Geen zuivere koffie

3 Connecties
2 Bijdragen

De boekhoudfraude bij de Braziliaanse tak van D.E. Blenders ontlokt niet alleen verbijstering bij columnist Jan Dwarshuis. Maar ook is hij opgelucht dat hij de IPO van de Hollandse koffiebrander destijds heeft genegeerd.

De tijd dat ik ben in gestapt in een Initial Public Offering (IPO) is alweer heel lang geleden. De reden is dat ik het heb afgezworen. Ook ondergetekende is als belegger door schade en schande wijs geworden. Ik zal werkelijk waar nooit meer inschrijven op een beursintroductie.

 

En dat is uiteindelijk doodeenvoudig te verklaren. Het is werkelijk waar het enige moment waarop bestaande aandeelhouders - al dan niet gedeeltelijk - uit een bedrijf stappen. Ik raad u ook - met klem - aan het nooit te doen.

 

Waarom zou u eigenlijk moeten instappen? Geeft u mij een goede reden? Die is er niet. Een IPO-belegger heeft te veel ‘greed’ door zijn aderen heen stromen. Hij wil snel gewin zonder dat hij de investering goed kan beoordelen. En dat gaat maar al te vaak fout. Ruim een jaar geleden heb ik wel eens aandacht besteed aan Facebook. ‘Greed’ tot op het bot in optima forma. De Nederlandse belegger kan zich WOL nog goed herinneren. Voorbeelden te over.

 

Niets is wat het lijkt
Tot mijn schrik kwam ik er weer eens achter dat niets is wat het is en niets is wat het lijkt in de onkreukbaar geachte Hollandsche polder. En dan heb ik het niet over de verzonnen CV en aanverwante opgepimpte bedrijfsonderdelen van ene mejuffrouw Olcay Gulsen.Nee.., ik heb het over twee na grootste koffiebedrijf ter wereld, het oerdegelijke Douwe Egberts. De avond werd niet alleen opgevrolijkt door Zwitsers vuurwerk - vanwege de nationale feestdag alhier - maar door ook door het wereldberoemde koffiemerk uit Joure.


Sinds 9 juli jongstleden noteert DE Master Blenders 1753  - kortweg Douwe Egberts - aan de Amsterdamsche effectenbeurs. Al eerder toog zelfs Mark Rutte naar het Damrak om de koffiebranders hartelijk te verwelkomen.

'Het bedrijf loopt op allerlei terreinen voorop, maar het is vooral zo mooi omdat het echt ook een zuivere zakelijke afweging uiteindelijk is geweest en Nederland daar uiteindelijk als beste uitkwam. En daar mogen we trots op zijn en het staat dus voor een grotere trend’, aldus de demissionair minister-president.

 

Nachtmerrie
Aan deze trend kwam gisteren abrupt een einde. Nog geen vier weken heeft Douwe Egberts officieel notering en kan nu al in een adem genoemd worden met bijvoorbeeld Ahold of Enron. Misschien wat overdreven, dat zal nog moeten blijken. Hans Oudshoorn van Alex kan zijn opgewekte woorden nu alweer inslikken.

 

Een nachtmerrie ontvouwt zich. In Brazilië zijn bij DE oninbare vorderingen aangetroffen en bepaalde kortingen zouden niet zijn afgeboekt. Het eigen vermogen van de hele hut daalt dit jaar naar verwachting met zo’n slordige 90 miljoen euro. Verdere details zullen eerdaags het daglicht wel gaan zien.


Meneer Michel Cup van DE - what’s in a name - zal zich vanochtend wel achter zijn oren krabbelen. Hoe heeft dit in godesnaam kunnen gebeuren? Van de hemel in de hel binnen een paar maanden tijd. Ik ben vooral ook benieuwd hoe een aantal illustere grootaandeelhouders zich gaan opstellen.

 

De koffiebranche is een bijzondere sector en daarom worden bepaalde belangen slim gecontroleerd. Aan de andere kant wordt er ook hier keihard gevochten om patenten.

 

Jan Bennink is bijzonder heerschap

Ondergetekende was eigenlijk van plan om het aandeel op gepaste afstand eens te gaan volgen omdat Jan Bennink min of meer aan de touwtjes trekt bij DE. Bennink is een bijzonder heerschap. In de Zwitserse Alpen word je immers overgoten met Nespresso. Maar ook - relatief kleine - succesvolle bedrijfjes zoals Thermoplan in Weggis liften bijvoorbeeld mee op het succes van bijvoorbeeld koffiegigant Starbucks. Koffie is ‘hot’.

 

 

D.E.-topman Jan Bennink is een 'bijzonder heerschap' volgens Jan Dwarshuis

 

En om al deze redenen trok het al langer mijn aandacht. Ik ben immers continu met een loep op zoek naar bedrijven die aan allerlei bepaalde voorwaarden voldoen en in aanmerking komen voor het Thirteen Diversified Fund. Geen eenvoudig en vooral ook een tijdrovend klusje.

 

Maar door het gekloot bij DE komt daar voorlopig qua Hollandse koffie een dikke streep doorheen. Eeuwig zonde. Het negeren van de IPO heeft - hoe wrang ook - wederom zijn dienst bewezen.

  

******************************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.