Sylvester Eijffinger en Edin Mujagic roepen al vijf jaar dat de inflatie op gaat lopen en claimen nu de overwinning. Quatsch! De heren economen zitten er al vijf jaar naast.
Het inflatiespook is terug! Tenminste, als we de Tilburgse twee-eenheid Edin Mujagic en Sylvester Eijffinger mogen geloven. Al zo’n vijf jaar op rij blinken beide economen uit in het schrijven van gezamenlijke commentaren met steevast dezelfde strekking: inflatie komt eraan. En niet zomaar inflatie. De westerse wereld stevent af op jaren van ‘torenhoge inflatie, misschien zelfs hyperinflatie hier en daar’ schreef Mujagic in zijn boek ‘Het Inflatiespook’.
De verkeerde oorlog
Het is niets nieuws voor het Tilburgse duo. Ook in 2008, vlak voor de financiële crisis, waren beide heren druk bezig de inflatieoorlog te voeren. Eijffinger en Mujagic waarschuwden voor ‘tweede ronde-effecten’ van loonsverhogingen die de inflatie zouden opstuwen. ‘De Europese Centrale Bank moet natuurlijk de rente verhogen,’ zei Eijffinger in augustus 2008. Eijffinger vreesde anders dat de inflatie in 2009 misschien wel zou oplopen naar 4 procent. Een maand later ging Lehman Brothers failliet en verlaagde de ECB de rente in rap tempo van 4,25 procent in oktober 2008 naar 1 procent in mei 2009. De inflatie kwam in 2009 uit op gemiddeld 0,3 procent (zonder energie- en voedselprijzen op 1,3 procent).
Eijffinger waarschuwt voor tweede-ronde effecten en inflatie op RTLZ in augustus 2008
Hoewel beide heren diep bezorgd waren over het inflatiegevaar zag Eijffinger minder problemen met de aankomende financiële crisis. In januari 2008 zei Eijffinger in het Brabants Dagblad zich weinig zorgen te maken over de problemen van Nederlandse banken. “De Nederlandse banken worden goed geleid,” aldus Eijffinger. “Ze zullen ongetwijfeld wat slechte leningen in hun portefeuille hebben zitten, maar die zullen beperkt zijn. Dat komt ook door het strenge toezicht van De Nederlandsche Bank.”
Vijf maanden later was Eijffinger nog steeds niet ongerust. In een vraaggesprek met Edin Mujagic, toen nog journalist bij FEM Business, werd Eijffinger gevraagd hoelang de crisis nog zou duren. ‘Ik denk dat de crisis nu zo’n beetje over is,’ antwoordde hij. ‘De meeste lijken zijn uit de kast. Alleen is het vertrouwen nog niet teruggekeerd, dat kan nog even duren. Volgens mij is de bodem op de aandelenmarkten min of meer bereikt, al het slechte nieuws is verwerkt in de koersen.’ Een paar maanden later viel Lehman Brothers.
Kort daarna wist Gooi en Eemlander te melden dat Eijffinger ‘naar eigen zeggen’ de crisis ‘ruim tevoren’ zag aankomen. Ook werd Eijffinger’s expertise gevraagd in de adviescommissie Maas. De commissie ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken die als taak had aanbevelingen te doen over het functioneren van de Nederlandse bancaire sector.
Eijffinger geeft een honorair doctoraat aan voormalig DNB president Nout Wellink
Gedurende 2008 waren Eijffinger en Mujagic overduidelijk de verkeerde oorlog aan het voeren. Inflatie, inflatie en nog eens inflatie was hun boodschap aan de vooravond van de ergste financiële crisis sinds de depressie. Een paar jaar later is er, ondanks Europese werkloosheid in de dubbele cijfers, nog weinig veranderd aan hun boodschap. Nog steeds is inflatie het grote gevaar, maar ditmaal krijgt de lezer er als bonus een dosis ronkende retoriek over draaiende geldpersen bij.
‘Ik denk dat het Westen zich het komende decennium moet opmaken voor jaarlijkse inflatie van tussen 5 en 15 procent,’ zei Mujagic in een interview met Follow the Money. In 2010 voorspelde Mujagic dat 2011 het beginjaar van de Grote Inflatie zou zijn, terwijl in 2012 Nederland met ‘aanzienlijk hogere inflatie (dus 5%)’ geconfronteerd zou worden. Helaas voor het Tilburgse duo, niets van dat. De Eurozone inflatie bedraagt op dit moment 2,6 procent en de inflatie zonder energie- en voedelprijzen 1,7 procent.
