
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
Geldschepping is geen valsemunterij, wel diefstal
Een artikel van Thomas Bollen op FTM over geldschepping en fractioneel reservebankieren lokte een scherpe reactie uit van Ewoud Jansen, docent Accounting & Finance. Gastauteur Ger van Gils weegt hun argumenten en voegt een interessant aspect aan de discussie over geldcreatie toe.
De financiële crisis van 2008-2009 heeft Nederland een geanimeerd debat opgeleverd over de rol van geld en banken. Theatergroep De Verleiders trok twee jaar geleden zelfs uitverkochte zalen met het stuk ‘Door de Bank Genomen,’ een titel die weinig ruimte voor twijfel liet over de teneur. Op Follow the Money stelde Thomas Bollen onlangs met aansprekende voorbeelden en in toegankelijke taal de discussie over geld en bankieren verder op scherp. Hij stelt dat de gangbare praktijk van het ‘fractioneel reservebankieren,’ waarbij banken aanzienlijk meer geld uitlenen dan zij aan spaargelden in kas houden, als valsemunterij zou worden vervolgd als een gewone burger het in zijn hoofd zou halen om voor eigen gewin of ‘het maatschappelijk belang’ ook eens wat ‘geld te creëren’. Hij maakt een onderscheid tussen een reële economie van hard werken om goederen en diensten te produceren en een financiële, ‘waar je door middel van slimme trucjes’ zoals geldcreatie winst kunt maken en mee kunt liften op de productie en het werk van anderen. Thomas Bollen zei het zelf niet met zoveel woorden, maar hij citeerde zijn vader, die vond dat je het werk van bankiers met diefstal kunt vergelijken.
Economische leerboeken
Een repliek van de economische wetenschap op deze explosieve uiteenzetting liet niet lang op zich wachten. Ewoud Jansen, docent International Business and Management Studies aan de Fontys University en auteur van een inleiding tot Accounting & Finance, nam de taak op zich om de beweringen van Bollen over geldschepping door banken recht te zetten op basis van ‘een juiste weergave van basale principes’ waarvan hij al in het vak Economie I op het VWO kennis nam. Bollen’s voorstelling van zaken is volgens hem ‘feitelijk onjuist’. Meer in het bijzonder is van valsemunterij en wederrechtelijke verrijking ‘absoluut geen sprake’. Jansen ontkent dat een bank ‘gratis geld voor zichzelf kan maken’ en beschrijft daarentegen geldschepping als een ‘heel logisch en natuurlijk proces’ van ‘wederzijdse schuldaanvaarding’ dat een belangrijke economische functie vervult. Er kunnen op die manier namelijk transacties plaatsvinden zonder boter bij de vis, maar door betaling op termijn. Jansen geeft als voorbeeld een graanboer die de reparatie van zijn lekkende dak niet wil laten wachten tot na het binnenhalen van het graan. Hij betaalt de timmerman daarom met tegoedbonnen voor bijvoorbeeld tien zakken graan, te voldoen na de oogst. De timmerman verstrekt een krediet ter waarde van de reparatie van het dak. Hij kan die tegoedbonnen vervolgens gebruiken als betaalmiddel voor andere goederen en diensten. Wanneer dit trucje wordt gecentraliseerd door de oprichting van een betalings- en kredietcentrale, een centrale bank zeg maar, die één algemeen aanvaarde ‘tegoedbon’ uitgeeft, hebben we het eindstation van een algemeen aanvaard ruilmiddel, zijnde geld, bereikt. Het maakt niet alleen betaling op termijn mogelijk, maar vergemakkelijkt ruil als de ruilende partijen niet toevallig allebei het goed nodig hebben dat de ander aanbiedt.
Jansens leerboekversie van geldschepping komt niet voorbij het eerste hoofdstuk
Zo te zien is dit een aannemelijke beschrijving van de ontwikkeling van een geldstelsel dat handel vergemakkelijkt. Maar helaas, Jansen is ziende blind. Zijn leerboekversie van geldschepping komt niet voorbij het eerste hoofdstuk. De kern van het probleem zoals door Bollen beschreven, fractioneel reservebankieren, komt in het verhaal van Jansen niet eens voor. Toch worden de tien zakken van de boer in de echte wereld niet één keer beleend, maar tot wel tien keer. De boer laat voor dezelfde tien zakken graan niet alleen het dak repareren, maar ook de muren voegen, het houtwerk schilderen, een tuin aanleggen en nog een extra schuur bouwen. Het is niet duidelijk welke economische functie het uitgeven van schuldverklaringen dan nog vervult. Om het dichter bij huis te houden: stel, u verpandt uw huis tienmaal en neemt er tien hypotheken op. Voor de eerste bank die u een hypotheek verstrekt, stelt u een nette schuldverklaring op, en voor elk van de volgende negen ook. Volgens Jansen zijn dit allemaal stappen in een ‘logisch en natuurlijk proces’, maar ik ben benieuwd welke bank deze ‘wederzijdse schuldaanvaarding’ zou aangaan.
Valsemunterij?
Maar kunnen we dit slimmigheidje van de banken als ‘valsemunterij’ bestempelen, zoals Bollen doet? Het bekt lekker en heeft een prettig choquerend karakter, zeker als het in verband kan worden gebracht met een ooit gerespecteerd instituut als het bankwezen. Maar Jansen heeft hier wel een punt: het is zaak het hoofd koel te houden. Valsemunterij is niet aan de orde. Diefstal echter wel. Want zoals Jansen blijkbaar ook heeft geleerd, ooit had geld een ‘reële waarde,’ een tegenwaarde in goederen. In een ontwikkeling van eeuwen is deze tegenwaarde stapje voor stapje uitgehold. Papiergeld was ooit inderdaad een tegoedbon, een ‘promesse’ voor een vaste hoeveelheid goud of zilver die bij een bank was gedeponeerd. De verleiding om meer bonnetjes uit te schrijven dan er aan goud of zilver in de kluis lag, was echter te groot. Geleidelijk aan, in de loop van eeuwen, werd de band met goud (en zilver) als reële dekking van de geldhoeveelheid steeds losser gemaakt.
Het drukken van kleurige briefjes papier of het toevoegen van nullen voor de komma in een computernetwerk produceert geen huizen, pc’s, auto’s, maaltijden, verzekeringen, medische zorg of welke goederen of diensten dan ook. De geldhoeveelheid neemt toe, maar daardoor vindt geen uitbreiding van de maatschappelijke productie plaats. Die gelijkblijvende productie wordt echter wel met meer geld gekocht. Dat betekent dat de prijzen van de goederen en diensten gaan stijgen, eerst geleidelijk, later, naarmate meer mensen doorkrijgen dat er iets niet klopt, sneller. Dat betekent ook dat wie het extra geld als eerste in handen krijgt, de bank dus, profijt trekt van de geldschepping ten koste van wie verderop in de rij staat. En daarin schuilt de diefstal.
Handjeklap
Voordat we de bankiers in het beklaagdenbankje zetten, is het goed te bedenken wie er verder van deze opzet profiteert. Dat is de overheid, de partij die bij Jansen, maar opvallend genoeg ook bij veel kritischer Bollen buiten beschouwing (en buiten schot) blijft. Het stelsel kan niet functioneren zonder handjeklap tot wederzijds profijt van banken en politiek.
Voor de banken is het fractioneel reservebankieren inmiddels de hoeksteen van hun verdienmodel
Voor de banken is het fractioneel reservebankieren inmiddels de hoeksteen van hun verdienmodel, geschraagd door een wettelijk monopolie op de uitgifte van het wettig betaalmiddel, het overnemen van het risico op faillissement door de overheid en andere beschermende maatregelen. In ruil voor deze privileges houden de banken een markt voor staatsobligaties op de been. De politiek kan daarmee de kiezer op douceurtjes ‘op de pof’ blijven trakteren zonder steeds weer het parlement te moeten vragen om de belastingen te verhogen.
Aanvankelijk gebruikte de politiek de extra financiële armslag vooral om meer en langer oorlog te kunnen voeren. Een van de eerste noodmaatregelen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was het opschorten van de inwisselbaarheid van geld voor goud om de slachtpartij te kunnen financieren met schuld. In de moderne democratieën wordt de extra ruimte vooral gebruikt om de verzorgingsstaat uit te breiden en overeind te houden. In de VS, het land met de grootste en meest liquide markt voor staatsobligaties, mogen politici van beide partijen deze hobby’s graag combineren in een politiek van guns and butter. En ze nemen het er goed van. Nadat president Nixon in de zomer van 1971 het laatste dunne lijntje tussen de dollar en goud had doorgeknipt, groeide volgens cijfers van de Federal Reserve Bank of Saint Louis de geldhoeveelheid met een factor 13, maar ging de nationale schuld in deze periode ruim 40 keer over de kop.
