
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Intensieve geitenhouderij in Hurwenen, Gelderland. © ANP/Marcel van den Bergh
Geitengevaar: alleen zichtbaar op de kaart van Gelderland
Door de coronacrisis is er opnieuw aandacht voor de gezondheidsrisico's van intensieve veehouderij, met name geiten. De geitensector is relatief klein, maar was wel verantwoordelijk voor de Q-koortsepidemie van 2007-2011. Nu presenteert de sector alweer een risico: een veel grotere kans op longontstekingen voor wie er in de buurt woont.
- Door het coronavirus ligt intensieve veeteelt opnieuw onder de loep: verscheidene longartsen maken zich zorgen over het effect van het virus op longen die reeds beschadigd zijn door longziektes als gevolg van fijnstof en ammoniak.
- Vele honderdduizenden Nederlanders wonen binnen 2 kilometer van een geitenboerderij, wat volgens wetenschappelijk onderzoek hun kans op longontsteking tot 60 procent verhoogt.
- Alleen Gelderland is transparant over de precieze locaties: de provincie telt 128 (grote) geitenhouderijen. Follow the Money en LocalFocus berekenden dat hierdoor ruim 375.000 inwoners extra risico lopen.
- De Rijksdienst die landelijk de registratie van agrarische bedrijven verzorgt, houdt adressen van geitenhouders geheim. Ze beroept zich op de privacy van boeren – hetzelfde argument als destijds in de Q-koortsepidemie.
- Het lukt geitenrijke provincies niet om de groei van de sector in te dammen. In de Gelderse Bommelerwaard staat een ondernemer klaar om zijn bedrijf te laten groeien tot ruim 13.000 dieren.
- Omwonenden staan overal met lege handen: onvoldoende informatie, gebrekkige bescherming door provinciale overheden, en een Rijksoverheid die primair meedenkt met de belangen van boeren.
Wie is zich ervan bewust dat er binnen 2 kilometer van zijn huis een geitenboerderij staat? Vast niet alle inwoners van de bebouwde kommen van de gemeenten Rhenen in Utrecht, of Bennekom en Lunteren in Gelderland. Toch zijn ze daar omringd door zoveel geitenfarms dat er altijd wel een op 2 kilometer afstand ligt. Die nabijheid betekent dat deze inwoners meer dan gemiddeld risico hebben op ontsteking van de longen. Het onderzoek ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’ (VGO), dat verbanden in kaart brengt tussen patiëntgegevens en agrarische locaties, heeft er nog geen echte verklaring voor. Maar dat er een verband is tussen longontsteking en wonen bij een geitenboerderij staat vast. Zo ligt in het onderzochte VGO-gebied – alleen de provincies Noord-Brabant en Limburg – het aantal longontstekingen al 8 jaar lang 50 tot 60 procent boven het landelijk gemiddelde. Volgens de betrokken wetenschappers komt een statistisch significant deel daarvan voor rekening van de geitenhouderij.
Wat ook vaststaat is dat in gebieden met veel grootschalige veehouderijen er opvallend veel fijnstof in de lucht wordt gevonden. Primair fijnstof zorgt voor longproblemen bij omwonenden en veehouders, en secundair fijnstof – in combinatie met onder andere ammoniak – voor een verhoogde kans op longkanker. Een bepaald type (adenocarcinoom) komt voor bij mensen die nooit rookten, maar wel in aanraking komen met luchtvervuiling die in belangrijke mate wordt veroorzaakt door intensieve veehouderij.
Kwetsbaren
Het nu woekerende coronavirus is een extra bron van zorg voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Er is geen bewijs dat het virus bij hen gemakkelijker toeslaat dan bij een ander. Wel zagen onderzoekers van Harvard een verband tussen fijnstof en hogere sterfte aan corona. Een ondermijnde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg longproblemen, levert altijd extra risico op. ‘Ik kan me de angst daarom goed voorstellen,’ zegt Henk Jans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde. En waar een ‘gewone’ longontsteking met antibiotica meestal goed te behandelen is, veroorzaakt Covid-19 in ernstige gevallen problemen waartegen vooralsnog geen medicijn opgewassen is. ‘Het coronavirus laat bij veel mensen diepe sporen na en vormt een behoorlijk risico voor kwetsbaren,’ zegt Alfons Olde Loohuis. Hij was huisarts in het Brabantse Herpen, destijds brandhaard van de Q-koortsepidemie, en wijst sindsdien onvermoeid op de gevaren van een corona-achtige virusuitbraak, juist in gebieden die hij aanduidt als ‘klein-China’: dichtbevolkt en met veel vee.
Bij de Q-koortsuitbraak van 2007 tot 2011 was de boosdoener een bacterie, afkomstig van geitenboerderijen. Ze kostte 95 mensen het leven en maakte nog eens 4107 mensen ziek. Met het ruimen van 50.000 dieren is Q-koorts teruggedrongen, maar tegen de nadien ontdekte extra longontstekingen zijn nog geen maatregelen genomen. De overheid wil eerst meer onderzoek, en dat laat door de uitbraak van het coronavirus nog wel even op zich wachten. Verder laat ze het aan de provincies over om de gezondheid van hun inwoners te beschermen. Die werken sinds 2017 vaak met een zogenoemde ‘geitenstop’ – een verbod op het vestigen of uitbreiden van geitenboerderijen - maar zonder effect. De sector groeide sindsdien van 533.000 naar meer dan 614.000 geiten in 2019.