Grafiek 1: Headline en core inflatie in de Eurozone (Bron: Eurostat)
Core-inflatie is de inflatie zonder energie- en voedselprijzen (die vaak erg volatiel zijn).
Voorspellen? Laat het aan de experts over
Met zo’n trackrecord is het niet verwonderlijk dat er kritiek komt. RTLZ beurscommentator en FTM columnist Hans de Geus schreef in april een column op FTM waarin hij zich afvroeg waar die voorspelde inflatie toch blijft. Zulke kritiek valt echter niet in goede aarde bij het Tilburgse duo. Afvalligen als Hans de Geus en andere ‘amateur economen’ kunnen het duiden van monetaire ontwikkelingen beter overlaten aan de experts. “Aan economische voorspellingen kan en mag iedereen zich wagen, net zoals iedereen, voetballer of niet, een voorspelling kan en mag doen voor de uitslag van een willekeurige wedstrijd uit de eredivisie,” schrijven Mujagic en Eijffinger in een repliek. “Het is echter een goede zaak de macro-economische analyse over te laten aan macro-economen.”
Mujagic en Eijffinger claimen zonder blikken of blozen de overwinning. ‘Het is een zeer vreemd verzoek aan het adres van de inflatieprofeten om te vragen waar de inflatie is: inflatie is overal om ons heen, zoals de harde cijfers, uit Europa én de Verenigde Staten, duidelijk uitwijzen.’ Men kan het de lezers van Mujagic en Eijffinger’s commentaren echter moeilijk kwalijk nemen dat ze bij de hyperbolische retoriek over ‘torenhoge inflatie’ en ‘nachtmerriescenario’s’ toch wat meer spektakel hadden verwacht dan de huidige huis, tuin en keukeninflatie. Dat Mujagic, die tot zijn grote verdienste het meest concreet was, 5 tot 15 procent inflatie voorspelde lijkt ook voor het gemak even vergeten.
Mujagic nieuwe boek met de weinig verhullende titel: ‘Geldmoord’
Mujagic en Eijffinger kiezen in hun repliek de aanval en doen alsof al hun tegenstanders deflatie voorspelden. Wie die tegenstanders zijn is niet duidelijk, want namen blijven onvermeld. Er zijn echter genoeg criticasters die geen deflatie voorspelden, maar wel kritiek hadden op de karikaturale voorstelling van het effect van monetair beleid door het Tilburgse duo. Monetair commentator Remco Schrijvers leverde bijvoorbeeld uitgebreide kritiek op Eijffinger’s 'argumentatie'. In plaats van in te gaan op dit soort serieuze kritiek vallen Mujagic en Eijffinger windmolens aan en beroepen ze zich op hun academische titels, die Schrijvers -- goddank zou je haast denken -- niet heeft.
De Lance Armstrong van Tilburg
‘Als de feiten veranderen dan verander ik van mening,’ zo citeren Eijffinger en Mujagic John Maynard Keynes, de belangrijkste en overigens ongeschoolde econoom van de twintigste eeuw. Ze richten zich met dit citaat tot hun ongespecificeerde tegenstanders die deflatie voorspelden. Blijkbaar hebben de heren geen enkel gevoel voor ironie.
Het zou komisch zijn als het niet zo tragisch was, want uiteindelijk gaat het wel ergens over. “The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood,” schreef wijlen Keynes in de laatste alinea van zijn magnum opus. “Indeed the world is ruled by little else.” We kunnen ons verkeerde theorieën en voorspellingen niet veroorloven, zeker niet in deze tijd van massale werkloosheid en andersoortige economische ellende.
Eijffinger is, ondanks zijn trackrecord, nog steeds één van de meest gevraagde commentatoren in de regionale en landelijke media. (En een dure commentator ook, want hij wilde voor een citaatje ooit eens 1000 euro vangen van Safe, het blad van vermogensbeheerder Robeco.) Al zeven jaar op rij wint Eijffinger de Tilburgse mediatop, waarin academici van de Tilburgse universiteit worden gerangschikt op mediacitaties. ‘Daarmee heb ik een beetje het Lance Armstrong gevoel [gekregen],’ zei Eijffinger bij zijn zevende overwinning. Inderdaad, de erudiete professor met zijn bekwame doch ijdele uitstraling heeft, net als Armstrong, een totaal geinflateerde reputatie. Het is meer dan tijd voor wat reputatie deflatie!
"Je bent toch een betrouwbare bron van duiding en verklaring van processen die er plaatsvinden," zo duidt Eijffinger zijn overwinning.
