
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
© Pixabay
Het debat over de toekomst van het geld moet over de fundamenten gaan
Op vrijdag 14 oktober van 16 tot 19 uur vindt de derde editie van Reinvent.Money plaats. Zo’n 1000 experts en geïnteresseerden zullen bij elkaar komen in het Auditorium van de TU in Delft om drie discussies over de toekomst van geld, banken en naties te volgen. In navolging op de artikelen van de afgelopen twee weken, nu een artikel van mede-organisator Paul Buitink over hoe het gelddebat over fundamenten zou moeten gaan.
In het debat over geldcreatie praat men vaak langs elkaar heen. Neem het derde thema van het event, dat zal gaan over de vraag of geld een natiestaat nodig heeft. Deze vraagt lijkt makkelijk te beantwoorden, immers, de euro is niet uitgegeven door één natiestaat en toch is het geld. En ook hadden we vroeger goud en nu Bitcoin, beide niet uitgegeven door een natiestaat, toch? Na jarenlang geldsystemen te hebben bestudeerd, weet ik inmiddels beter. Er zijn bijna geen makkelijke vragen in de wereld van geld. Economen lijken geregeld lijnrecht tegenover elkaar te staan. In dit artikel wil ik proberen duidelijk te maken waar de discussies semantisch zijn en hoe we het in de plaats daarvan over fundamenten kunnen hebben. Daartoe zal ik ingaan op drie monetaire vraagstukken: 1) Wat is geld precies? 2) Is geld per definitie schuld? 3) Is geld een marktfenomeen of een politiek-juridisch construct?
1. Wat is geld?
Laten we beginnen met geld. Wat is dat precies? Die vraag alleen al kan je vele avonden kosten. Volgens de in opkomst zijnde Modern Money Theory (MMT) is geld enkel geld als het uitgegeven is door de overheid en je er belasting mee kunt betalen. Fiatgeld heet dit. De Oostenrijkse School stelt daarentegen dat geld datgene is wat de markt kiest als meest gewilde goed. Schoolboeken focussen vooral op belangrijke functies van geld als rekenen, ruilen en sparen, zonder het goed te definiëren. Wettelijk is er zelfs geen definitie voor geld en in het normale economische verkeer wordt ‘echt geld’ – munten, bankbiljetten en centrale bank reserves – op één hoop gegooid met claims op ‘echt geld’, namelijk banktegoeden. Het maakt mij niet uit hoe we het definiëren, als we het maar op een consistente manier doen.
2. Is geld per definitie schuld?
De MMT zegt dat geld per definitie schuld is, want de overheid — de uitgever — verplicht zich het weer terug te nemen. Bitcoin is een voorbeeld van een betaalmiddel of digitaal verzamelobject dat je kunt definiëren als schuldvrij, maar een MMT’er noemt het dus geen geld omdat je er geen belasting mee kunt betalen. Oostenrijkers, maar ook de mensen van Ons Geld, menen dat geld schuldvrij is of schuldvrij zou moeten zijn. Ons Geld typeert het huidige systeem daarom als een ‘geldloos geldsysteem’. Michael Kumhof, de eerste spreker op Reinvent.Money, maakt in dat licht onderscheid tussen credit-based money en token based money c.q. uitgifte van centrale-bankreserves, waarbij de laatste volgens zijn definitie schuldvrij is. Bernie Sanders' adviseuse Stephanie Kelton, aanwezig om het MMT standpunt toe te lichten, zal token based money zien als belastingtokens en het om die reden schuldgeld noemen. Semantische spelletjes allemaal, meer niet.
3. Is geld een marktfenomeen of een politiek-juridisch construct?
Deze vraag is veel interessanter. In lijn met Aristoteles stellen MMT’ers en sommige monetaire hervormers dat geld niet wegens de natuur maar bij wet bestaat. De Oostenrijkse school stelt daarentegen dat geld een marktfenomeen is en aan de markt moet worden overgelaten. Dit laatste komt er op neer dat er de facto geen centrale bank en ook geen reserves meer hoeven te bestaan. Lex Hoogduin, voormalig centrale bank directeur en professor aan de Universiteit van Groningen, zal deze visie tijdens het derde debat uiteen zetten. Ongetwijfeld zal dit bij mensen als Kumhof de wenkbrauwen doen fronsen, want die stelt juist voor om uitsluitend centrale-bankreserves te gaan gebruiken en banken het creëren van de ‘geldsoort’ bankkrediet onmogelijk te maken. Kelton zal het er vast ook niet bij laten zitten. De geschiedenis laat overigens voorbeelden zien van zowel geld dat ontstond in de markt als via uitgifte door centraal gezag en voor beide zijn successen en rampen aan te wijzen.
