'Geen euro of drachme maar geuro'

Waar moet Griekenland straks noodgedwongen voor kiezen: toch maar de Euro of weer de Drachme? Economen van de Deutsche Bank pleiten voor een 'crisisbestendiger' alternatief: de Geuro.

Euro of Drachme: wat is de verstandigste optie voor Griekenland?

 

Maandenlang word fel gedebatteerd over dit vraagstuk. Maar volgens Die Welt hebben economen van de Deutsche Bank een nieuwe serieuze variant gelanceerd in dit spel: de parallelle munteenheid.

 
Het plan van Thomas Mayer en zijn collega-economen van de Deutsche Bank is erop gestoeld om te kiezen voor een derde weg: Griekenland kan prima met een betalingsverkeer met twee munteenheden: de euro en een eigen nieuwe munt. Een naam hiervoor heeft Mayer al paraat: de Geuro.

 

Staatsschuld absorberen
De Geuro wordt dan uitgegeven in de vorm van Griekse staatsobligaties als parallelle munt, zo is het plan van de senior-econoom van de Deutsche Bank. Door Griekse lonen gedeeltelijk in staatsobligaties uit te betalen, wordt de Griekse bevolking gedwongen om een deel van de staatsschuld te absorberen. De lage marktwaarde impliceert tevens een interne devaluatie.

 

Deze oplossing is voordeliger dan de introductie van een nieuwe drachme. De invoering gaat gemakkelijk  _ er zijn immers obligaties in overvloed _ en er zijn geen extra risico’s voor het Griekse bankwezen, stelt Mayer.

 

Bijkomend voordeel is dat de Grieken weer controle kunnen uitoefenen over hun schuldenprobleem in plaats van de EU. Het zou de Grieken een aandeel bieden in hun publieke sector en hen persoonlijk financieel belanghebbende te maken bij het doorvoeren van financieel-economische de hervormingen. Het is ook een belangrijke prikkeling: naarmate de hervormingen meer succes oogsten, zal de waarde van hun obligaties alleen maar stijgen.


 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden

Dit artikel zit in het dossier

Griekenland in Europa

Gevolgd door 288 leden

Wat moeten wij - Europa, Nederland - toch met Griekenland? Die vraag komt terug met de regelmaat der seizoenen. Dezelfde vrag...

Volg dossier