
Gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers: in dit dossier komen ze allemaal langs. Lees meer
Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.
Met valse papieren aan de slag in de zorg is crimineel makkelijk
Vijf jaar procederen voor een teleurstellende schikking: zo moeilijk is het om zorgfraude aan te pakken (update 1 september)
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Een dubieuze carrière en falend toezicht: Koos Föllings en Compass
De Inspectie beschermt vooral de minister, niet de patiënt
Rekenkamer spijkerhard over aanpak zorgfraude, fraudeurs hebben vrij spel
Compass is failliet, neptherapeut Föllings wil een doorstart
Veroordeelde neptherapeut mag van toezichthouder doorwerken
Podcast | Begeleid wonen in een horrorhuis
Hoe ‘Anastasia van Oranje-Nassau’ koningin van de transgenderzorg werd
© Creative Commons / by Vladislav Reshetnyak
Gehaaide ondernemers maken dikke winst in de zorg
In de Nederlandse gezondheidszorg wordt veel geklaagd over krappe budgetten en lege geldpotten. Toch zijn er ook ondernemers die laten zien dat zorg verlenen en dikke winst opstrijken uitstekend samengaan. Zo ook thuiszorgbedrijf Anahid uit Almelo; deze onderneming behaalde vorig jaar een winstmarge van 66,8 procent. Hoe is dat mogelijk?
Voor een groot deel van de Nederlandse zorgsector geldt een verbod op winstuitkering; dat is vastgelegd in de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Bepaalde onderdelen van de zorg zijn echter uitgezonderd van dit verbod. Zo is het in de thuiszorg wel toegestaan om winst uit te keren. Op ondernemers in de thuiszorg met tevreden cliënten en een efficiënte bedrijfsvoering wacht aan het einde van het jaar een mooie dividenduitkering.
Thuiszorg als lucratieve onderneming
Een van die ondernemers is Nver Dermovesian; zij laat met Anahid B.V. zien dat thuiszorg verlenen een lucratieve activiteit kan zijn. Sinds de oprichting van Anahid op 24 september 2013 is Dermovesian directeur en enig aandeelhouder van het bedrijf. De thuiszorgorganisatie, gevestigd in Almelo, is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het bieden van zorg aan ‘verschillende doelgroepen en culturen’. Daarom wordt de website niet alleen in het Nederlands aangeboden, maar ook in het Armeens, Arabisch, Frans en Russisch. Het assortiment van diensten bestaat uit verpleging, verzorging, persoonlijke begeleiding en dagbesteding.
Over 2017 boekte Anahid een winst van 919.780 euro op een omzet van nog geen 1,4 miljoen euro. Dat komt neer op een winstpercentage van 66,8 procent. Van die winst werd, blijkens pagina 11 van het jaarverslag, 600.000 euro als dividend uitgekeerd aan aandeelhouder Hortian BV, dat op naam staat van Dermovesian. Het jaar daarvoor keerde ze zichzelf zo al 3 ton als dividend uit. De jaarrekeningen zijn niet vergezeld van een accountantsverklaring; de verslagen zijn telkens opgesteld door administratiekantoor Kerssies uit Vriezenveen.
Winstbeluste ondernemers kunnen hun gang gaan
Hoewel een winst van ruim 60 procent zeldzaam is, staat deze zaak niet op zichzelf. Met name kleine zorgbedrijven slagen erin om winstmarges te behalen van meer dan 20 procent. Hun hoge winsten vallen vaak niet op, omdat grote zorginstellingen het gemiddelde sterk beïnvloeden. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou winstuitkering in de zorg het liefst verbieden, het gaat tenslotte om voornamelijk publiek geld. Toch legt de huidige regelgeving op winst beluste ondernemers geen strobreed in de weg.