Je zou de overheid zelfs als een kind van de markt kunnen beschouwen, als een bestuur met monopoliebevoegdheden aangesteld door een collectief van landeigenaren. Een soort van VVE die net iets te groot en machtig is geworden. Ervan uitgaande dat een overheid op correcte wijze tot stand is gekomen (daar kun je legitieme vragen over stellen) en op verzoek van haar belanghebbenden een eenheid introduceert waarmee ook belastingen moeten worden betaald, zou je dat dus kunnen opvatten als een wens van de markt. Zelf ben ik een voorstander van monetaire experimenten met nieuwe geldsoorten om zo tot een meer divers en robuuster ecosysteem te komen, te meer daar landsgrenzen vervagen door de digitalisering van de economie.
Fundamentele discussie noodzakelijk
Als men niet precies kan definiëren wat geld is noch wat de overheid of de markt is, dan is het helder waarom men zo langs elkaar heen praat. Daarom is het belangrijk dat we voor de derde keer op rij Reinvent.Money organiseren. Want ondanks de ruis op de lijn, zeker onder hervormers, wordt het steeds meer mensen duidelijk dat hoe het nu gaat, het niet goed gaat. Acht jaar na de crisis zijn er nog steeds grote banken die de stabiliteit van het hele systeem bedreigen. Daarnaast biedt digitalisering, bijvoorbeeld de bitcointechnologie, mogelijkheden geld opnieuw in te richten. Door verschillende scholen samen te laten komen op een event kunnen we wellicht semantische onduidelijkheden wegnemen.
De fundamentele discussie moet nu mijns inziens op verschillende abstractieniveaus worden gevoerd. Reinvent.Money 2016 kan hier het podium voor zijn:
- Willen we de overheid of de markt ons (wettig) betaalmiddel laten scheppen, of een combinatie van centrale en commerciële banken zoals we nu hebben? En welke overheid, die in Den Haag, of in Brussel/Frankfurt?
- En als we voor de combinatie centrale en commerciële banken kiezen, welke verhouding en variëteit willen we en wat zijn de consequenties van het veranderen van die verhoudingen? Ook de rol van een depositobank en de reikwijdte van het depositogarantiestelsel zijn hierbij belangrijk.
- In hoeverre staan we ook andere (wettige) betaalmiddelen toe, zoals Bitcoin, met landsgrenzen die vervagen door het Internet. Hoe moet dan belasting worden geheven?
In dit stuk heb ik voor het gemak nog talloze interessante zaken buiten beschouwing gelaten zoals deflatie, negatieve rente en QE. Hoe dan ook proberen we op Reinvent.Money altijd een fundamentele discussie over geld te bevorderen. Inmiddels zijn bijna alle 1000 kaarten gereserveerd. Organisatorisch zullen er geen Woodstock-achtige taferelen van komen, maar wellicht wel qua impact? Geen nood als u niet kunt komen, alles wordt opgenomen. Hopelijk zien we u daar!
Zie ook: deel 1 en deel 2 uit deze serie. Wilt u meepraten over de toekomst van ons geld en er live bij zijn? U bent van harte welkom. Kaarten zijn vrij beschikbaar (waardebepaling achteraf) en kunnen gereserveerd worden via Eventbrite.
25 Bijdragen
Frans 5
Om vervolgens in het laatste deel opeens over te stappen op de term "betaalmiddel" waarvan de definitie wel wettelijk is vastgelegd.
Roland Horvath 7
Zo bvb zijn er niet voldoende euro's beschikbaar in zuiderse EU landen om de hele handel te betalen waardoor er voor een deel ruilhandel bedreven wordt. Hoe kan die ruihandel gefinancierd met welk geld dan ook: QE van euro's door de ECB, TMS, een 2e niet converteerbare munt in iedere eurozone lidstaat, bitcoins.
