? Zij hebben immers vrijwillig deelgenomen aan een medisch experiment.
En misschien weet u ook nog wel een paar uitzonderingen die zelf voor zorg moeten gaan betalen.
Maar het ging toch over 'Bron data'?
Jaap G. Minnema 1
Jelko Dijkmanmarcel 7
Jelko DijkmanZonder morren heel Nederland elke winter opsluiten om een kleine groep ongevaccineerde obese patiënten te beschermen dan maar?
Saskia Ehrhardt 4
Jelko DijkmanSander Wielemaker
Frank Smit 1
Pieter Verstraelen 1
Ongelooflijk eigenlijk dat er (nog steeds) zo weinig transparantie is over de brondata waarop RIVM, OMT en het kabinet haar adviezen en keuzes baseert.
En dat het OMT als adviesorgaan min of meer een gesloten club is maakt het er niet aannemelijker op dat er vanzelf meer openheid van zaken komt.
Ik heb de indruk dat hoe langer een club besloten blijft, des te meer men geneigd is om elkaar en de als groep gemaakte keuzes te verdedigen. Verdedigen tegen dat deel van de buitenwereld dat er een andere kijk op nahoudt. Het wij-tegen-zij idee. Hier wordt eigenlijk al onbewust een tweedeling gecreëerd die in het groot helaas ook steeds meer zichtbaar wordt.
Zou een OMT met wisselende bezetting een oplossing zijn? Dus niet Jantje eruit, Pietje erin; Pietje eruit, Jantje erin. Maar de durf hebben om ècht te rouleren. Wellicht leiden nieuwe gezichten tot nieuwe inzichten. En meer openheid.
Eline Gumbert 4
Pieter VerstraelenPieter Verstraelen 1
Eline GumbertEn daarin schuilt de les voor de oppositie, de opinieprogramma's, de journalistiek (ook FTM), de onderzoekscollectieven en ook mijzelf. Kortom alles en iedereen die niet tot de besloten club behoord: Creëer een veilige omgeving. In mijn beleving is een veilige omgeving een omgeving waarin mensen of organisaties die oprecht openheid van zaken geven niet bang hoeven te zijn dat alle ooit gemaakte keuzes hen hijgerig nagedragen worden. Een omgeving waarin ook de randvoorwaarden die destijds rondom de gemaakte keuzes sluimerden het licht mogen zien.
Arthur Venis 3
Pieter VerstraelenArthur Venis 3
Pieter VerstraelenRinus ten Haaf 3
Pieter VerstraelenMaar alles begint met openheid van brongegevens, anders blijft het "kennis is macht" principe leidend. De kritische buitenwereld wordt immers altijd gewezen op het feit dat ze "niet alle informatie mee laten wegen". Helaas gaat de mainstream pers/media hier nog altijd volledig in mee. Het "wappie stigma" doet de rest.....
Kristjaan Panneman
Pieter VerstraelenZoals het nu gaat, mis ik transparantie. Als ook andere sectoren vertegenwoordigt waren geweest, zou de economie er in mijn opinie beter voor staan.
Een laatste opmerking, wellicht niet geheel passend in deze thread, . .. we moeten af van de polarisatie. Er is inmiddels veel meer bekend ... en op basis daarvan ... kunnen we nog wel spreken van een (kunstmatige) C-crisis of moeten we wellicht deze hele C-crisis beoordelen als een "stille revolutie" waarbij o.a. het WEF een grote rol speelt!
A.J. van Soelen 2
Nu maar hopen dat de mainstreammedia dit net zo gretig gaan oppakken als de berichtgeving over de aangifte van Randstad tegen Sywert & Co. Maar ik vrees het ergste.
Lennart Quispel 4
En ook: wat HerstelNL wil, wijkt helemaal niet zoveel af van het Rutte/Van Dissel beleid als hier gesuggereerd wordt. Beide zijn gebaseerd op de strategie "gecontroleerd uitrazen". Dat is een falende strategie.
Nog een puntje van kritiek: ik weet niet precies wat er met "brondata" bedoeld wordt. Maar wat ik wel weet, is dat de ruwe data allemaal persoonsgegevens bevat. Ookal ben ik voorstander van het beschikbaar maken van zoveel mogelijk data, er moet wel eerst even over privacy worden nagedacht.
