Geen beursgang: stop privatiseringsdrang

Een beursgang van dé staatsbank is verder weg dan ooit. Gelukkig, vindt belegger Jan Dwarshuis. Het is hoog tijd om het blinde geloof in privatisering af te zweren. 'Prijzen zouden dalen en de kwaliteit zou verhoogd worden, het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn.'

Gelukkig is de beursgang van ABN Amro uitgesteld. De aanleiding was het gekrakeel over de verhoging van het salaris van de top van de bank. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat de bestuurskwaliteiten van voorzitter Gerrit Zalm op zijn minst in twijfel getrokken kunnen worden. Daarnaast mag Zalm wat mij betreft op compliance cursus voor dummies. De eigengereide ABN Amro commissaris Peter Wakkie trok zijn eigen conclusie en heeft via een soloactie de bank inmiddels – terecht – verlaten. De chaos is daarmee compleet en een IPO lijkt verder weg dan ooit. De aanleiding is wat mij betreft echter niet de reden waarom de bank voorlopig niet naar de beurs gebracht hoeft te worden.

Fors verlies

Sommige marktvorsers vinden de timing perfect om notering aan te vragen voor de bank. Kennelijk is men vergeten dat de belastingbetaler bij een beursgang opdraait voor een fors koersverlies. Daarnaast zou de Nederlandse Staat als lange termijn-belegger niet wakker moeten liggen van een mogelijke beursdip.
Waar het echter in de kern om draait is dat Nederland lang geleden privatisering omarmd heeft; het zou de sleutel zijn tot succes
Waar het echter in de kern om draait is dat Nederland lang geleden privatisering omarmd heeft; het zou de sleutel zijn tot succes. Prijzen zouden dalen en de kwaliteit zou verhoogd worden, het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn.

Doodziek

De realiteit is echter weerbarstiger. Onlangs werd Nederland opgeschrikt door een stroomstoring waarbij een groot gedeelte van het land werd platgelegd. Zelfs de nationale luchthaven Schiphol had last van de problemen en Nederland stond internationaal in zijn hemd. Voor insiders binnen deze vorm van energievoorziening komt de acute uitval niet als een verrassing. De energiemaatschappijen hebben jarenlang willens en wetens een loopje genomen met het onderhoud van het netwerk om de winst te optimaliseren. De zorg is een ander goed voorbeeld waarbij de patiënt financieel wordt uitgeknepen. Iedereen spint garen bij de privatisering van de zorg, behalve de patiënt die er ondertussen doodziek van wordt.

Ontspoord

Ik ben van mening dat basale zaken zoals de nutsvoorziening, openbaar vervoer en de zorg weer terug in overheidshanden moeten komen. Daar hoort ook een bank bij, die de burger en het mkb ordentelijk behandelt.
De privatiseringsdrang is volledig ontspoord en heeft burgers op ongekende (verborgen) kosten gejaagd
De privatiseringsdrang is volledig ontspoord en heeft burgers op alle vlakken op ongekende (verborgen) kosten gejaagd. Het wordt hoog tijd dat daar een einde aan komt. Hoeveel leergeld moet er nog betaald worden? Het toeval wil dat de Nederlandse Staat vandaag de dag geld toe krijgt wanneer zij funding aantrekt op de financiële markten. Dat noem ik nog eens een goede timing om de volstrekt doorgeslagen privatisering in een versneld tempo een halt toe te roepen. Rest mij u een goede Pasen te wensen.   Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.