Faustiaans pact
Het inwisselen van de gouden standaard voor de ‘papieren standaard’ is wel vergeleken met de vervulling van de alchemistendroom: het maken van goud uit een minderwaardige stof, in dit geval papier. Maar het is veel meer een Faustiaans pact waar niets goeds uit kan komen. Het leidt tot uitwassen die meestal ‘het kapitalisme’ worden aangewreven. Het voorbeeld van de VS in de afgelopen decennia laat zien dat er meer en langere oorlogen gevoerd kunnen worden dankzij de ruime beschikbaarheid van staatskrediet. Het spelen met de geldhoeveelheid leidt tot financiële en economische instabiliteit met de bijpassende conjuncturele werkloosheid. De rondklotsende massa’s nieuw gecreëerd geld veroorzaken ook financiële instabiliteit en onevenwichtigheden in de internationale handel, met als gevolg groeiende vijandigheid tussen verschillende handelsblokken. De inflatie van vermogenstitels van de laatste decennia bewerkstelligt een herverdeling van de minder bedeelden naar de rijkeren, die vrij vermogen hebben om te beleggen: denk aan de inflatie van de prijzen van huizen en goud in de jaren ’70, van internetaandelen in de jaren ’90 en weer van huizen, goud en aandelen in de jaren ’00. Uiteindelijk moeten we allemaal meer met geld bezig zijn omdat de koopkracht van het geld als zand door je vingers loopt. Het was de laatste jaren misschien makkelijk om te vergeten, maar inflatie is de collectieve ervaring van de twintigste eeuw. Eén gulden uit 1914, zo blijkt uit gegevens van het CBS, zou in 2016 nog maar 4 cent waard zijn, ofwel nog geen 2 eurocent. Eén gulden uit 1976, een redelijk moment om te gaan sparen voor een pensioen anno 2017, is nu nog ongeveer 37 cent, of 17 eurocent, waard. Op zoek naar behoud van vermogen en enig rendement zijn spaarders in de armen gedreven van financiële intermediairs met hun woekerpolissen. Maar inderdaad, zoals Bollen stelt, is met financiële speculatie vaak meer te verdienen dan met hard werken, ondernemen en productie van reële goederen en diensten.
Het was de laatste jaren misschien makkelijk om te vergeten, maar inflatie is de collectieve ervaring van de twintigste eeuw
De leerboeken economie brengen het debat over geld en banken vaak terug tot een technisch verhaal, bijvoorbeeld over de noodzaak en manieren om op langere termijn een inflatie van gemiddeld 2 procent per jaar te bereiken. Met zijn ‘leerboekversie’ van geldschepping getuigt Jansen vooral van de retorische kracht van de hersenspinsels waarin veel economen sinds hun kennismaking met het vak leven. Gezien de rampzalige gevolgen van de gestage uitholling van de waarde van geld zijn technocratische distantie en bedaardheid echter misplaatst. De verbazing en verontwaardiging van Bollen, en eerder van theatergroep De Verleiders, zijn meer op hun plek. Het is daarbij echter wel zaak het hele speelveld te overzien. De algemeen gedeelde morele verontwaardiging over de hebzucht van bankiers is op zijn minst eenzijdig en, als de politiek aan het woord is, hypocriet. Het stelsel bestaat immers alleen bij gratie van de bereidwillige en enthousiaste steun van overheid en politiek.
Ger van Gils is bestuurslid van het Ludwig von Mises Instituut Nederland.
137 Bijdragen
locke 5
Matthijs 11
Maar gaat vervolgens helemaal de fout in met de mythe van de fractioneel reserve bankieren (bestaat niet!). Geld wordt niet 10x uitgeleend. Er wordt door banken krediet geschapen, wederzijdse schuldbekentenissen. Zoals de auteur in het begin zo goed vertelde. Het is niet eens nodig om 1 deel "echt geld" door een bank 10x te laten vermenigvuldigen: de bank creëert het krediet uit het niets, daar is zelfs geen "echt" geld voor nodig. Als gedoeld wordt op centrale bank reserves (ook slechts getallen op een computer), die worden achteraf altijd door de CB voorzien.
En dan van alles over "uitholling" van de waarde van geld, goudstandaard (alsof een klomp glimmend steen wel "echt" geld is), etc.
Kijk en lees het werk van Bezemer zou ik zeggen, die weet het prima uit te leggen
https://www.youtube.com/watch?list=SPdsMpUardfwrkORd5BSFWA9sRiteWeGOb&v=F_7HIxCg4is
https://www.ineteconomics.org/uploads/papers/bezemer-dirk-berlin-paper.pdf
Er gaat genoeg fout in het huidige financiele systeem, maar door te focussen op "valsmunterij" (Bollen), de centrale bank (Edin) of goud e.d. (van Gils) ligt de focus helemaal verkeerd.
Het huidige systeem is in de basis prima. Het is vooral de politiek en de regelgeving van wat wel en niet mag, wat wel en niet gestimuleerd wordt in de economie, waar het fout gaat.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsIk nodig je uit eens te kijken naar Wray waar een alternatief voor het barter-model wordt gegeven.
http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_717.pdf
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckZowel Thomas als Ger wijzen op bestaande werkelijkheden. Misschien verduidelijk ik dat wat door een onderscheid aan te brengen tussen de reële economie (het creëren van nieuwe producten en diensten) en de financiële economie (het creëren van complexe financiële producten; maar bvb ook het kunstmatig opdrijven van prijzen van bestaande activa door een overvraag te creëren door t vertrouwen dat aan die prijsstijgingen geen einde komt, zoals we dat met onze eigen huizenbubbel in de jaren negentig van de vorige eeuw en het 1e halve decennium van deze eeuw hebben gezien).
Het creëren van schulden op zich is geen wezenlijk probleem. Het functioneert als afbetaalmiddel bij een mismatch van vraag en aanbod, zie het voorbeeld in de tekst van het artikel. Of als met het creëren van schuld nieuwe bedrijven en producten of diensten worden gemaakt. Er wordt werkgelegenheid geschapen, belastinggeld vloeit de schatkist in, er zijn minder uitkeringen nodig, enzovoorts. Het wordt pas een probleem als er teveel schulden worden gemaakt, die zo hoog zijn dat ze met de totale inkomens niet meer terugbetaald kunnen worden. Maw: Als het evenwicht in de economie wordt verstoord. Als krediet wordt gebruikt om prijzen van bestaande activa - zoals huizen of obligaties - op te drijven ipv nieuwe goederen en diensten te produceren.
Door die verstoring kan een economie -zelfs een muntunie- in een neergaande spiraal terechtkomen. Economen noemen dat met een duur woord 'debt deflation'. Banken lenen niet meer uit, prijzen dalen door verminderde vraag, er wordt niet meer geïnvesteerd en de werkloosheid neemt schrikbarende vormen aan. De eurozone zit in zo'n economisch onevenwichtige situatie. Schuldsanering én sanering van de financiële sector is dan onvermijdelijk (kleiner maken banken, scheiden nuts- en zakenbank activiteiten, betere regulering en toezicht, zorgen dat krediet in reël
W. Van Den Broeck 5
Jean WanningenIs dit de toekomst van FTM: neo-klassieke en monetaristische troep?
Van dit artikel klopt NIETS:
1. Banken lenen geen reserves uit, dus fractionele reserves zijn enkel een overblijfsel van de tijd van de gouden standaard. Heden ten dage kunnen banken op elk moment alle nodige reserves bekomen bij de centrale bank.
2. Het barter-model klopt niet. Wellicht bestond geld voor er een munt was en heeft het in de oudheid gediend om een straf te vereffenen of een schuld aan de overheid. De gouden standaard is een anomalie in de geschiedenis. Lees Wray ipv Mises en je leert nog eens iets: http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_717.pdf
3. De grootste leugen in dit artikel en zo ver van de realiteit dat het niet te geloven is dat het hier wordt gepubliceerd: "De geldhoeveelheid neemt toe, maar daardoor vindt geen uitbreiding van de maatschappelijke productie plaats." Nee? Waarom lopen mensen voor een bedrijfskrediet naar de bank, denk je? Wat wordt er gedaan met een hypotheek voor een nieuwe woning?
Als je natuurlijk geen onvrijwillige werkloosheid in je model hebt en er constant "volledige tewerkstelling" is hoewel miljoenen mensen geen werk vinden, dan begrijp ik dat meer geld in je model alleen de prijs kan doen stijgen. Maar dan is niet de realiteit verkeerd maar het model.
Ik begrijp niet dat deze troep op FTM een plaats krijgt. Het is al zolang geweten dat neo-klassieke theorie rotzooi is, studenten lopen uit Mankiw's les uit protest en toch zien we dit hier nog verschijnen? Waarom dan ook niet meteen een artikel publiceren over waarom de opwarming van de aarde een leugen is? Not!
Zelfs het FD publiceert zoiets niet wegens te van de pot gerukt.
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckDaarom interpreteer ik de zin "De geldhoeveelheid neemt toe, maar daardoor vindt geen uitbreiding van de maatschappelijke productie plaats." als voorbeeld van excessieve schuld, zoals omschreven in mijn eerdere posting. Maar strikt genomen is zij idd natuurlijk niet juist, omdat met een toename van de geldhoeveelheid nieuwe producten en diensten gemaakt kunnen worden.
Maar denk aan uw bloeddruk: uw opwinding is onnodig en niet des FTM's ;-)
Constance 4
Jean WanningenEven terzijde, maar "naar hem genoemd"? Is dat niet wat te veel eer? De O.S. bestond al voordat vM verscheen en was aanvankelijk een pluriforme beweging die vanuit diverse invalshoeken de economie bestudeerde.
De klad kwam erin toen vM met z'n puur ideologisch gedreven karikatuur van wetenschapsbeoefening, 'praxeologie' (hier: methodologisch individualisme, synthetisch(?) a priori, geen wiskunde, nauwelijks empirie maar ipdv. introspectief "verstehen" ) er de verdediging van een radicale politieke agenda van maakte.
Voor sommigen zal vM's onvermogen om complexe analysemethoden in z'n werk toe te passen hem ongetwijfeld tot de "dean of Austrian economics" maken, maar lang niet alle 'Austrians' zijn/waren dedicated followers of Misesean fashion.
Bv.:
Hayek: "I never accepted Mises's apriorism".
Haberler: " diesen Reste einen veralteten scholastische Metaphysik, die glaubt aus tautologischen Sätze Aussagen über die Wirklichkeit machen zu können".
Morgenstern: "His [vM's] imprecision, his idiosyncratic dismissal of the use of mathematics, his inability to seperate economic analysis from the promotion of laissez-faire" .
En vM's basisconstructie, de "evenly rotating economy" heeft voornamelijk de verdienste voldoende duidelijk geformuleerd te zijn om ook een nieuwe generatie 'Austrians' -"we work hard to rid Austrian economics of Mises"- de inconsistentie ervan te doen inzien.