De crises/ depressies/ malaises na 1929 en na 2008 waren veroorzaakt door een overcapaciteit relatief ten opzichte van de koopkracht, die kort voor de crash verminderde door besparingen en door een te groot inkomsten aandeel van het kapitaal tegenover de lonen/ sociale -lasten: Geld dat dan in kas werd gehouden, dus uit de economische kringloop verdween en zo mede een geldtekort creëerde. Zoals nu eveneens het geval is.
Zie ook: Een VPRO 2 DOC van 2014: Een uiteenzetting van Robert Reich:
https://m.youtube.com/watch?v=UxADtyzvjJk
Matthijs 11
Gevaar met deze discussies is namenlijk dat er al snel twee dingen door elkaar gehaald worden:
1 - hoe het systeem NU feitelijk werkt en juridisch in elkaar steekt
2 - hoe het systeem zou moeten werken
Over deel 1 bestaat al meer dan genoeg onenigheid. Als je deel 2 er bij haalt wordt het helemaal onmogelijk praten.
Zo is een uitgangspunt van de oostenrijkse school het geloof dat de markt het beter weet (even kort door de bocht) en dat de overheid van geldzaken af zou moeten blijven. Maar dat is dus een discussie die in punt 2 valt. Want de werkelijkheid is nu eenmaal zo dat de overheid een grote rol speelt.
Zo is aan het andere uiterste, binnen MMT, het gewenste (!) uitgangspunt dat de overheid centraal zou moeten staan. En dat er bijvoorbeeld ook een job guarantee zou moeten zijn. In de MMT theorie wordt dan ook het onderscheid tussen overheid en de centrale bank weggelaten. Op die manier is het verhaal van "de overheid als maker van geld" makkelijker te verkopen (de overheid geeft obligaties uit die de centrale bank weer opkoopt etc). Terwijl de werkelijkheid anders is, omdat de twee entiteiten (overheid en CB) expres juridisch gescheiden zijn.
In elk geval wordt het volgens mij een interessant even met een paar bekende namen als sprekers.
M. van Deelen 11
Dat stel ik zeer op prijs! Mag van mij een gleuf bij om een Euro in te stoppen ;-)
line 5
En om die groote bezittingen te behouden worden de belagelijkste wetten in leven te roepen om dat eigen bezit maar te behouden en te vergrooten nog verder/ andere te beknotten.Ik zou graag dat het woord bezit een andere vorm/norm krijgt in onze gedachten gang.Dan zoals het u is, en gespeelt wordt
Rini 3
Alles zal uiteindelijk zijn waarde vinden in macht over een ander.
Je kunt het geld noemen, maar wat we bedoelen is dat we door iets macht hebben over een ander.
Wat ik echt erg jammer vind is dat dit een kopie lijkt van het dierenrijk.
We zijn dus nog steeds rechtstreeks te vergelijken met de eerste beste troep primaten.
Stravidarus 6
M. van Deelen 11
StravidarusEdit, toegevoegd: een artikel met een ietwat positieve insteek maar bij de toelichting op transitiepaden onder het plaatje zakt me de moed weer in de schoenen.
http://www.omni-online.nl/discussie/voorzichtig-genezingsproces-van-de-wereldeconomie/
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenStravidarus 6
M. van DeelenM. van Deelen 11
StravidarusHuizen: aankoop te duur tot overspannen duur, starters kansloos, huren onbetaalbaar voor grote groepen, wachtlijsten.
Auto's: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4bzD1qLgMyoJ:https://fd.nl/ondernemen/1171374/nederland-met-lagere-autoverkoop-in-eerste-negen-maanden-eenling-in-eu+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Spaargeld: te zwaar belast, hoe wil je zo sparen voor de oude dag (derde pijler) als je niet wilt beleggen? Negatieve rente in opmars en dan ook nog VRH betalen? Bah.