De crisis is nog maar net begonnen, want gaat m.i. nog zeker 10 jaar duren.... Er zal eerst 'betaald' moeten worden.
Uiteraard met et forse tussentijdse 'false movements' omhoog m.n. in aandelen (en ook de Euro?). De obligatiemarkt prijst echter eerder deflatie dan inflatie in. En daar houd ik me liever aan vast als het gaat om 'voorspellingen'.
De kosten van levensonderhoud gaan wel degelijk omhoog De prijzen aan de benzinepomp staan op recordhoogte ondanks het verrotte economische resultaat. Verder gaan prijzen voor andere kosten zoals; verzekeringen en zorg ook flink omhoog. Verzekeraars kunnen door de lage rentestanden weinig rendement meer maken en spaarders worden uitgeknepen. Inflatie is dus wel degelijk een probleem. Ook al zit het meeste ervan ergens verstopt op de balansen van banken, uiteindelijk komt al het bij gedrukte geld toch terug de markt op. We hebben ook al gezien dat het geld zich heeft bewogen richting grondstoffen (speculatief, bubbel).
Wel sterk dat een journalist zijn directe collega durft af te kraken! Dat is nog eens een staaltje zelfreflectie, kan de rest van de media een voorbeeld aan nemen..
Wat is erger: een prof die zijn eigen uitkomsten verzint (Stapel) of een econoom die er al die jaren naast zit met zijn voorspellingen en dus eigenlijk alleen maar achterom kan kijken?????. Arme studenten......waar is de waarheid!!!!!!
De inflatie is er wel. Maar wordt door de Banken en overheden verstopt.... En wel hier: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704421104575463901973510496.html
Ja, maar inflatie gaat over het hele pakket van consumptiegoederen. Wat betaalde je 10 jaar geleden voor één minuut telefoneren met je vaste lijn? En nu? Mobiel bellen is ook goedkoper geworden.
Inflatiecijfers gaan juist niet over het hele pakket waar de gemiddelde consument mee te maken heeft. Het CBS gebruikt een "mandje" van producten waarmee wordt gerekend. Bovendien worden er vaak aanpassingen gedaan aan / gerommeld met de weging van de afzonderlijke onderdelen waarmee inflatie wordt berekend. Daarmee wordt het cijfer minder geschikt om perioden met elkaar te vergelijken.
Is dit niet een beetje een onnodige polemiek. Wat ik begrepen heb is:
-Eijffinger is van mening dat er inflatiegevaar is door het monetaire beleid. Die mening is wijder verspreid dan het artikel suggereert. Het klopt dat vooralsnog het gevaar niet aan de orde is, maar dan kan vrij snel omslaan. In de blogosfeer is de discussie tussen Cochrane en Krugman dienaangaande erg amusant.
-Mujagic ken ik niet, maar Eijffinger heb ik nog zichzelf horen vastpinnen op "voorspellingen" in de zin van xx% inflatie in jaar 20yy. Is het niet wat flauw om de kritiek op Mujagic door te trekken naar Eijffinger?
-Het gebruik van core inflatie is relevant voor bepaalde aspecten van het beleid, maar voor de burger is het nonsens. Iedereen eet en de meesten onder ons rijden ook.
-Tenslotte, de opmerking over die "dure econoom". Dat is inhoudelijk niet relevant lijkt me. Zo'n non-event oprakelen suggereert journalistiek van laag allooi. Ook de opmerking over het feit dat Keynes geen diploma zou bezitten is vreemd. Hij was immers een academicus pur sang -wel van het erg flamboyante type.
Ik vind de posts hier meestal verfrissend. Maar een striemende kritiek geven op een persoon doe je best sterk geargumenteerd en zonder persoonlijke aanvallen.
Het criterium van de voorspelling is mijns inziens ook niet correct -zij het erg populair. Dokters kunnen niet voorspellen wanneer je ziek wordt; of je doodgaat, etc. Seismologen kunnen in de verste verte niet voorspellen wanneer en waar er een tsunami of aardbeving plaats heeft. Economen (en andere gedragswetenschappers) hebben nog de moeilijkheid dat hun object van studie haar gedrag kan aanpassen (cfr. Lucas kritiek). Dat betekent niet dat zij geen nut kunnen hebben.