( Cowen, Fink, Inconsistent Equilibrium Constructs. The evenly rotating Economy . Am. Economic Review vol. 75 4 1985.)
Enfin, de lijst is moeiteloos uit te breiden, al claimt (neo-aus) Mark Skousen te hebben ontdekt dat "there is method to Mises's madness".
( Skousen The making of modern economics 317 )
Waarbij het niet altijd duidelijk is in hoeverre het de 'madness'' dan wel de 'method' is die vM's aanhangers (die bestaan blijkbaar) zo aanspreekt.
Jean Wanningen 6
ConstanceW. Van Den Broeck 5
Jean WanningenOp uw antwoord dat u terecht beschrijft als strikt genomen niet juist, ben ik het ook niet eens dat goud een rem zou zetten op geldcreatie. De geschiedenis leert ons dat het een vrij slechte rem is. De toename van goud gaf in de Spaanse midddeleeuwen enorme inflatie. Bij een tekort aan goud, was devaluatie/depreciatie schering en inslag.
Ongebreidelde schuldgroei van het financiële stelsel kan enkel gestopt worden door banken aan banden te leggen en de lonen te laten stijgen met de productiviteit, maw het loonaandeel te verhogen. Steve Keen heeft dan nog een bijkomend voorstel om een algehele schuldverlichting (Debt jubilee) door te voeren, maar is daar tevens terecht voorzichtig in, omdat je moeilijk kan zeggen hoeveel inflatie er daardoor zal optreden, zeker na een periode van enorme economische demping.
Ten laatste zal de overheid begrotingstekorten moeten lopen ter hoogte van de spaarquote, rekening houdend met de net export surplus/tekort. In Nederland zal dat dan beperkt zijn, maar toch enkele procenten van het BBP. We hebben geen enorme voorraden fossiele energie die we kunnen verkopen aan het buitenland als Noorwegen, dus een constant surplus is hier geen optie. Dat leren ons de sectorale balansen.
Eric Smit 11
W. Van Den BroeckDe toekomst van FTM is onder andere dat leden en redacteuren inhoudelijke gesprekken met elkaar kunnen voeren en daarbij iets van elkaar opsteken. We nodigen daarbij graag andersdenkenden uit. Daarnaast ben ik zelf een groot voorstander van het achterwege laten van al te gekleurde adjectieven omdat die de sfeer van een goed gesprek zo snel schade kunnen toebrengen en daarmee de bereidwilligheid tot het kennis nemen van elkaars standpunten om zeep brengt.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
piterkamp 4
Eric SmitDat is naar mijn mening dan ook alles.
De schrijver heeft volgens mij zich verdiept in standpunten, vandaar dat hij beargumenteerd daar tegenin gaat.
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitEveneens u een vriendelijk groet toewensend.
Eric Smit 11
W. Van Den BroeckIk dank je verder voor je complimenten.
Groet,
Eric
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitSlechts enkele korte bedenkingen, maar de autoriteit van je platform hangt er wel van af. En waar je heel hoog scoort in de politieke en micro-economische analyses, heb je volgens mij op dit moment niemand, behalve Bezemer, die macro-economie echt goed begrijpt, vooral omdat het op academisch niveau verkeerd wordt gedoceerd. Reinvent.money in Delft zijn wel soms met interessante projecten bezig, maar ook zij lenen hun platform soms voor erg bedenkelijke neo-klassieke theorieën. Boonstra is competent vind ik, maar zit meer in het ideologische New Keynesian kamp waar de begroting moet in evenwicht zijn over de hele business cycle, en dat lijkt me niet werkbaar rekening houdend met de sectorale balansen, waar je een misschien een private sector hebt die heel veel spaart, of een natie die een langdurig tekort heeft op de handelsbalans.
Dit is bijvoorbeeld geen opinie, maar onweerlegbare realiteit: https://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme
Eric Smit 11
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Eric SmitWat is dan de referentie en het kader binnen welke een discussie wordt gevoerd?
Verder vind ik wel dat accurate voorspellingen met betrekking tot de financiële crisis, van Steve Keen, MMT en andere Post-Keynesianen een autoriteit geven die de rest van de stromingen sindsdien verloren is.
Dat je de implicaties van de sectorale balansen niet kent en daarom het artikel van Bezemer niet op waarde schat, kan ik begrijpen. Het een drogreden noemen een referentie aan te halen waar je, mits bestudering, van zou blijken dat je je klok erop kan gelijk zetten, vind ik misplaatst. Zo maak je elke vorm van realisme in de discussie over geld monddood door de mogelijkheid te laten er tegenover een andere visie te plaatsen die kant noch wal raakt.
Eric Smit 11
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Eric Smitnagekeken worden en hoeft hier niet herhaald. Ik heb op mijn kritiek op de artikels van Mugajic bv nooit een antwoord ontvangen van de auteur.
Wat betreft mijn stelligheid in bepaalde kritiek, betreft het dus niet enkel een artikel van Bezemer of Buiter over de schutting mikken.
Dat is enkel om u een probleem in verband met journalistiek te duiden.
Wat boekhouden en de sectorale balansen betreft, gaat het hier om rekenregels waar geen discussie over bestaat. Enkel worden ze vaak in analyses over economie niet consequent gevolgd, ook op FTM. Ik zal dit concreet blijven aankaarten in de commentaren op betreffende artikels zoals ik al gedaan heb in het verleden.
Eric Smit 11
W. Van Den BroeckGroet,
Eric
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitSectorale balansen= communicerende vaten tussen enerzijds overheid en private sector+buitenland. -> Implicatie meer besparingen/minder overheidsuitgaven zorgen automatisch voor minder inkomsten op de balans bij de private sector+buitenland. Indien de handelsbalans positief is (meer export dan import) als in Nederland, zijn er inkomsten daaruit voor de private sector (en/of de overheid). Conclusie: indien je x overschot hebt op de handelsbalans, kan de overheid max. x besparen, zonder de private binnenlandse private sector te verarmen. Bespaart de overheid meer, dan moet de private sector het verschil bijpassen, bv. door dieper in schuld te gaan of activa te liquideren. Dat staat verder uitgewerkt hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Sectoral_balances
Dit wil zeggen dat om de burgers en bedrijven in de private sector gelukkig te houden in een democratie permanente overheidstekorten de norm worden, eerder dan de uitzondering, en dit is ook historisch de reële toestand in de meeste industriële landen.( Tenzij in sommige landen als Noorwegen die enorm veel – hier fossiele brandstoffen- exporteren en waar de overheid de private sector moet afromen met een begrotingsurplus om de economie niet te laten oververhitten.)
In Europa mogen begrotingstekorten niet gefinancierd worden door de centrale bank. De ECB doet het wel zogezegd om financiële stabiliteit te brengen. Maar eerlijker zou zijn te zeggen dat de centrale bank niet anders kan dan overheidstekorten financieren, zoals in de de meeste ontwikkelde landen wordt gedaan. Het resultaat van langdurige begrotingsoverschotten zijn diepgaande balansrecessies en enorme financiële crises door een explosie van private schuldgroei. Bewijs hiervan de economische geschiedenis. https://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme
Vervolg hieronder.
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitEen tweede argument tegen teveel overheidsuitgaven is de daling in koopkracht door een daling van de wisselkoers. Dit argument is logisch, maar de realiteit spreekt ook hier tegen. De VS is het beste voorbeeld, maar zelfs kleinere open economieën als Australië kunnen decennialang een tekort hebben op de handelsbalans zonder dat de munt ineenzakt of zelfs eronder lijdt. Dit komt omdat exporterende landen willen verkopen en daarmee een claim opbouwen. Bv. Heeft China jaren meer uitgevoerd dan in- om zijn industriële basis te ontwikkelen en hebben ze daarmee nu een claim op de meeste Westerse landen, waarmee ze kennis en activa kopen. Duitsland bouwt door enorme export aan een grote claim op de rest van de wereld, die in de toekomst nog handig van pas kan komen, wanneer het land niet meer zo productief is wegens vergrijsd.
Belangrijk hierbij is te vermelden dat het gaat om landen die een vlottende flexibele wisselkoers hebben. Met een vaste wisselkoers is een land afhankelijk van export en buitenlandse muntreserves om de koers te handhaven en bij een tekort op de handelsbalans zal speculatie de centrale bank zodanig onder druk zetten dat de munt uiteindelijk devalueert (bv. Black Wednesday).
Vervolg hieronder.
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitEr zijn geen modellen die vlottende wisselkoersen kunnen voorspellen. Inflatie kan daarbij verschillende oorzaken hebben: 1.demand-pull : teveel vraag, te weinig productie, wat kan in een bruisende economie en in een zwakke economie, afhankelijk van de productiecapaciteit 2.cost-push (prijsschok van bijvoorbeeld olie) 3.feedback loop tussen lonen en kapitaal om groter aandeel nationaal inkomen, als bv. na de oliecrisis van de jaren 70 toen zowel vakbonden als bedrijven de hogere energiekost wilden doorschuiven naar de ander door een spiraal van prijsverhogingen door bedrijven en loonsverhogingen door vakbonden. Interessant: https://www.wsj.com/articles/everything-the-market-thinks-about-inflation-might-be-wrong-1488796206
Vervolg hieronder
W. Van Den Broeck 5
Eric Smit"Toch worden de tien zakken van de boer in de echte wereld niet één keer beleend, maar tot wel tien keer." (bovenstaand artikel)
Dit is een theorie van bankieren uit het verleden en klopt niet met de huidige realiteit. Bankleningen creëren deposito's en daarmee hun eigen reserves. Indien een bank toch te weinig reserves zou hebben, kan ze steeds lenen op de interbancaire markt of bij de centrale bank. De voorwaarde van een beperkte hoeveelheid reserves die kan worden vermenigvuldigd met de reserveratio, is daarom irreëel. Verder uitgewerkt hier : https://www.youtube.com/watch?v=L9Pc23r_m6k
(Banken zijn wel beperkt door kapitaalratio's in het aantal leningen die ze kunnen uitschrijven, maar niet in reserves dus.)
