
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
Almeloër Frank V. spioneerde voor China maar hoeft niet de cel in
De rechtbank Overijssel heeft de 69-jarige Frank V. uit Almelo maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden plus een taakstraf van 240 uur wegens bedrijfsspionage voor China. Als manager bij Siemens speelde hij jarenlang bedrijfsgeheimen door aan twee Chinese oud-collega's. Justitie eiste twee jaar cel tegen V.
De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat V. als manager engineering bij het voormalige Siemens in Hengelo een spion was voor China. Van 2010 tot aan zijn arrestatie in april 2017 deelde hij via een geheim mailadres concurrentiegevoelige informatie met twee Chinese oud-collega's. Zo kregen ze tekeningen van stoomturbines en andere technische gegevens in handen.
‘Verdachte heeft gedurende een periode van meerdere jaren vanuit zijn dienstbetrekking bij [Siemens], een enorme hoeveelheid informatie verstrekt aan derden tegen betaling en dit bewust verborgen gehouden,’ aldus de rechtbank. ‘Verdachte heeft slechts mondjesmaat verantwoordelijkheid genomen voor deze jarenlange malversaties.’
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee jaar cel tegen V. De straf valt lager uit, omdat het OM volgens de rechtbank deels niet-ontvankelijk is in de zaak. Na ontdekking van de spionage deed Siemens namelijk niet binnen de wettelijk gestelde termijn van drie maanden aangifte tegen V., waardoor hij niet vervolgd kan worden wegens bedrijfsspionage.
Schadevergoeding
Omdat de reclassering bovendien inschat dat de 69-jarige V. niet opnieuw in de fout zal gaan, volstaat volgens de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met een taakstraf.
V. is wel veroordeeld wegens niet-ambtelijke omkoping en witwassen. Volgens de rechter staat vast dat V. smeergeld ontving in ruil voor het delen van bedrijfsgeheimen. Maar volgens de rechtbank is niet duidelijk geworden om hoeveel geld het precies ging. Volgens het OM kreeg V. 127.500 euro voor zijn diensten. Omdat V. met zijn spionage Siemens benadeelde, moet hij zijn oud-werkgever van de rechter een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.
De geheime informatie die V. aanleverde gebruikten Chinese concurrenten van Siemens in zeker zestien turbineprojecten. Siemens liep hierdoor ten minste 37 miljoen euro omzet mis, aldus het OM tijdens de behandeling van de zaak. De Chinese oud-collega's van V. werkten volgens justitie in opdracht van de Chinese overheid. V. bevestigde dat tijdens de behandeling van zijn rechtszaak.
Tijdens de zitting op 15 februari stelde Siemens dat de schade door de diefstal mogelijk nog groter is dan het OM heeft beraamd: ‘Siemens heeft niet de volle omvang van de schade kunnen vaststellen,’ aldus Siemens' advocaat Sebastiaan Kool.
V. zei tijdens zijn proces dat hij door zijn Chinese oud-collega's werd gechanteerd. Toen hij smeergeld aannam, maakten zij snel een foto van de transactie. ‘Vanaf dat moment voelde ik me onder druk gezet.’ Zijn illegale bijverdiensten zou V. volgens justitie onder meer hebben besteed aan twee Chinese minnaressen, aan wie hij dure cadeaus gaf. V. ontkent dit.
Follow the Money besteedde afgelopen zaterdag uitgebreid aandacht aan de zaak tegen Frank V., en het fenomeen van Chinese bedrijfsspionage in Nederland. Volgens oud-medewerkers van de inlichtingendiensten hebben Nederlandse bedrijven hier veel te weinig aandacht voor. Die zien weliswaar vaker het gevaar van cyberspionage door China maar onderschatten het risico op ‘klassieke’ spionage, zoals uitgevoerd door V.
De inlichtingendienst AIVD noemt spionage door China ‘de grootste dreiging voor de Nederlandse economische veiligheid’. In opdracht van de Europese Commissie becijferde PwC dat digitale diefstal in Europa 289.000 banen kostte in 2018. Tegen 2025 kan het banenverlies zijn opgelopen tot 1 miljoen.
De omvang van het Chinese spionageapparaat is ongekend; zo heeft één tak alleen al 130.000 hackers in dienst. ‘Nooit eerder in de geschiedenis had een land zo’n enorm apparaat voor economische spionage als China,’ zegt Danny Pronk, veiligheidsexpert bij het Instituut Clingendael en voormalig medewerker van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD.
Of Frank V. tegen het vonnis in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.
Dossier
Dossier China
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
3 Bijdragen
Niek Jansen 9
‘Het Zwitserland onder de geheime diensten’, noemt Modderkolk ze. Een geliefde partner voor grote westerse landen. Klein, inventief, geen al te grote machtsfactor en daardoor in staat om onder de radar te opereren. ‘Bronnen schatten dat Nederland in de top vijf van digitaal machtigste landen staat, samen met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Rusland’, schrijft Modderkolk in zijn boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’. (Citaat uit: https://decorrespondent.nl/10457/de-nederlandse-geheime-dienst-loopt-voorop-in-de-digitale-wapenwedloop/321615492-78dfa74e).
Opmerkelijk is dat de auteurs China niet noemen in het rijtje van digitaal machtigste landen maar Nederland o.a. wel.
En dat itt wat in het FTM artikel gesuggereerd wordt over China met een spionageapparaat ‘van ongekende omvang’, weliswaar volgens een veiligheidsexpert van het instituut Clingendael, voormalig medewerker van de AIVD en MIVD, drie instituten waar de dreiging van het Rode, Islam en nu het Gele Gevaar graag levendig wordt gehouden.
In het volgende artikel wordt er nog een schepje bovenop gegooid, waaruit je zou kunnen afleiden dat de AIVD heus niet onder hoeft te doen voor de ‘hackers capaciteit’ van de Chinezen, ja zelfs een geduchte concurrent is:
https://www.ad.nl/tech/de-aivd-hackers-behoren-tot-de-wereldtop-wij-doen-net-zo-hard-mee-aan-de-wapenwedloop~a6469921/
Of heeft China de bedrijfspionage tot een specialisme ontwikkeld dat Modderkolk ontgaan is?
Jan Ooms 10
Omgerekend €489,58 (netto) per uur ‘taakstraf’. Ik zou zeggen, straf me, alsjeblieft straf me!
Gladius Amores 4