Wijkverpleging leverde Anahid het meeste op: 1.015.661 euro
De omzet van Anahid groeide in de afgelopen jaren gestaag: van iets meer dan 340.000 euro in 2014 naar 1.376.065 euro in 2017. Volgens het meest recente jaarverslag had de onderneming 17 personeelsleden in dienst, waarvan 16 op basis van een deeltijd dienstverband en 1 werknemer met een voltijd dienstverband. Dat zou zich vertalen in 11 fte personeelsleden op 31 december 2017. Deze medewerkers hadden in dat jaar de zorg voor 70 cliënten. Een deel van de cliënten krijgt ondersteuning thuis of hulp bij het huishouden; dit type zorg wordt betaald door gemeenten, via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Een ander deel krijgt wijkverpleging via de Zorgverzekeringswet, die uitbetaald wordt door zorgverzekeraars. In sommige gevallen kregen cliënten van Anahid zowel hulp en ondersteuning bij het huishouden als wijkverpleging. Wijkverpleging leverde Anahid het meeste geld op, te weten 1.015.661 euro, terwijl de zorg uit de Wmo slechts 338.156 euro in het laatje bracht.
De grootste zorgverzekeraars in het werkgebied van Anahid – Menzis en Salland – laten weten dat zij geen contract hebben met de thuiszorgorganisatie. Veertien Twentse gemeenten die samen zorg en jeugdhulp inkopen in het partnerschap Samen14, hebben wel een contract met Anahid. Gemeente Almelo – de vestigingsplaats van Anahid – is binnen Samen14 veruit de grootste afnemer. Zij betaalde het thuiszorgbedrijf vorig jaar in totaal 232.767 euro voor zorg uit de WMO, laat woordvoerder Gerard Schopman weten. Van de 39 cliënten uit Almelo ontvingen er 38 zorg in natura, slechts één inwoner betaalde de zorg via een persoonsgebonden budget.
Welke zorg de cliënten krijgen wordt bepaald door een wijkteam van de gemeente, zo vertelt Schopman van de gemeente Almelo: ‘De indicaties voor de zorgzwaarte worden vastgesteld door ons wijkteam. Zij bepalen welke zorg iemand nodig heeft. Vervolgens krijgt het thuiszorgbedrijf aan de hand van die indicatie uitbetaald.’ Het wijkteam bepaalt dus hoeveel zorg iemand nodig heeft, een thuiszorgbedrijf levert die zorg en stuurt vervolgens een factuur naar de gemeente. Nadere controle op wat er achter de voordeur geleverd wordt, is er niet.
Almelo staat vanwege een structureel slechte financiële situatie sinds 2016 onder preventief toezicht van de provincie Overijssel.
Hoe doet ze dat toch?
In onderstaande tabel zijn de prestaties van Anahid B.V. over de jaren 2014 tot en met 2017 te zien. Dit zijn cijfers die de onderneming zelf gepubliceerd heeft op jaarverantwoordingzorg.nl. Het salaris van Dermovsesian voor haar activiteiten als bestuurder fluctueerde in de loop der jaren tussen 0 en 310.210 euro. In 2015 verdiende ze meer dan de minister-president, maar andere jaren bleef haar salaris binnen de Balkenende-norm. Vorig jaar keerde Dermovsesian zichzelf helemaal geen salaris uit. Volgens de gebruikelijkloonregeling is een directeur-grootaandeelhouder echter verplicht een zogeheten 'gebruikelijk loon’ te ontvangen. Over het jaar 2017 is dat gebruikelijke loon vastgesteld op minimaal 45.000 euro. Waarom Dermovsesian zich niet aan die regel houdt, wordt nergens vermeld. Wel is duidelijk dat het uitkeren van dividend financieel voordeliger is dan het ontvangen van een salaris. Loonbelasting is hoger dan dividendbelasting (15 procent), die bovendien ook nog kan worden verrekend met de inkomstenbelasting. Na aftrek van belastingen houdt Dermovsesian van een winstuitkering meer over dan wanneer ze datzelfde bedrag als salaris uitgekeerd had gekregen.