Het laatste argument tegen een begrotingstekort is dat de overheid daarmee teveel financiële tegoeden weghaalt bij de private sector (zodat die niet meer genoeg kan investeren). De verkeerde theorie van de geldmultiplicator en de haast onbegrensde capaciteit van banken tot private geldcreatie toont aan dat er geen beperking is in het creëren van financiën, noch voor de private sector, noch voor de overheid. Het principe van ‘crowding out’ is dus enkel van de toepassing op de reële economie en niet op de financiële. Een overheid kan dus teveel middelen naar zich toetrekken die nodig zijn voor de private sector. Echter kan een overheid ook te weinig middelen naar zich toe trekken. Werkloosheidscijfers van meer dan 3% tonen aan dat een overheid bereid is een deel van haar bevolking niet te gebruiken om welvaart te creëren. In theorie zou de overheid iedereen een baan kunnen geven, die er een wil. Waarom ze dat niet doet, is voor een andere keer.
End.
Arjan 7
W. Van Den BroeckDenk dat we het begrip reserves wel goed moeten definiëren , om verwarring te voorkomen. Zoals je nu spreekt over eigen reserves maakt het niet duidelijker, maar verwarrend. In die zin bestaat het begrip eigen reserves niet zoals jij er nu over schrijft.
Een bank die een lening uitgeeft, creëert ook een deposito, maar niet een reserve. Een bank die 50 miljard in kas heeft, en een lening uitgeeft van 10 miljoen, heeft niet 50, 010 miljard in kas, maar nog steeds 50 miljard. Er ontstaat geen reserve.
De kans dat door het ontstaan van de deposito van 10 miljoen een betaling gaat plaatsvinden is groot. Op het moment dat dit gebeurt pas dan wordt de hoogte van de kasreserve beïnvloed. De kas gaat dan naar 49,990 miljard.
De CB schrijft voor hoeveel elke bank elke contigentsperiode (4 weken) gemiddeld in kas moet aanhouden. De stand van de gemiddelde kasreserve bepaalt of de bank wel of niet in actie moet komen en in welke mate. Doet ze dat niet, dan verschuift ze die actie naar de toekomst, maar het is wel een actie die moet worden genomen binnen die contigentsperiode.
Aangezien het in dit geval een uitstroom van geld betekent, en ervan uitgaand dat ze niet boven het gemiddelde zit van de aan te houden kasreserve dan zou ze extra geld moeten aantrekken. Of dat via de interbancaire geldmarkt kan hangt af van de geldmarktlimieten die ze heeft die nog openstaan en of tegenpartijen de ruimte hebben om te kunnen voorzien in de vraag. De CB kan je beschouwen als een soort lender of last resort waarbij de kredietruimte wordt bepaald door de collateralwaarde van de beleggingsportefeuille.
Hoe dan ook, het is niet unlimited.
W. Van Den Broeck 5
ArjanIk zou misschien beter zeggen leningen creëren deposito's die tevens ook reserves worden in het in bankcircuit als geheel, waar de centrale bank dan de overtollige reserves uit circuit haalt om haar gestelde rente te halen?
Wat de limiet betreft heb ik gezegd dat die beperkt is door de kapitaalratio.
Arjan 7
W. Van Den BroeckNee, als bank A een lening uitgeeft en er een deposito ontstaat, dan worden bij de CB niet ergens reserves opgehoogd met hetzelfde bedrag. Het heeft in die zin niks met elkaar te maken. Wel beïnvloedt de CB via de hoogte van de kasreserve die moet worden aangehouden, de mate van kredietverlening. Hoe hoger de kasreserve, hoe minder kan worden uitgeleend, vice versa. En daarnaast spelen solvabiliteitseisen uiteraard ook een rol.
W. Van Den Broeck 5
ArjanArjan 7
W. Van Den BroeckAls banken hogere kasreserves bij de CB moeten aanhouden dan is er minder aanbod in de geldmarkt, wordt de rente hoger, en zal de kredietverlening afzwakken (in normale omstandigheden).
W. Van Den Broeck 5
ArjanArjan 7
W. Van Den Broeck1) Banken kunnen veel beter achteraf dat reguleren dan vooraf omdat men dan op exacte cijfers betaalstromen kan sturen, wat rentekosten bespaart in het voordeel van haar klanten. Daarnaast is het wiskundig gezien al onmogelijk dat iedereen vooraf die reserves aantrekt (het overschot van de 1 is het tekort van de ander).
2) Er is geen bank die leningen verstrekt met betaalstromen als gevolg en op het eind van de dag tot de ontdekking komt dat de interbancaire markt en de CB ze geen funding meer wil verstrekken vanwege de slechte situatie van de bank. Al in een veel eerder stadium heeft de toezichthouder ingegrepen mocht men überhaupt op het idee komen om dit te doen.
Maar op het moment dat je de discussie op dat niveau wil voeren, heeft dhr Broere het gesprek al afgebroken. Je behoort niet tot zijn doelgroep.
W. Van Den Broeck 5
ArjanIk ga nu Richard Werner lezen om me meer te verdiepen in bancaire transacties.
In ieder geval vind ik het fijn als je antwoord want ik steek er altijd wat van op.
Markdraaier 7
W. Van Den BroeckHet helpt mij als geintreseerde leek het 1 en ander beter te begrijpen.
W. Van Den Broeck 5
Eric SmitDoor ons niet te baseren op de realiteit, komt de discussie over geld echt nergens.
Arjan 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Eric Smithttp://econpapers.repec.org/paper/pramprapa/58407.htm
Nieuw paradigma voor discussie nodig.
Matthijs 11
Jean WanningenMijn reactie was wat fel, ik had ook andere woorden kunnen kiezen. Maar ik ben van mening dat er veel onwaarheden in staan, dus op moment van schrijven leek me de term 'onzin' gepast ;)
In het artikel worden bepaalde misvattingen (mythe fractioneel reserve bijv) over hoe het huidige systeem nu werkt vermengd met een fantasie van hoe het zou moeten werken (goudstandaard). Dan klopt er aan het eind vd rit niet veel meer van het verhaal.
Jean Wanningen 6
Matthijspiterkamp 4
Jean WanningenOp Black Thursday in 1929 veranderden wat getalletjes bij de beurs van New York, binnen een jaar stonden vele VS fabrieken stil.
Er was een wereldoorlog voor nodig de VS burgers weer aan werk te helpen.
Jean Wanningen 6
piterkamppiterkamp 4
Jean WanningenJean Wanningen 6
piterkampMatthijs 11
W. Van Den BroeckIs een lange discussie, maar ik denk dat Wray en MMT te ver gaan in hun theorie en daarom net de plank misslaan.
Anton Van de Haar 8
Matthijshttp://monetaryrealism.com/comments-on-modern-money-theory-101-a-reply-to-critics-by-eric-tymoigne-and-l-randall-wray/
W. Van Den Broeck 5
MatthijsWat de centraliteit van de munt betreft, gaat het enkel om een observatie dat edelmetalen niet de munt drijven. Dus zocht men naar een andere verklaring binnen de antropologie, een verklaring die ik logisch vind, hoewel ze geenszins conclusief is. Ook daar is er geen ideologische achtergrond.
Wat betreft de fiscale capaciteit van de overheid, is het een feit dat je in ons huidige systeem van sociale bescherming en welvaartsherverdeling een centraal orgaan hebt dat fiscale beslissingen moet nemen. Dat is de moderne monetaire wereld waarin we leven. Je kan in meeste extreme zin kiezen voor een totale afwezigheid van een overheid, zoals de libertijnse Oostenrijkers graag willen zien waarin enkel goud of bitcoin wordt gebruikt voor betalingen, met minimale belastingen en waar productiviteitsstijgingen of recessies deflatoir zijn, maw het macro-economische schommelingen niet door een soevereine munt kunnen worden opgevangen. Deze visie lees ik vaak bij Mugajic. Het probleem met die visie is dat we niet in zulke wereld leven. Dus is alle tekst over vaste wisselkoersen en gouden standaarden verspild en beschrijft MMT wel de wereld waarin we leven. Bewijs daarvan de voorspellingen van MMT economen in de jaren 90 over de euro en de financiële crisis, die allemaal zijn waarheid geworden. (Er waren ook enkele libertijnen die de crisis min of meer hadden zien aankomen, maar dan pleitten in 2008 voor besparingen om uit de malaise te geraken. Ze hebben ongelijk gekregen.)
Matthijs 11
W. Van Den Broeckhttp://www.pragcap.com/modern-monetary-theory-mmt-critique/
W. Van Den Broeck 5
MatthijsIk begrijp wel dat het lijkt of de private sector kan sparen als de economie groeit op basis van private geldcreatie, maar daartegenover staat een evenredige schuld die op een bepaald moment moet worden terugbetaald. Daarom had je de crisis van 2008 omdat de overheid surplus na surplus overhoudt, en de private schuld de hoogte in gaat. Wanneer de private geldcreatie door bankleningen ophoudt, dan crasht de boel. De sectorale balansen tonen aan hoe.
Ik zie niet welke twijfel er daarover kan bestaan.
Uit de link die je vermeldt:
"MMT says that you can consolidate the Fed into the Treasury to show that taxation results in the government obtaining its own liabilities (reserves where they settle). Thus, MMT says this is where money is destroyed and created. However, this is not meaningful in any real sense since the govt is not destroying a deposit liability, but instead transferring it from one bank to another when it taxes and spends."