Rinus ten Haaf 3
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Rinus ten HaafEn dat hoeft ook niet, want je kan die data anonimiseren zonder dat je relevante informatie kwijt raakt.
marcel 7
Lennart QuispelArthur Venis 3
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Arthur VenisArthur Venis 3
Lennart QuispelHet gaat me om de “ja maar”. Er is altijd een oplossing.
Lennart Quispel 4
Arthur VenisArthur Venis 3
Lennart QuispelRene Smits
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Rene SmitsEven voor de duidelijkheid: ik ben helemaal geen voorstander van een vaccinatieplicht. Ik heb het helemaal niet over vaccins gehad, zelfs. Dit gaat over data. Waarom jouw vraag ?
Arjan van Muyen 3
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Arjan van MuyenAls je alleen maar wilt zeiken, doe me een lol: zoek een ander slachtoffer.
Arjan van Muyen 3
Lennart Quispelmaar ook nog eens onethisch. => onderbouwing?
de strategie "gecontroleerd uitrazen" is een falende strategie. => onderbouwing?
Er moet over privacy worden nagedacht. => Uitstel & afstel smoes want dit gebeurt dus niet.
Lennart Quispel 4
Arjan van MuyenDus zal jij het antwoord moeten geven. Hoe wil jij pakweg 5 miljoen mensen langdurig isoleren van de rest van de maatschappij ? Op een uitvoerbare manier ?
De strategie van het kabinet heeft drie doelen. Die drie doelen worden niet gehaald. Dat betekent, volgens mij, dat het beleid faalt. Of heb je een andere definitie van falen ?
Dinie Davids 1
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Dinie DavidsIk zou nog even wachten met oordelen over omikron. Er is nog niet genoeg data om harde conclusies te kunnen trekken. Wensdenken is niet verstandig bij een epidemie, dat hebben we de afgelopen 22 maanden wel gezien.
Lennart Quispel 4
Dinie DavidsNou ja, dat mag. Maar kan je je voorstellen, dat de meeste mensen daar anders over denken ?
Annemiek van Moorst 11
Lennart QuispelEens. Beiden zijn ook te optimistisch.
Eens, privacy: maar dit is idd te vaak een dekmantel geworden.
'The problem is the solution' zeggen wij in de permacultuur (net als in de cognitieve of systeemergonomie :-) Het gestuntel van welwillende mensen is eenvoudig te pareren.
Kijk naar Taiwan en IJsland: wat je nodig hebt in een pandemie is een topdown command structuur waarbij dus alle in NL bestaande decentralisatie for the time being wordt doorbroken, a Central Epidemic Command Centre (CECC).
https://www.preventionweb.net/news/what-coronavirus-success-taiwan-and-iceland-has-common
marcel 7
Lennart QuispelIk mis een onderbouwing waarom gecontroleerd uitrazen niet zou kunnen?
Lennart Quispel 4
marcelmarcel 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
marcelmarcel 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
marcelWat voor onderscheid bedoel je nu precies ?
marcel 7
Lennart QuispelMensen met middelhoog niveau weer op een andere manier tegen zichzelf beschermen.
Kinderen geen maatregelen.
Lennart Quispel 4
marcelmarcel 7
Lennart Quispelrob martens
Nog zo'n blinde vlek: al anderhalf jaar gonst het over de impact van vitamine D deficiëntie. Er zijn sterke, goede onderbouwde aanwijzingen dat het een grote rol speelt bij de kwaliteit van onze afweer, ook bij luchtweginfecties, en specifiek bij de terug regulatie van ernstige ontstekingsreacties die ook COVID zo gevaarlijk maken. 100+ wetenschappelijke artikelen zijn er, maar OMT en gezondheidsraad passen hun adviezen en voorlichting hardnekkig niet aan. Met de snelle vitamine D variant calcifediol zijn in verschillende onderzoeken echt spectaculaire resultaten behaald, maar er lijkt wel een omerta te rusten op de inzet van dit goedkope laaghangende fruit (calcifediol wordt o.a. door DSM gemaakt).
