
© Lisa van Casand
Ondernemer en zorgbestuurder Chris Oomen: 'Jongeren vinden het steeds belangrijker dat je als bedrijf wat doet voor anderen'
Als bestuurder van zorgverzekeraar DSW maakte hij ieder jaar zijn salaris over aan goede doelen en aan het personeel. Als ondernemer stond hij aan de basis van de succesvolste ‘flitshandelaar’ op effectenbeurzen: Optiver. Hij verdiende een kolossaal vermogen maar ziet dat niet als alleen zijn eigen verdienste. Oomen (72) wil iets betekenen voor de samenleving en daarom stelt hij graag anderen in staat om met zijn geld goede dingen te doen. Eerder dit jaar kocht hij het persbureau ANP omdat hij waarde hecht aan vrije en onafhankelijke nieuwsgaring. Eric Smit ging met hem in gesprek over zijn loopbaan en zijn motieven het publieke belang te dienen: ‘Aandeelhouders hebben ook rekenschap af te leggen naar de maatschappij.’
In Het Geldspoor spreekt Eric Smit met bijzondere gasten die misstanden signaleren, daar uitgesproken ideeën over hebben en proberen er zelf iets aan te doen.
Wil je bij elke nieuwe aflevering een seintje ontvangen? Abonneer je dan op onze podcast in je favoriete podcastapp. Of ga direct naar Het Geldspoor op Spotify of in Apple Podcasts.
45 Bijdragen
Niek Jansen 9
Ik heb alleen een vraag over zijn opvatting dat met zijn aankoop van ANP onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de nieuwsvoorziening is gegarandeerd.
Aangezien het ANP de belangrijkste nieuwsbron is voor de meeste Nederlandse nieuwsmedia, is hun nieuws een belangrijk ijkpunt voor de mate van onafhankelijkheid van het ANP.
En dan moeten we constateren dat het Nederlands internationaal nieuws braaf, kritiekloos en volgzaam de Angelsaksische belangrijkste media volgt, zoals CNN, Washington Post, New York Times, BBC, Guardian edm.
Vandaar dat berichtgeving over het MO en Israël, Rusland, China en de Amerikaanse interventiepolitiek in de wereld erg pro-Atlantisch is en dus vooringenomen en bevooroordeeld.
Ewald Engelen schreef indertijd een artikel over hoe het ANP ons 5 jaar heeft voorgelogen over de Griekse crisis en hij followed the money en kwam uit bij die andere rijkaard Fentenaar van Vlissingen, die toen een van de eigenaars was.
De verwachting is dat bij de berichtgeving over internationale politieke issues door het huidige ANP wij ook bij een rijkaard zullen terechtkomen, die uiteraard eveneens zeer solidair zal zijn met de westerse imperialistische belangen, hoe sociaal hij zich ook in eigen land opstelt..
Dus Oomen zou je dan kunnen vergelijken met een filantroop van het type Soros, die ook zijn geld gebruikt om westerse pro-Amerikaanse politiek te steunen maar dan wel zeer activistisch, zonder overigens enig politiek mandaat te hebben.
Eric had makkelijk kunnen checken in zijn gesprek met Oomen waar zijn politieke sympathieën liggen op internationaal vlak waarna we zouden mogen verwachten , dat dezelfde koers van ANP wordt voortgezet als olv die andere kapitalist John de Mol (Talpa), waarvan Oomen het ANP heeft gekocht.
Maar voor Eric was dat waarschijnlijk evident en geen vraag.
Gladius Amores 4
Niek JansenEen kapitalist is iemand die volgens de van Dale: ofwel geld heeft, ofwel kapitalisme aanhangt.
Niek Jansen 9
Gladius AmoresWe moeten er wel zorg voor dragen dat de belangen van de rijken niet prevaleren boven die van de overgrote meerderheid van de bevolking en dat is een voortdurend politiek conflict.
Gladius Amores 4
Niek JansenJan Sinke 10
Niek JansenHetty Litjens 6
Niek Jansen 9
Hetty Litjenshttps://www.youtube.com/watch?v=34LGPIXvU5M
Zie hier in dit tekenfilmpje van de nieuwszender Aljazeera (Qatar) hoe volgens Noam Chomsky in ‘manufacturing’ consent’ de 5 filters werken die westers nieuws passeren alvorens gepubliceerd te worden.
