Geheime tapes: toezichthouder VS buigt voor banken

Amerikaanse toezichthouders onderhouden warme banden met banken en stellen zich niet kritisch, maar vooral dienstbaar op. Vrijdag gepubliceerde, heimelijk opgenomen gesprekken brengen het bewijs.

De New York Federal Reserve (Fed) houdt de banken maar al te graag te vriend. De toezichthouder trekt niet aan de bel wanneer die problemen voorziet bij banken, medewerkers dansen naar de pijpen van de bankiers en proberen ze zoveel mogelijk buiten schot te houden. Dat blijkt uit maar liefst 46 uur aan gesprekken van een oud-medewerker van de Fed die bij Goldman Sachs gestationeerd was. Deze onthullende opnames zijn vandaag naar buiten gebracht door het Amerikaanse onderzoekscollectief Propublica. In 2008, na het begin van de financiële crisis, begon de Fed een onderzoek naar hun eigen handelen en fouten in de tijd vóór de financiële crisis. Dit om uit te vinden waarom de verschillende banken die onder toezicht van de Fed stonden, er zo'n puinhoop van hadden gemaakt. Daarnaast wilde de bank begrijpen waarom het als toezichthouder niet eerder had ingegrepen.

Problemen negeren

Verschillende experts werden ingehuurd om onderzoek te doen bij de Fed en de banken die er onder toezicht staan. Zo ook Carmen Segarra, een gepassioneerde advocate met meer dan dertien jaar ervaring in de financiële sector en de regulering ervan. Segarra schrok van de meetings bij Goldman Sachs die ze voor haar onderzoek bijwoonde. Ze zag hoe toezichthouders de bank tegemoet kwamen en problemen negeerden. Toen de bankiers van Goldman met iets alarmerends of onthullends kwamen werd dit door de toezichthouders van de hand gewezen. Toen ze deze kwestie na de meeting aan één van de toezichthouders voorlegde werd haar gezegd: “Dit heb je niet gehoord.” Vervolgens werd alles ook ontkent door de Fed-managers. De vriendschap tussen toezichthouder en bank moest dus strikt geheim blijven.
Uiteindelijk werd advocate nadat ze weigerde controversiële onthulling in haar rapport te wijzigen, ontslagen
Voor Segarra was dit het moment om zelf actie te ondernemen. Ze kocht een recorder en begon de verschillende meetings in het geheim op te nemen. Uiteindelijk werd de advocate ontslagen, nadat ze weigerde om een controversiële onthulling in haar rapport te wijzigen. Nu heeft ze dapper aan de bel getrokken en de tapes geopenbaard. Door Segarra’s onthullingen zijn we iets te weten gekomen dat velen al vermoedden: toezichthouders worden bestuurd door de bankiers. Er bestaat een innige band tussen de twee die strikt geheim wordt gehouden. Hierdoor is het toezicht van de Fed op de banken zacht gezegd niet optimaal en lijkt het onmogelijk om een volgende financiële crisis te voorspellen of te voorkomen.