Semantische discussie, vind ik. Hoewel het wel zo is dat geld wordt vernietigd. Maar of het gebruikt wordt of vernietigd, is hier niet belangrijk. Belangrijk is dat de verticale transacties tussen overheid en private sector+buitenland perfect symmetrisch zijn als elkaars spiegelbeeld, volgens de sectorale balansen. Dus als je overheid minder uitgeeft dan het in belasting binnenneemt, dan "vernietig" je eigenlijk netto waarde in de andere sectoren. Omgekeerd als de overheid meer uitgeeft, dan stijgt de netto waarde in de andere sectoren.
De sectorale balansen zijn niet exclusief MMT. Bezemer werkt er ook mee. Ik vermoed Boonstra ook.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckOok het idee dat de overheid geld vernietigt als ze belasting int: dat klopt gewoon niet. Je kunt de geldstromen gewoon volgen en zien dat het niet gebeurt. Ik vind dat een bewuste misleiding. Operationeel zijn overheid en centrale bank gescheiden. Je kunt niet doen alsof dat niet zo is (al helemaal in de eurozone) of stellen dat het een "semantische discussie" is.
Toen ik me sinds 2007 ging verdiepen in het geheel heb ik ook veel geleerd over MMT. In eerste instantie is het allemaal erg overtuigend. Maar als je verder leert kom je er achter dat er toch eea niet klopt.
Zie ook dit werk van CUllen Roche waar het allemaal goed uitgelegd wordt
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1905625
W. Van Den Broeck 5
Matthijs"Het beeld waarbij bijvoorbeeld alleen de overheid er voor kan zorgen dat de private sector kan sparen. Dat klopt gewoon niet"
Hoe wil je een munt in handen krijgen van de bevolking van een natie als de overheid meer in belastingen heft dan ze uitgeeft? Er zal wel geld in omloop zijn dat door banken werd uitgeleend. Maar dat geld moet ooit terug dus voegt netto niets toe aan de waarde van de private sector. Je kan als natie ook veel meer exporteren dan importeren en zo geld overhouden. Maar indien je handelsbalans in evenwicht is, kan enkel de overheid volgens de sectorale balansen netto waarde toevoegen aan de private sector door begrotingstekort. Dit zijn de verticale transacties. Zonder deze heb je enkel een Ponzi-scheme waarbij slechts sommigen in de economie sparen wat anderen hebben geleend van een bank waarbij uiteindelijk bij een terugval in kredieten het hele kaartenhuis instort. Zoals in 2008.
Ik ken de kritiek van Roche en ik denk niet dat hij MMT goed begrijpt.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckAlsof geldcreatie door private banken geen waarde kan creëren en alleen een overheid dit kan doen door obligaties uit te geven. Alsof bankgeld alleen maar schuld is en overheidsgeld "gratis waarde". Dit is onjuist. Als het zo makkelijk zou zijn, laat de overheid dan iedereen een miljoen geven, iedereen rijk.
Nee, waarde wordt gecreëerd als geld gebruikt wordt om goederen en diensten te produceren. Het bankgeld dat gecreëerd wordt door private banken is wel degelijk echt geld en een echte claim op die productie.
Je kunt in theorie een compleet passieve overheid hebben die niet of nauwelijks belasting heft of geld uitgeeft, terwijl de private sector als een dolle leent van banken, daarbij geld creëert, echte goederen en diensten producteert, spaart, elkaars geld nog eens leent en daarbij aandelen uitgeeft (ook weer een spaarmiddel), etc etc. Daarbij ontstaat dus ontzettend veel echte waarde en financiele claims (=spaargeld) op die echte waarde. Geen overheid voor nodig.
In het MMT verhaal wordt alles gezien vanuit de overheid (=overheid+centrale bank geconsolideerd) om zo te beredeneren dat alleen door het uitgeven van geld door de overheid de private sector kan sparen. Dit klopt echt niet. En Cullen Roche legt dat goed uit in zijn boek en papers.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsJe kan inderdaad zoals je zegt perfect een systeem hebben zonder soevereine munt. De vraag is dan wat als betaalmiddel wordt geaccepteerd (omdat er dan ook geen centrale bank is, neem ik aan, a la pre-1700), maar afgezien daarvan kan het. Het enige probleem dat je dan hebt is dat je vertraging in de schuldgroei en schokken in de economie niet fiscaal kan opvangen en die automatisch leiden tot een recessie. Een recessie leidt dan automatisch tot deflatie omdat je geen contra-cyclisch beleid kan voeren. Dat is het verhaal van de grote depressie uit de jaren 30. Daarom dat na-oorlogse economie zo gericht was op Keynesiaanse stimulus om een implosie van de economie te vermijden in zo'n situatie.
Maar ja, je kan als je dat verkiest, een monetair systeem hebben zonder overheid.
Echter is dat niet het systeem waarin we leven. MMT beschrijft het huidige systeem waarin een overheid met een centrale bank actief zijn en fiscaal en monetair beleid kunnen voeren als de beste mogelijkheid om recessies en economische schokken op te vangen. Het is de meest technische en minst ideologische economische beschrijving van het huidige systeem en daarom vind ik die de beste. Je kan Hayek of Friedman of Keynes of Lucas of wie dan ook een betere beschrijving vinden geven van ons huidige systeem, in ieder geval hebben hun alle andere modellen dan Post-Keynesiaanse de crisis niet zien aankomen en hebben ze geen antwoord op de hoge werkloosheid en ongelijkheid.
Cullen Roche legt inderdaad zijn visie goed uit. Ik ben het er gewoon niet mee eens, en ik vind ook als hij over MMT dingen schrijft, dat hij best dan ook over MMT schrijft en niet over wat hij denkt dat MMT is, wat niet hetzelfde is dan MMT.
De dingen die hij schrijft over werkloosheid zijn ook pertinent onjui
Matthijs 11
W. Van Den BroeckWat je bijv zegt met "Alleen voegen ze op de balans netto niets toe aan de waarde van de private sector". Waarom niet? Waarom zou een aandeel Apple ter waarde van 1000 euro (claim op productie Apple), of een banktegoed van 1000 euro (claim op andermans productie) niks waard zijn en een obligatie van 1000 euro wel, als enige? Dat slaat gewoon nergens op. Dat is precies wat er mis gaat met MMT, waar de theorie te ver gaat en de overheid helemaal centraal stelt in het systeem en als een soort enige producer van waarde stelt.
Als ik morgen een bedrijf begin en aandelen uitgeef, en dat bedrijf loopt goed, dan produceer ik echte waarde in goederen en diensten. Ik verdien er geld mee en degene die aandelen gekocht hebben krijgen er een goede return on investment van. Geen overheid of CB voor nodig.
Al die andere dingen die je aandraagt over contra cyclisch fiscaal beleid, stimulerend beleid om recessies en werkloosheid tegen te gaan, etc, staan volledig los van MMT en zijn dingen die Cullen Roche en andere niet-neo-klassieke economische stromingen net zo goed onderschrijven. Dat zijn ook allemaal meer politieke kwesties, niet zo zeer monetair.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsPrecies. Dat heb ik ook nergens gezegd dat dat wel zo zou zijn.
Misschien dat je dit beter begrijpt (want dit bedoel ik)?
http://seekingalpha.com/article/197049-the-concept-of-vertical-and-horizontal-money-creation
Matthijs 11
W. Van Den BroeckDie uitspraak impliceert dat de private sector zelf geen waarde zou kunnen creëren. Wat dus nergens op slaat. Het is juist de private sector die met al haar activiteit waarde creëert, zowel reëel in goederen en diensten als in geld. Wat MMT doet is dat onderscheid tussen verticale en horizontale geldcreatie gebruiken (/misbruiken) om aan te tonen dat alleen de overheid "echt" geld of echte financiele bezitting creëert, terwijl de private sector alleen maar "schuld" creëert.
(overigens heeft Roche ook een tijdje in het MMT kamp gezeten maar is daar van terug gekomen)
Als je de verschillende economische scholen naast elkaar zet, zitten de libertariers aan het ene extreme uiteinde: die geloven dat iedere overheidsinterventie schadelijk is, iedere dollar belasting waarde vernietigt, etc. Aan het andere extreme uiteinde zit MMT, waar de overheid volledig centraal gesteld wordt en het alleen de geconsolideerde overheid is die "netto financiele bezittingen" creëert. Etc. Beide extremen kloppen niet.
De huidige, gangbare mainstream economie klopt ook niet overigens, die zit ook nog te veel richting "alle overheid is slecht". Zie CPB berekeningen die een sterke neoklassieke bias hebben.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsDe sectorale balansen zeggen enkel dat geldcreatie binnen de private sector wordt in evenwicht gehouden door een evenredige schuld. Dat zijn de sectorale balansen, niet MMT. Bijkomend is de wisselwerking zo dat een tekort van de private sector als geheel zich vertaalt in een overschot voor de overheid en/of het buitenland en vice versa. De crisis van 2008 kwam door Teveel bankschuld binnen de private sector. Hoe jij dat wilt oplossen zonder overheid moet ik nog lezen hier.
MMT komt hier zelfs niet bij kijken. Dit gaat enkel over een begrip van de sectorale balansen, niet meer.
Matthijs 11
W. Van Den Broeckhttps://www.ftm.nl/artikelen/28721?share=1
Zolang je aan het idee vast blijft houden dat alleen een overheid gratis geld ("net financial assets" in MMT termen) kan maken zullen we het niet eens worden.