2017 | 2016 | 2015 | 2014 | |
Omzet | 1.376.065 | 875.534 | 521.579 | 340.290 |
Bedrijfslasten | 444.616 | 344.818 | 450.118 | 306.764 |
Salaris bestuurder | 0 | 56.657 | 310.210 | 187.416 |
Bedrijfsresultaat na belasting | 919.780 | 397.308 | 57.101 | 20.926 |
Dividenduitkering | 600.000 | 300.000 | 0 | 0 |
Winstpercentage | 66,8 % | 46,3 % | 10,95 % | 6,15 % |
Hoe is het mogelijk dat een thuiszorgorganisatie een winst van 66,8 procent behaalt? Ter vergelijking: in 2016 was het gemiddelde resultaat in de thuiszorg vóór belasting 3,9 procent. Wat is het geheim van zorgondernemer Nver Dermovsesian? Om die vraag te beantwoorden zochten we meerdere malen contact met haar. We belden, we mailden, we appten en sms’ten. Helaas was zij niet bereid te antwoorden.
Vervolgens belden we met Nina Barsamain, een van de commissarissen van Anahid. Maar de toezichthouder wenste evenmin commentaar te geven: ‘Het is niet aan mij om hierover te oordelen. Het is mijn onderneming niet. Voor vragen moet u bij de directeur zijn.’ Overigens is Barsamain zelf ook zorgondernemer: ze staat aan het hoofd van Victorie Hulp- en Dienstverlening, eveneens gevestigd in Almelo.
Dikke winsten in de zorg
Volgens een studie van consultancybureau Gupta Strategists bedraagt de winstgevendheid van de Nederlandse zorg in zijn geheel 10 procent; dat ligt onder het gemiddelde van de Nederlandse economie (12 procent). Wel zijn er grote verschillen tussen de diverse sectoren in de zorg; zo doen farmaceuten en fabrikanten van hulpmiddelen en apparatuur het relatief goed, met winsten van respectievelijk 20 tot 25 procent en 15 tot 20 procent. Ziekenhuizen en verzekeraars komen er daarentegen bekaaid vanaf, met winsten tussen de 0 en 5 procent. De laagste winst zit bij zorgaanbieders in de care sector (geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen en thuiszorg): gemiddeld bedraagt die 2,2 procent.
Naar schatting boeken de zorginstellingen een uitkeerbare winst van 1,2 miljard euro per jaar
Twee jaar geleden leidde een onderzoek van twee Tilburgse hoogleraren nog tot ophef in de politiek. In opdracht van Omroep Gelderland controleerden Jeroen Suijs, hoogleraar accountancy, en Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën, de jaarrekeningen van zorgondernemingen uit 2014. Ze concludeerden dat de zorg een goudmijn is. Een op de zes Gelderse zorgbedrijven maakte in 2014 meer dan 10 procent winst. Koploper was het Arnhemse Plushome, met een winst van 32,5 procent. De twee bestuurders van Plushome verdienden in 2014 ieder ruim 50.000 euro en boekten daarnaast een nettowinst van bijna 400.000 euro.
In een andere publicatie constateren de Tilburgse wetenschappers: ‘Een ruwe schatting leert dat de zorginstellingen gezamenlijk een uitkeerbare winst van 1,2 miljard euro per jaar boeken, ongeveer 2 keer zo veel als de zorgverzekeraars. De wetgever schrijft niets voor over zowel de organisatievorm van de zorginstellingen als de besteding van de winsten.’
Wars van winstuitkering
De politiek is niet bijster gecharmeerd van winstuitkeringen in de zorg. Zorg is immers een publiek goed dat tegen zo laag mogelijke kosten geleverd dient te worden. Vandaar ook dat voor een groot deel van de zorgsector een winstverbod geldt, via de Wet Toelating Zorginstellingen (Wtzi).
Ook de salarissen van bestuurders zijn om die reden gebonden aan een plafond. De Wet Normering Topinkomens regelt dat zorgbestuurders niet meer dan een ministerssalaris mogen verdienen. Al deze wetten en regels moeten ondernemers die louter door winstbejag worden gedreven, op afstand houden.