Vrijwel iedereen die ernstig ziek wordt van corona is (ernstig) vitamine D deficiënt, en opheffen van die deficiëntie heeft spectaculaire effecten. Al voor corona werd die deficiëntie als verklaring voor het seizoenseffect van luchtweginfecties gezien (immers 90% van vit D wordt aangemaakt uit UVB straling die echter van begin oktober tot en met ongeveer april te laag is. Daardoor halveert gemiddelde vit D niveau in het griepseizoen). Ook de zwaarst getroffenen zijn precies degenen die zonder stevige suppletie altijd D deficiënt zijn: mensen met een donkere huid (in gematigde klimaatzones), met obesitas en ouderen: zij maken veel slechter vitamine D aan.
D3 is goedkoop en onschadelijk. Maar eeuwige het mantra: er is nog meer bewijs nodig. Maar waarom vinden er dan geen snelle trials plaats bv met calcifediol in Nederland?
Misschien omdat het te pijnlijk is om toe te geven dat langzaam maar zeker het net van bewijs zich sluit: een supplementje van 5 Euro per persoon per jaar had een groot deel van deze gezondheidscrisis kunnen voorkomen?
Zie bijvoorbeeld deze twee net verschenen artikelen in Nature:
https://www.nature.com/articles/s41590-021-01098-7
https://www.nature.com/articles/s41598-021-02701-5#Sec6
Arjan van Muyen 3
rob martensMichael Tiel
rob martensrob martens
Michael TielAnnemiek van Moorst 11
rob martensDus idd raar dat de overheid dit niet adviseert: baat het niet...
"....it seems unlikely that vitamin D will prove to be a critical ingredient in fending off COVID-19 or modulating its severity. But these and other new trials may find it is useful in certain doses for certain populations. As Neale points out, “there is data that is suggestive” and enough smoke to indicate that you don’t want to be vitamin-D-deficient in a pandemic."
https://www.scientificamerican.com/article/can-vitamin-d-help-protect-against-covid/
rob martens
Annemiek van Moorsthttps://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2021.736665/full
Annemiek van Moorst 11
rob martensArjan van Muyen 3
Zo kan Hugo lekker selectief shoppen naar data die hem past, en de rest bestaat gewoon niet. Iedereen werkt hier aan mee. Ik hoor het Ernst Kuipers nog zeggen: Cijfers over vaccinatiestatus en ziekenhuisopnames? Die hebben we wel ... maar daar HEEFT u niets aan (!)
Reden: Ongevaccineerden als zondebok wegzetten is geen wetenschap, maar (gevaarlijke) social engineering om de vaccinatiedruk op te voeren. Daar wil Rutte & Co geen inmenging bij, en zeker geen echte cijfers die aantonen of dit al dan niet terecht is.
De werking van alle gebruikte modellen is ook niet openbaar, ook bij het CBS niet. Omtzigt beukt hier al jarenlang tegenaan, zonder succes.
De WOB wordt op deze manier overtreden. Tel maar eens een aantal keren dat de woorden 'noodzakelijk' en 'noodzaak' voorkomen in de WPG. https://wetten.overheid.nl/BWBR0024705/2021-12-04
Heel wat keren, dus ... wie bepaalt wanneer iets 'noodzakelijk' is?
Juist. OMT & RIVM, dus die beoordelingen regeren feitelijk het land.
Dus moet het helder zijn waar deze zich op baseren en dat is niet zo, dus wordt de WOB overtreden. Is al vaker gezegd, komt nooit een antwoord op.
Hier is nog een helder interview hoe de wetenschap compleet buitengesloten wordt, en hoe goed dit de regering uitkomt.
=> 'Politiek gebruikt wetenschap als schaamlap voor falend coronabeleid.' Eline van den Broek-Altenburg https://www.youtube.com/watch?v=tWQi2yXnoA8
Onze fout is dat we deze BULLSHIT veel te lang geaccepteerd hebben om maar niet voor complotdenker uitgemaakt te worden.
[Verwijderd]
Arjan van MuyenJoost Versteegh 4
De ziekenhuizen liggen niet vol met de gemiddelde bevolking. Er liggen vooral mannen boven de 50 en daarvan heeft meer dan de helft overgewicht.
https://www.researchgate.net/figure/Figuur-54-Body-Mass-Index-bmi-naar-leeftijd-en-geslacht-bevolking-van-18-jaar-en_fig11_281117104
Voor zover ik weet bestaat er wel een verhoogd risico voor mensen met overgewicht, maar bovenstaand citaat is veel te kort door de bocht. Zeker voor een artikel waar de namen van Barbara Baarsma en Ronald Meester onder staan.