En die filters zijn dus ook toepasbaar op het ANP- nieuws.
Hetty Litjens 6
Niek JansenJeroen van der Smissen 3
Als dit klopt, dan krijg ik een zeer ongemakkelijk gevoel bij Oomen. Hij koopt een journalistieke bron die bij uitstek altijd het stempel had van onafhankelijke journalistiek. Zijn motief daarvoor is dan echter juist sturende journalistiek met gebruik - naar mijn beleving misbruik - van dit medium.
Ik maak me namelijk grote zorgen over de vaccinatiedrang van de overheid, de instituten en de heersende media. Vanwege de inbreuk op mijn universeel mensenrecht van persoonlijke en lichamelijke integriteit. Ik kan echt wel een stootje hebben, maar de geciteerde uitspraak ervaar ik als zeer kwetsend en gevaarlijk van iemand met zo'n macht over de media.
"In Het Geldspoor spreekt Eric Smit met bijzondere gasten die misstanden signaleren." Ik zie hier wel een misstand inderdaad. En dat is niet fakenews over "asociale" "antivaxxers" die eigenlijk geen zorg mogen krijgen. Heel eng vind ik dat.
Niek Jansen 9
Jeroen van der SmissenAntivaxxers zijn asociaal en een bedreiging voor de volksgezondheid.
Journalistiek is altijd sturend en in dit geval in de goede richting.
Jeroen van der Smissen 3
Niek JansenMichel Fleur 6
Jeroen van der SmissenIk geef overigens toe dat zulke discussies zelden plaatsvinden in de media.
Ik geloof in zeer veel persoonlijke vrijheid, TENZIJ het uitoefenen van die vrijheid, die van anderen beperkt: vrijheid werkt twee kanten op.
Op het moment dat jij met het nemen van jouw vrijheid zorgt dat de rest van de samenleving verder op slot moet, beperk jij in feite de vrijheid en geestelijke gezondheid van waarschijnlijk een veel grotere groep mensen. Of je dwingt een samenleving om meer risico te accepteren op doden.
Jij hebt ook een plicht om daarover na te denken: vrijheid werkt twee kanten op en er moet een balans gevonden worden tussen vrijheden en plichten. En ik juich het toe om over deze onderwerpen veel betere discussies te hebben in de pers.
Tegenwoordig beroepen veel groepen zich op zich gekwetst voelen. Vaak is het echter geen enkel probleem om als reactie daarop anderen te bedreigen. Of om wetten aan te nemen waardoor anderen dingen niet meer mogen. Ik juich het ook toe om over deze onderwerpen veel betere discussies te hebben in de pers.
Ik zeg overigens niet dat dit soort discussie nu op het ANP opeens wél goed gevoerd gaan worden.
Jeroen van der Smissen 3
Michel FleurPatrick Koenes
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Patrick KoenesNiek Jansen 9
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Niek JansenEric Smit 11
Jeroen van der SmissenHij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat hij geen inhoudelijke invloed uit kan oefenen op het ANP. Hij zegt dat ook duidelijk. Los daarvan heeft hij ook in mijn ogen een punt: je niet laten vaccineren mag je asociaal noemen. Sommige mensen kunnen daar goede redenen voor hebben, maar het is en blijft schuilen onder de paraplu die anderen mogelijk maken. Je kunt de opstelling hebben om mensen, die zich willens en weten hieraan onttrekken bij eventueel te maken kosten zelf aansprakelijk te stellen. Afijn, dat is niet waar deze podcast over ging. Ik ga er verder niet op in.
Groet,
Eric
Jeroen van der Smissen 3
Eric SmitEric Smit 11
Jeroen van der SmissenDat is te simpel gedacht. Je persoonlijke vrijheid opeisen kan die van anderen wel degelijk ondermijnen. Nogmaals: daar kunnen goede argumenten achter zitten, maar het is niet sociaal. Ik haak af bij de term 'communistische drogreden'.
Nog een fijne zondag.
Groet,
Eric
Jeroen van der Smissen 3
Eric Smit(communistisch in taalkundige zin)
Niek Jansen 9
Eric SmitDat klopt wat die inhoudelijke invloed betreft, maar Oomen maakt niet duidelijk waarom een particuliere organisatie, zoals hij het ANP beschouwt, onafhankelijker en meer integer functioneert dan een door de overheid geleide nieuwsorganisatie wat naar zijn zeggen het geval is in Duitsland, Spanje en Frankrijk.