Ik ben wel van mening dat er heel wat bagger onder de media economen te vinden is. Veelal is dat omdat zijn werken voor een ander "wiens brood men eet, wiens woord men spreekt". In dat licht is het stellen van een prohibitief hoge vergoeding voor een citaat misschien nog geen slech
Dat een mening 'wijdverspreid' maakt het nog niet minder onzinnig. Er is geen greintje bewijs voor het 'inflatiegevaar' te vinden in de data. Het zogenaamde 'inflatiegevaar' is gebaseerd op verkeerde theorieën over hoe banken werken -- dat banken eerst centrale bankgeld nodig hebben voor ze een lening kunnen verstrekken. Allemaal onzin, zoals tientallen praktiserende centraal bankiers uitleggen in papers die allemaal genegeerd worden door de inflatie-coalitie. Des te irritanter dat, ondanks serieuze kritiek, Eijffinger en Mujagic doen alsof ze super deskundig zijn en het stomme gelul van 'amateur econoompjes' van grote hoogte aanhoren en niet onder de indruk zijn.
Mujagic en Eijffinger schrijven vaak samen columns en hun repliek schrijven ze ook samen, dus ik vind het relevant om beide te noemen. Daarbij moet gezegd worden: inderdaad, Mujagic is concreter. Eijffinger zegt vaak iets van: 'KIJK UIT INFLATIE, maar met onregelmatige vertragingen'. Vaag genoeg om nooit ongelijk te krijgen dus. Want als er over 15 jaar ooit eens inflatie opduikt kan hij alsnog zeggen 'zie je wel!'.
Dag Jesse,
Ik kan me goed voorstellen wat jou stoort. Met jouw recente exploten ben ik nog enkele artikelen gaan terug lezen. Ik denk dat je een punt hebt als je zegt dat a) vage voorspellingen makkelijk zijn, b) dat er niet veel evidentie voor inflatie in de officiele data. Ik ben geen expert ter zake en vindt het moeilijk een uitspraak te doen over het feit of de manier waarop we nu inflatie meten de correcte is. Ik begrijp je irritatie dus wel, maar het moet me van het hart dat ik toch vind dat je wel erg negatief bericht of Eijffinger. In het bijzonder (en dat haalde ik toendertijd ook al aan) heb je wel eens de neiging om de man te spelen. Ik weet niet wat er speelt tussen jullie, maar het water is ongetwijfeld diep. Kan je de man verwijten dat hij dit als riooljournalistiek bestempeld? Ik denk er eigenlijk ook zo over. Je lijkt gebeten om die man te raken. Tenslotte is hij ook een mens. Het is toch niet het geval dat mensen als onbescheiden bestempelen iets bijdraagt? Het BN landschap bevat toch merkelijk meer lieden waar iets op aan te merken valt? Je hebt als journalist veel invloed. Jouw ongebondheid versterkt die alleen maar en is bewonderenswaardig. Je mag wel niet vergeten dat je uiteindelijk over mensen schrijft en dit iemand kan raken. Geloof me als ik zeg dat er veel bedenkelijke figuren bestaan als EIjffinger.
Wat ik wel zeggen is, dat wanneer een schrijver of journalist zich verliest in een bepaalde stijl (ik zal die maar als polemisch omschrijven) dan verliest de inhoud soms aan waarde. Misschien niet bij iedereen maar toch bij een groep lezers. Om een vergelijking te maken, Nassim Taleb heeft mijns inziens wel enkele zinnige dingen gezegd, maar hij gaat soms weer zo over de top met scheldtirades en waanzinnige uitspraken dat het niet makkelijk is hem (en dus ook zijn zinnige opmerkingen) serieus te nemen.
Overigens wordt economie op verschillende niveaus bedreven en zou je kunnen stellen dat sommige takken merkelijk dichter staan bij wat je a
deel deze quote
FTM maakt enkel gebruik van functionele cookies, waaronder ook cookies van derde partijen. Dit doen we om onze website te verbeteren. Meer weten? Lees ons cookiebeleid.
16 Bijdragen
RobVerstegen
Uiteraard met et forse tussentijdse 'false movements' omhoog m.n. in aandelen (en ook de Euro?). De obligatiemarkt prijst echter eerder deflatie dan inflatie in. En daar houd ik me liever aan vast als het gaat om 'voorspellingen'.
Stef
D.Oudenhuis
Alex van Houten
joost
Boerka
Boudi
De vraag is wanneer de wal het schip keert!..
Stef
Olaf
Alex van Houten
OlafPaul
Alex van HoutenDick
Dick
Louis R
-Eijffinger is van mening dat er inflatiegevaar is door het monetaire beleid. Die mening is wijder verspreid dan het artikel suggereert. Het klopt dat vooralsnog het gevaar niet aan de orde is, maar dan kan vrij snel omslaan. In de blogosfeer is de discussie tussen Cochrane en Krugman dienaangaande erg amusant.