Slot en grendel
Reden genoeg om te willen weten waar die boerderijen dan staan, en hoeveel mensen er omheen wonen – met alle risico’s vandien. Uiteraard beschikt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over adressen van geitenbedrijven, en over gegevens van de vergunningen die aan deze bedrijven zijn verleend. Op verzoek van Follow the Money vroegen datajournalisten van LocalFocus daarom om een bestand, omdat we voor heel Nederland wilden nagaan hoeveel mensen dicht bij een geitenhouderij wonen. Bedrijfslocaties zijn bepaald niet geheim, maar de Rijksdienst wilde ze niet verstrekken: privacybescherming van de ondernemer. Hetzelfde argument als waarmee de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens de Q-koortsepidemie de adressen van besmette geitenbedrijven onder de pet hield; en zo de bestrijding van de bacterie vertraagde.
Met het Gelderse systeem I-GO Veehouderijen is gelukkig wel een data-analyse te maken. In Noord-Brabant, Limburg en Overijssel wonen eveneens honderdduizenden mensen erg dicht bij geitenboerderijen. Maar gegevens van bedrijfslocaties zijn in deze provincies moeilijk te vinden. Ooit hebben ook hier gemeenten getracht met gegevensregistratie zicht te krijgen op de precieze locaties en omvang van veehouderijen – vooral om de stank van varkens en kippen in te dammen. Maar deze gemeentelijke systemen zijn in de loop der jaren vaak verouderd geraakt. Er kan geen actuele en betrouwbare informatie aan worden ontleend. Andere databases zijn niet toegankelijk en blijven achter slot en grendel. De enige uitzondering is de provincie Gelderland. Hier is, vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet, een actuele database van gegevens over veehouderijen ingericht, en die is door iedereen te raadplegen.
375.000 Gelderlanders
Uit de de analyse die LocalFocus voor Follow the Money uitvoerde op basis van die database blijkt dat er in Gelderland 375.000 mensen té dicht bij een geitenboerderij wonen: dat is binnen een cirkel van 2 kilometer. Dit betekent dat één op de zes inwoners van Gelderland een verhoogde kans heeft longontsteking te krijgen – alleen maar omdat ze in de nabijheid leven van een van de 128 geitenbedrijven met een vergunning voor 50 dieren of meer. Waar die bedrijven precies te vinden zijn, is te zien op deze kaart. De rode cirkels markeren het gebied van 2 kilometer rondom een geitenfarm.
Ook in Gelderland geldt een geitenstop – een blokkade op nieuwe, of uitgebreidere, vergunningen – maar ook hier is het aantal dieren toch gestegen. Dat is vaak het gevolg van nog ‘ongebruikte ruimte’ in vergunningen die al lang geleden zijn verleend.
Een typerend voorbeeld van de beperkte invloed van de overheid op de groei van de geitensector is te vinden in Bommelerwaard. Ten oosten van Zaltbommel staat Alexander van der Schans (52) te trappelen om zijn bedrijf te verdubbelen, zodat zijn zoon en neef het later kunnen voortzetten. De ambitie: 13.410 geiten op drie locaties. De meeste vergunningen zijn binnen; aangevraagd in 2012 en toegekend voordat de geitenstop werd ingevoerd.
Maar verzet vanuit het dorp en van de buren houdt Van der Schans nog tegen. Achterbuurman Pieter Liebrecht, veehouder van 120 melkkoeien: ‘Er komen 6000 geiten naast mijn bedrijf en woonhuis. Ik maak me grote zorgen over de gezondheid van mens en dier met zo’n concentratie. Als er bij hem iets gebeurt, ben ik als eerste aan de beurt.’ Dorpsbewoner Marjoleine Jansen, directeur-eigenaar van een bedrijf in magazijntechniek: ‘Er gebeuren dingen om je heen waarvan je niet kunt bevroeden dat het kan en mag. We willen in gesprek. Hij heeft een vergunning, hij mag ondernemen, maar waar houdt ondernemen op en begint onze gezondheid?’
Het geitenbedrijf van Van der Schans - nu nog op twee locaties met samen ruim 5000 dieren - ligt tussen Hurwenen en Rossum, twee dorpen in de gemeente Maasdriel, aan de rivier de Waal. Beide kernen vallen grotendeels in een denkbeeldige cirkel van twee kilometer rond de boerderij. Precies in het gebied met extra risico op longontsteking. Basisschool De Bogerd, het nieuwbouwproject Weteringshoek in Rossum, en de voetbalvelden van HRC’14 vallen ook in de cirkel.