Je mag verwachten dat bij door de overheid geleide nieuwsorganisaties de nieuwsredacties politiek meer divers zullen zijn samengesteld, wat ten goede komt
aan een meer representatieve nieuwsgaring en dat daarop tevens meer democratische controle mogelijk is.
In Nederland is dus de centrale nieuwsvoorziening met het ANP geprivatiseerd, neo liberaal en Rutte zal tevreden zijn, ook al komen gemaakte winsten ten goede aan het bedrijf en niet aan aandeelhouders.
Bovendien heeft hij het hele zaakje incl. zijn landgoed in een stichting ondergebracht tot in de verre toekomst; een beheersvorm die hij elders in het gesprek als erg ondemocratisch beschouwt en daar heeft hij dan ook nog zijn eigen familie bij betrokken.
Elke vorm van journalistiek is politiek gekleurd,, wat niet wil zeggen dat het daarom minder objectief zou zijn, maar wel bepalend is in de keuze en selectie van de nieuwsfeiten
Dus dan blijft de (retorische) vraag wie bepaalt in het ANP de nieuwsselectie en vanuit welke politieke hoek en dat zal, blijkens opmerkingen van Oomen, niet veranderen na de overname van het commercieële Talpa.
En dat betekent dus een conservatieve ,reactionnaire en pro-Westerse koers in de nieuws selectie; russo-, sino- en islamofoob onder de strijdkreet van ‘God bless America’.
Ik blijf na het beluisteren van het gesprek toch met het ongemakkelijke gevoel zitten dat we met Chris Oomen met een buitengewoon intelligent maar ook uitgekookt heerschap te maken hebben, die ondanks zijn goede bedoelingen toch voor lange tijd de nieuwsvoorziening in Nederland voor een belangrijk deel zal bepalen.
Een fijne maandag.
nico roosnek 3
Jeroen van der SmissenChris Weduwer
Een podcast geeft mij vaak het gevoel dat ik in een café zit en onwillekeurig een gesprek afluister. Mijn gedachten dwalen dan weg.
Overigens ben ik van meni g dat die podcasts de ongeletterdheid bevorderen.
Jeroen van der Smissen 3
Chris WeduwerNiek Jansen 9
Jeroen van der SmissenJe zou dan telkens weer opnieuw de tekst moeten beluisteren om erover te kunnen discussiëren.
Hans van Swoll 5
Chris WeduwerWat ik daar bovenop nog vind van die podcast dwang is dat dit hobbyïsme wordt uitgevoerd door uitermate ongeoefende stemmen. Meestal zijn het daarom ook nog slechte hoorspelen..
Kan iemand mij uitleggen waar dit snelgroeiende hobbyïsme op gebaseerd is?
Eric Smit 11
Hans van SwollOok al zo complimenteus! Klink ik ongeoefend? Dat is jammer, want het is niet zo dat ik dat ben.
Hans van Swoll 5
Eric SmitOngeoefend? Geen idee Eric. Heb jou niet beluisterd.
Houd sowieso niet van vraaggesprekken.
Mijn 'wijsheid' komt van per ongeluk op de verkeerde knop drukken bij het activeren van sommige FTM-artikelen, plus van 3 podcast uit andere bron. Allen voor mij voldoende redenen om het genre voor eens en voor al vaarwel te zeggen.
Maar ja, ik heb dan ook geen auto met goed werkende autoradio en hoef ook niet elke dag een half uur heen en een half uur terug in de file te staan.
Ook heb ik een aversie tegen interessanterig gekakel.
Eric Smit 11
Chris WeduwerDank je hartelijk voor je aardige woorden (not). Deze vorm heeft niets met 'gemakzucht' te maken en je hoeft niet te luisteren wanneer je liever teksten leest.
Groet,
Eric
Chris Weduwer
Eric SmitArthur Venis 3
Chris WeduwerEn uw opmerking over ongeletterdheid raakt me. Met lede ogen zie ik aan dat veel mensen onze taal in geschrift maar matig beheersen. Het leidt erg af, al die fouten in woorden die los geschreven worden waar ze aan elkaar moeten, de "d"- en "t"-fouten die je om de oren vliegen... Zelfs in stukken van FTM zelf 😳
Maar goed, we zullen het ermee moeten doen. Maar een beetje tegenmacht is niet verkeerd, al krijg ik soms de indruk dat Eric Smit daar niet zo van houdt. En dat mag natuurlijk, maar onder de streep zijn wij wel "klanten" en het is soms best nuttig naar ze te luisteren.