De crisis van 2008 had niet zozeer te maken met de omvang van de schuld op zich, alhoewel die te groot was, maar met het feit dat die schuldenberg gemaakt was om bestaande bezittingen te kopen. Lees: hypotheken. Als schuld/geld gemaakt wordt voor het opkopen van bestaande bezittingen, nemen die in prijs toe. En krijg je een ponzi effect. Tegenover de extra schuld voor dit soort aankopen staat geen extra productie van goederen en diensten. Dus de verdien/terugbetaalcapaciteit neemt niet evenredig toe met de schuld. Daar ging het fout. De overheid kan dit alleen oplossen als ze er voor zorgt dat dit speculatieve lenen tegen gegaan wordt. Helaas is de praktijk het tegenovergestelde (in Nl juicht men als de huizenprijzen weer stijgen, de overheid geeft extra startersleningen, etc).
W. Van Den Broeck 5
MatthijsDaar ben ik het volledig mee eens. En bijkomend bv als de vraag daalt, kan de overheid geld creëren om die productiecapaciteit te claimen waar de private sector geen behoefte aan heeft (om crowding out te vermijden) Akkoord?
Dan volgt daaruit dat de overheid betaalt voor productie die niet werd gegenereerd met geldcreatie (+ evenredige schuld) binnen de private sector. Akkoord?
Dan volgt daaruit dat de netto waarde van de private sector stijgt wegens hogere productie maar zonder evenredige stijging van de schuld in de private sector. Akkoord?
Het enige dat dan nog rest is of de overheid door die fiscale expansie (meer uitgaven dan inkomsten) een schuld heeft opgebouwd (zoals in euroland) of het een vestzak-broekzak operatie is zoals in de VS, Japan,... waar de overheid (lees centrale bank) haar eigen schuld opkoopt.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckDat kan en mag de overheid niet. In vrijwel alle landen moet een overheid belasting heffen of obligaties uitgeven om geld te lenen.
"Dan volgt daaruit dat de overheid betaalt voor productie die niet werd gegenereerd met geldcreatie (+ evenredige schuld) binnen de private sector. Akkoord?"
"Dan volgt daaruit dat de netto waarde van de private sector stijgt wegens hogere productie maar zonder evenredige stijging van de schuld in de private sector. Akkoord?"
Een overheid kan geld lenen van de private sector en daarmee investeringen betalen. Dan stijgt de schuld van de overheid. Degene die het geld uitgeleend heeft, heeft dan een obligatie in bezit.
Nogmaals, ik ken het hele MMT verhaal, maar het klopt gewoon niet. De zaken worden misleidend voorgesteld door de overheid helemaal centraal te stellen, te doen alsof de overheid gratis geld mag uitgeven, terwijl dit niet kan en mag volgens de gangbare regels.
Dat er veel te dramatisch gedaan wordt over staatsschulden, zoals in de VS, daar kan ik in meekomen: dat de Amerikaanse overheid de facto niet failliet kan gaan omdat de FED altijd kan ingrijpen. Beetje zoals de Japanse CB nu 40% van alle obligaties in bezit heeft. Maar dat is echt een ander verhaal dan het MMT verhaal.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsIk:
"Dan volgt daaruit dat de netto waarde van de private sector stijgt wegens hogere productie maar zonder evenredige stijging van de schuld in de private sector. Akkoord?"
Jij:
"Een overheid kan geld lenen van de private sector en daarmee investeringen betalen. Dan stijgt de schuld van de overheid. Degene die het geld uitgeleend heeft, heeft dan een obligatie in bezit."
Je antwoordt niet op de vraag of de netto waarde van de private sector gestegen is..
Ja of nee?
Je zegt dat je de sectorale balansen en MMT begrijpt, maar net als Roche heb je de subtiele consequenties van de theorie niet beet en als je dan weigert telkens weer te repliceren op wat ik werkelijk zeg waar je je eigen verhaal te vertellen over wat ik zou gezegd hebben, ga ik de discussie moeten stoppen wegens onproductief.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckIk begrijp wel waar je heen wilt. Dat is het MMT trucje om te kunnen vertellen dat alleen de overheid financiele bezittingen kan creëren. Maar mijn bezwaar blijft staan. En dat bezwaar is dat de overheid niet het alleenrecht heeft op het creëeren van die fin bezittingen. Ik kan morgen een bedrijf beginnen en aandelen uitgeven. Als mijn bedrijf goed loopt creëer ik iets plus een ander heeft dan een extra financiele bezitting (dat aandeel). Verreweg de meeste fin bezittingen ontstaan zo, in de private sector.
Dat de overheid in de economie een belangrijke rol speelt staat vast. In westerse landen zijn overheidsuitgaven al snel 40% BBP. En in tijden van recessie kan de overheid prima de economie stimuleren door extra uit te geven (gefinancieerd door extra obligaties uit te geven). En zolang een overheid een eigen munt heeft (niet zoals een euroland dus, maar zoals VS of Japan), heeft die overheid meer ruimte dan gedacht. Maar het MMT verhaal trekt dit tot in extreme door en maakt daarbij een aantal fouten.
W. Van Den Broeck 5
MatthijsNee dat mag in de meeste landen niet. En toch doen ze het. Hoe? Door de oude schuld telkens weer te vervangen door nieuwe die de centrale bank dan opkoopt wanneer er geen bondinvestors geïnteresseerd zouden zijn. Daarom dat in de VS en Japan de overheid 40% van haar eigen schuld bezit. Zelfde op kleinere schaal in euroland met de OMT en nu het PSPP.
Dus ofwel beschrijf je de realiteit werkelijk ofwel beschrijf je hoe jij denkt dat de realiteit zou moeten zijn als jij doet.
Welke van de 2 is ideologisch? Niet MMT dacht ik.
W. Van Den Broeck 5
Matthijs'This idea of the JG is not much different and equally preposterous to most economic and political commentators'
Dat gaat voorbij aan de WPA waarbij Roosevelt een groot deel van grote depressie kon tegengaan door een baangarantie. Er was tegenwerking over de hoogte van "markt-interventie", dus werkloosheid was nog steeds aanzienlijk, maar in ieder geval waren miljoenen mensen geholpen die anders gewoon zonder werk zaten.
Verder hier : http://www.talkmarkets.com/content/us-markets/private-sector-saving-is-not-saving-net-of-investment?post=77216&page=3
'As Keynes taught us long ago, involuntary unemployment is the result of a lack of private investment. '
Dit is typische supply-side economics gebaseerd op de wet van Say (en tevens ook niet wat Keynes erover dacht, maar dat is Roche's probleem). Moet je mij eens zeggen waarom bedrijven zouden investeren wanneer er geen grotere vraag is? De hele discussie in neo-liberaal orthodox economische kringen gaat altijd over private investment, alsof er geen plaats is voor de overheid om juist het gebrek aan vraag aan te wakkeren. Hoe wil je bedrijven overtuigen te investeren zonder grotere vraag? De wet van Say is echt al lang gedegradeerd tot economische onzin (oa door Keynes), en op een of andere manier zijn er toch steeds een aantal mensen die blijven geloven dat er nog waarheid in zit.
Hier vind je een mooi historisch overzicht van sommige verkeerde ideeën in neo-klassieke theorie en monetaristische theorie, waaronder Say's law: http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=34204
Markdraaier 7
MatthijsMatthijs 11
MarkdraaierW. Van Den Broeck 5
MatthijsDit is de race-to-the-bottom neo-klassieke theorie. Er is geen bewijs dat lagere lonen werkloosheid oplossen. Veel economen denken van wel. Geen bewijs. En private investeringen gebeuren enkel als er vertrouwen is dat er consumptie zal zijn. Dat vertrouwen is al lang zoek en men vraagt zich dan af waarom bedrijven de soms forse winsten niet meer willen investeren.
Waartegenover MMT zet: "To be blunt, involuntary unemployment exists because the federal budget deficit is too small."
Terug de sectorale balansen: heb je een recessie, daalt de consumptie, verhoogt vaak -indien mogelijk- de spaarquote omdat mensen zich onzeker voelen over de toekomst, en stijgen de overheidsuitgaven door hogere werkloosheid. Je kan dan de lonen verlagen en een interne devaluatie doen, zoals we in Europa nu al proberen sinds 2008. Gevolg: geen groei en in de eurozone als geheel werkloosheid van 10% die nauwelijks wil dalen.
Of je kan als overheid de val in consumptie en BBP opvangen met een fiscale impuls door bv lagere belastingen of enkele gerichte overheidsinvesteringen die werk creëren. Mits hoog genoeg start dit de motor van de consumptie en krijg je vanzelf terug private investering.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
MatthijsHij verwijt MMT ook geen rekening te houden met de reële economie. Ook verkeerd omdat MMT spreekt over real resource constraints.
http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=32938
Verder zie ik niet hoe je met neo-klassieke de economische crisis zou willen voorspellen
Ik heb zelf gezegd dat de sectorale balansen niet exclusief MMT zijn, dus wat zeg je me nu dat ik zou beweren dat MMT hier een patent op heeft? Niet dus, maar wel analoog met Roche's kritiek: woorden in de mond leggen van de ander die die niet heeft gezegd. Dat heet een stropopredenering en is een onoprechte vorm van discussiëren. Daar bedank ik voor.
Hier is bv Bezemer (geen MMT) over de sectorale balansen: https://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme
Constance 4
MatthijsDaar zou je inderdaad een hele klus aan hebben.
Van Gils (en soms Mujagic) redeneren vanuit een puur politiek-economische visie.
Deze wordt duidelijker waar ze zich beroepen op L. von Mises, een (analytisch zeer beperkte) politiek econoom - met z'n 'praxeologische' simplificaties zo'n beetje de spiritus rector van de borreltafeleconomie -, die met z'n aanvankelijke glorificatie van het fascisme als "Notbehelf des Augenblicks" *) , z'n lidmaatschap van het austro-fascistische Vaterländische Front en later de John Birch Society, geen misverstand over z'n politieke voorkeur liet bestaan en wiens economische 'theorie' vnl. een uitwerking is van z'n bijna obsessieve vrees dat de factor arbeid (de overwegend "inferior people" in Misesiaanse terminologie) m.b.v. de politiek een t.o.v. de factor kapitaal te groot aandeel in het economisch surplus zou kunnen opeisen en hoe daartegen te argumenteren.