‘Het verbod op winstuitkering geldt alleen voor intramurale instellingen,’ zegt Wim Groot hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. ‘Dit is van oudsher zo geregeld. Veel extramurale instellingen, zoals de thuiszorg, waren vroeger verenigingen en de leden van die vereniging waren gewend om onderling winst uit te keren. In de huidige situatie is het een vreemd onderscheid, want veel intramurale instellingen, zoals verpleeghuizen, leveren ook thuiszorg. Daarom snap ik niet waarom dit in de Wet Toelating Zorginstellingen is opgenomen.’
Tegenstrijdige tendensen
Volgens Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep zorg bij accountantsorganisatie BDO, is er sprake van een fundamenteel probleem. ‘Aan de ene kant prediken we marktwerking, maar vervolgens vinden we dat rendement maken niet moet kunnen. Er zijn nog altijd geen duidelijke richtlijnen voor de omgang met winst maken in de zorg. De huidige regelgeving is losgezongen van de praktijk. Het sentiment heeft vaak de overhand.’
Van den Haak pleit daarom voor wat hij gereguleerde winstuitkering noemt. ‘Op dit moment is er sprake van een ongelijk speelveld. Binnen de ambulante ggz is een winstoogmerk toegestaan, maar voor de intramurale ggz mag het weer niet. Datzelfde onderscheid zie je tussen de thuis- en verpleeghuiszorg. We moeten een einde maken aan dat verschil. Het uitkeren van winst binnen duidelijke randvoorwaarden heeft voordelen. Binnen de huidige budgetsystematiek is innovatie niet mogelijk; innovatie vraagt immers om investeringen, en die zijn wel heel erg onaantrekkelijk als rendement maken niet mag. Toestaan van winstuitkering leidt tot een bevordering van de innovatie in de zorg. Ook is het een prikkel om de kosten te beheersen.’
Boekhoudtrucs
Maar waar het verbod op winstuitkering wel geldt, blijkt dat makkelijk te omzeilen. Met een paar simpele boekhoudtrucs kun je als zorgondernemer aanzienlijk meer verdienen dan de overheid zou willen. Een beproefde techniek is het gebruik van bv-constructies, waaroverhet Financieele Dagblad eerder berichtte.
Dat werkt als volgt: een zorgaanbieder richt een stichting op. Die vraagt een vergunning aan om zorg te mogen verlenen. Wanneer de stichting aan de criteria van de Wet Toelating Zorginstellingen voldoet, wordt de vergunning verstrekt – eerder lieten we op FTM al zien dat zoiets kinderlijk eenvoudig gaat. Dan begint de opsplitsing. De eigenaar van de stichting richt een bv op, en besteedt de daadwerkelijke zorgverlening daaraan uit. Handig, want de bv valt buiten de wet- en regelgeving in de zorg, en dus kan de bv winst aan de aandeelhouders uitkeren. De stichting voldoet vervolgens keurig aan de eisen die de Wtzi stelt.
Worden de zorgactiviteiten uitbesteed aan een andere bv, dan is die niet verplicht verantwoording af te leggen
Ook worden constructies met onderaannemerschap gebruikt om te verhullen waar het geld blijft. Onderaannemerschap biedt gecontracteerde zorgaanbieders – de hoofdaannemer dus – de mogelijkheid om een deel van de primaire zorgtaak te laten invullen door andere zorgaanbieders. Veelal gebeurt dat met het argument dat de hoofdaannemer niet groot genoeg is om de klus in zijn eentje te klaren of dat een bepaalde expertise bij de hoofdaannemer ontbreekt. In dat geval biedt onderaannemerschap uitkomst, maar het kan ook een methode zijn om de beperkingen voor winsten en hoge salarissen te omzeilen.
En tenslotte huren zorginstellingen soms dienstverleners in om geldstromen te verhullen. Denk aan een schoonmaakbedrijf, een wasserij of een bedrijf dat de inkoop regelt. Ondernemers kunnen zelf zo’n bedrijf starten en via hoge rekeningen vervolgens de winst van hun eigen zorginstelling afromen.
Voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers vond onderzoek naar deze bv-constructies niet nodig. Zij meende dat het reguliere toezicht volstond. Hoewel het onderzoek van de twee hoogleraren uit Tilburg veel stof deed opwaaien, is er sindsdien niets veranderd. Ook is niet bij alle zorginstellingen duidelijk waar het geld precies blijft. Alleen organisaties met een Wtzi-toelating zijn verplicht financiële verantwoording af te leggen. Worden de zorgactiviteiten uitbesteed aan een andere bv, dan is die niet verplicht om verantwoording af te leggen.
Symboolpolitiek
De politiek wil het niet, meestal is het verboden en toch gebeurt het: dat vat de huidige situatie omtrent winstuitkering in de zorg nog het beste samen. Anahid BV in Almelo is misschien een extreem geval, ze is niet de enige waarvan de winstgevendheid vraagtekens oproept. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport werkt momenteel aan een wetsvoorstel om het omzeilen van de normering topinkomens aan te pakken; door de bv-truc kunnen bestuurders meer verdienen dan een ministersalaris.
Dat wetsvoorstel moet eind 2018 klaar zijn. Maar wanneer bestuurders zelf eigenaar zijn van de bv, blijft het uitkeren van winst via de route van uitbesteding van het werk aan tussen-bv’s gewoon mogelijk. Van den Haak verwacht daarom weinig effect van deze wet. Hij doet die af als ‘symboolpolitiek’.
Het verbod op winstuitkering in de zorg is een papieren tijger. Vooralsnog kunnen ondernemers als Nver Dermovesian ongestoord ongekend hoge winsten incasseren.
47 Bijdragen
Marla Singer 7
Dit geval vraag ik me af of de afnemers van de diensten van deze super ondernemer weten dat deze zoveel winst maakt en of ze misschien niet iets teveel betalen?
p.s. Misschien dat FTM wat meer aandacht aan haar presentatie geeft door alle artikelen even door de spellingcontrole te halen. Mij maken spelfouten niet zo uit maar het staat slordig. Denk dat er wel mensen zijn die zich daar aan storen.
Theo van Ingen 4
Marla SingerLydia Lembeck 12
Theo van IngenWat taalfouten betreft is het vandaag de dag een puinhoop. "Hij keerd om/ hun zijn / me boek / Dat heb ik geleert.. Droevig.
Inge 5
De thuis zorg dames en verpleegkundigen hollen zich de benen onder het lijf vandaan, verantwoorden elke 5 minuten dat zij bij een patient zijn en worden daarbij laag betaald. Er is dan ook nog niveau verschil in verpleegkundige of alleen verzorgende. Ik pleit ervoor dat de verzorgenden meer opleiding krijgen en daardoor ook een betere betaling, dat er geen niveaus worden bedacht om lager te kunnen betalen, dat de dames all round zijn. Daar hebben wij als natie baat bij.
Peter Urbanus 5
IngeNu zie je overal billboards: kom bij ons werken. De top verdient nog altijd bijna twee ton per jaar.
Roland Horvath 7
Peter UrbanusNu komt het voor dat een CEO miljoenen verdient, dat de basis hongerlonen krijgt en dat de staat hoe dan ook in de onderneming moet bijspringen.
Er moet ook een rem zijn op de dividenden. Bijvoorbeeld dividend: Maximaal de rente plus 1%.
Roland Horvath 7
In de jaren 1990 koos NL voor de privatisering van de zorg. In plaats van voor een collectieve zorg/ ziekte verzekering en een collectieve dienstverlening. Zoals die bestaan in Zweden SE en in België BE. Geprivatiseerd is de zorg slechter, 50 à 300% duurder en er is veel uitsluiting zoals de zorg/ziekte verzekering in de VS aantoont.