Eric Smit 11
Arthur VenisTegenmacht? Graag, uiteraard staan we daarvoor open. Liefst op de inhoud, op de vorm mag ook, maar dan graag zou ik meer willen horen dan alleen 'ik wil een tekst'. Wanneer iemand het niet kan opbrengen om te luisteren, dan kan ik daar weinig aan doen. Ieder zijn meug. Iemand die wel de moeite neemt zal kunnen ontdekken dat ik interessante gasten uitnodig, maar ook daar kun je natuurlijk over van mening verschillen.
Teksten staan er in overvloed op Follow the Money. De podcast is een aanvulling op het geheel. Laat duizend bloemen bloeien.
Nog een fijne avond.
Arthur Venis 3
Eric SmitDiny Pubben 9
Eric SmitAmmehoela, maak jij ze flex en arm, zo weiger ik met onze jongeren in de zorg om te gaan en ging naar de rechter. Vloek. Ga naar de voedselbank daar zijn ze vast te vinden.
Bestaanszekerheid, goed kunnen lezen, corona en kijk wat Pieter Omtzigt daarover tweet: Een aantal moties waren 'De Kamer spreekt uit dat'
Daar ben ik niet zo'n fan van.
Als medewetgever verbied je iets of je laat het toe.
Iedereen in NL kan zich uitspreken. Kamerleden kunnen wetten maken (of afwijzen).
FTM artikel waardig, dit wordt amper begrepen op Twitter.
Ammehoela-taal-Koning-Afghanistan-passend woord troonrede.
https://onzetaal.nl/taaladvies/ammehoela
Eric Smit 11
Diny PubbenNiet luisteren, wel commentaar. Dat is geen combinatie die een discussie verdiept. Je loopt op FTM al wat langer mee, dus je snapt wellicht dat ik niet verder op je commentaar in zal gaan.
Groet,
Eric
R. Eman 8
Eric SmitDe crux zit een beetje in het woord "aanvulling". Bijvoorbeeld een podcast van Frederique, waarbij zij de auteur van een artikel nader ondervraagt, bestempel ik als aanvulling. Deze podcast echter is louter een audio en er is op die dag geen geschreven artikel geplaatst. Aldus bestempel ik deze podcast dan als INvulling. Ik ben het dan ook meer eens met een aantal reacties van de leden hieromtrent en dat er hier de keuze tussen lezen of luisteren ontbreekt.
Eric Smit 11
R. EmanHet loont zich de moeite om kennis te nemen van de inhoud van de podcast. Die staat niet los van de onderwerpen die we op Follow the Money onderzoeken. Zoals ook al uit het intro blijkt. Hij is wel anders dan een voorleesverhaal of de podcast van Frederique die met auteurs op een specifiek artikel ingaat. Dat is het mooie: we kunnen andere formats proberen.
Linksom of rechtsom: ik ga er voorlopig mee door en ga er geen tekst van maken. De keuze is dan iets simpeler: luisteren of niet luisteren.
Groet,
Eric
Niek Jansen 9
Eric SmitEn wat keuze van de gesprekpartners betreft; kies je voor de 'gevestigde orde' of voor de meer 'subversieve/dissidente’ stemmen uit de samenleving?
Totnutoe kiest Eric voor de ‘keukentafel ‘ en de ‘gevestigde orde’ in zijn reeks podcasts.
Vincent Huijbers 9
Dit is een interessante en eenvoudige redenering waar je het niet snel oneens over kunt zijn. Bijna zoals een schoenmaker is succesvol als hij goede schoenen maakt.
Maar is er wel één enkele lat te gebuiken? Voor Tata Steel is succes hoogwaardig staal maken maar milieu en gezondheid is daaraan ondergeschikt. Pensioenfondsen die renderen zijn succesvol maar wat als wapenhandel daar aan bijdraagt?
Dus ten koste van wat ben je succesvol is in deze tijd een betere vraag die meteen aansluit én misschien antwoord geeft op hoe integer een onderneming is.
Hoe zit het dan met winst maken én goede zorg verlenen? Hoe veel winst mag je over goede zorg maken?
Jan Sinke 10