Onder buitenlandse diplomaten in het Oostenrijk van de jaren dertig deed het grapje de ronde dat LvM ( naar eigen zeggen een belangrijk adviseur van de Oostenrijkse regering **) ) nog liever Oostenrijk zou opgeven dan iets van de waarde van de Oostenrijkse munt. Als deze straffe geldpolitiek zou hebben geleid tot de maatschappelijke onvrede, die mede oorzaak was van de "Anschluss" (aan Duitsland) , dan kan men aan LvM zowaar enige historische betekenis toekennen.
*)
"Es kann nicht geleugnet werden, daß der Faszismus und alle ähnlichen Diktaturbestrebungen voll von den besten Absichten sind und daß ihr Eingreifen für den Augenblick die europäische Gesittung gerettet hat. Das Verdienst, das sich der Faszismus damit erworben hat, wird in der Geschichte ewig fortleben.“ (LvM Liberalismus)
**)"Ich hatte eine unvergleichlich bedeuterende Stellung als irgendein Kammerfunktionär..... "
(LvM Erinnerungen)
W. Van Den Broeck 5
ConstanceBedankt voor je historische duiding. Erg interessant.
Anton Van de Haar 8
Matthijshttps://www.ftm.nl/artikelen/plan-van-stichting-ons-geld-uitgelegd-voor-burgers-en-politici?share=1
Matthijs 11
Anton Van de HaarThomas Bollen 7
MatthijsMatthijs 11
Thomas Bollenhein vrolijk 6
Matthijspeterengel 2
Thomas BollenArjan 7
Thomas BollenDe overheid laat zich niet door banken onder druk zetten in ruil voor privileges. Als er ook maar 1 bank is die dat probeert dan zegt de overheid dat ze kunnen kiezen uit tig banken die deze markt voor ze wil onderhouden. Iedereen wil die verdiensten wel binnen harken.
Daarnaast kan de overheid ook besluiten om dit buiten de grootbanken om te doen, de middelen zijn aanwezig. Is een afweging maken.
Dit is voor mij de categorie cowboy verhalen, maar het klinkt natuurlijk wel lekker al die complotten.
Martijn_ 6
Thomas Bollenhttps://onsgeld.nu/hoe-geld-werkt/huidige-systeem
https://onsgeld.nu/kamerdebat-memo-geldstelsel.pdf
piterkamp 4
Matthijspiterkamp 4
De laatste zin klopt helemaal, behalve dat de politiek de macht over het geldstelsel grotendeels kwijt is.
Twee belangrijke landen, VS en GB hebben private centrale banken, en sinds de euro kan Draghi verdeel en heers spelen.
De regeringen van de euro landen zijn hun invloed op geld kwijt geraakt.
Wie wil zien hoe bankiers in de VS in WWI alle regels omzeilden, om kredieten voor export van wapens; munitie, voedsel, etc;, naar GB en Frankrijk te gefinancierd te krijgen, ook door geldschepping van de Federal Reserve, kan ik aanraden:
Charles Callan Tansill, 'Amerika geht in den Krieg', Stuttgart 1939 (America goes to War, 1938)
In 1929 barstte de geldbubbel.
Anton Van de Haar 8
piterkampDeze conclusie lijkt met niet terecht, tenzij je bedoelt dat de politiek in de noordelijke Eurolanden de macht over het geldstelsel grotendeels kwijt is. Want de recente acties van Draghi zijn vooral in het voordeel van de Zuid-Europese landen, Italië voorop.
piterkamp 4
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
piterkamppiterkamp 4
Anton Van de HaarWie kan het anders weten ?
Jean Wanningen 6
Anton Van de HaarMarkdraaier 7
Jean WanningenW. Van Den Broeck 5
Van dit artikel klopt NIETS:
1. Banken lenen geen reserves uit, dus fractionele reserves zijn enkel een overblijfsel van de tijd van de gouden standaard. Heden ten dage kunnen banken op elk moment alle nodige reserves bekomen bij de centrale bank.
2. Het barter-model klopt niet. Wellicht bestond geld voor er een munt was en heeft het in de oudheid gediend om een straf te vereffenen of een schuld aan de overheid. De gouden standaard is een anomalie in de geschiedenis. Lees Wray ipv Mises en je leert nog eens iets: http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_717.pdf
3. De grootste leugen in dit artikel en zo ver van de realiteit dat het niet te geloven is dat het hier wordt gepubliceerd: "De geldhoeveelheid neemt toe, maar daardoor vindt geen uitbreiding van de maatschappelijke productie plaats." Nee? Waarom lopen mensen voor een bedrijfskrediet naar de bank, denk je? Wat wordt er gedaan met een hypotheek voor een nieuwe woning?
Als je natuurlijk geen onvrijwillige werkloosheid in je model hebt en er constant "volledige tewerkstelling" is hoewel miljoenen mensen geen werk vinden, dan begrijp ik dat meer geld in je model alleen de prijs kan doen stijgen. Maar dan is niet de realiteit verkeerd maar het model.
Ik begrijp niet dat deze troep op FTM een plaats krijgt. Het is al zolang geweten dat neo-klassieke theorie rotzooi is, studenten lopen uit Mankiw's les uit protest en toch zien we dit hier nog verschijnen? Waarom niet een artikel publiceren over waarom de opwarming van de aarde een leugen is?
Zelfs het FD publiceert zoiets niet wegens te van de pot gerukt.
Apekool 5
W. Van Den BroeckBanken lenen weliswaar geen reserves uit, maar moeten die wel degelijk aanhouden om aan de afgesproken (idioot lage) liquiditeits- en solvabiliteitsratio's te voldoen.
Ik ben geen bankenman en ken dus niet alle technische details, maar voor zover ik weet moeten banken binnen een bepaalde tijd (achteraf dus) ervoor zorgen dat hun daarvoor meetellende reserves naar rato in balans zijn met de uitgegeven en ingenomen kredieten - dit alles ter controle van een/de centrale bank. Dat er daarbij allerlei technisch-juridische trucs zijn uit te halen waardoor de feitelijk reserves mogelijk lager liggen doet daar niets aan af.
De Rabobank, die hier waarschijnlijk expres wat vaag over blijft, onderschrijft in een uitgebreide special van twee jaar geleden de term 'fractional reserve banking':
"Op het eerste gezicht lijken commerciële banken, net als centrale banken, op deze manier geld ‘uit het niets’ te maken. Dat is echter een onterechte constatering. Het door de bank gecreëerde geld is namelijk wel degelijk gedekt, namelijk door het afgesloten krediet en de inspanningsverplichting van degene die het geld heeft geleend, de debiteur, om de lening weer terug te betalen. Hier heeft Irving Fisher al lang geleden op gewezen (Fisher, 1911). Wel is de hoeveelheid giraal geld onder dit stelsel veelal groter dan de liquide reserves die er tegenover staan. Vandaar de naam fractional reserve banking."
Bron: https://economie.rabobank.com/publicaties/2015/mei/hoe-werkt-geldschepping
W. Van Den Broeck 5
ApekoolBanken creëren leningen, die naast een schuld ook een deposito worden op een rekening, waarvan een deel op een rekening bij de centrale bank blijft om een liquiditeitsreserve te hebben.Dit is dan de fractionele reserve maar geenszins een beperking. Wat men verstaat onder fractionele reserve is dat een bank beperkt is in haar vermogen om leningen uit te schrijven door die reserve. Dit klopt niet. Als de bank niet voldoende reserves zou hebben op een bepaald moment, kan ze in ultimo altijd terecht bij de centrale bank. Er is geen beperking. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld is er geen geldmultiplicator, wat wil zeggen dat de centrale bank geen controle heeft op de hoeveelheid geld in de economie. Ten tweede dienen deposito's niet om leningen te verstrekken. Dat kunnen banken zonder. Deposito's zijn de goedkoopste manier (vroeger nu niet meer) voor banken om aan reserves te geraken.
Als je vindt dat ik hoog van de toren blaas, dan begrijp ik dat maar ben ik het er niet mee eens. De meeste artikels op FTM zijn uitzonderlijk van kwaliteit en dan heb je zo een aantal economie-bespiegelingen die blijkbaar elke fact-check aan hun laars mogen lappen omdat ze geschreven zijn door "academici".
Wel veel academici zijn vandaag het probleem ipv de oplossing en ik vind dat FTM haar platform voor zo'n troep niet mag openzetten, maar juist de heldere stem in de woestijn moet zijn. Anders lees ik wel het FD of NRC Handelsblad.
Matthijs 11
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
MatthijsAnton Van de Haar 8
W. Van Den Broeck- Banken kunnen met wat toetsaanslagen in hun computer saldo creëren op de rekeningen van hun klanten, vooral huishoudens en private bedrijven (wat ze alleen doen in ruil voor een tegenprestatie), en waarmee die huishoudens en bedrijven vervolgens betalingen aan elkaar en aan de bank kunnen doen. In een woord: banksaldo.
- Centrale banken kunnen op precies dezelfde wijze met wat toetsaanslagen in hun computer saldo creëren op de rekeningen van hun klanten, vooral banken en de overheid (wat ze alleen doen in ruil voor een tegenprestatie), en waarmee die banken en de overheid betalingen aan elkaar en aan de centrale bank kunnen doen. In een (niet bestaand) woord: centralebanksaldo. Dit saldo wordt in jargon reserves genoemd.
piterkamp 4
Anton Van de HaarAlleen de centrale bank kan onbeperkt geld maken.
De andere banken hebben twee beperkingen;
- als de ene bank relatief meer geld maakt dan de rest lekt een deel van het geld weg naar andere banken, en komen ze in liquiditeits problemen
- ook banken als groep zijn beperkt, de centrale bank kan ze verplichten geld centraal te stallen, dat soort dingen.