In de micro economie wordt in het kader van de commerciële beleidsvorming gesproken van de 4 P's namelijk Prijs Product Promotie en Plaats. Er kan gesteld worden dat als de 4 P's niet gevarieerd kunnen worden, dat dan een privatisering niet wenselijk is.
Men kan een goedkope auto kopen of een auto, die 10 à 20 maal zoveel kost zoals een Rolls Royce, waarbij de kwaliteit ook gedeeltelijk navenant is.
Maar iedereen wil voor zichzelf de beste zorg, aan een gelijke en betaalbare prijs. De zorg moet overal ter beschikking zijn en reclame is dan ook overbodig en nutteloos.
De zorg verzekering en - dienstverlening privatiseren is dan ook neoliberale waanzin en bedrog.
Zoals het artikel -nogmaals- leert.
Jan Willem de Hoop 12
Het kan aan mij liggen, maar volgens mij wordt de vraag, hoe de hoge winsten mogelijk zijn?, niet beantwoord in het artikel. Alleen dat ze mogelijk zijn en hoe ze worden uitgekeerd aan directies aandeelhouders.
Gaan de hoge winsten van Anahid ten koste van kwaliteit / kwantiteit van de zorg aan haar clienten? Of ten koste van personeel dat mogelijk onder CAO wordt betaald? Gaat er iets mis bij eventueel te ruime indicaties? Of richt de organiatie zich op speciaal soort lcratieve clineten / krenten uit de pap? Ik vind er niets over terug in rtikel. Winst maken, ook hoge winsten, is op zich niet strafbaar of verkeerd, mits je de afgesproken en benodigde kwaliteit gewoon levert..
Jeffrey 5
Jan Willem de HoopOf de afgesproken kwaliteit wordt geleverd bij Anahid is niet duidelijk. Alle activiteiten vinden plaats achter de voordeur van de cliënt. Zorgverzekeraars hebben geen contract met het bedrijf en betalen daarom zonder dat zij zicht hebben op hoe het geld wordt besteed. Daarvoor zijn kostbare en arbeidsintensieve controles nodig die pas plaatsvinden als de centen al zijn uitbetaald. Gemeenten doen ook geen onderzoek, zolang er geen meldingen komen en budgetten niet worden overschreden.
Dit is dus een vraag die in de toekomst beantwoord moet worden.
Wel wordt uit de cijfers duidelijk dat de personeelskosten van Anahid opvallend laag zijn. Meestal bedragen die in de thuiszorg een percentage tussen de 60 en 70 procent van de omzet. In dit geval zijn alle bedrijfslasten tezamen nog niets eens 40 procent van de omzet. Tegelijkertijd is de opbrengst per werknemer weer opvallend hoog: meer dan 120.000 euro per fte. Anahid declareert veel dure wijkverpleging maar besteedt dat geld maar voor een klein deel aan arbeid, dat verklaart de hoge winst.
Groet,
Jeffrey
spamheck
Jeffrey[Verwijderd]
Jeffrey[Verwijderd]
JeffreyDure wijkverpleging IS arbeid. Hoe kan dat dan ?
Bas van de Haterd 5
De Wachtlijsten die werden opgelost door chirurgen (in maatschappen) te betalen per behandeling, hoe is dat geen winst maken? Omdat ze het variabel loon noemen?
Laten we ons nu eens focussen op de kwaliteit van de dienstverlening t.o.v. De kosten.
De kosten bij (semi) overheid zijn structureel hoger. Meer mensen doen minder werk. Als ik kijk naar de afdeling waar ik het vaakst mee te maken heb, HR en communicatie, zie ik structureel meer mensen bv op salarisadministratie dan je bij een commerciële partij ziet. Communicatie afdelingen die het tweevoud aan mankracht hebben als je zou verwachten op basis van bedrijfs of marktomvang.
Er maar 1 vraag die je moet beantwoorden: hoe is de dienstverlening t.o.v. De kosten? Bij dit stuk mis ik die twee elementen volledig. Hoe vinden de klanten de dienstverlening? Is die goed of abominabel? En hoeveel betaald de gemeente voor die indicaties t.o.v. Andere gemeenten. Dat zijn de relevante vragen en ik vermoed dat je dan met deze marges kan zeggen dat er iets mis is.