-Mujagic ken ik niet, maar Eijffinger heb ik nog zichzelf horen vastpinnen op "voorspellingen" in de zin van xx% inflatie in jaar 20yy. Is het niet wat flauw om de kritiek op Mujagic door te trekken naar Eijffinger?
-Het gebruik van core inflatie is relevant voor bepaalde aspecten van het beleid, maar voor de burger is het nonsens. Iedereen eet en de meesten onder ons rijden ook.
-Tenslotte, de opmerking over die "dure econoom". Dat is inhoudelijk niet relevant lijkt me. Zo'n non-event oprakelen suggereert journalistiek van laag allooi. Ook de opmerking over het feit dat Keynes geen diploma zou bezitten is vreemd. Hij was immers een academicus pur sang -wel van het erg flamboyante type.
Ik vind de posts hier meestal verfrissend. Maar een striemende kritiek geven op een persoon doe je best sterk geargumenteerd en zonder persoonlijke aanvallen.
Het criterium van de voorspelling is mijns inziens ook niet correct -zij het erg populair. Dokters kunnen niet voorspellen wanneer je ziek wordt; of je doodgaat, etc. Seismologen kunnen in de verste verte niet voorspellen wanneer en waar er een tsunami of aardbeving plaats heeft. Economen (en andere gedragswetenschappers) hebben nog de moeilijkheid dat hun object van studie haar gedrag kan aanpassen (cfr. Lucas kritiek). Dat betekent niet dat zij geen nut kunnen hebben.
Ik ben wel van mening dat er heel wat bagger onder de media economen te vinden is. Veelal is dat omdat zijn werken voor een ander "wiens brood men eet, wiens woord men spreekt". In dat licht is het stellen van een prohibitief hoge vergoeding voor een citaat misschien nog geen slech
Jesse Frederik
Louis RMujagic en Eijffinger schrijven vaak samen columns en hun repliek schrijven ze ook samen, dus ik vind het relevant om beide te noemen. Daarbij moet gezegd worden: inderdaad, Mujagic is concreter. Eijffinger zegt vaak iets van: 'KIJK UIT INFLATIE, maar met onregelmatige vertragingen'. Vaag genoeg om nooit ongelijk te krijgen dus. Want als er over 15 jaar ooit eens inflatie opduikt kan hij alsnog zeggen 'zie je wel!'.
Louis
Jesse FrederikIk kan me goed voorstellen wat jou stoort. Met jouw recente exploten ben ik nog enkele artikelen gaan terug lezen. Ik denk dat je een punt hebt als je zegt dat a) vage voorspellingen makkelijk zijn, b) dat er niet veel evidentie voor inflatie in de officiele data. Ik ben geen expert ter zake en vindt het moeilijk een uitspraak te doen over het feit of de manier waarop we nu inflatie meten de correcte is. Ik begrijp je irritatie dus wel, maar het moet me van het hart dat ik toch vind dat je wel erg negatief bericht of Eijffinger. In het bijzonder (en dat haalde ik toendertijd ook al aan) heb je wel eens de neiging om de man te spelen. Ik weet niet wat er speelt tussen jullie, maar het water is ongetwijfeld diep. Kan je de man verwijten dat hij dit als riooljournalistiek bestempeld? Ik denk er eigenlijk ook zo over. Je lijkt gebeten om die man te raken. Tenslotte is hij ook een mens. Het is toch niet het geval dat mensen als onbescheiden bestempelen iets bijdraagt? Het BN landschap bevat toch merkelijk meer lieden waar iets op aan te merken valt? Je hebt als journalist veel invloed. Jouw ongebondheid versterkt die alleen maar en is bewonderenswaardig. Je mag wel niet vergeten dat je uiteindelijk over mensen schrijft en dit iemand kan raken. Geloof me als ik zeg dat er veel bedenkelijke figuren bestaan als EIjffinger.
Wat ik wel zeggen is, dat wanneer een schrijver of journalist zich verliest in een bepaalde stijl (ik zal die maar als polemisch omschrijven) dan verliest de inhoud soms aan waarde. Misschien niet bij iedereen maar toch bij een groep lezers. Om een vergelijking te maken, Nassim Taleb heeft mijns inziens wel enkele zinnige dingen gezegd, maar hij gaat soms weer zo over de top met scheldtirades en waanzinnige uitspraken dat het niet makkelijk is hem (en dus ook zijn zinnige opmerkingen) serieus te nemen.
Overigens wordt economie op verschillende niveaus bedreven en zou je kunnen stellen dat sommige takken merkelijk dichter staan bij wat je a