Anton Van de Haar 8
piterkampArjan 7
Anton Van de HaarMartijn_ 6
W. Van Den Broeckhttp://www.courtfool.info/nl_De_toverkunst_van_de_bankiers.htm#right-column
Onzin?
peterengel 2
Martijn_Matthijs 11
Martijn_Kijk en lees het werk van Bezemer, die praat er nuchter over en legt uit dat er eigenlijk niets vreemds aan is, schuld als geld. Dat dat allang zo bestaat. Dat geld zo ontstaan is.
https://www.youtube.com/watch?list=SPdsMpUardfwrkORd5BSFWA9sRiteWeGOb&v=F_7HIxCg4is
https://www.ineteconomics.org/uploads/papers/bezemer-dirk-berlin-paper.pdf
In mijn ontdekkingstocht door economie die begon rond 2007 met de crisis heb ik ook een moment gehad dat ik er achter kwam hoe banken en geldschepping werken. In het begin ben je dan verbaast en verontwaardigd. Maar als je wat meer leert en er verder over door denkt kom je stappen verder en kom je tot de conclusie dat het eigenlijk helemaal niet zo gek is. En al helemaal geen complot van die boze slechte bankiers, etc. Nogmaals, zie werk van Bezemer, die weet het simpel, correct uit te leggen.
Er is van alles mis in ons financiele systeem en het is goed om naar de excessen te kijken. Maar het is echt niet nodig er allemaal kwaadaardige complotten achter te zoeken oid.
Apekool 5
W. Van Den BroeckVerder: een verstrekt krediet kan onmiddellijk omgezet worden in fiches van het casino (ouderwetse of moderne financiële zoals binaire opties). De te verwachten verliezen zullen niet verhaald kunnen worden op de debiteur. Bedrijven gaan soms failliet en ook een hypotheek voor een bestaande woning zal doorgaans zeer beperkte economische activiteit opleveren ten opzichte van het bedrag.
Noem jij bijvoorbeeld de huidige vorm van aandelenhandel en 'financiële dienstverlening' maatschappelijke productie? Dat is nog ruim onder het niveau van productie dat voor ambtenaren geldt: de hoeveelheid (beleids)documenten die er wordt geproduceerd.
W. Van Den Broeck 5
Apekoolpiterkamp 4
ApekoolAls je in de geschiedenis kijkt ontwikkelden banken zich in handelsgebieden, Italië, en Holland.
Die banken maakten ook geld, in de tijd dat overheden nog niets deden, op monetair gebied, geld was nog goud en zilver, in Zweden koper.
Het is onzin te beweren dat b
anken etc. geen maatschappelijke functie hebben, helaas is het wel zo dat er excessen zijn, zoals de derivaten.
Dat was mogelijk omdat derivaten expliciet niet onder toezicht werden gesteld 'de markt zou het regelen'.
Dat deed die markt, de 2008 crisis.
Michiel WERKMAN 8
Deze stelling is naar mijn mening onjuist en niet vol te houden.
De geldschepping heeft juist als effect dat 1 (gespaarde) geldeenheid meerdere malen door derden als betaalmiddel kan worden ingezet en draagt zo bij aan economische activiteit.
W. Van Den Broeck 5
Michiel WERKMANJe hebt gelijk dat op dit moment er geen gtote prijsstijgingen zijn maar er door de gedempte economie vooral productieverhoging zal plaatsvinden wanneer meer geld de economie instroomt. Bedrijven willen immers eerst bestaande stocks verkopen, productie maximaliseren, en eventueel zelfs investeren in nieuwe capaciteit ipv de prijs te verhogen waardoor ze marktaandeel mislopen.
Het is spijtig dat de mythe van een hogere geldvoorraad = inflatie in deze tijden nog kan gepubliceerd worden zonder dat iemand de auteur voor zulke flagrante leugen behoedt.
Thomas Bollen 7
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Thomas Bollenhttps://mobile.twitter.com/sobata416/status/779280642869559297
W. Van Den Broeck 5
Thomas Bollenhttp://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=32396
http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=4763
Anton Van de Haar 8
W. Van Den BroeckDat is te kort door de bocht. Als de obligaties die door de ECB in ruil voor reserves worden gekocht uit de beleggingsportefeuilles van de banken worden gekocht, dan is er sprake van een ruil van obligaties tegen reserves: geen creatie van nieuw banksaldo.
Maar als die banken die obligaties eerst van niet-banken kopen (d.w.z. huishoudens of niet-bancaire bedrijven), in ruil voor banksaldo, dan creëren die banken tevens extra banksaldo. In dat geval vindt er wel degelijk injectie van extra geld in de economie plaats.
Arjan 7
Anton Van de HaarJe schrijft:
"Dat is te kort door de bocht. Als de obligaties die door de ECB in ruil voor reserves worden gekocht uit de beleggingsportefeuilles van de banken worden gekocht, dan is er sprake van een ruil van obligaties tegen reserves: geen creatie van nieuw banksaldo."
Wat ingewikkelde materie, maar wel interessant om mensen mee te nemen in het proces. Als een bank staatsobligaties verkoopt dan neemt haar kaspositie bij de ECB toe. Je schrijft dat dit geen creatie is van nieuw banksaldo, wat denk ik niet iedereen kan volgen. De reden daarvan is dat banken dus staatsobligaties bezitten die ze kunnen belenen. Of terwijl, de ECB kan banken liquiditeiten verstrekken ter hoogte van de bevoorschottingswaarde van haar onderpandsportefeuille. Wanneer een bank dus staatsobligaties verkoopt stijgt haar kaspositie maar neemt de bevoorschottingswaarde van haar onderpandsportefeuille af waardoor er geen nieuw banksaldo ontstaat. Daar heb je dus gelijk.
Vervolgens schrijf je:
"Maar als die banken die obligaties eerst van niet-banken kopen (d.w.z. huishoudens of niet-bancaire bedrijven), in ruil voor banksaldo, dan creëren die banken tevens extra banksaldo. In dat geval vindt er wel degelijk injectie van extra geld in de economie plaats."
Ja, maar dat effect staat los van QE. Voorbeeld: Rabo koopt voor 1 miljard staatsobligaties van Achmea die rekening heeft bij ING. Banksaldo Rabo 50 miljard, ING 100 miljard. Door de verkoop stijgt het banksaldo van ING naar 101 miljard maar blijft die van Rabo 50 miljard. Ze moet weliswaar 1 miljard betalen, maar haar beleggingsportefeuille die ze kan belenen stijgt met 1 miljard. De totale banksaldo van Rabo en ING is dus gestegen met 1 miljard tot 151 miljard.
Wanneer de ECB ze vervolgens via QE overneemt van de Rabo dan blijft het banksaldo voor Rabo 50 miljard en is het banksaldo voor Rabo en ING ook nog 151 miljard.
Arjan 7
Anton Van de HaarVanuit liquiditeitsoogpunt heeft QE geen voordelen tav de bestaande MRO en LTRO. Wat wel van belang is dat door de aankopen de lange rente kan worden gedrukt (terwijl het normale rentebeleid op de korte rente is gericht). De lage rente stimuleert vragende partijen om toch te investeren, en de aanbiedende partijen om op zoek te gaan naar een hoger rendement.
Of het effectief is, is een andere vraag.
Wim Verver 5
W. Van Den BroeckInflatie ontstaat als de rente verhoogd wordt.met een vertraging van ongeveer 2 jaar.
W. Van Den Broeck 5
Wim VerverWim Verver 5
W. Van Den BroeckHet is uitgezocht omdat het vreemd gevonden werd dat geen inflatievrij geld bestaat. Dat komt omdat we inflatie accepteren als een gegeven en aannemen dat rente nodig is om de inflatie effecten te remmen, maar dat is geen correcte stellingname. De afgelopen diverse 10 jaars perioden lieten zien dat inflatie de rentefluctuatie volgt met een vertraging van ongeveer twee jaar, maar ook visa versa dat rente koersen veranderen door een reactie op inflatie.
W. Van Den Broeck 5
Wim VerverWim Verver 5
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Wim Ververpiterkamp 4
Michiel WERKMANZodra die capaciteit vol benut is, dan is uitbreiding inflatie, veranderingen in de omloopsnelheid buiten beschouwing latend.
Arjan 7
Bij mijn weten komt dat boek van Ewoud pas uit in april. Heeft u die al gelezen dan?
En als u een artikel schrijft dan is het niet onverstandig om u zich te verplaatsen in de lezers waarbij u het zo schrijft dat u ze meeneemt in uw verhaal. Dat is bij mij in iedergeval niet gelukt.
piterkamp 4
ArjanSpeciaal lijkt geld voor de meeste mensen onbegrijpelijk.
Ik vermoed dat dat komt omdat ze niet twee functies van geld uit elkaar kunnen houden, 'geld als algemeen aanvaard ruil- en rekenmiddel', en 'geld in bezit, vermogen'.
Banken hebben geen geld, dat is juist het bankprobleem, het eigen geld op de balans is niet meer dan een paar procent.
Zo staat hierboven ook weer een zin die je doet afvragen wat docenten op economisch gebied, hier nota bene Finance, financiering, eigenlijk begrijpen.
Die zin is 'wie vooraan in de lijn staat profiteert het meest'.
Alsof banken krediet verlenen in volgorde van binnenkomst van kredietvragers.
De realiteit is dat kredietbeoordelaars diegenen krediet verlenen die naar het oordeel van de bank het minste risico opleveren.
Dan het woord 'profiteren', dat heeft voor mij de gevoelswaarde 'misbruik maken'.
Wie een bankkrediet krijgt profiteert niet in het minst, hij of zij levert zich uit aan de bank, dat staat in de kleine lettertjes.
Arjan 7
piterkamp