Winst maken over de rug van de zorgbehoevende is slecht. Punt. Winst maken omdat je slim organiseert en een gelijkwaardige of betere dienstverlening levert voor minder kosten is goed
Inge 5
Bas van de HaterdHet blijft fout, incasseren via dividend aan de top en de verzorgenden het werk laten doen tegen next to nothing.
Bas van de Haterd 5
IngeIk heb enige tijd interim gezeten bij een semi overheidsorganisatie. Ik was altijd één van de eerste binnen en regelmatig de laatste weg. Iedereen klaagde over werkdruk, ik vond het tempo behoorlijk laag liggen en dat werd niet gecompenseerd door iets meer te werken.
Ook is de werkvloer doorgaans heel goed in elkaar bezig houden. In de publieke sector moet altijd alles via een meeting. Ik mag regelmatig kleine sessies doen, alleen als de hoogste directie mijn opdrachtgever is krijg ik gewoon het vertrouwen (zoals bij het bedrijfsleven heel normaal is). Anders moet er altijd zeer uitgebreid voorbesproken worden.
Iets anders dat me al vaak is opgevallen: zelden dat iemand vooraf input levert, maar als dan een besluit genomen is wordt dat vaak wel teruggedraaid omdat deze mensen 'niet gehoord' zijn. Ze hadden namelijk toen hen gevraagd werd hun mond niet open getrokken en dan deden ze dus gewoon niets. Deze mentaliteit ben ik tot op heden alleen tegen gekomen bij (semi) overheid.
Ik ontken niet dat er ook op management niveau vaak veel mis zit, maar het is echt niet alleen management heb ik in de vele jaren dat ik nu zowel (semi) overheid als bedrijfsleven mag adviseren geleerd.
Inge 5
Bas van de HaterdIk werk in een kleiner kantoor, daar komen af en toe dagen voor van 8,5 uur doorjakkeren zonder pauze en net nog kunnen ademhalen en idd er zijn mensen die ik wel eens typeer als "ambtelijk." Ik snap wat je bedoelt. Het ging in mijn geval wel eens zover in tijden van werkloosheid dat het uwv kwam met dit en dat bij de gemeente, kijkt u daar eens naar en dat ik dacht o nee, dan ben ik voor altijd mijn drive kwijt ;-)
Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdJeffrey 5
Bas van de HaterdDe strekking van dit artikel is niet dat winst fout is. Zo noemt accountant Chris van den Haak in dit stuk een aantal voordelen van winstuitkering, bijvoorbeeld dat het innovatie stimuleert.
Ik gun iedereen zijn winst. Ik wilde alleen aantonen dat de huidige wetgeving in de praktijk nauwelijks effectief blijkt.
Groet,
Jeffrey
Bas van de Haterd 5
JeffreyDat de huidige wetgeving niet effectief is onderschrijf ik volledig. Dat is meestal met iets dat halfslachtig is gedaan. ;)
MaartenH 10
Bas van de HaterdBas van de Haterd 5
MaartenHMaartenH 10
Bas van de Haterd[Verwijderd]
Dat kan nooit de betaalde vergoeding zijn. Als je de tarieven nakijkt blijkt dat de meesten tussen de 25 en 50 vragen.
Alleen bij gespecialiseerde zorg door verpleegsters zou het tarief wat hoger kunnen zijn. Het lijkt me stug dat er alleen hoog specialistische zorg wordt verleend en geen huishoudelijke hulp waarvoor het tarief minder dan €25 is.
Lijkt me een gevalletje van omhoog rekenen.
Bas van de Haterd 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Bas van de HaterdJeffrey 5
Bas van de Haterd[Verwijderd]
JeffreyIn elk geval kan ik hier niet zien dat het gemiddeld hoge tarief veroorzaakt kan worden door gespecialiseerde verpleegkundige zorg.