‘Geen enkele makelaar wijst je erop dat er 400 meter verderop een geitenbedrijf is gevestigd,’ zegt Michiel Tevel, die met zijn belastingadviesbureau annex woonhuis op 300 meter afstand van de stallen zit. ‘Zeker, dit is een Nimby-protest: not in my backyard. Maar ik ruik het dagelijks doordat er hier meer geuroverlast wordt toegestaan dan gebruikelijk. Mijn echtgenote heeft astmatische bronchitis en is allergisch voor de meeste antibiotica. Als zij hier een longontsteking oploopt, weet ik niet wat wij moeten doen. Het belang van de burger en zijn gezondheid wordt niet meegewogen door de gemeente en de toezichthouders hier.’
‘Bewust beschadigd’
De tegenstanders van uitbreiding van het geitenbedrijf hebben zich verenigd in vijf belangengroepen waaronder de Stichting Gezond & Fris Hurwenen & Rossum. Ze strooien zand in de vergunningenmachine waar ze maar kunnen. Over de moeite die dat kost, kunnen Marjoleine Jansen, Pieter Liebrecht en Michiel Tevel het urenlang hebben: tegenstrijdige bepalingen in vergunningen, rammelende onderzoeksrapporten, overtredingen van de voorschriften, aarzelende handhaving. Ze hebben resultaten geboekt: de bouw van stallen is stilgelegd en een vergunning is ingetrokken. De lokale media volgen de zaak op de voet, ook Zembla en de Volkskrant kwamen al naar Hurwenen, en er zijn Kamervragen gesteld. Maar zolang het bestemmingsplan ruimte geeft aan veehouderij bij de dorpskern is het uitstel – niet het gewenste afstel. De ingetrokken vergunning kan opnieuw worden aangevraagd zodra een verbeterd bouwplan wel aan de voorschriften voldoet. De gemeente Maasdriel houdt daar kennelijk al rekening mee, want een al aangelegde fundering hoeft niet te worden gesloopt. Tegelijkertijd heeft de wethouder van ruimtelijke ordening gezegd dat hij liever een andere locatie ziet voor de groeiplannen van de geitenhouderij.
Wat denkt Alexander van der Schans er nu zelf allemaal van? Na enkele pogingen tot telefonisch contact en een kort bezoek aan de poort (‘hij is in bespreking’) volgt een e-mail: ‘Aangezien ik in het recente verleden meerdere keren bewust beschadigd ben door artikels van uw collega’s denk ik dat het beter is dat wij ons zeer terughoudend opstellen. Dat betekent dat wij niet meewerken. Succes met uw verdere werk.’
De gemeente Maasdriel lijkt klem te zitten: oude vergunningen kan ze niet intrekken, een alternatief vinden via een nieuwe vergunning is onmogelijk vanwege de provinciale geitenstop. Maar, verzekert een woordvoerder, Maasdriel doet zijn ‘uiterste best’ om risico’s voor de volksgezondheid te beperken. Het gemeentelijke geitendossier zal de komende jaren nog wel wat dikker worden.
Archiefkasten
In Maasdriel volgt een actieve groep burgers elke beweging van de overheid en de geitenhouder, maar zulke betrokken inwoners heeft niet iedere gemeente. En als ze er wel zijn, dan hebben ze veel werk aan informatievergaring. Gemeenten publiceren nieuwe vergunningsaanvragen en -besluiten sinds 2013 digitaal, maar het verleden blijft in archiefkasten begraven. Gevolg hiervan is dat de boer - en zijn recht op privacy – door de overheid beter wordt bediend dan de burger en diens recht op informatie.
Hiermee ontstaat een lastig parket voor de gezondheid van de burger met een geitenboerderij om de hoek. Gebrekkige toegang tot relevante informatie, een provinciale overheid die er niet in slaagt effectieve maatregelen te treffen, en een Rijksoverheid die haar optreden afhankelijk stelt van steeds weer nader onderzoek.
Het lijkt onontkoombaar dat geitenbedrijven nog jaren zullen zorgen voor extra vermijdbare gevallen van longontsteking. Zo’n infectie mag dan gemiddeld beter te behandelen zijn dan Q-koorts of Covid-19, ze kost niettemin duizenden mensen jaarlijks het leven. Er kleven risico’s aan intensieve geitenhouderij, die zouden op zijn minst bekend moeten zijn bij de mensen die eromheen wonen. Net zoals ook omwonenden van andere risicovolle industriële bedrijven door de autoriteiten, en door de bedrijven zelf, moeten worden geïnformeerd.
De datajournalisten van LocalFocus maakten voor hun analyse gebruik van openbare gegevens in I-GO Veehouderijen van de Omgevingsdiensten in Gelderland. Hieraan is op 13 maart 2020 een bestand ontleend van alle op dat moment geregistreerde en actieve (niet verlopen) vergunningen voor het houden van geiten.
Elke vergunning is gekoppeld aan een adres. Dat is niet altijd het adres waarop het geitenbedrijf daadwerkelijk is gevestigd. De vergunninghouder kan zijn geiten op een andere locatie hebben ondergebracht. Ook hebben sommige vergunninghouders meerdere locaties waarop ze hun geiten huisvesten.