Als we op deze manier data gaan inzetten om een gelijk te halen vraag ik me af wat we er uiteindelijk mee opschieten wanneer Jan en alleman naar hartelust in de Corona hooiberg kan gaan grasduinen.
Mensen met een kleinere schoenmaat zijn slechter in rekenen.
Hélène Vercammen 1
Joost VersteeghDus uw vergelijking met schoenmaat -rekenen ontgaat mij?
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211215_95149530
Wetenschappers wisten al dat obesitas een onafhankelijke risicofactor is voor een ernstig ziekteverloop na besmetting met het coronavirus. Maar nu is in de VS ook aangetoond waarom: het coronavirus nestelt zich in de vetcellen én in afweercellen in het lichaamsvet. Vanuit daar tast het andere organen aan.
https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Coronavirus-gedijt-goed-bij-veel-vetweefsel.aspx
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/patienten-met-obesitas-of-overgewicht-lopen-het-risico-op-een-ernstiger-verloop-covid19
Joost Versteegh 4
Hélène VercammenDat er correlatie is weten we inderdaad al sinds april 2020. Het argument in het artikel rammelt. "Van de covidpatiënten in ziekenhuizen heeft 50 procent een BMI van boven de 30, maar slechts 12 procent van de bevolking heeft een BMI boven de 30". Het poneren van deze twee weetjes is geen onderbouwing van causaliteit.
Annemiek van Moorst 11
Joost Versteegh"In 2020 had 50,0% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (ernstig overgewicht) is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. In totaal heeft 13,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas. Deze cijfers zijn gebaseerd op zelfrapportage van lengte en gewicht."
De feiten zijn dus nog ernstiger als je weet dat de meeste mensen een beetje jokken over hun gewicht. En als je kijkt naar de leeftijdscategoriën: 50-64 zit op 60%.
Ga die dan maar eens apart in lockdown doen. Het is echt om je rot te lachen als het niet zo ernstig is.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-volwassenen
H J vd Meer 2
Annemiek van MoorstCo Stuifbergen 5
H J vd MeerMinder suiker in frisdrank? Een belasting (accijns) op suiker, zoals we ook bij tabak en alcohol hebben?
Geen zoete traktaties op basisscholen?
Annemiek van Moorst 11
H J vd MeerGerrit Zeilemaker 6
Zo kan de breuk (Aantal bijwerkingen/Aantal gevaccineerden) niet vastgesteld worden doordat informatie voor zowel noemer als teller ontbreekt. Voor het aantal gezette vaccins (de noemer) wordt het aantal aan de GGD's verstuurde vaccins gebruikt, terwijl nu al duidelijk is dat veel mensen niet komen opdagen. Er is ook geen beleid om het aantal bijwerkingen te weten te komen door alle gevaccineerden een meldformulier (met gefrankeerde envelop) mee te geven waarop ze de bijwerking eenvoudig kunnen melden. Meldingen bij het LAREB blijken veel tijd te kosten en de vuistregel moet gehanteerd worden dat slechts 10% van de bijwerkingen daadwerkelijk gemeld worden! (Zie het boek Pandemische Chaos, artikel Dick Bijl)
j.a. karman 5
Gerrit ZeilemakerZet er wat andere zogenaamde kritische journalisten bij en je hebt een effectieve ondermijningsstrategie ingezet.
Daarnaar hebben we nog een AP die elke registratie privacygevoelig en verboden acht zonder de gevolgen te doorzien. Het is zeer brisante complexe situatie.
[Verwijderd]
j.a. karmanAd Verbrugge in gesprek met lector gezondheidswetenschappen Sam Brokken over de recente ontwikkelingen omtrent de coronamaatregelen.
"In India doet de pers zijn werk nog." Daar kan de Nederlandse msm een voorbeeld aan nemen.
https://youtu.be/LNZjsS3IR0k
Fré van Limpt 1
j.a. karmanHet ontstaan van platforms als FTM is het broodnodige gevolg van de teloorgang van (tijdrovende dus dure) onderzoeksjournalistiek. De meeste journalisten kunnen daarnaar fluiten en doen een beroep op de wob.