Ter lering en vermaak:
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vZni4I0VnOIJ:https://fd.nl/opinie/1170956/jong-en-oud-moeten-wat-wisselgeld-op-tafel-leggen+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
en
http://www.groene.nl/artikel/te-veel-geld
We hebben 't er maar druk mee he? ;-)
Michiel WERKMAN 8
In essentie is er dan maar 1 ding van belang. Dat het gebruikte 'iets' de geleverde tegenprestatie in een waarde kan uitdrukken die voor alle partijen acceptabel is.
Niet alleen voor de leverancier en afnemer van 1 transactie maar 'iets' moet ook weer in heel andere transactie gebruikt kunnen worden.
Voorwaarde is dus: algemene aanvaarding van het gebruik van 'iets' en een eenvoudige manier om 'iets' te hanteren en te delen.
Dat maakt kralen en goudstaven wat onhandig. Net zoals het door een bakker kopen van een auto met een paar duizend broden.
Kortom. Voor de grote massa en hun transacties is 'iets' puur en vooral een algemeen aanvaard, goed toegankelijk reken-, ruil-, en oppotmiddel.
Noem dat voor mijn part 'geld', in wat voor vorm dan ook.
Matthijs 11
Michiel WERKMANBerend Pijlman 13
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Berend PijlmanPieter Jongejan 7
Michiel WERKMANStravidarus 6
Pieter JongejanBerend Pijlman 13
Michiel WERKMANDus voordat er sprake van algemene aanvaarding kan zijn, moet eerst een wijd begrip onder 'de massa' ontstaan over wat geld is en welke keuzes er zijn. Het huidige geldsysteem wordt dan wel algemeen aanvaard maar vooral omdat er te weinig begrip is over hoe dat systeem werkt.
“You are a den of vipers! I intend to rout you out, and by the Eternal God I will rout you out. If the people only understood the rank injustice of our money and banking system, there would be a revolution before morning.” . . . “If congress has the right under the Constitution to issue paper money, it was given them to use themselves, not to be delegated to individuals or corporations.”– President Andrew Jackson, 1829-1837
Michiel WERKMAN 8
Berend PijlmanDat mag zo zijn en het kweken van begrip daarover is vanzelfsprekend prima.
Maar HET fundament is primair ervoor te zorgen dat er sprake is van algemene aanvaarding.
Berend Pijlman 13
Michiel WERKMANHiermee doe je geld af als iets dat niet misbruikt kan worden. Een geldsysteem kun je op meerdere manieren inrichten wat voor- en nadelen heeft voor bepaalde groepen mensen, bedrijven, instellingen en overheden. Het is niet waardevrij wat je als geld accepteert.
Het huidige geldsysteem wordt wel algemeen geaccepteerd maar zorgt er wel voor dat banken slapend rijk kunnen worden en in dat proces een enorme bom leggen onder de economie waardoor zij ook nog eens de macht krijgen over de politiek. Algemeen geaccepteerd is misschien een voorwaarde voor geld maar zeker geen garantie voor een werkend geldsysteem.
Henk Eleveld 4
Dat gebeurt bij een staatsbankroet of een eurocrisis. Dan ontstaat er uiteindelijk weer ruilhandel (waarbij een goed waarde wordt toegekend (1 brood is 1 glas wijn waard) of er is een vlucht naar een valuta die men nog wel vertrouwt. (Argentinië pakte niet voor niets dollarrekeningen af van burgers om het bankroet te verzachten)
Uiteindelijk zal alleen goud waarde hebben..........maar ja hoe houd je dat in woelige tijden uit handen van overheid of andere boeven?
Michiel WERKMAN 8
Henk EleveldM. van Deelen 11
Michiel WERKMANhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/10/15/angriff-auf-den-dollar-russland-erwaegt-erstmals-anleihen-in-yuan/
Henk Eleveld 4
Michiel WERKMANEet tegen een andere valuta (dollar)
Guus Hendriksze 1
De ECB en de commerciele banken creeren geld uit het niets dmv fractioneel bankieren en de geld pers.
Geld met werk als basis en geld zonder werk als basis hebben echter de zelfde eenheid, €, $, e.d.
Over geld zonder werk als basis moet wel rente worden betaald
en dat moet verdient worden met echt werk.
Deze mix is maakt het systeem oneerlijk dan wel corrupt.
Een 100% splitsing tussen het dagelijkse geld verkeer en het commercieel/financieel verkeer maakt het financieel systeem eerlijk.