De adressen uit de database zijn door LocalFocus eerst voorzien van unieke coördinaten; daarna is nagegaan aan welk adres vergunning(en) is (zijn) verleend voor het houden van 50 geiten of meer. Kleinere geitenbedrijven zijn hiermee buiten de analyse gehouden. Dit is ook de gebruikte methode in ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’, het onderzoek dat aantoont dat mensen in de nabijheid van geitenhouderijen tot 60 procent vaker longontsteking krijgen.
Rond alle adressen met een vergunning voor 50 geiten of meer, is vervolgens een cirkel getrokken met een straal van 2 kilometer. Daarna is voor elke cirkel het aantal inwoners geteld. De 2-kilometercirkels zijn geen ‘nette rondjes’, zoals bij sterk inzoomen is te zien. Voor het berekenen van het inwoneraantal is namelijk een bestand gebruikt dat voor elk vlak van 100 bij 100 meter weet hoeveel mensen daar wonen. Het aantal inwoners per vlak is afgerond op 5. In sommige vlakken is het exacte aantal inwoners iets hoger, in andere iets lager. Voor deze analyse gaan we ervan uit dat dit in de praktijk niet zoveel uitmaakt.
103 Bijdragen
John L de Vries 2
Wim Somers 4
John L de VriesEveline Bernard 6
John L de VriesKlaas Meekma 1
Eveline BernardVoorbeeld: Geitenhouderijen waren de bron van de Q-koortsuitbraak van 2007-2009, maar die uitbraak is door vaccinatie volledig ingedamd. Alle bedrijven worden gevaccineerd, alle melk wordt elke maand onderzocht en Q-koorts krijgt hier geen kans meer. Mensen die nu nog last hebben van Q-koorts hebben -met alle respect- hebben last van de infectie die ze tien jaar geleden hebben opgelopen.
Intussen maakt de ziekte van Lyme (zoönose door teken vanuit de natuur) elk jaar meer slachtoffers, vele malen meer dan de Q-koorts. Bijna iedereen kent wel iemand die met deze rotkwaal kampt. En dat gaat maar ongecontroleerd door, maar het komt amper in het nieuws.
En nog even terug naar het onderwerp hier: Geitenhouderijen produceren geen grote hoeveelheden fijnstof. Het verband tussen geitenbedrijven en longonstekingen is statistisch, niet causaal (dus niet bewezen) en gedaan op basis van enquêtes zonder goeie diagnostiek in een gebied met een voorgeschiedenis (en onder meer wel veel fijnstof uit het Ruhrgebied).
Eveline Bernard 6
Klaas MeekmaZijn de cijfers over de besmettingen met en gevolgen van Lyme anders - beter - verkregen en gedocumenteerd dan die van Corona? Bron?
Klaas Meekma 1
Eveline Bernardhttps://www.rivm.nl/nieuws/aantal-mensen-met-lyme-ruim-verviervoudigd.
Eveline Bernard 6
Klaas Meekma)
Zoonoses ( zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zo%C3%B6nose
) ontstaan als verschillende soorten dieren en mensen op elkaar gepropt worden, dat gebeurt juist niet in het wild.
U zaait moedwillig verwarring!
Peter Vanderfeesten 1
Ergens een 0 te weinig of te veel?
Miro Lucassen 1
Peter VanderfeestenJaap G. Minnema 1
Peter VanderfeestenJoop Klinkhamer 2
Renee Spaans
Joop KlinkhamerC. Tamsyn 4
Joop Klinkhamerhttps://youtu.be/LHuwbqaogXY
Marjoleine 1
Joop KlinkhamerHetty Litjens 6
De risico's van dergelijke bijeenkomsten nemen dus toe. Daar maak ik mij wel zorgen over.
C. Tamsyn 4
Hetty LitjensNico Janssen 7
Hetty LitjensEveline Bernard 6
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Om meerdere redenen zijn mega stallen met duizenden dieren ongewenst. Er is niet alleen de Q koorts en het verhoogd risico voor long aandoeningen.
Voor de gezondheid van mens en dier zijn beweging essentieel. Het vee, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen kunnen zich in hun stallen amper verroeren, laat staan dat ze wandelingen van een aantal honderden meter zouden maken. Zeer ongezond ook voor mensen, voor de consumenten. Alleen sardines in een blikje hebben minder ruimte.
Een ander gevolg van de concentratie van de dieren is dat de urine en de mest samen opgeslagen worden en zorgen voor stank van de aalt in heel de omgeving. Als intelligente dieren als koeien, varkens, paarden de kans hebben om buiten te lopen dan schijten ze altijd op dezelfde plaats en is een aspect van de mest verwerking opgelost: Geen stank.
Er is echter beterschap op komst. De EU is de onderhandelingen over TTIP met de VS herbegonnen. In de VS zijn bij de landbouw hormonen en Genetisch Gemodificeerde Organismen GGO toegestaan. Hormonen nodeloos gebruiken bijvoorbeeld in de veeteelt is ongezond. En bij de GGO industrie begint het nu pas te dagen dat combinaties, -zoals woorden, moleculen en eigenschappen van dieren en planten-, van elementen, -zoals letters, de 92 scheikundige elementen en genen-, in de regel uit meerdere elementen bestaan.
Slechts één gen veranderen, wat men nu doet, resulteert niet in een stabiel en gezond organisme: Dier of plant. Kortom, TTIP mikt er op de Nederlanders even ongezond te doen leven als de Amerikanen.
Afgezien van de afbouw van de werknemersrechten en de rechten voor de buitenlandse GMO bij veranderingen van de wetgeving via de ISDS/ICS procedures.
C. Tamsyn 4
Alles gaat zo naar de bliksem maar daar hebben ze schijnbaar maling aan. Kleinschaliger moet ook kunnen, je hoeft geen ton per jaar te verdienen maar met minder genoegen nemen.
Dat de overheid steken heeft laten vallen is overduidelijk, die overheid bestaat uit mensen die alleen een dier van een plaatje kennen, ze hebben maling aan het volk. We zien het nu dagelijks met het coronavirus ,de hele aanpak klopt van geen kanten. Keer op keer worden we besodemieterd waar we bij staan. En ze gaan gewoon door.
Elsa Blok 1
Sinds een tijdje is op de weilanden tegen Abcoude aan een geitenboerderij gekomen.
Voor zover ik weet met duizend beesten en met de ambitie richting vierduizend beesten.
De geiten zijn meestal binnen, wat ik al n verschrikkelijk idee vind. Maar de stront wordt regelmatig over t land uitgestrooid. Dat stinkt meer dan twee kilometer verderop nog erg.
En daar wonen wij dan. Ik ben bang daarvoor. Helemaal in deze bizarre coronavirustijd.
Buurtbewoners hebben wel eerder geprobeerd er iets aan te doen. Tevergeefs.
Hebben jullie mogelijk ook info over deze buurt en geiten?
Wat kan ik daar nou tegen doen?
Miro Lucassen 1
Elsa BlokKlaas Meekma 1
P.S. Een geitenbedrijf dat het hele jaar door mest uitrijdt op het land is heel ongebruikelijk en zelfs in overtreding, omdat dit 's winters niet mag. Normaal wordt geitenmest (met veel organische stof, omdat vrijwel alle geiten in strostallen worden gehouden) of in het voorjaar of in het najaar uitgereden.
Erwin de Waard 6
Klaas Meekma“ Vele honderdduizenden Nederlanders wonen binnen 2 kilometer van een geitenboerderij, wat volgens wetenschappelijk onderzoek hun kans op longontsteking tot 60 procent verhoogt.”
Maar dat is niet wat in het onderzoek staat , daarin wordt gesproken over 25% als gemiddelde extra longontekingen voor die 2km. en niet gelijkmatig over die 2km verspreid maar hoe dichter bij de geiten hoe hoger het percentage en verder ervan juist minder.
De artikelen reeks is begonnen als pitch over Q-koorts maar , nu q-koorts goed onder controle is , wordt q-koorts gaandeweg vervangen voor longontsteking en corona door geitenboerderijen.
De gevolgen van q-koorts zijn echt anders dan die bij longontsteking of corona.
Het begint te lijken op een heksenjacht maar dan op geiten.
C. Tamsyn 4
Klaas Meekmahttps://www.kennisplatformveehouderij.nl/nieuws/fijnstof-en-endotoxinen
https://www.rivm.nl/nieuws/relatie-nabijheid-geitenhouderij-en-verhoogde-kans-op-longontsteking-bevestigd
https://www.rivm.nl/q-koorts
Klaas Meekma 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Klaas MeekmaZe komen van onze overheid, maar of alles wat onze overheid schrijft of zegt heeft en mag een ieder zijn eigen mening hebben.
Klaas Meekma 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Klaas MeekmaWat ook vaststaat is dat in gebieden met veel grootschalige geitenhouderijen er opvallend veel fijnstof in de lucht wordt gevonden. Primair fijnstof zorgt voor longproblemen bij omwonenden en veehouders, en secundair fijnstof – in combinatie met onder andere ammoniak – voor een verhoogde kans op longkanker. Een bepaald type (adenocarcinoom) komt voor bij mensen die nooit rookten, maar wel in aanraking komen met luchtvervuiling die in belangrijke mate wordt veroorzaakt door intensieve veehouderij.
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/brabantse-chirurg-strijdt-voor-gezondere-lucht.htm
https://fd.nl/weekend/1261782/de-gezondheid-verliest-het-nog-steeds-van-het-economisch-belang-in-de-landbouw
Klaas Meekma 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Klaas MeekmaU kunt beter struisvogels gaan houden, die komen meer overeen met u!
1)de kop in het zand steken (=doen alsof er geen gevaar dreigt en er niets aan doen)
2)je kop in het zand steken (=doen alsof iets (een probleem) er niet is)
Klaas Meekma 1
C. TamsynKlaas Meekma 1
C. TamsynKlaas Meekma 1
C. TamsynEveline Bernard 6
Klaas Meekmaheeft het niet specifiek over geiten. Het is zeer lezenswaardig en leesbaar. Dit staat er bijvoorbeeld in:
"Heeft het wonen naast een veehouderij effect op je gezondheid?
Ja, zowel positief als negatief. Vooral COPD Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). -patiënten die in gebieden wonen met meer dan 17 bedrijven binnen 1 km afstand merken een negatief effect op hun gezondheid. In het algemeen is de longfunctie verminderd van mensen die bij veel veehouderijen wonen en komen in de buurt van veehouderijen longontstekingen iets vaker voor.
COPD en verergering van klachten
COPD-patiënten die dichtbij een veehouderij of in de buurt van veel veehouderijen wonen, hebben grotere kans op ernstigere klachten. Ook gebruiken zij vaker luchtwegmedicatie. Deze bevinding komt in meerdere analyses naar voren, wat de bevinding sterker maakt. COPD-patiënten vormen dus een belangrijke risicogroep voor luchtweg-gerelateerde gezondheidseffecten in relatie tot veehouderijen.
Verminderde longfunctie door wonen rond veehouderij
Uit het VGO-onderzoek komen aanwijzingen naar voren dat het wonen in de buurt van veehouderijen een nadelig effect heeft op de longfunctie. Dit effect wordt gevonden bij mensen die veel veehouderijen in hun directe omgeving hebben, vooral bij de groep met 15 of meer bedrijven binnen een kilometer afstand. Het is het meest waarschijnlijk dat deze verandering veroorzaakt wordt door de blootstelling aan stoffen afkomstig van veehouderijen."
Eveline Bernard 6
Klaas MeekmaHet gaat om het effect van het fijnstof.
Lees:
https://www.rivm.nl/nieuws/relatie-nabijheid-geitenhouderij-en-verhoogde-kans-op-longontsteking-bevestigd
"Mensen die in de nabijheid van een geitenhouderij wonen, hebben meer kans op longontsteking dan gemiddeld. Het gaat om een straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen. Een eerdere studie, over de periode 2007-2013, gaf dit verband al aan. Het nieuwste onderzoek bevestigt deze bevindingen voor de jaren 2014-2016 in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg in samenwerking met IRAS Institute of Risk Assessment Sciences /UU Universiteit Utrecht , WUR Wageningen University & Research en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ."
Download het hele rapport: Rapport VGO 3 – update huisartsgegevens 2014-2016
https://www2.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Veehouderij_gezondheid_omwonenden_III.pdf
Klaas Meekma 1
Eveline BernardEveline Bernard 6
Klaas MeekmaTheo van Beuningen 4
Rond pluimveehouderijen is het nog iets meer, namelijk 7,2%.
Theo Verwijst
C. Tamsyn 4
Theo VerwijstTheo Verwijst
C. TamsynC. Tamsyn 4
Theo VerwijstEveline Bernard 6
Theo VerwijstTheo Verwijst
Eveline BernardHet laat onverlet dat er aan het begin van deze crisis met name in Oost Brabant een virus explosie is ontstaan in verzorgingshuizen door onbeschermd bezoek en onbeschermde verzorgers die ook weer terugkeren naar huis en zo het virus verder hebben verspreid. Dit is de echte oorzaak dat er zoveel gewone, gezonde brabanders in het ziekenhuis terecht zijn gekomen met Corona.
Je kunt hooguit vaststellen dat fijnstof hier niet bij helpt.
Eveline Bernard 6
Theo VerwijstKlaas Meekma 1
C. TamsynEveline Bernard 6
Theo VerwijstAnne Elgersma
Klaas Meekma 1
Anne ElgersmaC. Tamsyn 4
Klaas MeekmaHet primair fijnstof afkomstig van de veehouderij is meestal organisch van samenstelling. Dit zijn dus deeltjes afkomstig van vooral mest, huidschilfers, veren, voer, haren en strooisel. Omdat met name mest maar ook voer beide veel bacteriën bevatten, worden in de omgeving van veehouderijen veel bacteriën en bacteriefragmenten in de lucht gevonden.
https://www.kennisplatformveehouderij.nl/nieuws/fijnstof-en-endotoxinen
Theo van Beuningen 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
C. TamsynEveline Bernard 6
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Eveline BernardEveline Bernard 6
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
Eveline BernardEn vrij pleiten? Wij kampioen stofmakers kunnen vast ook iets zuiniger leven.
C. Tamsyn 4
Klaas MeekmaHet artikel van FTM zegt toch iets heel anders waar het om fijnstof gaat. Door het coronavirus ligt intensieve veeteelt opnieuw onder de loep: verscheidene longartsen maken zich zorgen over het effect van het virus op longen die reeds beschadigd zijn door longziektes als gevolg van fijnstof en ammoniak.
Vele honderdduizenden Nederlanders wonen binnen 2 kilometer van een geitenboerderij, wat volgens wetenschappelijk onderzoek hun kans op longontsteking tot 60 procent verhoogt.Alleen Gelderland is transparant over de precieze locaties: de provincie telt 128 (grote) geitenhouderijen. Follow the Money en LocalFocus berekenden dat hierdoor ruim 375.000 inwoners extra risico lopen.
De Rijksdienst die landelijk de registratie van agrarische bedrijven verzorgt, houdt adressen van geitenhouders geheim. Ze beroept zich op de privacy van boeren – hetzelfde argument als destijds in de Q-koortsepidemie.
Het lukt geitenrijke provincies niet om de groei van de sector in te dammen. In de Gelderse Bommelerwaard staat een ondernemer klaar om zijn bedrijf te laten groeien tot ruim 13.000 dieren.
Omwonenden staan overal met lege handen: onvoldoende informatie, gebrekkige bescherming door provinciale overheden, en een Rijksoverheid die primair meedenkt met de belangen van boeren.
Klaas Meekma 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Klaas MeekmaTheo van Beuningen 4
C. Tamsyn* Heb veel van deze onderzoeken gelezen en de opvattingen van voor en tegenstanders. Conclusie, voornamelijk angst aanjagen en ophitsen, zonder veel reden. Je ziet het vaker.
C. Tamsyn 4
Theo van BeuningenMaar tot nu toe verwijst u alleen naar ik heb dit en dat etc, maar bronnen zie ik nergens.
Theo van Beuningen 4
C. TamsynEn geloofwaardig? De melkveehouder zal zich misschien meer zorgen maken over zijn eigen bedrijfsmogelijkheden dan over zijn gezondheid, meer geiten = minder koeien.
C. Tamsyn 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
C. TamsynTheo van Beuningen 4
C. TamsynTheo van Beuningen 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Theo van BeuningenVele honderdduizenden Nederlanders wonen binnen 2 kilometer van een geitenboerderij, wat volgens wetenschappelijk onderzoek hun kans op longontsteking tot 60 procent verhoogt.
Klinkt nu niet bepaald gezond als je daar met je gezin woont, er zal toch tegen opgetreden moeten worden om uitbreiding van deze industrie te voorkomen en krimp te bevorderen.
Theo van Beuningen 4
C. TamsynEn ongezond, in Maas en Waal valt dat wel mee vergeleken met de erg rode Veluwe. En in dat weinige rood in Maas en Waal wonen weinig mensen, waarvan het gros 1 tot 2 km ver van de geiten. Maar ook hier protest van de bekende partijen met, als het van pas komt, een groot hart voor kwetsbaren, dieren en milieu.
C. Tamsyn 4
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Theo van BeuningenEveline Bernard 6
Klaas MeekmaC. Tamsyn 4
Eveline BernardWim Somers 4
Dan wordt er alvast een tipje van de sluier opgetild.
C. Tamsyn 4
Wim SomersWim Somers 4
C. TamsynTheo van Beuningen 4
Wim SomersErik Meesters 2
Eveline Bernard 6
Erik MeestersDe elektromagnetische straling van de telefoon in uw broekzak is een veelvoud van die u in diezelfde broekzak ontvangt van een zendmast, wist u dat? Hoe verder van de mast, hoe sterker uw eigen telefoon gaat zenden..
En als u 5G de schuld wilt geven van Corona: Dat is nepnieuws.
Hier wat meer informatie:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/de-5g-gekte-wordt-gevaarlijk-a3995999
Wat meer over de techniek:
De technologie die voor 5G wordt ingezet is vrijwel exact dezelfde als die van 4G. Het verschil tussen 3G en 4G is groter. Pas in 2022 worden frequenties ingezet die echt nieuw zijn in het spectrum, mmWave (in de 26 GHz-band uit m'n hoofd). Tot die tijd zal 5G in Nederland in ongeveer alle opzichten radiotechnisch gezien vergelijkbaar zijn met 4G en zullen de zeer hoge snelheden die je o.a. in de VS ziet niet haalbaar zijn hier. In 2022 moeten nieuwe antennes worden gebouwd, en die frequenties gaan 100% zeker niet landelijk uitgerold worden, dat kost ontzettend veel geld en levert niets op. Ga ervan uit dat dit in wat stadscentra, in voetbalstadia en bij evenementen komt, maar voor de rest zal het niet heel veel worden uitgerold gok ik, zeker de eerste paar jaar niet. (zie vervolg)
Erik Meesters 2
Eveline BernardTheo van Beuningen 4
Erik MeestersMisschien niet zo'n handige opmerking...?
Erik Meesters 2
Theo van BeuningenEveline Bernard 6
Erik MeestersErik Meesters 2
Eveline BernardC. Tamsyn 4
Eveline BernardHet kan zijn, dat ook jij het gevoel hebt, dat er op het gebied van de uitrol van 5G-netwerken, weinig invloed is van burgers op het besluitvormingsproces. Natuurlijk is dit het geval, maarrrr, tot op zekere hoogte. Want er zijn veel, heel veel initiatieven, die groepen mensen in beweging brengen TEGEN het 5G-netwerk.