Dat deze dienst overbelast is is een heel ander verhaal.
Niels van der Stappen 1
Dat staat los van de vraag of de genomen onderliggende feiten door RIVM-OMT-kabinet natuurlijk sowieso openbaar zouden moeten zijn. Wat is het probleem met transparantie?
[Verwijderd]
Niels van der StappenArthur Venis 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Arthur VenisArthur Venis 3
[Verwijderd]Niets is onmogelijk. Je hoeft het alleen maar te willen. En daar schort het bij de overheid ten ene male aan. Ik zie dat ook niet snel veranderen, ondanks alle mooie woorden.
We zullen zien, maar ik vrees dat alle woorden uiteindelijk weer slechts lippendienst blijken te zijn.
Marco Fredriks 4
Marco Fredriks 4
https://www.youtube.com/watch?v=Twc9OCXpFSw
https://twitter.com/SimoneSays123/status/1472945034265776137?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1472945034265776137%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.martinvrijland.nl%2Fnieuws-analyses%2Fpositief-getest-bel-u-de-ggd-en-vraag-om-een-bloedtest-voor-bewijs-beldeggdvoorbewijs%2F
j.a. karman 5
Veel suggestieve veronderstellingen en het idee dat er 17 miljoen nederlandse epidemilogen zijn.
Tot nu toe veel te veel vreemd kronkel conclusies gezien met de verwijzingen naar beschikbare openbare gegevens.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Denk je dat het een optie is of niet?
Het is een logischer iets dan al die overduidelijk verzinsels die als waar geponeerd worden.
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/coronafabels-en-vaccinatieroddels-van-a-tot-z~v461565/
[Verwijderd]
j.a. karmanMassavaccinatie heeft de pandemie niet bedwongen maar dominante varianten hebben de zaak keer op keer verergert waardoor we feitelijk de pandemie in stand houden met terugkerende golven
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Geloof doet leven meten is weten.
Wetenschappelijk onafhankelijk denken betekent kritisch naar de situatid kijken en de eerder veronderstelde alternatieven bekijken. Dat doe je niet.
Kritiek lijkt tegenwoordig gelijk te staan in een poging de ander bij voorbaat at te branden. Sam Hagens zijn doel begrijp ik niet. Je mag hem.uitleggen.
Massavaccinatie heeft wel degelijk geholpen. Je bent bang lm naar die andere kant te kijkek. Absolute zekerheid is er helaas niet. Je snapt hopelijk iets van baysian?
[Verwijderd]
j.a. karmanIs geenszins een domme jongen, klinkt ook niet als onzin of bedrog of een verzinsel.
Klinkt waarschijnlijk alleen niet zoals jij het graag zou willen horen.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Open staan voor kritiek is juist ook dit lezen:
https://www.mcgill.ca/oss/article/covid-19-critical-thinking-pseudoscience/doomsday-prophecy-dr-geert-vanden-bossche "These public commentators, often bedazzled with advanced degrees, have painted themselves as brave mavericks escaping from the mainstream herd to denounce the cataclysmic consequences of public health measures. The latest example of this phenomenon comes in the form of Dr. Geert Vanden Bossche, who recently published an alarming manifesto."
Je kunt ook naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Myxomatose kijken. Stel je bent een konijn, De natuurlijker weerstand helpt duidelijk niet. De enige uitweg is genoeg nakomelingen krijgen zodat alleen "best fit" gevallen overblijven. Natuurlijke selectie vanuit Darwin. Wat je daarbij zeker weet is dat veel individuele gevallen daarbij voortijdig de dood vinden.
Niet wat jij graag wilt horen, wel de natuur en ook heel slim van de schepper.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]"Het komt van nature voor bij het Braziliaans konijn (Sylvilagus brasiliensis), waarbij het echter slechts milde ziekteverschijnselen veroorzaakt". Het ging pas de wereld over als gezelschapsdier van de mens.
Als mensen ziek zijn en andere mensen gaan besmetten, uit egoïsme onwetendheid dan ontkenning, dan plegen in wat jij noemt genocide. Dat is nu net waarom ik een hekel heb aan corona-ontkenners anti-vaxxers, de desinformanten en complotters. https://niw.nl/qanon-de-waanzin-voorbij/
[Verwijderd]
j.a. karmanAls je meer dan 40 jaar de hele wereld bent rondgevaren dan doe je een bepaalde levensles op en leer je de mensen kennen, zo krijg je levenswijsheid en ben je niet zo goedgelovig als de gemiddelde mens en maak je keuzes en doorzie je de mens in al haar façades.
