Geert Wilders in top-tien gevaarlijkste politici EU

  Geert Wilders behoort tot de 10 gevaarlijkste politici van de EU. Net als onder meer Martine Le Pen en Silvio Berlusconi bedreigt hij de Europese eenheidsgedachte. Tenminste, dat stelt Der Spiegel.

  PVV-leider Geert Wilders gooit hoge ogen in de door Der Spiegel samengestelde top-tien van de grootste politieke provocateurs van Europa. De gewezen schaduwpremier van het gesneuvelde minderheidskabinet van premier Rutte slaat klinkende politieke munt uit de eurocrisis met goedkoop populisme, zo stelt Der Spiegel deze week.

   

  Volgens het invloedrijke Duitse opinieweekblad is Wilders met zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) een 'model voor vele populisten in Noord-Europa.' Nu de PVV op verlies staat in de peilingen, heeft Wilders zijn anti-Islam politieke agenda nagenoeg ingeruild voor een Unverfroren anti-EU politiek volgens Der Spiegel. Illustratief van deze ramkoers richting Brussel is een schamperende tweet van Geert Wilders na de laatste EU-top aan het adres van demissionair premier Mark Rutte. 'Rutte op de knieën voor de Italiaanse en Spaanse maffia', sneerde Wilders toen via twitter.

   

  Anti-Griekse sentimenten

  Bovendien hoort Wilders absoluut thuis in de top-tien van gevaarlijkste Europese politici op grond van zijn anti-Griekse sentimenten, zo oordeelt Der Spiegel. De PVV-voorman ziet het door de eurocrisis zwaar geteisterde Griekenland liever vandaag dan morgen afscheid van de euro. Niet voor niets liet Wilders zich graag vastleggen voor het oog van de camera hoe hij bij de Griekse ambassade aanklopte om daar een reuzenbiljet met de drachme te overhandigen.

   

  Verder verdient Wilders een plek in deze top-tien omdat hij een voorstander is van de herinvoering van de Nederlandse gulden, constateert Der Spiegel. En anders zegt de kwalificatie van Wilders wel genoeg volgens het Noordduitse tijdschrift over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), die als financieel vangnet fungeert van de economische zwakkere EU-lidstaten zoals Spanje, Griekenland en Portugal.'Een dictaat uit Brussel', zo citeert Der Spiegel één van de favoriete anti-Europese soundbite van Wilders.

   

  Blikvanger is Beierse politicus Söder

  Blikvanger in de top-tien is Markus Söder, politiek leider van de CSU en minister van Financiën van Beieren, de belangrijkste en grootste deelstaat van de Bondsrepubliek. Met zijn uitspraken in onder meer het Duitse tabloid Das Bild dat Duitsland tegen Griekenland een keihard voorbeeld moet stellen als het gaat om draconische bezuinigingsmaatregelen voert Söder de ranglijst van anti-Europese politici aan.

   

   

       Markus Söder, CSU-leider en minister van Financiën van Beieren

   

  Usual Suspects
  In de anti-Brusselse hitlijst van Der Spiegel passeren ook namen van The Usual Suspects de revue zoals die van Martine Le Pen (aanvoerster van de extreem rechtse Franse partij Front National), en Silvio Berluscini (mediamagnaat en voormalig premier Italië).

   

  Andere namen zijn: Alexis Tsipras (leider van de Griekse SP ofwel de Syriza-partij), Timo Soini, (voorman van de Finse partij 'De Ware Finnen'  en lid van het Europees Parlement), Alexander Dobrindt (secretaris van de conservatieve Beierse partij CSU), Nigel Farage (leider van de UK Independence Party (UKIP) en lid Europees Parlement), Heinz-Christian Strache (voorman van de Oostenrijkse vrijheidspartij (FPÖ) ).

   

  De uitsmijter in de top-tien is in eigen land de hoogste baas en komt uit Hongarije, het geboorteland van Krisztina Marfai, echtgenote van Geert Wilders. Zijn naam: Viktor Orbán, huidig minister-president van Hongarije.

   

  (L)

   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid