Geithner de klusjesman

5 Connecties

FTM-columnist Pieter Lakeman vraagt zich af voor wie Timothy Geithner nu werkelijk aan het werk is: de Amerikaanse burger of de Amerikaanse bankier?

Begin mei leek het er even op dat de Verenigde Staten twee ministers van buitenlandse Zaken hadden: Hillary Clinton, die voor klassieke zaken Zuid-Korea bezocht (Noord-Korea had een Zuid-Koreaans oorlogsschip tot zinken gebracht) en Timothy Geithner die voor financiële zaken China bezocht. De VS willen al jarenlang dat China zijn nationale munt, de yuan, verder revalueert. Bij de huidige koers kopen Amerikaanse burgers teveel Chinese spullen, waardoor het Amerikaanse handelstekort voortdurend groter wordt. Een koersverhoging van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar zou dat handelstekort verminderen. 
 
Baisse geluidjes
Wanneer de Amerikaanse regering de yuan omhoog wil hebben zal ze ook de euro omhoog willen hebben. Dat wordt lastig wanneer Amerikaanse banken short zitten in euro leningen. Die willen immers een lagere euro. Aanvankelijk leek het erop dat de ratingbureaus de goegemeente hadden wakker geschud omtrent de onvolwaardigheid van Griekse staatsobligaties. Dat is echter niet het geval. Geithner blijkt daarvoor de aanzet gegeven te hebben. Al in januari vroeg hij Europese regeringen een reddingsplan voor Griekenland op te stellen (NRC 27 mei). Pas geruime tijd daarna startten de ratingbureaus de productie van euro baisse geluidjes. 
Pas na een telefoongesprek van Obama met Merkel hebben de EU en de ECB vrijwel ongebreidelde financiële steun aan arme Zuid-Europese landen ter beschikking gesteld, waarna de koers van de euro verder daalde. Dat kan niet de bedoeling van Obama zijn geweest. Want waarom zou hij de koers van de Chinese munt willen verhogen en die van de euro willen verlagen? 
 
Toen Obama zich voor de kar van Geithner liet spannen (NRC van 27 mei bevestigde mijn column van 24 mei dat Timothy soms aan Obama vroeg telefoongesprekken voor hem te voeren) zal hij ongetwijfeld van de eerste theorie zijn uitgegaan. Die moet hem zo zijn uitgelegd door Geithner. De vraag rijst echter of Geithner zelf in die theorie gelooft.
 
Op 26 mei, tijdens zijn bezoek aan Londen, liet Geithner uitlekken dat hij een nieuwe, zwaardere, stresstest onder Europese banken wilde laten uitvoeren. (FD 27 mei), officieel omdat de markten dan kunnen zien dat Europese banken zelfs in dat scenario overeind blijven. Maar zo'n mededeling kan evengoed uitgelegd worden als een aanval op de Europese banken. 
 
Over het effect van de steun van € 750  miljard en het opkoopprogramma van de ECB op de koers van de euro bestaan twee theorieën. Eén theorie houdt in dat het vrijwel onbeperkt steunen van ongedisciplineerde Zuid-Europeanen leidt tot verhoging van hun discipline en daardoor tot een hogere koers van de euro. De andere theorie  houdt in dat de financiële problemen van Griekenland en andere Zuid-Europese landen door de vrijwel onbeperkte subsidie gepromoveerd zijn tot problemen voor alle EU landen en de euro niet zal stijgen ten opzichte van de dollar. 
 
Hoog of laag
Wilde Timothy de koers van de euro nu omhoog hebben (het Amerikaanse belang)? Of juist omlaag (het belang van Amerikaanse baissiers)? Op 26 mei 's avonds, direct na de aankomst van de Amerikaanse delegatie in Londen, meldde de Financial Times op zijn website (FD 27 mei) dat volgens anonieme bronnen het Chinese agentschap dat de nationale valutareserves beheert overwoog om haar liquiditeiten niet meer in euro's te beleggen. Dat bericht was het sterkst denkbare baisse signaal voor de euro en bovendien een hausse signaal voor de Amerikaanse dollar,  kortom in strijd met alle Amerikaanse belangen maar wel in het belang van alle Amerikaanse euro baissiers. 
De volgende dag, 27 mei, werd het bericht door Peking met de grootste klem ontkend. De anonieme mededeling aan de Financial Times was dus een gigantische canard, om niet te zeggen een efficiënte vorm van criminele marktbeïnvloeding. De anonieme bron zou volgens Amerikaanse normen een flink aantal jaren achter de tralies kunnen doorbrengen. De NRC van 27 mei: "Deze week hoorde hij in Beijing dat China bepaalde beleggingen in dollars toch maar niet inruilt voor beleggingen in euro's." Inderdaad, deze hij was Timothy Geithner, de Newyorkse bankier die tijdelijk als zij-instromer bijklust in het eerste kabinet Obama. 
 
Pieter Lakeman