En die QAnon onzin lach ik alleen maar om.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Voor die tijd zit misleiding (1) met daarna de ontmenselijking van de ander (2).
Met rondvaren zie je bepaalde mensen maar blijf je in een apart wereldje hangen.
Je kunt ook de pech/geluk hebben zo'n tijd (en wat langer) rondgelopen te hebben in verschillende omgevingen.
Je ziet makkelijker hoe mensen via facades overal in tuinen. De goedgelovigheid is meer een kritische waarneming met verwondering.
Je kunt zeggen daf je geen anti-vaxxer of complotter bent, het zijn je daden/uitingen die het tegendeel aangeven. Of je her nu leuk vindt of niet het veranderd niets aan die waarneming.
[Verwijderd]
j.a. karmanIk hou mij aan alle regels, ik demonstreer niet, zet netjes mijn mondmasker op daar waar het moet .
Alleen wacht ik met het nemen van de prik tot ik zekerheid heb dat deze veilig is.
Met het Novavax vaccin zijn ze m.i. een eind op de goede weg, daar ga ik mij verder in verdiepen en bekijken hoe en wat het doet in de toekomst.
Ook heb ik het bewijs dat ik corona heb gehad en antistoffen in mijn bloed heb.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Dat raakt weer de eerder vraag over baysian.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd][Verwijderd]
j.a. karmanhttps://nl.m.wikipedia.org/wiki/World_Economic_Forum
j.a. karman 5
[Verwijderd]Haal jet het erbij dan neigt het naar: https://www.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/9d7b3067-feea-45af-84db-fc667771b21b/van-rothschild-tot-soros-waarom-extreem-rechtse-samenzweringstheorieen-zo-populair-zijn een beeld van vijandschap opbouwen is een slecht idee.
Schakel je over naar machtsmisbruik en zelfverrijking, het thema va FTM, dan heb ik dat soort figuren niet zo hoog zitten. ER zijn wat uitzonderingen in die wereld van de macht maar bij velen mankeert er iets.
De krimpende wereld, het werelddorp https://en.wikipedia.org/wiki/Alvin_Toffler "Global village" we zitten in een enerverende tijd van veranderingen. Dat kan nog alle kanten op gaan fraaie en minder fraaie.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Scientology heeft me nooit getrokken, wel verbaasd. https://www.ftm.nl/artikelen/scientology-versus-internet-inval-xs4all Die groepen hebben intussen wel door hoe ze de boel op internet naar hun zetten zonde meteen herkend te worden als dubieus.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Ik schat in dat het in een andere context gebruikt is met de eerdere dubieuze bronnen.
Scientology is niet meer daarvoor in de plaats Qanon
[Verwijderd]
j.a. karmanMaar wie is deze man nu eigenlijk, we kennen hem van Sigrid Kaag, Mark Rutte, Maxima en Halsema… Maar waarom wil hij de wereld “resetten” en wat houdt dit precies in?
https://nieuwsreactie.nl/klaus-schwab-de-leidinggevende-van-sigrid-kaag-en-rutte-wie-is-dit/
j.a. karman 5
[Verwijderd]Dat degenen met macht de neiging hebben bij elkaar te klitten dan wel de andere te minimaliseren is van alle tijden. Ik denk dat je in de bijbel dat ook wel kunt vinden.
[Verwijderd]
j.a. karmanVanaf behandeling 8 november 2021 dagelijks tien mensen met ernstige bijwerkingen, iedere dag overlijden twee personen.
Door een structurele onderrapportage liggen deze aantallen in werkelijkheid mogelijk veel hoger, aanzienlijke oversterfte.
Zolang hierover geen helderheid bestaat, moet vermoed worden dat de toediening van miljoenen experimentele immunotherapieen hierbij een rol speelt.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]De paranoide insteek met de neiging naar complotters toon je met je links. Het drijven op gevoel maakt het er niet beter op. Welke angsten heb je dat je het leven in een vreemde andere wereld zoekt?
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]