Overigens is het verloop flink.
Gert Pruim
JeffreyDoor alle regeltjes zijn we ondertussen volledig kwijt waar het bij transparantie om gaat: verantwoorden op hoofdlijnen. We weten donders goed wat belangrijk is om te rapporteren. En daar hoort de stroomrekening bij deze club niet bij.
Veel te veel ‘form’, te weinig ‘substance’.
[Verwijderd]
Jeffreyhttps://digimv5.desan.nl/Temp/ffabe0Productie_61405.pdf
Aantal dagen zorg op basis van volledig pakket thuis (VPT): 18824 dagen
Dat is een verdacht hoog getal, met 350 duizend euro aan personeelskosten kun je niet bijna 19 duizend dagen zorg leveren.
De meeste ontvangers zullen met pensioen zijn en dus slechts 180EUR per maand betalen. Omdat bij VPT alle zorg van één aanbieder komt en de ontvangers, die per definitie hulpbehoevend zijn, een laag bedrag betalen, kan de aanbieder gewend raken aan overdeclaratie. Personeel zal wellicht argwaan hebben, maar juist hier enorm onder tijdsdruk staan en geen tijd hebben de eigen werkgever te controleren.
Ik vermoed dat dit breder ligt dan één bedrijf en dat het landelijk doorlichten van VPT* miljarden op kan leveren en enkele arrestaties. Ik hoop dat deze bedrijven dan kunnen worden hervormd, zodat personeel en client weer krijgen waar ze recht op hebben.
Goed werk weer FTM!
*) Mijn advies: leg van elke zorgverlener het gedeclareerde VPT budget (in dit geval 18824dagen/jaar) naast de gemaakte personeelskosten (in dit geval €350k/jaar). Bedrijven die daar zo asymmetrisch uitkomen moeten dat kunnen uitleggen.
Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdMarkdraaier 7
Bas van de Haterdmarcel 7
Als dat zo is, ben ik erg benieuwd wat de Raad van State heeft geadviseerd over de wet waarin het winstverbod. is geregeld..... dit kan toch niet waar zijn?
Op mij komt het nu over dat het winstverbod uitsluitend voor de bühne is ingebouwd in de wet.
marcel 7
Dit laatste gebeurd vaker blijkens een nieuwsbericht van de NOS: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2189415-zorgen-over-fraude-in-de-wijkverpleging.html
[Verwijderd]
marcelmarcel 7
[Verwijderd][Verwijderd]
marcelmarcel 7
[Verwijderd]Ja, ik ben het met je eens dat in het algemeen handiger is om te upcoden. Alleen verklaart dat in dit specifieke geval nog niet omdat het gemiddelde uurtarief van € 74 per uur wel erg hoog is.
Zeker indien dit gemiddelde uurtarief wordt afgezet tegen het maximum uurtarief van € 63 per uur voor bijv. PGB-zorg.
[Verwijderd]
marcelDirk van Haaren 2
Lydia Lembeck 12
Dirk van HaarenEveline Bernard 6
Genoeg redenen om een onderzoek te starten naar oplichting, lijkt me.
Gezien het personeelsverloop zijn er bronnen te vinden!
Nu even doorpakken, Jeffrey!
Wolter van der Vlist 1
Robert Voorhoeve 4
Dank voor het heldere artikel
Robelia 8
https://www.google.com/maps/@52.345678,6.6453353,3a,41.7y,37.88h,83.95t/data=!3m7!1e1!3m5!1s4sr3_NP8T4x2hsEIh8WUxQ!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D4sr3_NP8T4x2hsEIh8WUxQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D312.25107%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
Het is de 3e instelling in een paar jaar tijd in het gebouw met voornamelijk Turkse klanten.
hans 168
Robeliahans 168
voor de zorgverzekeraars en hoe moeilijker de verzekerden de hoge premies kunnen betalen.Ja we blij met een VVD enz dus niet.
Markdraaier 7
hans 168