Gehakt voor je goudstaaf

Onrust op de goud en zilvermarkt. Dat je met goud en zilver in de vorm van waardepapier niet zeker meer bent, weten we sinds woensdag. Maar is nu ook de fysieke goudmarkt geen veilige vluchtheuvel meer?

Goud had de moderne verzekering tegen de economische crisis moeten zijn. Deze week donderde de prijs echter onder de 1.600 dollar per ounce en kregen goudsnuivers pas echt koorts. 

De belangrijkste reden van de daling van de goudprijs is het besluit van de Amerikaanse centrale bank geen geld meer te drukken. Maar een andere reden is het dalend vertrouwen in de papiermarkt.

Maar sinds het Amerikaanse handelshuis MF Global in elkaar is gestort en het met de klanttegoeden- zo’n 1,2 miljard dollar -  zijn rekeningen blijkt te hebben betaald, daalt de goudprijs in een noodvaart. 

Goudgod Willem Middelkoop, oprichter van het Gold & Discovery Fund en Amsterdam Gold (inmiddels helemaal uitgestapt), schreef in een tweet woensdag: “Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan.” 

Echter bleek de beste man niet helemaal goudeerlijk. Hoewel deze schijnbare rasoptimist eind november nog in Pauw & Witteman met een professionele pokerface aan het verkondigen was dat het juist nu een goed moment is in de goudmarkt te beleggen, en dan vooral in zijn fonds, blijkt zijn bedrijf Gold & Discovery Fund dit jaar grove verliezen te hebben gedraaid. 

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Daarom wordt verwacht dat er steeds meer goudzoekers bijkomen op de fysieke goudmarkt. Mensen die van de lage goudprijs willen profiteren en institutionele en particuliere beleggers uit de papiermarkt die hun gram willen halen in de fysieke markt. Maar of het daar allemaal wel zo goed geregeld is...

Inmiddels is MF Global namelijk aangeklaagd door een afdeling van HSBC Holding vanwege het feit dat er nu onduidelijkheid bestaat wie de rechtmatige eigenaar is van goudbaren ter waarde van $850.000,- en nog eens 15 zilverbaren. Er zijn 2 partijen die claimen dat het goud en zilver aan hen toebehoort, zowel een klant van HSBC, als een afdeling van HSBC. Het lijk erop dat failliete handelshuis nu ook bankje heeft gespeeld met goud-en zilvermunten.

“De gedachte dat hetgeen bij MF Global is gebeurd op grote schaal plaatsvindt, is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. De gevolgen van dit soort praktijken kunnen dramatisch zijn,“ zegt Jaap Raijmans, accountmanager bij Amsterdam Gold. “Waarom zou je banken nog geloven als je ziet wat er gebeurt met de gelden van de klanten van MF Global? Je staat dus achteraan in de rij na de banken, de overheden en de bevriende schuldeisers als het gaat om het opvragen van je tegoed. Dit werkt als een katalysator op het vertrouwen dat wegsijpelt.“ 

Amsterdam Gold is marktleider is op het gebied van webshops voor verkoop van fysiek edelmetaal in Europa. Investeringsmaatschappij Value 8, van oud VEB voorzitter Peter-Paul de Vries heeft een belang van 51 procent in de online winkel. TSM Holding 49 procent. Het bedrijf heeft zijn positie als marktleider in Europa de afgelopen jaren versterkt door de armen ineen te slaan met The Silver Mountain.

“Maar bij Amsterdam Gold is er geen paniek,” zegt Raijmans. “De belegger heeft bij ons het goud en zilver in eigen bezit en is het niet afhankelijk van een derde partij die zijn verplichtingen moet nakomen. Dit raden wij aan aan mensen die hun geld in fysiek goud willen beleggen. Hierdoor zijn ze beschermd zijn tegen het verlies van opgebouwd vermogen."

Voor goudzoekers die van plan zijn hun heil te zoeken in de fysieke goudmarkt is dan ook het advies: Hou vooral de boel in eigen beheer. 

Amsterdamgold.com heeft in de eerste tien maanden van 2011 de omzetgrens van 100 miljoen euro doorbroken, 30 miljoen meer dan voor het hele jaar was gebudgetteerd. Door de geeffectueerde fusie met The Silver Mountain heeft de webshop niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa zijn afzetmarkt zien groeien. De Belgen blijken wel te houden van het glimmende spul. Zij zijn goed voor ongeveer de helft van de omzet in zilver en zilveren munten.

Eva Vijselaar
Eva Vijselaar