Je moet inderdaad maar net van de feiten op de hoogte zijn, anders weet je het niet. Reden om even in kaart te brengen, waar deze verschillende, maar gemotiveerde protestbewegingen mee bezig zijn.
Artsen zelfs! Want laat één ding duidelijk zijn.. Mensen pikken het niet, dat er NIET naar hen geluisterd wordt. De branden in telecommunicatie-torens, zijn in mijn ogen een voorbeeld van zeer ernstige burgerlijke opstand. Teveel wetenschappelijke rapporten over de uitermate schadelijke invloed van elektromagnetische 5G-straling blijft kennelijk té lang genegeerd worden. Mensen die tégen 5G zijn, zijn niet gek..! …
Eveline Bernard 6
C. TamsynEveline Bernard 6
Erik MeestersJe weet dat licht ook EM-straling is he? Maar inderdaad, pak een super krachtige laser die groen licht doet (540 nm, circa 550 THz)... als die sterk genoeg is kun je alles ermee in de fik zetten.
Dat komt door het thermische effect van dat licht. Daardoor voelt de zon ook lekker warm aan (voor een flink deel door het infrarode licht van de zon). Maar datzelfde effect treedt ook op bij lagere golflengten zoals radiogolven.
Echter het verbranden in de zon komt door UV-straling. UV-straling beschadigt o.a. het DNA in huidcellen waardoor een proces getriggerd wordt om deze cellen te vervangen. Met als gevolg rode huid en later afbladderende huidcellen. Het slopen van DNA is mogelijk doordat er elektronen uit de baan van atomen worden geknikkerd door UV-straling (<450 nm, >700 THz pak 'm beet); dat heet ionisatie.
Ionisatie kan niet voorkomen bij lagere frequenties (langere golflengtes) omdat de energie per foton lager is. UV wordt nog redelijk geblokkeerd door je huid, maar als je hoger gaat, naar röntgen en gammastraling, dan lukt dat niet meer, dat schiet overal doorheen totdat het ook ionisatie in je lichaam kan veroorzaken. Afhankelijk van wat er precies geraakt wordt kan het een celbeschadiging uitlokken die tot kanker leidt. Ook kan het beschadigingen tot gevolg hebben die lijken op verbranden in de zon maar dan ín je lijf.
Dit soort beschadigingen is absoluut onmogelijk met radiogolven, die bevatten te weinig energie per foton. Als ze je lichaam echter te veel opwarmen, kan dat ook schadelijk zijn. Daarom zijn er limieten voor blootstelling van telefoons en blootstelling door zendmasten, die ook nog eens vrij ruim genomen zijn.
Overigens komen er ook radiogolven uit de ruimte, allerlei frequenties, deze worden opgewekt bij de geboorte en het sterven van sterren etc.
(zie vervolg 2)
Eveline Bernard 6
Erik MeestersDus tja, als we in een helikopter samen naar de zenders bovenin de zendmast van IJsselstein vliegen waar o.a. de NPO-zenders met velekiloWatts de lucht in geslingerd worden, en we gaan vlak ervoor hangen, dan ga je dat zeker wel voelen en dan zou ik dat niet veilig noemen. Maar bij normaal gebruik zijn de effecten in ieder geval zo klein dat de wetenschap ze niet of nauwelijks kan meten, in tegenstelling tot de effecten van luchtverontreiniging, eten van rood/bewerkt vlees, zonnen, zelfs te veel CT-scans krijgen, of te veel poolvluchten maken (kosmische straling), etcetera. Al die dingen zijn wel duidelijk bewezen gevaarlijk.
Erik Meesters 2
Eveline BernardIk zou natuurlijk geen geitenhouderij of zendmast in de fik steken. Het ging mij erom dat de zorgen vd burger meestal ondergeschikt zijn aan de economie en dat steeds weer bewezen wordt dat die zorgen wel degelijk terecht zijn. Of dat nou gaat over Q-koorts, bestrijdingmiddelen, Electro-magnetische straling, etc. Het grootste probleem bij het vaststellen van effecten is het gebrek aan representatieve gegevens. Als je een bepaalde kwetsbare groep niet meeneemt, zou je weleens de mist in kunnen gaan...
C. Tamsyn 4
Erik MeestersKlaas Meekma 1
Erik MeestersErik Meesters 2
Klaas MeekmaKlaas Meekma 1
Erik MeestersErik Meesters 2
Klaas Meekmaj.a. karman 5
Geiten en andere dieren kunnen een bron zijn. Geiten zijn elders een gangbare gehouden dier. Her en der de basis voor gemeenschappen. Wat zo daar anders zijn dan hier? https://www.health.nsw.gov.au/Infectious/factsheets/Pages/q-fever.aspx
Nu draait het brabantse rond in een eigen kringetje zonder verder op oorzaken in te gaan alleen iets van het lijkt een gevaar en afstand houden,
Klaas Meekma 1
j.a. karmanj.a. karman 5
Klaas MeekmaMalaria lijkt me een grotere zorg als dat de kop opsteekt.
Klaas Meekma 1
j.a. karmanFelix Ogg