
Jan van de Streek is hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden en een van de weinigen die geen bijbaan als belastingadviseur meer heeft. Hij mengt zich in publieke discussies en neemt zijn vroegere collega’s de maat. ‘Het is een gesloten club waar de belangen van het grootbedrijf dominant zijn.’
Van de Streek werkte ooit voor Ernst & Young (EY) en advocatenkantoor Loyens & Loeff, maar koos uiteindelijk voor de wetenschap om helemaal onafhankelijk te kunnen zijn. Bij zijn oude collega’s ontwaart hij ‘tunnelvisie’: het draait alleen om de belangen van de klanten uit het grootbedrijf. Eric Smit, co-hoofdredacteur van Follow the Money, interviewt Van de Streek over zijn vroegere beroepsgroep, de noodzaak van een publieke discussie over belastingwetgeving en over de exit-taks voor Shell en Unilever. ‘Ze lobbyen om belastingontwijking zoveel mogelijk in stand te houden voor het vestigingsklimaat, voor hun clientèle, voor hun eigen winkel.’
13 Bijdragen
Niek Jansen 9
Volgens de DNB is in 2018 via brievenbusfirma’s al meer dan €4500 miljard vanuit Nederland doorgestroomd naar belastingparadijzen en de verwachting was toen al dat het bedrag alleen maar zal toenemen.
Volgens onderzoek van de UvA heeft Nederland internationaal de beruchte reputatie gekregen het belangrijkste doorstroomland in de wereld te zijn naar de belastingparadijzen.
Nederland zal daarmee die reputatie moeten delen met de VS (Delaware!)
In het gesprek van FTM werd al aangegeven dat de maatregelen van Nederland tegen de constructie van deze spookfirma’s volstrekt onvoldoende zijn.
Dat belastingadviseurs tbv hun cliënten gebruik maken van de mogelijkheden die de Nederlandse wetgeving biedt kun je ze moeilijk kwalijk nemen, maar wel de regering bij wie totnutoe de poltieke wil ontbreekt komaf te maken met die routes van belastingontwijking/ontduiking in bronlanden.
Ik vind daarom dat de politici in het FTM gesprek teveel uit de wind werden gelaten en belastingadviseurs als zondebok fungeerden van een falend regeringsbeleid, dat alleen maar ten voordele is van multinationale ondernemingen en ten nadele van landen wier belastingen worden weggesluisd naar Nederland.
De EU is ook allang in de weer om maatregelen tegen deze vorm van belastinontduiking te ondernemen, maar veel medewerking van Nederland krijgt ze niet daarbij.
En ook in dit artikel uit Jan van de Streek zijn scepsis over de voorgenomen EU-maatregelen:
https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10441741/europese-sancties-moeten-brievenbusfirma-s-tegenwerken
Die politieke onwil onder Nederlandse politici om effectieve maatregelen tegen deze vorm van belastingontduiking te nemen dient meer nadrukkelijk onderwerp van onderzoek en discussie te zijn naar mijn mening.
Wim Stam 1
Niek JansenJan Sinke 10
Niek JansenDie fiscale rulings met een Shell kan ik mij wel voorstellen. Voor zulke organisaties ben ik geen tegenstander van fiscaal maatwerk, maar dan moet dit niet op extreem gespannen voet gaan staan met de geldende wet en regelgeving zoals nu het geval lijkt te zijn.
Alex Hoen 4
Vooraf vind ik dat het belang van GO schromelijk overschat wordt in dit land; de economische activiteiten en daarmee belang van MKB is vele malen groter en verantwoordelijk voor welvaart in NL. Ze lijken daar soms wel voor 'gestraft' worden door W&R itt. GO die gepamperd worden door Rutte en co. En toch kiezen we iedere keer weer voor de status quo. Waarschijnlijk uit eigen belang maar dan vooral op korte termijn en funest voor de leefbaarheid: zie de huidige klimaat- en duurzaamheidscrisis en ws. ook de pandemie.
Erik Zillig 1
Rob Huibers 4
Erg mooi dat Jan van de Streek in dit verband het woord hygiëne gebruikt. Die lui die maximaal profiteren van hun rechten en talenten en de boel traineren zodra het om hun plichten gaat, die lui stinken een uur in de wind.
Jan Sinke 10
Rob HuibersMohammed 1
Jan Sinke 10
MohammedMark Paalman (Alexandré Finance) 1
Wat hij zegt vind ik niet zo interessant, wel zou ik graag willen weten wie of wat hier achter zit. Follow the Money, zou ik zeggen. Of omdat het lekker activistisch klinkt, slaan we dat in dit geval maar over?
Jan Sinke 10
Eigenlijk zou ik op deze podcast nog wel een verdiepende deel 2 willen horen met oog op: 1 bestaansrecht NOB / belastingsadviseurstitel, 2 feitelijke positie van NL op fiscale paradijzenlijst (op totaalniveau / belastingtypeniveau). Bij belastingtypeniveau kan gedacht worden aan Vpb, div belasting, btw. 3 evt ontwikkeling in visie van kabinet / overheid, RB, andere noemenswaardige instituten in de laatste decennia op hoe meer maatschappelijk verantwoord fiscaliteit kan worden vormgegeven.
Leuk zou zijn als er dan ook iemand van de NOB aan tafel zit die iets andere visie dan vd Streek heeft.
Geldspoor vind ik echt een interessante serie! Ga zo door.
[Verwijderd]
Jorick van Erp 1